Co to może być? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-27, 17:41   #1
5kaliber6
Przyczajenie

Co to może być?

Nie wiem w jakim dziale to napisać, bo żaden nie pasuję, więc piszę tutaj..

Nie wiem co się ze mną dzieje, nie panuję nad sobą, momentami tracę kontrolę nad własnymi myślami. Wpadam w taki jakby trans i mówię rzeczy i robię bez zastanowienia. Tak jakby ktoś inny mną kierował. Nie mogę się wtedy opanować, nawet nie zwracam uwagi przy kim tak się zachowuję. Bardzo łatwo może mnie coś zdenerwować i mogę zacząć płakać, a za chwilę śmieję się histerycznych śmiechem choć nic mnie nie bawi. Często myślę, że najlepiej byłoby się zabić. Kilka miesięcy temu okaleczałam się. Przez cały poprzedni miesiąc chodziłam do kościoła codziennie, bo strasznie mnie tam ciągnęło, a w teraz mam wrażenie, że nikt mnie tam nie chce. Wydaje mi się, że gdy ksiądz mnie widzi to myśli ' po co ona znowu tu przyszła '. Mam też czasem taki sekundowy napływ myśli, że komuś coś robię, np dzisiaj miałam w głowie, że kopię odwróconą plecami do mnie przyjaciółkę i ona rozbija sobie głowę o szafkę. Przeraża mnie to wszystko.. Mogę na coś chorować?
5kaliber6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 17:52   #2
biedronka91
Zakorzenienie

Dot.: Co to może być?

Tak, jeżeli nie jest to prowokacja zgłoś się jak najszybciej do psychologa. Czas jest bardzo ważny, sama sobie z tym nie poradzisz.
Stary 2012-06-27, 18:08   #3
5kaliber6
Przyczajenie

A może to być np wina długiego stresu, przemęczenia itd.?
Stary 2012-06-27, 18:16   #4
Keithlyn
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 5kaliber6 Pokaż wiadomość
Nie wiem w jakim dziale to napisać, bo żaden nie pasuję, więc piszę tutaj..

Nie wiem co się ze mną dzieje, nie panuję nad sobą, momentami tracę kontrolę nad własnymi myślami. Wpadam w taki jakby trans i mówię rzeczy i robię bez zastanowienia. Tak jakby ktoś inny mną kierował. Nie mogę się wtedy opanować, nawet nie zwracam uwagi przy kim tak się zachowuję. Bardzo łatwo może mnie coś zdenerwować i mogę zacząć płakać, a za chwilę śmieję się histerycznych śmiechem choć nic mnie nie bawi. Często myślę, że najlepiej byłoby się zabić. Kilka miesięcy temu okaleczałam się. Przez cały poprzedni miesiąc chodziłam do kościoła codziennie, bo strasznie mnie tam ciągnęło, a w teraz mam wrażenie, że nikt mnie tam nie chce. Wydaje mi się, że gdy ksiądz mnie widzi to myśli ' po co ona znowu tu przyszła '. Mam też czasem taki sekundowy napływ myśli, że komuś coś robię, np dzisiaj miałam w głowie, że kopię odwróconą plecami do mnie przyjaciółkę i ona rozbija sobie głowę o szafkę. Przeraża mnie to wszystko.. Mogę na coś chorować?
To co opisujesz to są "natrętne myśli" mogą być ale nie muszą związane z jakaś chorobą na tle psychicznym. Udałabym się do psychologa bądź psychiatry , zwłaszcza że pojawiają się myśli o samobójstwie czy okaleczaniu...Nie bój sie iść, psychiatra lekarz jak każdy inny a może Ci pomóc!
Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 18:29   #5
5kaliber6
Przyczajenie

Nie jestem pełnoletnia, a nie chcę rozmawiać o tym z rodzicami, bo pewnie powiedzieliby, że mi przejdzie. Kilka miesięcy temu wyśmiewano mnie w szkole, miałam wszystkiego dość. Chciałam się przenieść. Wydaje mi się, że to miało duży wpływ na moje obecne zachowania..
Stary 2012-06-27, 18:39   #6
biedronka91
Zakorzenienie

Postaraj się porozmawiać z rodzicami, tutaj naprawdę czas jest ważny, im szybciej porozmawiasz z tym z psychologiem/psychiatrą, tym szybciej z tego wyjdziesz.
Stary 2012-06-27, 18:43   #7
Keithlyn
Zadomowienie

Ile masz lat?
Na prawde nie możesz powiedzieć o tym rodzicom? Może warto sie przełamać..Porozmawiaj szczerze np z mamą , opisz jej swoje objawy.
Powiedz, że źle sie czujesz i chcesz iść do lekarza
Keithlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-27, 18:44   #8
allmode
Wtajemniczenie

Być może zbyt duże napięcie emocjonalne, kumulacja silnych przeżyć, a może symptom poważniejszych zaburzeń. O ile skrajne reakcje emocjonalne lub różne myśli nie muszą oznaczać nic poważniejszego, o tyle samookaleczanie się i myśli samobójcze są niepokojącym objawem.
Poszukaj pomocy. W szkole powinien być psycholog - może na początek tam?
I skąd obawa, że rodzice zbagatelizują twój problem? Masz prawo iść do lekarza, jeśli Twoje zachowanie Cię niepokoi. Z którym rodzicem masz lepszy kontakt? Powiedz, że chcesz iść na wizytę, porozmawiać o swoich wątpliwościach i potrzebujesz wsparcia.

Edytowane przez allmode
Czas edycji: 2012-06-27 o 18:48
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:00   #9
5kaliber6
Przyczajenie

W tym roku będę mieć 15. Lepszy kontakt mam z mamą. Prawie zaczynają się wakacje, może jakoś się odstresuję.. jeśli nie, pójdę do lekarza na pewno.
Stary 2012-06-27, 19:14   #10
Adne
Raczkowanie

Marnym pomysłem jest wizyta u szkolnego psychologa, bo - ze względu na myśli samobójcze - może on powiadomić o wszystkim Twoich rodziców. Dlatego ja proponuję porozmawiać z Mamą o swoich problemach. Lepiej, by dowiedziała się od Ciebie.
W godzinie – nieskończoność czasu.
Adne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 19:17   #11
33owieczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Adne Pokaż wiadomość
Marnym pomysłem jest wizyta u szkolnego psychologa, bo - ze względu na myśli samobójcze - może on powiadomić o wszystkim Twoich rodziców. Dlatego ja proponuję porozmawiać z Mamą o swoich problemach. Lepiej, by dowiedziała się od Ciebie.
A cóż złego w tym, że powiadomi?
Autorka jak widać nie chce nic z tym zrobić, może warto by zareagowali rodzice?

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-27, 22:06   #12
biedronka91
Zakorzenienie

Psycholog konieczny, niekoniecznie szkolny, potrzebny jest profesjonalista, który leczy wiele przypadków.
Naprawdę wiem na czym polega problem, bo mam taki w rodzinie i przede wszystkim ważna jest szybkość działania i dobry lekarz. Najważniejsze jest to, że widzisz problem i chcesz się leczyć. Wyzdrowiejesz.
Porozmawiaj z mamą, koniecznie, powodzenia.
Stary 2012-06-27, 22:37   #13
Adne
Raczkowanie

Cytat:
A cóż złego w tym, że powiadomi?
Autorka jak widać nie chce nic z tym zrobić, może warto by zareagowali rodzice?
Autorka napisała, że nie chce o tym rozmawiać z rodzicami, ale rozważa wizytę u specjalisty, co i tak w 99% gwarantuje, że rodzice się dowiedzą. Sądzę więc, że lepiej gdy ona sama zdecyduje się z nimi porozmawiać. A nuż razem coś konkretnego zdecydują.

Poza tym nie zapominajmy, że wpływ mogą mieć też czynniki zewnętrzne, problemy w szkole (o czym Autorka napomknęła), w domu, do tego hormony.

Mimo wszystko wizyta u lekarza nie zaszkodzi, a może pomóc. Tak więc rękami i nogami podpisuję się pod tym co dziewczyny powiedziały.

No i jeszcze coś - nie tłamś w sobie takich problemów! Czasem lepiej się wygadać i mieć w kimś wsparcie, niżeli samemu stawiać problemom czoła.
Mam nadzieję, że wszystko szybko minie.
W godzinie – nieskończoność czasu.
Adne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 11:04   #14
gorzka_czekolada1
Raczkowanie

GG do gorzka_czekolada1

Mnie to wygląda na jakaś chorobę maniakalno depresyjną ewentualnie natręctwa. Chociaż po tym jak opisuje wszystko autorka tekstu są zbyt częste zmiany z euforii w agresję, potem w depresję, mysli samobójcze, destrukcja. To jakieś coś dwubiegunowe albo właśnie maniakalno depresyjne.
Polecam szybką wizytę u psychiatry. Na pewno zrobi testy i badania i pewnie przepisze lekarstwa. I będziesz mogła normalnie żyć.
Nie wstydź się powiedzieć o tym mamie. To poważny problem, który może mieć wpływ na Twoje życie i relacje z innymi ludźmi.
Nie myśl w sposób, że są wakacje i się odstresujesz. Ja bym powiedziała, ze są wakacje więc masz czas aby zająć się swoim zdrowiem.
Proszę nie lekceważ tego.
gorzka_czekolada1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 11:47   #15
rzapek
Zakorzenienie

Idź koniecznie do psychologa.. my tu mozemy pisac zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne, depresje, nerwice, schizofrenie - a tylko psycholog i/lub psychiatra moze Cie zdiagnozowac. Polecam jednak psychologa, ktory ewentualnie skieruje pewne tez do psychiatry, tylko czasem ciezko trafic na dobrego, zreszta jak w kazdym fachu.

bynajmniej TO NIE przynajmniej
rzapek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości