![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Cosmopolis
Premiera w Polsce ma być koło 20 czerwca. W Stanach była kilka dni temu.
Pewnie na film pójdą ludzie którzy lubią Pattinsona ze zmierzchu ale ja idę bo to film Cronenberga który robi odjechane obrazy. Jak ktoś nie zna- to są trochę mroczniejsze klimaty. Główny bohater jest milionerem, który obraca pieniędzmi i z powodu jakiegoś krachu w ciągu paru chwil traci prawie całą fortunę. Wszystko dzieje się w trakcie jazdy limuzyną przez pogrążone w zamieszkach państwo. Idziecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Cosmopolis
hehe, chciałoby się powiedzieć "jaram się na ten film"
![]() Surrealistyczno-apokaliptyczny klimat tego filmu mnie pochłania... już nawet zamówiłam książkę i mam przeczucie, że polubię pisarstwo pana DeLilo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja jestem właśnie bardzo ciekawy czy cronenbergowi uda się sprawić, by pattinson dobrze zagrał...
zwiastun jest bardzo ciekawy. w drugim planie grają też bardzo dobrzy aktorzy. pomyślna selekcja do cannes...z chęcią obejrzę, ciekawe czy wyszło.
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To już od Pattinsona zależy jak zagra. Reżyser może tłumaczyć jak widzi postać aktora itd ale za niego nie zagra. O to się jednak nie boję bo Pattinson ma już ponad 15 filmów na koncie. Wydawało mi się, że tylko grał w zmierzchu ale prawda taka, że się wcześniej nie interesowałem nim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Podobno Cronenbert wziął go, bo nie rozumiał scenariusza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hehe, to jest faktycznie dobry powód :P Ciekawi mnie właśnie to połączanie kontrowersyjnego reżysera jakim jest Cronenberg i Pattinsona w roli głównej - uznanego za "gwiazdkę jednego filmu", którym jest zmierzch. Czyli nie oszukujmy się , coś zupełnie przeciwnego. Chociaż nie chcę być krytyczna, bo oczywiście Pattinson w kolejnych produkcjach spisał się na medal i jako aktorowi zupełnie nic mu nie zarzucam a wręcz przeciwnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Powiem szczerze że pierwszą myślą (po przeczytaniu że to Pattison zagra główną rolę) było, że chciałabym zobaczyć te "piszczące nastoletnie postzmierzchowe fanki" (uogólnienie ale wiadomo chyba o czym mówię) oglądające (a przynajmniej próbujące to zrobić) film Cronenberga. Drugą (kiedy poczytałam jak mniej więcej ma wyglądać fabuła) było to, że to się może udać, bo on (Pattison) budzi właśnie we mnie takie skojarzenia z wiecznie znudzonym, zobojętniałym na świat zewnętrzny gościem (no co ja poradzę
![]() ![]()
Serialowo: Obsesyjnie powtarzając: Sherlock ![]() Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted. Nadrabiając: The Hour, The Prisoner |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zobaczymy czy pasuje. Z tym nierozumieniem scenariusza, Cronenbergowi chodziło o to, żeby Pattinson sam poszkiwał klucza postaci. Bohater też jest zagubiony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Lub Cronenberg chciał uieć kogoś kim będzie mógł bardziej pokierować. Tzn potrzebował dobrego aktora ale to jednak jest reżyser który robi swoje specyficzne filmy. Stawiam, że to będzie właśnie rola niepodobna do innych Pattinsona. Chociaż jemu to chyba akurat pasuje z tego co czytałem bo śmiał się, że będzie musiał grać w lepszych filmach ponieważ nie ma tego "ciała pakera".
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W sumie w "uwodzicielu" też grał strasznego drania, i rola chyba trochę podobna. Chociaż też nie ma co porównywać na samym opisie i zwiastunie bo książki jeszcze nie czytałam. W każdym bądź razie 'zimny z niego typ' i myślę, że sobie poradzi w tej niezbyt łatwiej roli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Czy to prawda, że ruszyły jakieś pokazy przedpremierowe???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
być może. w wawie sporo plakatów...
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
witam, lekko nieprzytomnie...
Bo do późnych godzin nocnych prowadziłam dysputy na temat obejrzanego wczoraj filmu. Poszliśmy ze znajomymi w piątkę. Pięć osób, pięć różnych sposobów odbiorów ![]() Pan 1. skupił się na aspekcie kryzysu, ludziach protestujących na ulicy i nierówności społecznej. Pan 2. zwrócił uwagę na nonszalancję bohatera, jego ignorancję i snucie wywodów teoretycznych, gdy obok, za oknem jego limuzyny giną ludzie, człowiek dokonuje samospalenia. Próbował zrozumieć dlaczego zrobił to, co zrobił swojemu ochraniarzowi. (Staram się bez spojlerów.) Pani 1. skupiła sie na jego relacji, a może jej braku - nie mogłyśmy do końca ustalić ![]() Wierzyła, że Eric nie był złym człowiekiem, był sentymentalny, więc musiał być dobry, tylko zagubiony... Pani 2. skupiła się najbardziej na części filmu, którą najmniej zrozumiała, czyli rozmowę z szefową teorii. - Ale o czym oni gadali?? I tu trochę w dyskusji popłynęliśmy. Ja się cieszę, że Cronenberg był wierny książkowemu oryginałowi. Niektórzy twierdzą, że nie można robić filmu kopiując książkę. Może i nie można, ale Cronenberg w wielu miejscach tak robi i pewnie sympatycy DeLillo się nie obrazą. Mnie zabrakło jednej bardzo ważnej sceny, która jest w książce, właśnie w związku z żoną Packera. Może ktoś wie, o którą mi chodzi? ![]() niemniej wszyscy byliśmy zgodni, że choć film długi i momentami nawet męczący, bo wymagał własciwie ciągłe skupienia uwagi. Każde niemal zdanie z pierwszych rozmów, potem jest jakoś interpretowane, albo okazuje się swoistym proroctwem. (Zwróćcie uwagę na pierwszego pasażera i pogrzeb.) Warto wybrać się do kina właśnie ze znajomymi, bo nie pamiętam innego filmu, który zainicjowałby spontanicznie przeszło 2 godzinną dyskusję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Bezmleczka cieszy mnie to, bo już się bałam, że jak łapki na tym położył Hollywood, to znowu wyjdzie płytka papka. Całe szczęściez tego co piszesz to film robi dokładnie to co książka. Pobudza do myślenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ten film miał już premierę w Polsce? Będą go puszczać w kinach? Wczoraj szukałam jakiejś wzmianki i nie mogę znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Film miał premierę w piątek -22. czerwca
![]() Mararena, tak pobudza, tylko zapomniałam jeszce o jednym braku - Eric miał zegarek z kamerą, która obejmowala otoczenie, to w tym zegarku widział siebie w przyszłości, w filmie jest ledwo wzmianka o tym i łatwo ją przegapić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
na torencie
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Film jest specyficzny i jak napisała Bezmleczka wymagał dużej koncentracji. I zgadzam się z tym, że każdy na pewno skupi się na czymś zupełnie innym, bo ten film porusza tyle różnych od siebie kwestii, że każdy może dobrać według siebie "najciekawsze" - pewnie ze względu na własne doświadczenia, przemyślenia itd. Mi się podobał, trzeba doceniać niebanalne kino zanim utoniemy w bezmyślnej kulturze masowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
słyszałem, że jest koszmarny. że cronenberg znowu chciał zrobić za☠☠☠isty film i miał do tego wszelkie dane, ale mu nie wyszło. że jedynym pozytywnym aspektem jest rola giamattiego... kurde, teraz boję się iść.
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Najlepiej samemu się przekonać.
Wczoraj mówili o nim bardzo fajnie w radiu tok fm ![]() Polecam, jeśli jesteś zainteresowany. Moje streszczenie jest takie - raczej pokrywa sie z moją opinią: film bardzo dobry, choć odrobinę zawiódł oczekiwania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Dobrze, że weszłam na ten wątek, fajnie poczytać inne interpretacje tego samego filmu. Ja po pokazie wrażenia miałam takie:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
No dokładnie! Jak się to wszystko zbierze do kupy, to wypracowanie maturalne jak malowane
![]() Tu zdecydowanie Patisnon wampirem nie śmierdzi i całkiem spoko sie go ogląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Oj tak Pattinson jet w tym filmie taką wisienka na torcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Myślałam, że jako wampir to on błyszczał, a nie śmierdział :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Chyba przegapiłem ten wątek z zegarkiem i widzeniem siebie w przyszłości bo nie kojarzę takich scen.
Bezmleczka- możliwe, że i tak było- wampiry takie średnio żywe są:P Niech sobie jednak ludzie mówią, że uwielbiają albo wręcz odwrotnie Pattinsona- obejrzałem film i ani się w nim nie zakochałem ale dobre aktorstwo to inna sprawa- tego odjąć mu nie mogę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
To było w książce, a w filmie właśnie nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ok, zastanowię się w takim razie.
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Edytowane przez Bezmleczka Czas edycji: 2012-07-05 o 09:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.