Języki - można nauczyć się samemu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Nauczyłaś/nauczyłeś się samodzielnie jakiegoś języka obcego?
Nie, żadnego - zresztą samemu to niemożliwe. 38 17,12%
Nie - do tej pory mi się nie udało. 124 55,86%
Tak - jednego. 39 17,57%
Tak - dwóch. 12 5,41%
Trzech i więcej... 9 4,05%
Głosujący: 222. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-23, 13:01   #1
eifersucht
Zadomowienie

Języki - można nauczyć się samemu?

Jestem ciekawa czy któraś z Was nauczyła się sama jakiegoś języka obcego? Jeśli tak to jak długo Wam to zajęło, jakie metody stosowałyście i jaka była Wasza motywacja?

Jestem bardzo ciekawa szczególnie sposobów w jaki to zrobiłyście, bo ja jeszcze nie znalazłam takiego, który by mnie po jakimś czasie nie zniechęcił.

Mam nadzieje, że takie wątku nie było - przynajmniej ja go nie znalazłam.

eifersucht jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 13:05   #2
ushia
Zadomowienie

Dot.: Języki - można nauczyć się samemu?

moj ojczym uczyl sie sam angielskiego - efekty hmmmm, dosc dziwne
ja osobiscie nie nauczylbym sie sama - za mala motywacja
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 13:10   #3
kate1991
Wtajemniczenie

Myślę, że można się samemu nauczyć języka, tylko potrzeba motywacji i systematyczności.
Ja właśnie zaczęłam hiszpański . 3 dzień . Jak na razie mam dużo zapału, ale zobaczymy co będzie dalej .
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 13:29   #4
Tusio
Wtajemniczenie

pewnie mozna...ja na razie nie probowalam, bo mam slomiany zapal
na wlasna reke wole jedynie powtarzac, utrwalac i co najwyzej rozszerzac to, czego sie ucze-w moim przypadku francuski
Stary 2008-07-23, 13:39   #5
niewazne.
Zadomowienie

mi się wydaje, że to zależy od zdolności, lubienia tego języka no i motywacji.
Stary 2008-07-23, 13:44   #6
olcia 810
Wtajemniczenie

Moim zdadniem będzie cięzko Tzn angielski jeszcze.. To język który jakos tak szybko do głowy wchodzi Ale ucze sie w szkole francuskego i wiem, że sama nie dałabym rady sie nigdy w zyciu nauczyc tego języka.
Ale myśle, że jeśli zaczełabys nauke z jakimś nauczycielem, zdobyła troche wiedzy, to później będzie Ci duzo łatwiej sie uczyc samodzielnie. Ale chyba trzeba jakieś podstawy mieć
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 13:49   #7
independent99
Raczkowanie

Myślę, że można, tylko jest to bardzo trudne. Trzeba mieć dużo chęci, motywacji, no i zdolności. Wydaje mi się, że właśnie na początek przydałaby się pomoc kogoś, bo bez żadnych podstaw, to rzeczywiście może być ciężko. Przynajmniej ja na pewno bym sobie rady nie dała.
independent99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 13:53   #8
anesiaa
BAN stały

GG do anesiaa Send a message via Skype™ to anesiaa

Ja raz próbowałam, samych słówek trochę po wkuwać i mi sie to udało,nawet na angielskim zaszpanowałam. pani pytając sie o pewne słówka,ja je akurat pamiętałam ;P
Tylko nie pamiętam teraz z jakiej ja stronki korzystałam xP
anesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 13:57   #9
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

A ja mysle, ze jezyka obcego nie da sie samemu do konca nauczyc sama jestem anglistka i nauczycielem angielskiego i powiem wam ze jednak potrzebna jest osoba (lektor/nauczyciel), ktora bedzie nadzorowac i pokieruje własciwie uczacym. potrzebny jest ktos, kto stanie z boku, poprawi błedy w wymowie i w pisowni, ktorych człowiek sam nie widzi i nie slyszy, cos podpowie, oceni obiektywnie napisane wypracowanie, poprawi wymowe, da wskazowke, pokaze jakich schemat rozumowania, itp itd
owszem mozna jezyka nauczyc sie samemu z ksiazek, kaset i kursow w sposob komunikatywny jednakze nie bedzie to w pełni profesjonalne. nie wierze tez w tzw błyskawiczne kursy jezyka obcego. moga one słuzyc jako powtórka zapomnianego materiału ale nigdy nie zastapia systematycznej, wytrwałej nauki jezyka
dla mnie kluczowe rzeczy do nauki jezyka to: systematycznosc, wytrwałosc, dociekliwosc, wrecz drobiazgowosc w sledzeniu slownictwa, wymowy, gramatyki, praca ze slownikiem, do tego odpowiednie pokierowanie i zacheta ze strony nauczyciela i najlepiej jak najdłuzszy pobyt za granica. nic tak nie robi dobrze jak nauka jezyka w kontekscie
Stary 2008-07-23, 14:07   #10
liquefy
Wtajemniczenie

moim zdaniem do pewnego poziomu można się nauczyć samemu- podstawy jakieś tam, żeby dogadac się w obcym kraju. Ale jeżeli chcemy perfekcyjnie znać język to albo potrzebujemy nauczyciela, który wskaże błędy, albo wyjazd i żywy kontakt z językiem. A najlepiej połączyć to i to
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 14:14   #11
olanna
Zakorzenienie

A ja uważam, że to jest możliwe. Oczywiście trzeba w to włożyć duużo pracy i chęci. Ja jestem w trakcie tego 'wkładania'. Uczę się samodzielnie włoskiego i hiszpańskiego. Nie jest źle. To dopiero podstawy, może kiedyś zdecyduję się na jakiś kurs, choć sama nie wiem. Pasuje mi samodzielna nauka w domu. Języki to coś, co lubię Sprawia mi to przyjemność.
Uczę się z programów komputerowych i książek, kursów. Oczywiście, sama nie dojdę do perfekcji, ale wierzę, że jednak coś z tego wyjdzie.
W szkole mam angielski i niemiecki. Oczywiście angielski na dużo wyższym poziomie niż 'dojcz', dlatego postanowiłam szlifować w domu.
olanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 14:15   #12
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Cytat:
Napisane przez Titania Pokaż wiadomość
A ja mysle, ze jezyka obcego nie da sie samemu do konca nauczyc sama jestem anglistka i nauczycielem angielskiego i powiem wam ze jednak potrzebna jest osoba (lektor/nauczyciel), ktora bedzie nadzorowac i pokieruje własciwie uczacym. potrzebny jest ktos, kto stanie z boku, poprawi błedy w wymowie i w pisowni, ktorych człowiek sam nie widzi i nie slyszy, cos podpowie, oceni obiektywnie napisane wypracowanie, poprawi wymowe, da wskazowke, pokaze jakich schemat rozumowania, itp itd
owszem mozna jezyka nauczyc sie samemu z ksiazek, kaset i kursow w sposob komunikatywny jednakze nie bedzie to w pełni profesjonalne. nie wierze tez w tzw błyskawiczne kursy jezyka obcego. moga one słuzyc jako powtórka zapomnianego materiału ale nigdy nie zastapia systematycznej, wytrwałej nauki jezyka
dla mnie kluczowe rzeczy do nauki jezyka to: systematycznosc, wytrwałosc, dociekliwosc, wrecz drobiazgowosc w sledzeniu slownictwa, wymowy, gramatyki, praca ze slownikiem, do tego odpowiednie pokierowanie i zacheta ze strony nauczyciela i najlepiej jak najdłuzszy pobyt za granica. nic tak nie robi dobrze jak nauka jezyka w kontekscie
Zgadzam się w 100%. Próbowałam się uczyć sama, efekty- marne. Wkułam sobie do głowy błędy, które potem ciężko było naprawić z nauczycielem. Można się uczyć słówek, można poszerzać we własnym zakresie materiał ze szkoły bądź kursu, ale uważam, że nauka języka samemu jest niemożliwa. Nawet złapałam sobie przez internet znajomego niemca, żeby mnie trochę pokierował, ale potem okazało się, ze sprawdzane przez niego wypracowanie wróciło do mnie pomazane na czerwono, gdy dałam je nauczycielowi... Kurs jest niezbędny, jako minimum 25% całej nauki języka.
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 14:51   #13
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kate1991 Pokaż wiadomość
Myślę, że można się samemu nauczyć języka, tylko potrzeba motywacji i systematyczności.
Ja właśnie zaczęłam hiszpański . 3 dzień . Jak na razie mam dużo zapału, ale zobaczymy co będzie dalej .
Jestem żywym przykładem tego, że można samemu rozpocząć naukę języka i uczyć się systematycznie Tak zaczęła się moja przygoda z hiszpańskim parę lat temu, uczyłam się sama ponad rok i potem poszłam do szkoły językowej już na poziom średniozaawansowany Natomiast nie wiem, czy samemu można się nauczyć języka, bo uważam, że potrzebna jest jednak praktyka w mówieniu, pisaniu, czytaniu... ktoś powinien sprawdzać poprawność tego, jak się uczymy, bo nie sztuką nauczyć się dużo, ale dobrze.
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 15:35   #14
Titania
Zakorzenienie

GG do Titania

Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100%. Próbowałam się uczyć sama, efekty- marne. Wkułam sobie do głowy błędy, które potem ciężko było naprawić z nauczycielem. Można się uczyć słówek, można poszerzać we własnym zakresie materiał ze szkoły bądź kursu, ale uważam, że nauka języka samemu jest niemożliwa. Nawet złapałam sobie przez internet znajomego niemca, żeby mnie trochę pokierował, ale potem okazało się, ze sprawdzane przez niego wypracowanie wróciło do mnie pomazane na czerwono, gdy dałam je nauczycielowi... Kurs jest niezbędny, jako minimum 25% całej nauki języka.
ech! na native speakerów nie na co liczyc ze naucza nas profesjonalnie jezyka oni posluguja sie swoimi jezykami w sposob nabyty, wrodzony, podświadomy tak jak my posługujemy sie jezykiem polskim. od nativow mozna nauczyc sie slowek, wyrazeń, przeklinania , akcentu, intonacji, wymowy ale nie ma co liczyc ze jakis anglik na ulicy wytłumaczy nam uzycie present perfect czy passive voice, wielu z nich nawet nie wie co to jest! do tego potrzebny jest wykwalifikowany lektor jezyka obcego

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość
Jestem żywym przykładem tego, że można samemu rozpocząć naukę języka i uczyć się systematycznie .
bo nauka jezyka to w duzym stopniu samodzielna praca, nikt za nas nie odrobi pracy domowej, nie wkuje slowek i idiomów i nie nauczy sie pisac wypracowan tą robote trzeba odwalić samu a potem tylko otrzymac feedback do nauczyciela na ile poprawne jest to co umiemy
Stary 2008-07-23, 15:52   #15
$Luna$
Zakorzenienie

GG do $Luna$

Średnio na jeża z takiej samowolki bierze sie zły akcent wymowa, błędy i cała gorsza strona języka.
Stary 2008-07-23, 15:58   #16
natalka2
Zakorzenienie

niestety wybrała opcję nr 2

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 16:14   #17
AryaxD
Wtajemniczenie

wydaje mi się, że można, ja mam za mało motywacji
Stary 2008-07-23, 18:26   #18
smv
Zakorzenienie

jesli masz bardzo silna motywacje to dlaczego masz sie nie nauczyc? sluchaj muzyki, pgladaj filmy i przede wszytskim w background trzeba miec wlaczony jakis program CNN, BBc...rozne..
wiadomo twoj jezyk perfect nie bedzie ale bedziesz umial bez problemu rzekazac informacje

duzo duzo sluchania i bedzie dobrze ale jak mówie motywacja byc musi

moj tata umial angielsie b. dobrze, sam sie uczyl z ESKK jak był mlodszy, sluchaj czytal, ogladal tv etc....teraz niestety juz duzo nie pamieta bo niestteyy ale nauka jezyka to kwestia calego zycia...
Stary 2008-07-23, 19:26   #19
eifersucht
Zadomowienie

Zgadzam się z Wami, że same się perfect języka nie nauczymy...ale samemu można nauczyć się chociażby mnóstwo słówek - a jak wiadomo słówka to podstawa Jak będziemy je znały to się porozumiemy choćby 'językiem tarzana'

Aktualnie się uczę angielskiego...podstawy już mam, tylko...zapominam Niby mam go na uczelni, ale taki poziom, że szkoda gadać I chce zacząć uczyć się sama - książki, radio, telewizja, nauka słówek...ale nie mam motywacji, tzn. mogę siąść sobie do książki, ale dobra znajomość tzn. rozmumienie i wyrażanie w mowie większości swoich myśli wydaje mi się tak odległe, że wręcz niemożliwe...ehh, ehhh

eifersucht jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 20:03   #20
anesiaa
BAN stały

Ooo www.uczsie.pl Z tej stronki uczyłam sie słówek... codziennie wchodziłam i uczyłam sie 2 lub 3 słówek i z lekcji na lekcje wszystkie razem powtarzałam. im więcej ich było,tym więcej musiałam pamiętać ;0
Fajna sprawa i pomaga
Stary 2008-07-23, 20:12   #21
Magadan
Raczkowanie

GG do Magadan

Uwielbiam języki obce Jesli ma się odpowiednia motywacje to można się samemu nauczyc.Ja sie osłuchałam hiszpanskiego ( bo sie kiedyś telenowele oglądało) i wiem,że jak coś to bym sie po hiszpańsku dogadała. Uczę sie sama niemieckiego, bo bardzo mi ie podoba, no i idzie ciągle do przodu Motywacja i samozaparcie to podstawa,żby sie samemu nauczyć jezyka
Warto sie osłuchac z językiem, ja np. słucham dużo radia, czy to niemieckiego, czy angielskiego, czy jeszcze innego. Bo wg mnie najważniejszy jestz asób słówek, bo przeciez jak ktoś do ciebie coś mówi po angielsku to ty sie nie zastanawiasz czy to Past Perfect czy Past Perfect Continous tylko automatycznie myslisz, czy mowi ktoś o przyszłoście, teraźniejszości czy przeszłości. Oczywiście jeśli jest się już na bardzo zaawansowanym poziomem to gramatyka tez jest prosta. Choc powiem,że w każdym języku gramatyka mnie przeraża i trochę zniechęca. Ale jeśli tylko ma się odpowiedni zasób słownictwa to się dogada

Edytowane przez Magadan
Czas edycji: 2008-07-23 o 20:19 Powód: błąd
Magadan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 20:30   #22
anesiaa
BAN stały

Ja bym chciała umieć mówic po angielsku xDD
Boje się teraz jak pójdę do LO.
Tam będą te speache masakraaaa...
Stary 2008-07-23, 21:29   #23
awia
Zakorzenienie

jako studentka jezyka, od strony metodologicznej wiem, ze jezyka samemu nauczyc się nie da.
owszem, warto się uczyc - doksztalcac. czytac w obcym jezyku, sluchac, ogladac, samemu uczyc sie słowek, przerabiac zadania gramatyczne.
jednak umiejetnosc jezykowa to umiejetnosc poslugiwania się tym językiem - i zeby umiec trzeba interakcji z innymi poslugującymi się tym językiem.
trzeba konwersacji, która sprawdza za jednym zamachem nasze slownictwo, wymowe, gramatyke.
to jest wiedza praktyczna.
teoretycznych rzeczy mozna przy samozaparciu uczyc się samemu.
ale osiagnac cele jezykow mozna tylko poprzez wspolprace z nauczycielem jezyka lub nativem.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 21:39   #24
anesiaa
BAN stały

Też mi się tak wydaje. Najlepiej sobie pojechać gdzie i po angielsku np pogadać xP
Jak ktoś sie chce tego języka nauczyć ;p
Stary 2008-07-23, 21:48   #25
magdalencja1
BAN stały

ja mam niemiecki w szkole
ale
postanowiłam robic tez sama cos w tym kierunku, zeby lepiej mi nauka szla etc.
i wymyslilam oglądanie niemieckiej tv.
dosc czesto oglądalam wlasnie niemiecką tv jak mialam czas (w sobote potrafilam 3 h siedziec i oglądac )
i co ?
zauwazylam, ze z niemieckim poszłam bardzo do przodu

po angielsku oglądam wiekszosc filmow. na kompie i na dvd.
gadam przez skype z roznymi Anglikami, Amerykanami i tez mozna sie podszkolic.
magdalencja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-23, 21:52   #26
anesiaa
BAN stały

np viva. w niektórych miastach blisko granicy niemieckiej są po niemiecku ^^
Chociaż nie zawsze ^^.
Stary 2008-07-23, 21:57   #27
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Dyskusja na ten temat w pewnym stopniu toczyła się już w tym(klik!) wątku .

Moim zdaniem, nie - nie da się samemu. Gramatyka, jakieś tam słówka - może tak. Ale pewnej elastyczności językowej, łatwości posługiwania się nim - już niestety nie.
Ale owszem, jak to ujęła Awia - można się dokształcać. Powiedziałabym nawet, że to wskazane.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 22:00   #28
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja osobiście uważam, ze do pewnego poziomu można uczyć się samemu, bez pomocy żadnego nauczyciela etc. Jednakże im dalej w las tym więcej drzew i bez wskazówek kogoś obeznanego jest bardzo trudno
Stary 2008-07-23, 22:58   #29
Agula 88
Zakorzenienie

Da się ja samemu przygotowuję się do matury z angielskiego za rok u mnie w szkole był krucho co rok inny nauczyciel inna metoda zaczynali od początku lub od środka w gimnazjum nie miała i po maturze biorę się za hiszpański początki sama.Planuje później iść na kurs zawsze lepiej jak ktoś Ci pomoże zwłaszcza ja nigdy nie miałaś doczynienia z tym językiem
Agula 88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-24, 05:22   #30
smv
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eifersucht Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Wami, że same się perfect języka nie nauczymy...ale samemu można nauczyć się chociażby mnóstwo słówek - a jak wiadomo słówka to podstawa Jak będziemy je znały to się porozumiemy choćby 'językiem tarzana'

Aktualnie się uczę angielskiego...podstawy już mam, tylko...zapominam Niby mam go na uczelni, ale taki poziom, że szkoda gadać I chce zacząć uczyć się sama - książki, radio, telewizja, nauka słówek...ale nie mam motywacji, tzn. mogę siąść sobie do książki, ale dobra znajomość tzn. rozmumienie i wyrażanie w mowie większości swoich myśli wydaje mi się tak odległe, że wręcz niemożliwe...ehh, ehhh
samych słowke mozna sie nauczyc ale lepiej z kontekstem

Cytat:
Napisane przez anesiaa Pokaż wiadomość
Ooo www.uczsie.pl Z tej stronki uczyłam sie słówek... codziennie wchodziłam i uczyłam sie 2 lub 3 słówek i z lekcji na lekcje wszystkie razem powtarzałam. im więcej ich było,tym więcej musiałam pamiętać ;0
Fajna sprawa i pomaga
ten pomysl fajny ale jak jeszcze nie studiwoałam ang. to jakos mi to do łba nie wchodziło;]

Cytat:
Napisane przez anesiaa Pokaż wiadomość
Ja bym chciała umieć mówic po angielsku xDD
Boje się teraz jak pójdę do LO.
Tam będą te speache masakraaaa...
spoko podejrzewam ze zrobia wam test zeby podzielic na gr poczatkujaca i zaawanasowaną;] a speeche w liceum sa rzadkoscia chyba..

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
jako studentka jezyka, od strony metodologicznej wiem, ze jezyka samemu nauczyc się nie da.
owszem, warto się uczyc - doksztalcac. czytac w obcym jezyku, sluchac, ogladac, samemu uczyc sie słowek, przerabiac zadania gramatyczne.
jednak umiejetnosc jezykowa to umiejetnosc poslugiwania się tym językiem - i zeby umiec trzeba interakcji z innymi poslugującymi się tym językiem.
trzeba konwersacji, która sprawdza za jednym zamachem nasze slownictwo, wymowe, gramatyke.
to jest wiedza praktyczna.
teoretycznych rzeczy mozna przy samozaparciu uczyc się samemu.
ale osiagnac cele jezykow mozna tylko poprzez wspolprace z nauczycielem jezyka lub nativem.
dokladnie jako kolezanka po fachu zgadzam sie...jakies tam odtsawy mozna, ale zeby rozmawiac plynnie to juz niekoniecznie;-) interaction betweeen people is needed

Cytat:
Napisane przez magdalencja1 Pokaż wiadomość
ja mam niemiecki w szkole
ale
postanowiłam robic tez sama cos w tym kierunku, zeby lepiej mi nauka szla etc.
i wymyslilam oglądanie niemieckiej tv.
dosc czesto oglądalam wlasnie niemiecką tv jak mialam czas (w sobote potrafilam 3 h siedziec i oglądac )
i co ?
zauwazylam, ze z niemieckim poszłam bardzo do przodu

po angielsku oglądam wiekszosc filmow. na kompie i na dvd.
gadam przez skype z roznymi Anglikami, Amerykanami i tez mozna sie podszkolic.
jka bylam mlodsza ogladałam vive po niemiecku i naprawde to pomaga! umialam liczyc po niemiecku;)

Cytat:
Napisane przez Agula 88 Pokaż wiadomość
Da się ja samemu przygotowuję się do matury z angielskiego za rok u mnie w szkole był krucho co rok inny nauczyciel inna metoda zaczynali od początku lub od środka w gimnazjum nie miała i po maturze biorę się za hiszpański początki sama.Planuje później iść na kurs zawsze lepiej jak ktoś Ci pomoże zwłaszcza ja nigdy nie miałaś doczynienia z tym językiem

mmmm hiszpanski moze i ja bym zaczeła sliczny jezyk i po telenowelach duzo sie pamieta

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości