|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Stancja
Wiem, że było kilka wątków na ten temat ale chyba żaden nie był typowo o mieszkaniu na stancji.
Mam do was kilka pytań. Czy polecacie? Ile może kosztować wynającie pokoju u kogoś? Jak z opłatami za np. światło czy wodę? Jak z kuchnią i łazienką? Jeśli wynajmuję u kogoś pokój to czy właściciel ma prawo wchodzić do mojego pokoju czy mogę zamknąć się na klucz? Jeśli możecie lub wiecie coś na ten temat to proszę o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Stancja
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
nie widzę plusów szczerze mówiąc...
- brak swobody - jesteś "pod nadzorem" - musisz dostosować się do reguł domownika/domowników którzy często są ludźmi znacznie starszymi niż Ty - nie możesz urządzać imprez na całej przestrzeni mieszkania, w grę wchodzą tylko posiadówki w Twoim pokoju - ogólnie tak niezręcznie u kogoś ;/ moim zdaniem beznadzieja, jesteś studentką powinnaś zobaczyć jak to jest mieszkać w mieszkaniu (ze znajomymi lub z obcymi ludźmi). Noi wtedy jesteście "na równi", mieszkają u kogoś jesteś zawsze tym podrzędnym domownikiem który musi się dostosować. Nie pakuj się w to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zamieszkaj lepiej w mieszkaniu studenckim - ceny też całkiem niskie a towarzystko lepsze i nikt Ci nie będzie wyliczał ile minut się kąpiesz lub o której posiłki robisz.
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Nie wynajmuj z właścicielem, nigdy... Choćby nie wiem jak wspaniały był NIGDY nie słyszałam o sytuacji gdy ludzie wytrzymali dłużej niż rok
![]() Ja teraz się wprowadzam na mieszkanie do kamienicy w której mieszka właścicielka (na drugim końcu na szczęście ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Poczytaj na wizażu dziwne sytuacje związane z wynajmem, czy temat dziwni współlokatorzy. Tam to dopiero akcje opisywali ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powtórzę za dziewczynami, lepiej poszukaj mieszkania ze studentami. Moja koleżanka mieszkała na stancji i płaciła około 50zł mniej niż ja. Wg mnie to bezsensowna oszczędność. Ja mam luz, studenckie mieszkanie, nikomu z niczego się nie muszę tłumaczyć, właściciela widziałam przy podpisywaniu umowy, nie robi nam żadnych potajemnych najść kontrolnych.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A ja napiszę z własnej perspektywy- wynajmuję pokój w mieszkaniu z właścicielem plus jeszcze jedną lokatorką. 3 osoby-3 pokoje. Mieszkam tu już 2 lata, właściciel to starszy facet, nic mu nie przeszkadza, począwszy od 2-godzinnych kąpieli
![]() ![]() Tak więc wszystko zależy na kogo trafisz.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Różnice w cenach są naprawdę spore, tak jak piszą dziewczyny. Najlepiej wejdź sobie na gumtree/jakiś lokalny serwis miasta i sprawdź.
Ja mieszkałam na stancji przez rok, 5 lat temu. Ogólnie nie narzekałam, bo wynajmowałam pokój w domu piętrowym, gdzie właścicielka mieszkała na dole, a góra (2 pokoje - w drugim pokoju mieszkała moja dobra znajoma) były do wynajęcia. Miałyśmy dzięki temu osobne łazienki, za to kuchnia była wspólna i przez kilka pierwszych tygodni głupio było mi gotować czy w ogóle "kręcić się" po parterze. Mimo, że za to płaciłam to czułam się trochę niezręcznie. Polecam raczej akademik lub mieszkanie studenckie niż stancję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
oj tak, tez nie polecam. Nie jest wazne prawo ani przepisy, wlasciciel mieszkania zrobi co bedzie chcial. Wynajmowalam pokoj u kogos 2 miesiece: skutek byl taki, ze byly to 2 miesiece prosb i grozb o niewchodzenie do mojego pokoju - ja traktowalam to jako minimum, a wlascicielka jako swoj pokoj :P
Ponadto gotowanie, goscie, stukanie, pukanie wtedy ja musialam sie skupic do nauki, sprzatanie lazienki mojej (po co, wole to zrobic sama), zamykanie wejscia do pralni, (moze przypadek, ale bywaly momenty ze musialam wyprac cos tu i teraz). Po 2 miesiacach zniknelam stamtad (tyle potrzebowalam zeby znalezc cos innego), na wyjsciu wlasciciela nie omieszkala zadzownic ostentacyjnie do swojej kolezanki i mnie ocenic, jaki to kurz na parapecie tak zebym to slyszala Litosci !
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na pczątku studiów mieszkałam na stancji u starszej samotnej pani.
Zajmowałam pokój przechodni i właściwy z 2 dziewczynami-nieznanymi mi wcześniej -jak sobie teraz pomysle to masakra ![]() na szczescie dziewczyny okazaly sie normalne i mieszkałysmy wspólnie przez kolejne 2 lata. Co do stancji, opłat nie pamietam bo to bylo lata temu ale byly to grosze w porównaniu z wynajęciem mieszkania gdzie oprocz kasy dla wlasciciela jest jeszcze czynsz do spoldzielni i oplaty licznikowe za gaz/wodę/prąd. Co do starszej pani to nie bylo żadnych problemów, szpiegowania czy kontrolowania, miałyśmy klucze do swojego pokoju jak i do mieszkania. Łazienka była obok, kuchnia na dole - i tak z kuchni rzadko korzystałyśmy, tylko jakies śniadanie i już. Problem wyszedł zimą, kiedy starsza pani nie lubiła ciepła i średnio paliła w piecu :-/ przez co nam było zimno. Po pół roku wyprowadziłyśmy się do osobnego mieszkania. Znalazłyśmy mieszkanie, ktorego wlasciciel mieszkal za granicą i nie chciał pieniędzy za wynajem, tylko czynsz do spoldzielni i oplaty licznikowe więc kwotowo wyszło tylko odrobinę więcej niz płaciłysmy u starszej pani. Do tego doszła jeszcze jedna dziewczyna a i czasami mieszkałyśmy w 5 osób więc tym bardziej koszty były niższe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Z doświadczenia własnego i wielu znajomych - nie polecam mieszkania z właścicielem mieszkania a już w szczególności ze starszą panią. Ja trafiłam na dosyć miłą starszą panią i poza tym, że np. trzeba jej było pomagać w wielu rzeczach i czasami zostawiała odkręcony gaz albo zamykała mnie od zewnątrz tak że nie mogłam wyjść bo zapomniała, że jestem w mieszkaniu to nie było źle dopóki nie przychodziła jej córka która była totalnie wredna i przyczepiała się nawet do tego że trzymam w lodówce wczorajszy obiad, a szczególnie nie podobało jej się to że jestem w domu w godzinach przedpołudniowych (bo w niektóre dni nie miałam zajęć) i w ogóle była beznadziejna.
Generalnie lepiej wynajmować pokój w mieszkaniu bez właściciela i z ludźmi w swoim wieku (i najlepiej w podobnej sytuacji czyli np. z innymi studentami) - wtedy jest największa szansa że się dogadacie i będzie jak najmniej spięć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.