|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Nauczyłaś/nauczyłeś się samodzielnie jakiegoś języka obcego? | |||
Nie, żadnego - zresztą samemu to niemożliwe. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
38 | 17,12% |
Nie - do tej pory mi się nie udało. |
124 | 55,86% |
Tak - jednego. |
39 | 17,57% |
Tak - dwóch. |
12 | 5,41% |
Trzech i więcej... |
9 | 4,05% |
Głosujący: 222. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Języki - można nauczyć się samemu?
Jestem ciekawa czy któraś z Was nauczyła się sama jakiegoś języka obcego? Jeśli tak to jak długo Wam to zajęło, jakie metody stosowałyście i jaka była Wasza motywacja?
![]() Jestem bardzo ciekawa szczególnie sposobów w jaki to zrobiłyście, bo ja jeszcze nie znalazłam takiego, który by mnie po jakimś czasie nie zniechęcił. Mam nadzieje, że takie wątku nie było - przynajmniej ja go nie znalazłam.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Języki - można nauczyć się samemu?
moj ojczym uczyl sie sam angielskiego - efekty hmmmm, dosc dziwne
![]() ja osobiscie nie nauczylbym sie sama - za mala motywacja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że można się samemu nauczyć języka, tylko potrzeba motywacji i systematyczności.
Ja właśnie zaczęłam hiszpański ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
pewnie mozna...ja na razie nie probowalam, bo mam slomiany zapal
![]() na wlasna reke wole jedynie powtarzac, utrwalac i co najwyzej rozszerzac to, czego sie ucze-w moim przypadku francuski ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
mi się wydaje, że to zależy od zdolności, lubienia tego języka no i motywacji.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdadniem będzie cięzko
![]() ![]() Ale myśle, że jeśli zaczełabys nauke z jakimś nauczycielem, zdobyła troche wiedzy, to później będzie Ci duzo łatwiej sie uczyc samodzielnie. Ale chyba trzeba jakieś podstawy mieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Myślę, że można, tylko jest to bardzo trudne. Trzeba mieć dużo chęci, motywacji, no i zdolności. Wydaje mi się, że właśnie na początek przydałaby się pomoc kogoś, bo bez żadnych podstaw, to rzeczywiście może być ciężko. Przynajmniej ja na pewno bym sobie rady nie dała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ja raz próbowałam, samych słówek trochę po wkuwać i mi sie to udało,nawet na angielskim zaszpanowałam. pani pytając sie o pewne słówka,ja je akurat pamiętałam ;P
Tylko nie pamiętam teraz z jakiej ja stronki korzystałam xP |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja mysle, ze jezyka obcego nie da sie samemu do konca nauczyc
![]() owszem mozna jezyka nauczyc sie samemu z ksiazek, kaset i kursow w sposob komunikatywny jednakze nie bedzie to w pełni profesjonalne. nie wierze tez w tzw błyskawiczne kursy jezyka obcego. moga one słuzyc jako powtórka zapomnianego materiału ale nigdy nie zastapia systematycznej, wytrwałej nauki jezyka ![]() dla mnie kluczowe rzeczy do nauki jezyka to: systematycznosc, wytrwałosc, dociekliwosc, wrecz drobiazgowosc w sledzeniu slownictwa, wymowy, gramatyki, praca ze slownikiem, do tego odpowiednie pokierowanie i zacheta ze strony nauczyciela i najlepiej jak najdłuzszy pobyt za granica. nic tak nie robi dobrze jak nauka jezyka w kontekscie ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
moim zdaniem do pewnego poziomu można się nauczyć samemu- podstawy jakieś tam, żeby dogadac się w obcym kraju. Ale jeżeli chcemy perfekcyjnie znać język to albo potrzebujemy nauczyciela, który wskaże błędy, albo wyjazd i żywy kontakt z językiem. A najlepiej połączyć to i to
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam, że to jest możliwe. Oczywiście trzeba w to włożyć duużo pracy i chęci. Ja jestem w trakcie tego 'wkładania'. Uczę się samodzielnie włoskiego i hiszpańskiego. Nie jest źle. To dopiero podstawy, może kiedyś zdecyduję się na jakiś kurs, choć sama nie wiem. Pasuje mi samodzielna nauka w domu. Języki to coś, co lubię
![]() Uczę się z programów komputerowych i książek, kursów. Oczywiście, sama nie dojdę do perfekcji, ale wierzę, że jednak coś z tego wyjdzie. W szkole mam angielski i niemiecki. Oczywiście angielski na dużo wyższym poziomie niż 'dojcz', dlatego postanowiłam szlifować w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Średnio na jeża
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
niestety wybrała opcję nr 2
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
wydaje mi się, że można, ja mam za mało motywacji
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
jesli masz bardzo silna motywacje to dlaczego masz sie nie nauczyc? sluchaj muzyki, pgladaj filmy i przede wszytskim w background trzeba miec wlaczony jakis program CNN, BBc...rozne..
wiadomo twoj jezyk perfect nie bedzie ale bedziesz umial bez problemu rzekazac informacje ![]() duzo duzo sluchania i bedzie dobrze ale jak mówie motywacja byc musi moj tata umial angielsie b. dobrze, sam sie uczyl z ESKK jak był mlodszy, sluchaj czytal, ogladal tv etc....teraz niestety juz duzo nie pamieta bo niestteyy ale nauka jezyka to kwestia calego zycia...
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z Wami, że same się perfect języka nie nauczymy...ale samemu można nauczyć się chociażby mnóstwo słówek - a jak wiadomo słówka to podstawa
![]() ![]() Aktualnie się uczę angielskiego...podstawy już mam, tylko...zapominam ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Ooo www.uczsie.pl Z tej stronki uczyłam sie słówek... codziennie wchodziłam i uczyłam sie 2 lub 3 słówek i z lekcji na lekcje wszystkie razem powtarzałam. im więcej ich było,tym więcej musiałam pamiętać ;0
Fajna sprawa i pomaga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam języki obce
![]() ![]() ![]() ![]() Warto sie osłuchac z językiem, ja np. słucham dużo radia, czy to niemieckiego, czy angielskiego, czy jeszcze innego. Bo wg mnie najważniejszy jestz asób słówek, bo przeciez jak ktoś do ciebie coś mówi po angielsku to ty sie nie zastanawiasz czy to Past Perfect czy Past Perfect Continous tylko automatycznie myslisz, czy mowi ktoś o przyszłoście, teraźniejszości czy przeszłości. Oczywiście jeśli jest się już na bardzo zaawansowanym poziomem to gramatyka tez jest prosta. Choc powiem,że w każdym języku gramatyka mnie przeraża i trochę zniechęca. Ale jeśli tylko ma się odpowiedni zasób słownictwa to się dogada ![]() Edytowane przez Magadan Czas edycji: 2008-07-23 o 20:19 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Ja bym chciała umieć mówic po angielsku xDD
Boje się teraz jak pójdę do LO. Tam będą te speache masakraaaa... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
jako studentka jezyka, od strony metodologicznej wiem, ze jezyka samemu nauczyc się nie da.
owszem, warto się uczyc - doksztalcac. czytac w obcym jezyku, sluchac, ogladac, samemu uczyc sie słowek, przerabiac zadania gramatyczne. jednak umiejetnosc jezykowa to umiejetnosc poslugiwania się tym językiem - i zeby umiec trzeba interakcji z innymi poslugującymi się tym językiem. trzeba konwersacji, która sprawdza za jednym zamachem nasze slownictwo, wymowe, gramatyke. to jest wiedza praktyczna. teoretycznych rzeczy mozna przy samozaparciu uczyc się samemu. ale osiagnac cele jezykow mozna tylko poprzez wspolprace z nauczycielem jezyka lub nativem.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Też mi się tak wydaje. Najlepiej sobie pojechać gdzie i po angielsku np pogadać xP
Jak ktoś sie chce tego języka nauczyć ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
ja mam niemiecki w szkole
ale postanowiłam robic tez sama cos w tym kierunku, zeby lepiej mi nauka szla etc. i wymyslilam oglądanie niemieckiej tv. dosc czesto oglądalam wlasnie niemiecką tv jak mialam czas (w sobote potrafilam 3 h siedziec i oglądac ![]() i co ? zauwazylam, ze z niemieckim poszłam bardzo do przodu ![]() po angielsku oglądam wiekszosc filmow. na kompie i na dvd. gadam przez skype z roznymi Anglikami, Amerykanami i tez mozna sie podszkolic. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
np viva. w niektórych miastach blisko granicy niemieckiej są po niemiecku ^^
Chociaż nie zawsze ^^. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dyskusja na ten temat w pewnym stopniu toczyła się już w tym(klik!) wątku
![]() Moim zdaniem, nie - nie da się samemu. Gramatyka, jakieś tam słówka - może tak. Ale pewnej elastyczności językowej, łatwości posługiwania się nim - już niestety nie. Ale owszem, jak to ujęła Awia - można się dokształcać. Powiedziałabym nawet, że to wskazane. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja osobiście uważam, ze do pewnego poziomu można uczyć się samemu, bez pomocy żadnego nauczyciela etc. Jednakże im dalej w las tym więcej drzew i bez wskazówek kogoś obeznanego jest bardzo trudno
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Da się ja samemu przygotowuję się do matury z angielskiego za rok u mnie w szkole był krucho co rok inny nauczyciel inna metoda zaczynali od początku lub od środka w gimnazjum nie miała i po maturze biorę się za hiszpański początki sama.Planuje później iść na kurs zawsze lepiej jak ktoś Ci pomoże zwłaszcza ja nigdy nie miałaś doczynienia z tym językiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
mmmm hiszpanski ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.