wskazanie do cc - jaki szpital w Warszawie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-09, 15:36   #1
ab1234
Przyczajenie

wskazanie do cc - jaki szpital w Warszawie?

Witam!

Jestem w 22 tyg, mam wskazanie do cc od swojego okulisty (zwyrodnienia na siatkówce). Mój gin prowadzący nie pracuje w żadnym szpitalu, ale zna i kieruje do dobrych lekarzy (zazwyczaj do Praskiego). Gdy pytam go o poród, mówi, że tym zajmiemy się w swoim czasie, na razie mamy inne priorytety, ja mu ufam i będę pytać podczas kolejnej wizyty, jednak chciałabym poznać również Wasze opinie odnośnie do cc - w jakim szpitalu lub u jakiego lekarza najlepiej. Słyszałam opinie, że na jakiś czas przed porodem warto wybrać się do lekarza ktory pracuje w danym szpitalu i porozmawiać o cc. To mój pierwszy poród i nie mam pojęcia jak to ma się odbyć. Ufam swojemu lekarzowi i wiem, że dobrze mnie skieruje, jednak chciałabym uniknąć sytuacji, w której szpital podważy opinię mojego okulisty i wyśle do swojego.

Na czym mi zależy?
- bardzo dobra obsługa, bardzo dobry lekarz, który "dobrze tnie"
- honorowanie mojego zaświadczenia od mojego okulisty (mój gin je akceptuje)
- możliwość obecności męża przy cc (wiem, że jest dopłata)
- chętnie sala 1-osobowa, w której mąż może przebywać 24h/dobę

Z góry dzięki za wszystkie sugestie i opinie!
Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy
ab1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 01:07   #2
81gosia
Zadomowienie

Dot.: wskazanie do cc - jaki szpital w Warszawie?

Cześć
Ja w październiku 2011 rodziłam w Św. Zofii. właśnie cc i też pierwszy poród - na połówkowym córcia była idealnie ułożona, a potem zrobiła fikołka i już tak została. Dostałam skierowanie na cc od lekarza prowadzącego. Przyznam że się bałam, ale głównie wkłucia znieczulenia i mojej późniejszej reakcji na jego działanie.

Szpital polecała mi koleżanka po 2 cc i moja szefowa również po 2 cc.

Do szpitala ze wskazaniem cc trzeba zgłosić się z minimum miesięcznym wyprzedeniem - przynajmniej w Zofii tak było, bo cesarka jest robiona wcześniej niż planowany termin porodu. Ja poszłam za późno bo mi późno skierowanie moja gin wypisała i zrobili mi dokładnie w terminie ale było ok.

- bardzo dobra obsługa, bardzo dobry lekarz, który "dobrze tnie"
Mój był fajny i cały "zabieg" dowcipkowaliśmy razem z nim i moim mężem - anestezjolog kazał tego tak nie nazywać :P - "To proszę pani poważna operacja"
Trwało to może z 15 minut i po strachu. Niestety nie pamiętam nazwiska Blizna się pięknie zagoiła. Mam jeszcze kreskę około 7cm ale to tak z dnia na dzień nie znika, a po za tym jakich bym majtek nie założyła, czy kostiumu to i tak schowane :P

- honorowanie mojego zaświadczenia od mojego okulisty (mój gin je akceptuje)
Wydaje mi się, że w tym wypadku i gin powinien ci wypisać wskazanie do cc i powinni honorować

- możliwość obecności męża przy cc (wiem, że jest dopłata)
jest odpłatna i można podjąć decyzję nawet w ostatniej chwili, a zapłacić przy wypisie ze szpitala - cennik jest chyba na stronie

- chętnie sala 1-osobowa, w której mąż może przebywać 24h/dobę
mają i też tak planowałam i bardzo tego chciałam, ale w ferworze działań bardzo szybko się rozmyśliłam. Jak się potem okazało raczej zbędny wydatek (co też tłumaczyła mi koleżanka)

Do szpitala przyjeżdżasz dzień wcześniej w wyznaczonych godzinach. Lepiej wcześniej niż później. Ja przyjechałam jako ostatnia pacjentka i z powodu 2 nieplanowanych porodów musiałam tą noc przespać na patologii ciąży. Ale to nic strasznego. Były tam też dziewczyny z maluszkami po normalnych porodach. Wieczorna kąpiel, poranna kąpiel i na salę operacyjną. Ja rodziłam o 9:30 rano, po porodzie leżysz na sali pooperacyjnej pod kropłówkami i schodzi ci odrętwienie po znieczuleniu. Tu jesteś sama i tylko zagląda do ciebie lekarz, podmienia kroplówki. Wczesnym popołudniem dostałam swoje maleństwo na pierwsze próby karmienia. Rano mąż był u córci na oddziale noworodkowym, a potem pojechał do pracy (2 dni wcześniej dostał nową i nie mógł sobie pozwolić na zwolnienia) teoretycznie koło 16.00 powinnaś trafić na swoją 2 osobowa salę. I tu możesz mieć już na stałę przy sobie dziecko i rodzinę (w godzinach odwiedzin). Ja na swoją salę trafiłam dopiero po 22.00 bo był jakiś szał porodów tego dnia Chodziłam już na tyle swobodnie, że mogłam się wykąpać . Po czym przynieśli mi córcię. Przez te zawirowania z salą moja mama zobaczyła ją dopiero na drugi dzień rano. Przez cały czas na sali pooperacyjnej mogłam mieć komórkę, więc sporo przegadałam i troszkę sobie pospałam.

Po tym wszystkim nadal uważam, ze sala 1 osobowa była by zbędnym wydatkiem.

A szpital polecam. Jak się zdecydujemy na kolejne dziecko, to też się tam zgłoszę.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.

Edytowane przez 81gosia
Czas edycji: 2012-08-02 o 01:10
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 08:51   #3
ab1234
Przyczajenie

Gosiu,

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! Jestem co prawda w 6. miesiącu, jednak chciałabym wiedzieć, co i gdzie ma mnie czekać w czasie rozwiązania... boję się tego, bo wiem, że poród sn byłby dla mnie niebezpieczny. A w szpitalach różne podejścia mają, o czym na pewno wiesz.

Powiedz proszę, w św. Zofii należy wcześniej zapisać się na poród, ale kto ustala termin? Gin prowadzący ciążę czy szpital? Czy jest możliwość wizyty u lekarza, który będzie operował? Znajoma przed cesarką miała długą rozmowę z lekarzem, który dokładnie jej wyjaśniał na czym polega zabieg i co po kolei będzie robił, a nawet jak będzie ciął
Długo leżałaś w szpitalu?

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wszystkiego dobrego! Ucałuj córcię
ab1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 22:51   #4
81gosia
Zadomowienie

Hej
termin porodu ustala szpital, ale musisz zgłosić się ze skierowaniem od swojego gina. Mi powiedzieli w szpitalu, że minimum na miesiąc wcześniej przed terminem jaki masz w karcie ciąży. Ja byłam trochę później bo nie wiedziałam, że trzeba tak wcześnie, a po za tym nie miałam skierowania wypisanego na cc. Najlepiej przejdź się do Zofii i popytaj. Powiedz w jakiej jesteś sytuacji i że to pierwsza ciąża, że w związku z tym chcesz wszystko wiedzieć wcześniej, żeby czegoś nie przeoczyć.

W Zofii jest rozmowa z anestezjologiem. On robi wywiad z tobą odnośnie przebytych chorób, ewentualnych lekach jakie bierzesz, uczuleniach, chorobach w rodzinie itp. Opowiada co i jak będzie robił odnośnie znieczulenia. Z nim widzisz się na kilka dni przed operacją i na początku operacji daje ci znieczulenie, ten sam u którego byłaś na rozmowie. Z lekarzem, który mnie ciął wcześniej się nie widziałam. Może koleżanka miała jakiegoś swojego opłaconego lekarza? zawsze można zapytać położnych, czy takie rozmowy są przeprowadzane np na życzenie.

Rodziłam w poniedziałek rano i tak naprawdę w środę już chcieli mnie wypisać. Ale się nie dałam Niunia spadła na wadze - jeszcze w granicach normy ale stwierdziłam, że zostaję. I wyszłam w czwartek wieczorem. Chciałam zostatć trochę też dlatego, że wiedziałam, że w domu będę całe dnie sama. Mąż akurat dostał nową pracę i nie mógł od razu iść na urlop. Gdyby miał umowę na etat, to przysługuje mu chyba tydzień (nie wiem może 2) na opiekę nad żoną po cc - szpital wypisuje takie zwolnienie.

Nie bój się wszystko będzie dobrze. Ja też się bałam, bo nie wiedziałam co mnie czeka. Z jednej strony bardzo chciałam rodzić naturalnie i tak sobie planowaliśmy, ale teraz bardzo jestem wdzięczna mojej córci, że do tego nie dopuściła. W moim przypadku to jak bym nie odczuła całej tej operacji. Jak trafiłam do szpitala w niedzielę koło 19 to dalej potoczyło isę wszystko w expresowym tempie. Nie męczyłam się wielogodzinnym porodem, nie miałam porozrywanego krocza, a na wszystkie takie raczej ciągnięcia w miejscu szwu (bo bólem nie umiem tego nazwać) były leki przeciwbólowe. Do domu też dostałam, ale chyba już potem nie brałam. W czasie samej operacji tez nic nie bolało tylko takie dziwne uczucie. Czujesz że masz zdrętwiałe nogi - ja miałam czucie w czubkach dużych palców :P i czujesz, że ktoś ciągnie cię za skórę w miejscu tego odrętwienia pod brzuchem Gorzej się czuje u mojej fryzjerki jak mi włosy rozczesuje po myciu

Uszy do góry
Jak byś chciała pogadać to pisz na priv, zawsze postaram się odpisać jak tylko znajdę chwilę.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości