|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczasy a pusty dom..
Mam pytanie do osób mieszkających w domach - czy jak wszyscy domownicy wyjeżdżają gdzieś (wczasy, czy choćby dwudniowa wycieczka) to zawsze prosicie kogoś z rodziny/znajomych aby u Was mieszkał (głównie nocował) w tym czasie? Bo ja mam problem z rodzicami - wybierają się oni na wczasy i ja w tym terminie wyjeżdżam na 2 dni - właściwie jeden pełny dzień mnie nie ma i wychodzą dwie noce, w trakcie których bym tam nie spała. Mama sie chyba prawie obraziła i stwierdziła, że w takim razie to oni nigdzie nie jadą, bo domu nie zostawi samego sobie a nikogo innego poprosić nie może (pomimo, że oboje z tatą mają w tej samej miejscowości kilkoro rodzeństwa z rodzinami..). Czuję się teraz trochę rozerwana, nie wiem czy mam się czuć winna.. W gruncie rzeczy jak dwie noce by tam kogoś nie było to chyba nic strasznego się nie stanie, nie? A z drugiej strony, to czy to jest problem poprosić kogoś z rodziny o doglądnięcie? Czy Wy tak robicie? Zaznaczam, że ja oczywiście w tym domu już od roku nie mieszkam - mam mieszkanie z chłopakiem w innej miejscowości, więc to ja robię im de facto przysługę.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wczasy a pusty dom..
O ludzie, twoja mama histeryzuje...
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niech rodzice poproszę rodzeństwo lub zaufanych sąsiadów, żeby rzucili od czasu do czasu okiem czy z domem wszystko ok
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
To dom nie może zostać pusty na 2 dni?
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
hahaha to takie nawyki starszych ludzi,
mam wujostwo na wsi co też tak myśli normalnie, zamykamy dom i jedziemy ![]() zwykle proszę rodziców albo siostrę, żeby czasami zajrzeli do mnie przy okazji
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
O kurczę współczuję
![]() Ja swoją chatę zostawiałam na 2 miesiące i jakoś stała ![]() Nie przejmuj się kobietą i rób swoje Aha dodam jeszcze tylko jedno - przeciętny złodziej prędzej włamie się do chałupy, której właściciel pilnuje jakby nie wiadomo co tam miał. Jak zwykle gdzieś czytałam, tylko nie wiem, gdzie
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
I w takich sytuacjach przydaje się alarm...
Mam włączniki czasowe, programujemy je odpowiednio i one udają, że jesteśmy w domu. Do tego raz na kilka dni wpada ktoś z rodziny i podlewa mamie kwiatki wieczorem więc jest ruch. |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Ja już poważnie zaczęłam się zastanawiać czy ze mną jest coś nie tak... Czy naprawdę to jest normalne że ciągle ktoś musi tam być i koniecznie spać (!).. A ja jak wyrodna córka mam też inne plany. Co roku maja jakiś problem, ostatnio mój chłopak tam pomieszkiwał bo ja śmiałam dostać się na fantastyczne międzynarodowe warsztaty naukowe w czasie ich urlopu..Najgorsze jest to, że matki nie przegadam i się teraz tym przejmuję. Mój chłopak mówi, że mam to olać i jak ona ma takie podejście to niech siedzi i pilnuje tego domu. Tylko wiadomo, że to będzie znowu MOJA wina a nie ich samodzielna decyzja. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ustawiamy np. włączenie świateł w kuchni na 19, w pokojach na 20 a potem wyłączenie na drugą w nocy a u mnie w pokoju to nawet na 4. I to sprawia wrażenie, że ktoś tam jest i żyje. Tiramisu, a może Ty poproś kogoś z rodziny, żeby wpadł raz i zerknął czy wszystko ok? Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2012-07-06 o 02:24 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Może niech twoi rodzice na czas wyjazdu dadzą bardziej wartościowe rzeczy (np laptopa, biżuterię) komuś na przechowanie? Moja znajoma zawsze tak robi
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przejmuj się mamą i jedź. Nie możesz sobie odmawiać wyjazdu tylko dlatego, że mama ma jakieś urojenia. Wybacz, ale ja to tak widzę.
My nie raz zostawialiśmy mieszkanie na bardzo długo same i nic się nie stało. Dom stoi na uboczu, czy są obok jacyś sąsiedzi? Może powiedz mamie, że porozmawiasz z nimi, żeby rzucili okiem na wasz przybytek. Dziwne nawyki ma Twoja mama- pierwsze się spotykam z czymś takim, że w domu zawsze ktoś musi być Bo to są ogrodzenia, bramy, zamki w drzwiach, okno itd aby dom mógł zostać sam. Tym bardziej, że to nie 2 miesiące czy tygodnie- tylko 2 noce. Litości. Nie znam Twojej mamy ale wygląda jakby robiła Ci po złości. No bo skoro ma kogo poprosić o przypilnowanie domu to czemu nie chce? Ja bym pojechała i się nie przejmowała. Jeśli mama ma takie jazdy, to niech siedzi i sama pilnuje tego domu.
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Normalnie powiedz jej, ze jasne, ze jej pomozesz, w tym i w tym terminie, bo w tym i w tym Cie nie ma. Albo jej to pasuje,albo nie. Jestescie dorosłe, nie rozumiem po co takie fochy z jej strony.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Na 2dni to my po prostu zakluczamy dom i wyjeżdżamy.
Gdy wyjazd jest dłuższy, powiedzmy jedziemy na tydzień to klucze dostaje znajoma i wpada co kilka dni podlać kwiatki
|
|
|
|
|
#15 |
|
Mrs Mrau
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
zawsze mam racje
|
Jak ktoś ma wielką chrapkę na włamanie to mu wystarczy parę godzin nieobecności, z że to raczej wtedy jakiś sąsiad np itd- a i tak się zdarza.
A nie można żyć też w ciągłym strachu o włamanie, moi dziadkowie bali się opuścić dom na parę godzin, bywało tak, że cała rodzina jechała do wujka na uroczystość x, a dziadek zostawał pilnować dobytku. Tak się to skończyło, że potem w nocy wstawał i latarką świecił po ogródku twierdząc, że albo się ktoś włamie albo chociaż nakradnie pomidorów ![]() Jak się tak boi to niech sobie kupi kamerkę, którą będzie się dało podglądać z laptopa x km dalej i niech siedzi na leżaku i obserwuje
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dom stoi w samym centrum miejscowości, obok szkoła, pełno innych domów itp. Z tym pilnowanie nawet tej jednej-dwóch nocy to wg mnie jest tak, że to jedynie dla niej komfort psychiczny, bo w niczym to nie pomoże przecież. A i pewnie twierdzi, że nikogo nie ma, no bo ja się nie dziwię, że ktoś by był chętny, żeby u niej nocować dziennie przez 2 tyg. (oprócz własnej córki) - wy byście się zgodziły? ![]() Jak teraz czytam Wasze opinię to widzę, że nie powinnam mieć najmniejszych skrupołów i, że to ona ma z sobą problem a nie ja. Dzięki za wsparcie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Twoja mama zdecydownie przesadza. Przecież może, te cenniejsze rzeczy wynieść na te dwa dni do rodziny, jakiś zaufanych znajomych a ty je potem odbierzesz. Poza tym przez te dwa dni ktoś można poprosić, żeby zajrzał w dzień. A potem już będziesz Ty, także nie rozumiem w czym tkwi problem Twojej mamy. Jeśli z powody 2 dni chce rezygnować z wczasów i wypoczynku to już jej sprawa. Nie powinnaś się tym przejmować, jest dorosła, jak zadecyduje tak zrobi i już.
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To emocjonalny szantaż, nie daj się tak traktować. Najwidoczniej brak jej argumentów skoro nie chce dyskutować. Nie daj wmówić sobie poczucia winy- bo nie masz przez co czuć się winna. I nie przez Ciebie tata i siostra będą tracić tylko przez nią, wiec nie daj się brać pod włos, niech ona im zakomunikuje, że w powodu jej dziwnych wymysłów muszą siedzieć w domu. Nie przez Ciebie nie mają kiedy jechać- tylko przez jej ośli upór. Gdyby to jeszcze byłą jakaś zabita dechami wiocha na końcu świata- ale skoro centrum, gdzie co chwile się ktoś przewija to nie rozumiem, serio Bardzo dziwne podejście.I masz racje- dla mnie takie pilnowanie to nic nie da. Nie wiem jak duży masz dom i jak on wygląda- ale znałam dziewczynę, której okradli pół domu mimo, że była w nim. Spała na górze w sypialni, a złodzieje splądrowali cały dół? I co zrobiła? nic nie mogła- po prostu się bała zejść. A zanim policja dotarła, to oni już zdążyli się nieźle obłowić. Gdy w domu jest 5 osób to co innego. A jedna mała kobietka- nie wiele może. Ja również nie zgodziłabym się u kogoś sama nocować. Mogłabym wpadać podlać kwiatki, połazić w dzień aby pokazać, że ktoś się kręci, pokombinować trochę z zapalaniem świateł- ale nie zgodziłabym się na nocowanie w czyimś domu przez 2 tyg. Także podsumowując- nie daj na sobie wymuszać takich rzeczy. Nie masz obowiązku robienia za domowy alarm. Spróbuj jeszcze raz z mamą pogadać- jeśli się nie da- to jedź, baw się dobrze i nie przejmuj się niczym- nie jest to Twoja wina.
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
znając mój paskundy charakter obróciłabym się na pięcie mówiąc 'to na wczasy was stać a na tani alarm nie?' i tyle by było z rozmowy. zgadzam się z postem powyżej
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też. Paranoja jakaś po prostu, w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby jak wyjeżdżamy prosić kogoś, by u nas mieszkał Podlać kwiatki - no to akurat oczywiste, żeby nie było przykro, jak się wróci, ale MIESZKAĆ? Masakra, nawet moja babcia takich schizów nie ma (a jest wyjątkowo pod takimi względami ostrożna)
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Nigdy bym nie pomyślała, że wyjazd na kilka dni i pozostawienie domu/mieszkania samego to jakiś problem. Chyba, że mieszkacie w lesie i nie macie sąsiadów. My nawet nie prosimy nikogo, żeby nam kwiatki chodził podlewać bo na ten czas wstawiamy je do wanny z wodą i jak dotąd zawsze dobrze to znosiły
.
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

Ja już poważnie zaczęłam się zastanawiać czy ze mną jest coś nie tak... Czy naprawdę to jest normalne że ciągle ktoś musi tam być i koniecznie spać (!).. A ja jak wyrodna córka mam też inne plany. Co roku maja jakiś problem, ostatnio mój chłopak tam pomieszkiwał bo ja śmiałam dostać się na fantastyczne międzynarodowe warsztaty naukowe w czasie ich urlopu..

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...