![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zdrowe produkty dla dzieci
Witam,
Postanowiłam założyć ten wątek ponieważ mam problem, który od dawna nie daje mi spokoju. Nie mam jeszcze dzieci ale mój brat ma prawie 1,5 rocznego synka. Chłopiec jest zdrowy, fajnie sie rozwija i nie ma żadnych alergii pokarmowych. Martwi mnie jedynie sposób w jaki jest karmiony. Mam wrażenie ze bratowa nie specjalnie myśli o tym co daje mu do jedzenia. Ja sie nie znam na dzieciach za bardzo ale moja intuicja mi mówi co jest zdrowe a co chemia. Mały dostaje np czasem do chrupania Chipsy Lays, paluszki slone, cukierki, frytki z McDonalda itp. Dla mnie to nie do przyjęcia. Zwracalam jej delikatnie uwagę ze moze powinna mu dać coś zdrowszego ale usłyszałam tylko ze " małemu nic po tym nie jest a ja w eko nie wierze, daje mu to co sąma jem". Czy możecie mi napisać jakie zdrowe przekąski podajecie swoim dzieciom? Postanowiłam iść do sklepu i im kupić torbę zdrowego jedzenia z nadzieja ze moze zrozumieją swój błąd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zdrowe produkty dla dzieci
Witam
Faktycznie ... mnie tez przerazilo to czym te dziecko jest karmione, moja corcia ma 1rok i staram sie podawac jej zdrowe przeskaski np kawalki owocow, warzyw, biszkopty, chrupki kukurydziane ale te bez soli, zamiast ciasteczek i slonych paluszkow, owszem jesli juz daje slodkie to moje wypieki takie jakie moze jesc w tym wieku czyli np babke lub ciasto drozdzowe ale to rzadko, 1,5 roczne dziecko juz chyba dobrze radzi sobie lyz wiec mozna mu dac jogurt ale nie frytki....dla mnnie takie frytki to masakra nic dobrego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Moja alergiczka też dostaje sporadycznie chipsy, frytki czy paluszki. Nie widzę nic w tym złego o ile są to faktycznie sporadyczne przypadki. Na codzień Nika je zdrowo, bez soli, bez chemii, bo gotuję sama.
Ja bym się przyjrzała raczej składom kaszek dla dzieci, którymi rodzice codziennie faszerują dzieci niż czymś co dziecko je sporadycznie ![]() Skład biszkoptów też bywa różny, więc radzę czytać etykiety. Zresztą jogurt bez zbędnej chemii też ciężko dostać. W sumie to się zastanawiam co lepsze - kaszka ryżowa z jakimś syfem w składzie czy np zwykłe solone chipsy bez konserwantów ![]()
Edytowane przez lutien Czas edycji: 2012-04-18 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() Sama swojego nie pasę chipsami, ale mam koleżanki, które karmią różnymi nieakceptowanymi przeze mnie rzeczami i nic mi do tego. Od kiedy jestem matką, wiem jakie to wtrącanie i mędrkowanie (szczególnie przez ludzi nie mających dzieci) jest irytujące. Ale potem jak się już ma swoje, to jest: aaaa, to tak jest... to dlatego..... a ja myślałam... itd... Tak więc koleżanko, będziesz miała swoje, to będziesz się na nim ćwiczyć w zdrowych metodach odżywiania. A innym dzieckiem niech się zajmą jego rodzice. I tyle. Ja miałam pitolca na punkcie zdrowego odżywiania do 1,5 - 2 r.ż. dziecka. Potem znormalniałam, dziecko je to co my, ogólnie zdrowo, ale tragedii nie robię jeśli dostanie od kogoś lizaka, paluszka czy zje raz na jakiś czas frytki. Od tego się nie umiera, nie róbmy z dziecka dziwaka. Tym bardziej, jeżeli nie stanowi to podstawy jego codziennego menu. Zresztą, nie ma co debatować, od tego jak wychowywać dziecko, jak się nim zajmować, jak żywić - są rodzice.
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2012-04-18 o 19:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Prawda jest taka, że większość produktów reklamowanych jako zdrowe mają kupę konserwantów i chemii i z tym należałoby walczyć. A nie z tym, że ktoś czasem daje dziecku coś mniej zdrowego do jedzenia. Paróweczki, danonki i kaszki mają więcej chemii niż zwykłe solone chipsy (niestety).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i to w całości-co mi sie nie często zdarza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Sheryl
Po pierwsze Takie rady możesz sobie zachować dla siebie. Ja nie pytam co ktoś myśli o tym ze chce coś zmienić w diecie mojego bratnka. Po drugie Skoro rodzice maja to gdzieś jak odzywia sie ich dziecko to postanowiłam troche pomoc. Bratowa to nawet nie robi mu nic sama do jedzenia tylko słoiki kupuje, mleko z butli, herbata rozpuszczalna, owoców nie daje, słodyczy mnóstwo, często karmi sie w fast foodach i małego tez. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wybacz ale nie mogłam się powstrzymać od śmiechu jak to przeczytałam, widzę, że nie zależy ci na dobrych kontaktach z rodziną brata. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Lilianko, no i widzisz, strzelasz sobie w stopę
![]() Ty sobie nie życzysz, by ktoś twoje zamiary krytykował, a rodzice dziecka nie będą sobie życzyli byś ty im dyktowała co mają dać dziecku ![]() Proste, prawda? Poza tym - co to za oburzenie: słoiczki, kaszki? Normalne jedzenie dla dziecka, nie każdy ma czas/ochotę/umiejętności by maluchowi gotować, no i nie każdy maluch lubi gotowane przez mamę ![]() A szczerze mówiąc, twoja postawa "postanowiłam im kupić żarcie, niech prostaki zrozumieją, że JA mam rację" jest drażniąca i nie na miejscu. Nie twoje dziecko, nie masz prawa się wtrącać - bo realnie rzecz biorąc dziecku krzywda się nie dzieje. A że wychowywane tak a nie inaczej - nie twoja broszka. Nie musi ci się to podobać, ale co zrobisz - prócz GRZECZNEJ rozmowy raz czy drugi, a nie ciągle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
wiem że chciałabyś dobrze ja tak mam jak widzę maluchy pijące colę
![]() ![]() ![]() jeśli cała rodzina tak je ... no cóż to przekąski ważne żeby posiłki główne były zbilansowane ale tu też niewiele możesz zdziałać ... bo do tego potrzebne jest zainteresowanie i chęci 2 strony wtedy można porozmawiać podpowiedzieć ...
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że nawet jeśli twoje intencje autorko wątku są dobre, to niestety niczego nie wskórasz ponieważ bardzo ciężko jest zmienić nawyki żywieniowe, a już na pewni nie da się tego zrobić "na siłę". Musieli by rodzice dziecka chcieć inaczej się żywić, bo tak na prawdę dziecko je to, co jego rodzice, nie da się osobno żywić dziecka, osobno siebie. Albo wszyscy dbają o zdrowe odżywianie albo nikt.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a postawą "kupię, żeby im pokazać..." na pewno nie poprawisz sytuacji chłopca -o co Ci przecież chodzi najbardziej. Możesz zachęcać chłopca jak jesteś u nich, poczęstować go zdrową przekąską (za pozwoleniem rodziców oczywiście). Mogę zaproponować: ziarna słonecznika, bakalie (rodzynki), ciasteczka z płatków owsianych czy musli (upieczone przez ciocię Liliannkę oczywiście ![]() Może, gdy bratowa zobaczy, że dziecku coś smakuje sama mu to kupi. Ale to musi wyjść od niej, nie osądzaj, nie narzucaj się, nie moralizuj, tylko możesz grzecznie sugerować przez swoją postawę, wtedy jest szansa, że się uda. Ja trochę rozumiem, też mam w otoczeniu dziecko, które na bank skończy z miażdżycą i nadciśnieniem w wieku 30 lat. I co? nic. Nie zmienię nawyków żywieniowych całej rodziny, nie mam zamiaru, choć dziecka mi szkoda (a wierz mi, tam nie ma, że "czasem" czy "sporadycznie").
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-19 o 00:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
szeryfcio
|
Cytat:
Ja też nie akceptuję coli i chipsów u malucha, ale nie miałabym czelności wtrącać się komuś w wychowywanie dziecka i mówić mu co ma dawać dziecku jeść. Raz, że to nie ma sensu - jeżeli rodzice mają takie nawyki żywieniowe to tego nie zmienią. Dwa, jest to delikatnie mówiąc niekulturalne. Tak wiec nie wtrącam się i nie obruszam na złe nawyki żywieniowe innych. Obruszyć to ja się mogę jak mojemu ktoś zaproponuje colę. ![]() A, i jak się pisze na forum publicznym trzeba być przygotowanym na różne opinie. Nawet te nie po naszej myśli. ![]() Nie fochać więc. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
I ja uważam, że od wychowywania, żywienia i całej reszty są rodzice.
Poza tym teoria sobie a praktyka sobie. Moja córka ledwie skubnie eko-kurczaka, na obiadek woli parówki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z dziewczynami, nic tak nie wkurza jak wymądrzanie się niedzieciatej koleżanki
![]() Bo to tylko w teorii tak pięknie wygląda. Dzidzuś z chęcią otwiera buzie i zajada ekomarchewke z ekokurczaczkiem. Moim zdaniem nie da się dziecku wpoić zdrowych nawyków żywieniowych karmiąc tak tylko je. Na przykładzie mojej: jak tylko zobaczy ze coś jem to przylatuje i żąda zeby jej dać. Jak jemy razem to ona swojego nie ruszy chce to co ja. ![]() Moja koleżanka tek daje 10 miesiecznej córce czipsy wafelki itp. rzeczy i w jej oczach to ja jestem dziwna ze dziecku nie daje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
tez uwazam, ze taka torba zostanie zle odebrana. chyba, ze chcesz po prostu zrobic zlosliwosc bratowej, ale kazdy kij ma dwa konce. na imieniny dostaniesz garnki albo komplet scierek.
![]() zamiast tej torby juz lepiej kup ksiazke o zdrowym zywieniu dziecka. ale moim zdaniem to i tak byloby zle odebrane. ktos dał dobra rade - piecz zdrowe owsiane ciastka bez cukru i przynos dla młodego. albo kup te kaszki holle na zasadzie, ze ci wpadly w oko w sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ile ja bym dała żeby moja córka przychodziła i chciała jeść to co my. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ja polecam kaszki (czeskiej firmy) Nominal. Wychodzą cenowo, jak te zwykłe ryżowe, a w składzie mają 100% zbóż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gdzie je kupujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- ja te dwa w jednej puszce miałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;33645438]czym się od tego różni nasz kleik ryżowy i kukurydziany ?
- ja te dwa w jednej puszce miałam[/QUOTE] nie wiem,bo akurat tego nie kupuje,wrzuciłam pierwszy link z google ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Też karmię dziecko słoiczkami, kaszkami i mlekiem i teraz strach się bać że ktoś z boku na mnie krzywo patrzy
![]() Gdy nie miałam dzieci to sobie myślałam wieleee, oj wiele ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;33645438]czym się od tego różni nasz kleik ryżowy i kukurydziany ?
- ja te dwa w jednej puszce miałam[/QUOTE] Ja kupuję na allegro ![]() Kaszki ryżowej ani kukurydzianej nie miałam z tej firmy. Z tym, że kleik produkowany jest z mąki ryżowej a kasze Nominal są dość gruboziarniste. Ja kupuję dlatego, że wolę Nice podawać kaszki z różnych zbóż. Ryż i kukurydza to dla mnie bezsensowne (w nadmiarze) wypełniacze. Wolę podawać kaszę orkiszową, jaglaną, gryczaną, owsianą. Z tej firmy jest też kaszka wielozbożowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Według mnie ważna jest jakaś świadomość tego,co się je.Mozna przeciez raz na jakiś czas zjeśc jakiegoś "śmiecia" i świat się nie zawali,tylko dobrze jest wiedziec,ze to jest wlasnie "smiec" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też bym podawała Nice zwykłe kaszki, gdyby nie to, że smakują jej te z Nominala. Parówki też jej daję, ale tylko z jednej firmy, które mają wg mnie skład do przyjęcia ![]() Jednak tak samo jak dziewczyny, oburzyłabym się, gdyby ktoś na siłę starałby się mnie przekonać, że źle karmię dziecko. W końcu to rodzice najlepiej wiedzą, co dziecku smakuje i co mu służy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Udzielasz się na wizażu i dopiero teraz się o tym dowiedziałaś ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- To naturalne, że mamy swoje zdanie na różne tematy. Tylko, że już mało normalne jest dla mnie pouczanie innych, i wciskanie im na siłę swojej racji, w szczególności jeśli chce się mieć z tym kimś poprawne relację. Z tą torbą zdrowych rzeczy to tak jakby ja wpadła na pomyśl wpaść do ciebie z torbą opakowań mm, bo mam swoje zdanie o długim kp. ![]() Ja nie wiem jak można wpaść na pomysł takiego "wtrącania się" jak Liliannka, gorzej niż teściowa. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.