|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
3 dni w Amsterdamie
Trafiła mi się super okazja i za tydzień jadę na 3 dni do Amsterdamu (będę na miejscu w piątek b. wcześnie rano, wyjadę w niedzielę późnym wieczorem).
Czy możecie polecić jakieś warte odwiedzenia miejsca, sprawdzone jadłodajnie i inne ciekawe atrakcje? Nie będę miała za dużo czasu, a chciałabym jak najwięcej skorzystać
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 3 dni w Amsterdamie
Zadaj sobie pytanie od jakiej strony byś chciała poznać Amsterdam, oraz co Cię najbardziej interesuje
![]() Osobiście napiszę Ci co ja bym polecała zobaczyć : *więc obowiązkowo wybranie się w samo centrum AM - spacer piękną ulicą Damrak, do Placu Dam, gdzie masz pod nosem same piękne miejsca którym warto dokładniej się przyjrzeć, mam na myśli pomnik narodowy, pałac królewski, nowy kościół, również akcent polski - Grand Hotel Krasnapolsky, jeśli bedziesz miała ochotę i nie będzie Ci szkoda czasu warto wejść do domu towarowego Bijenkorf jest tak cudnie ale strasznie drogo... Przy Placu Dam znajduję się również Madame Tussauds, jednak wejście drogie ok 20euro z tego co pamiętam .. *kwestia muzealna jeśli interesujesz się trochę sztuką to gorąco polecam muzeum Van Gogha oraz Rijksmuseum ( tutaj pamiętaj ! są ogromne kolejki, teraz są wakacje podejrzewam ze będą gigantyczne, wiec jeśli planowałabys się tam wybrać zarezerwuj sobie cały dzień na muzea), ceny dość wysokie ponad 10 euro za wejście, ale jeśli środki pozwolą to warto ![]() Jeśli byś chciała się tam dostac, to z okolic Placu Dam jedzie tramwaj, zatrzymujący się praktycznie przy samych muzeach, jeśli dobrze pamiętam trasa ok 10 minut, najpierw Rijks, póżniej mamy Van G ( takie kolejki że poznasz z daleka ) - bilety tramwajowe drogie ! około 3 euro - godzinny*polecam Muzeum Anny Frank, tutaj również niestety kolejki, ale posuwają się szybciej niż w poprzednich muzeach, cena to chyba 8-9 euro, polecam każdemu maniakowi historii !! Bardzo blisko od Dam - 5 min spacerkiem *Dzielnica Czerwonych Latarni - odwiedzić obowiązkowo, ale pora dnia zależy od oczekiwań, nocą efekt jest oczywiście większy ale niebezpiecznie więc nie wybrałabym się osobiście sama lub w towarzystwie samych dziewczyn, w dzień również robi wrażenie ... *Targ Kwiatowy, Plac Rembrandta, Waga, Dzielnica Chińska, Klasztor Beginek to cala reszta obiektów które warto zobaczyć bo są bardzo ładne oraz blisko położone ![]() Tak dodatkowo polecam przepłynąc się stateczkiem po kanałach, nie warto chodzić po sklepach z pamiątkami bo w każdym jest to samo.. ale polecam również na ul Damrak skosztować frytki, których porcja - gigantyczna !! kosztuje niecałe 3 euro To takie miasto w którym warto chodzić pieszo, nie jest specjalnie duże, a KM droga, uważaj na rowery bo na nic nie patrzą tylko jada przed siebie Rownież ciekawa opcją może być wypozyczenie roweru ale kradną je błyskawicznie więc ja nie brałam dodatkowego problemu sobie na głowęJeśli miałabyś jeszcze jakieś pytanie - pytaj Kocham to miasto i mogłabym gadać o nim godzinami!
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytałam wczoraj wszystko, co się dało na temat Amsterdamu i plan wykluł mi się taki: -obowiązkowo spacer pooglądać (dziękuję za naświetlenie interesującej trasy) -z muzeów chcę obejrzeć Muzeum Van Gogha, Rijksmusem, i oddział Madame Tussauds (w Londynie nigdy nie widziałam i nie wiem kiedy bym miała okazję). Myślałam o tym by zakupić Holland Pass i za to opłacić tam wejścia + możliwość wejścia bez kolejki i jeszcze by mi starczyło z tego na bilety komunikacji miejskiej (2 razy dobowe). -chciałabym zobaczyć dzielnicę Czerwonych Latarnii i muzeum seksu (nie boję się otyle, że będę z TŻ-em i jeszcze jedną znajomą parą) -korci mnie też muzeum marihuany i haszyszu bo ciekawa jestem czego można się tam spodziewać -mieszakać będziemy pod Amsterdamem wiec bilety na KM muszę jakieś zakupić, ale w samym mieście mam zamiar poruszać się piechotą i nie przepuścić okazji do pooglądania architektury i pocykania masy fotek
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Zapomniałam Ci napisać o Holland Pass, uważam ze to bardzo dobry pomysł
Jeśli jedziesz z TŻ i znajomymi to absolutnie tylko nocą dzielnica CZL, bo dopiero wtedy to wszystko ożywa i robi na prawdę imponujące wrażenie.Zorientuj się czy ogrody Keukenhof są aktualnie otwarte, są one położone pod Amsterdamem, ale to tak piękne miejsce że nie wyobrażam sobie wycieczkę w te rejony bez odwiedzenia, ale obawiam się że mogą być już niestety nieczynne .. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawdzałam właśnie na stronie, ale niestety ogrody nieczynne. W ogóle tyle tam atrakcji, że się zastanawiam czy w ogóle będę spała tam na miejscu ![]() I jeszcze pytanie. Holland Passa lepiej kupić przez internet i przyjść po odbiór z wydrukowanym pokwitowaniem, czy kupić na miejscu? Edytowane przez Kolor Bzu Czas edycji: 2012-07-09 o 14:33 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm ja jestem nieufna wobec kupowania przez net biletów, itp wiec ja kupiłam na miejscu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

) - bilety tramwajowe drogie ! około 3 euro - godzinny