|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Studia- kosmetologia.
Bardzo chciałabym studiować kosmetologię- wiem, że to ciężki kierunek studiów. W przyszłym roku zdaję maturę i pomimo tego, że mam jeszcze trochę czasu chciałabym się teraz zdecydować na konkretną uczelnię.
Wśród lubelskich uczelni taki kierunek mają: Wyższa Szkoła Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie i Uniwersytet Medyczny. Być może któraś z Was studiuje/studiowała kosmetologię i może coś mi w tej kwestii doradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Różowy Jednorożec
|
Dot.: Studia- kosmetologia.
Kosmetologia nie jest aż takim trudnym kierunkiem, nie popadajmy w paranoję. Wiadomo że są przedmioty wymagające kupę nauki (anatomia, chemia, histologia, fizjologia) ale bez przesady
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nawiasem, ja do tej pory mam złe sny (oj, baaardzo złe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie sobie bardzo chwalę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A gdzie studiujecie, jeżeli mogę zapytać? I jakie przedmioty zdawałyście na maturze- na pewno biologię, a coś jeszcze?
Ja się waham pomiędzy UM, a UP w Lublinie. Chociaż na Uniwersytecie Medycznym w tym roku było tylko 30 miejsc, więc dostać się było dość ciężko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Różowy Jednorożec
|
Ja jestem na WSF we Wrocławiu. Jestem naprawdę bardzo zadowolona. Na maturze zdawałam matematykę i fizykę, także mało pokrewne
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
J biologie i cjemię zdawalam a jestem na AWF'ie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
sama studiuje kosmetologie, to bardzo ciekawy kierunek, studia nie są napewno nudne. Jeśli chodzi o trudność to wcale nie jest trudny...więcej pamieciówki niż logicznego myślenia. Nie masz się czego obawiać.
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak juz cos, to startowalabym na panstwa uczelnie, jezeli myslisz o dziennych ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- w teorii w wielu miejscach, od gabinetow kosmetycznych po firmy kosmetyczne, laboratoria. w praktyce, do tych ostatnich z samym licencjatem z kosmetologii, bez znajomosci zalapac sie jest bardzo ciezko |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do chemii, to nie jest z nią tak źle. Z tego co czytałam na kosmetologii trzeba jednak trochę znać się na tym przedmiocie i gdybym była kompletnie zielona z tego przedmiotu myślałabym o czymś innym. Na UMCS`ie jest chemia ze specjalizacją chemizacja kosmetyków, czy coś takiego, ale studiowanie chemii ogólnie mnie przeraża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że z chemią na kosmetologii sobie spokojnie poradzisz, jeżeli Ci będzie zależało
![]() Jeżeli chodzi o własny gabinet, to osobiście radzę Ci zrobić rozeznanie, rynek wygląda już zupełnie inaczej niż kilka lat temu, gabinetów jest dużo, ale nie jest to jakiś super biznes. Dostęp do kosmetyków profesjonalnych jest prosty, ludzie zamiast pójść do kosmetyczki, wolą obkupić się na Allegro. Większą kasę wolą wydać w gabinecie, w którym wykonuje się zabiegi, których nie może wykonywać zwykły kosmetolog np. ostrzykiwania czy głębokie peelingi. Co roku jakaś szkoła wyższa otwiera nabór na kosmetologię, absolwentów jest coraz więcej, a rynek nasycony ![]() Nie chcę Cię zniechęcać, ale radzę Ci zrobić rozeznanie, bo za trzy lata może być jeszcze mniej różowo dla nowych kosmetologów niż teraz, a otwieranie własnego gabinetu w tych czasach, nie mając uprawnień lekarza, to porywanie się z motyką na słońce. Szansa na sukces jest, ale kilka lat temu dużo łatwiej było się przebić z własnym gabinetem. Na pewno łatwiej otworzyć gabinet w małym miasteczku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niby do wyboru studiów mam jeszcze rok, ale wolę się zawczasu zastanowić nad tym co chcę studiować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli czujesz, że to jest Twoje powołanie- próbuj
![]() Jeżeli byś mnie pytała prywatnie- z całego serca odradzam studiowanie kosmetologii, do pracy w gabinecie wystarczy studium i sprawne ręce. Lepszą opcją jest medycyna=>dermatologia i kierowanie się w stronę upiększania ciała, pewna kasa przez najbliższe lata (nie wierzę, że kosmetolodzy dostaną więcej uprawnień). Połączenie kosmetologii z fizjoterapią daje większe szanse, pielęgniarstwo również. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.