Proszę mi pomóc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-14, 14:02   #1
maki113
Przyczajenie

Proszę mi pomóc

Dzis odebrałam poczta wynik badania cytologicznego z którego nic a nic nie rozumiem,za nim pójdę do lekarza chciałabym sie uspokoić a przynajmniej zrozumiec co oznacza ten wynik.
Wykonany rozmaz jest odpowiedni do oceny warunkowo
Przyczyny:rozmaz nieczytelny z powodu licznych komórek zapalnych.Stwierdzonoobec nosc nieprawidłowych komórek nabłonkowych.
Szczegółowy opis:Inne zmiany nienowotworowe(odczynowe i naprawcze)zmiany odczynowezwiazane z zapaleniem(łącznie z typowa regeneracją)
Komórki nabłonka płaskiego:nieprawidłowe komórki nabłonka płaskiego(ASC)-nieokreślonego znaczenia(ASC-US)
Zalecenia:powtórzenie badania cytologicznego po 6 miesiącach
maki113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 15:57   #2
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Proszę mi pomóc

ekspertem nie jestem, ale z tego wynika że najprawdopodobniej masz lub jesteś po zapaleniu/infekcji? masz nadżerkę? - zmiany w komórkach są określone na ASC-US więc raczej nie są groźne, nie stresuj się na zapas

wyczytałam też, że:

Cytat:
Zapalenie odczynowe i zmiany regeneracyjne to typowy obraz komórek uzyskanych ze strefy przekształceń. Jest to norma dla kobiet w okresie reprodukcyjnym.
nie masz tam na kartce wypisane która to grupa?

aha, znalazłam podobny wątek - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=6738461 - zerknij na ostatnią wypowiedź

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-14, 19:57   #3
marmutita
Rozeznanie

No właśnie, grupa by wiele podpowiedziała.
Zgadzam się z wdową.
Tak na pierwszy rzut oka, skoro masz powtórzyć za 6 miesięcy, to pewnie masz jakieś zapalenie lub nadżerkę.
Tak czy siak wskazana wizyta u gina wskazana, chociażby ze względu na prawdopodobne zapalenie i konieczność wyleczenia.
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 17:03   #4
maki113
Przyczajenie

Dzięki bardzo za zaimnteresowanie,tak jak pisałam nie było napisane która to grupa własnie dziwne dlatego nie wiem co to oznacza,a co do nadżerki to mam i to wielkosci 5 zł tak mi powiedziała połozna,która pobierała wymaz,Ci lekarze wogóle mają dziwne podejście jesli to co mi napisale jest odpowiednikiem 3 grupy to dlaczego mam się pojawić na badaniach za 6 mies dopiero? przeciez 3 grupa to cos poważnego do tego czasu kopnęłabym w kalendarz
maki113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-15, 19:00   #5
buunka88
Raczkowanie

ja rowniez ekspertem nie jestem, ale jak dla mnie wymaz do badania cytologicznego byl pobierany wtedy, gdy mialas jakas infekcje lub byla ona jeszcze niewygojona, stad taki opis. Troche mnie to dziwi, bo jak sama bylam ostatnio u gina i chcialam zeby mi zrobil cytologie to sie nie zgodzil, bo mialam wlasnie stan zapalny.

Idz koniecznie do ginekologa niech Cie obejrzy, sprawdzi co i jak. Jak masz stan zapalny to niech przepisze Ci cos na wyleczenie a potem spokojnie na nowo zrobi Ci ta cytologie. Nadzerka wielkosci 5zl troche niepokoi, ale czytalam gdzies, ze wielkosc nie ma znaczenia, tylko czy sa w niej komorki rakowe. Gin pewnie przepisze Ci albothyl na zmniejszenie nadzerki i poprawe wew. srodowiska.

Edytowane przez buunka88
Czas edycji: 2009-12-15 o 19:05
buunka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 10:59   #6
maja2005
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buunka88 Pokaż wiadomość
ja rowniez ekspertem nie jestem, ale jak dla mnie wymaz do badania cytologicznego byl pobierany wtedy, gdy mialas jakas infekcje lub byla ona jeszcze niewygojona, stad taki opis. Troche mnie to dziwi, bo jak sama bylam ostatnio u gina i chcialam zeby mi zrobil cytologie to sie nie zgodzil, bo mialam wlasnie stan zapalny.
Zgadzam się najpierw powinno się wyleczyć zapalenie, a dopiero później pobrać próbkę do cytologii. W przeciwnym razie wynik może wyjść nieprawidłowy.
maja2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości