fotografia zawodowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-25, 19:38   #1
grzebyk1111
Przyczajenie

fotografia zawodowa

Czy są tu osoby ,które zarabiają robiąc zdjęcia? Np. reportażowe, a może paparazzi? Jak zdobyc taką pracę? Czy trzeba mieć doświadczenie w dziennikarstwie,żeby fotografować jakieś wydarzenia kulturowe itd? Powiedzmy ,że mam portfolio ,cały sprzęt ale nigdy nie pracowałam dla kogoś. Czy sa jakieś szanse?
grzebyk1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 16:43   #2
zetakpowiem
Wtajemniczenie

Dot.: fotografia zawodowa

Myślę że są, z tego co wiem (jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi) w fotografii bardziej liczą się umiejętności i znajomości niż np. dobre studia.

Dobrym pomysłem na początku na złapanie klientów jest reklama w internecie (fora, serwisy typu maxmodels)
Stary 2011-07-26, 20:01   #3
Emir1994
Zakorzenienie

Jak zadajesz tego typu pytania to myślę, że nie masz szans w tym zawodzie.
Stary 2011-07-27, 19:33   #4
Aneczka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grzebyk1111 Pokaż wiadomość
Czy są tu osoby ,które zarabiają robiąc zdjęcia? Np. reportażowe, a może paparazzi? Jak zdobyc taką pracę? Czy trzeba mieć doświadczenie w dziennikarstwie,żeby fotografować jakieś wydarzenia kulturowe itd? Powiedzmy ,że mam portfolio ,cały sprzęt ale nigdy nie pracowałam dla kogoś. Czy sa jakieś szanse?

Nie , ale znam takie osoby . Trzeba być dobrym i mieć siłę przebicia. Szkoły nie trzeba żadnej skończyć bo aby być fotografem trzeba być po prostu dobrym Ale jak widzę jak piszesz to raczej wątpię byś miała szansę
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 12:43   #5
grzebyk1111
Przyczajenie

Nie prosiłam ,żebyscie mnie oceniali czy się nadaje czy nie ,tylko pytalam czy są szanse dla osoby z zewnątrz
grzebyk1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-28, 14:47   #6
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grzebyk1111 Pokaż wiadomość
Nie prosiłam ,żebyscie mnie oceniali czy się nadaje czy nie ,tylko pytalam czy są szanse dla osoby z zewnątrz
Toż Ci odpowiedziałem, praca fotoreportera polega nie tylko na fotografowaniu, zbieraniu informacji, poznawaniu odpowiednich ludzi itd. nie wiem jak z fotografowaniem ale z tymi następnymi rzeczami jesteś cieniutka.
Pisząc inaczej osoba chorobliwie nieśmiała pyta się czy może zostać duszą towarzystwa - sama sobie odpowiedz.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2011-07-28 o 14:48
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 20:12   #7
czarno_biala1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Toż Ci odpowiedziałem, praca fotoreportera polega nie tylko na fotografowaniu, zbieraniu informacji, poznawaniu odpowiednich ludzi itd. nie wiem jak z fotografowaniem ale z tymi następnymi rzeczami jesteś cieniutka.
Pisząc inaczej osoba chorobliwie nieśmiała pyta się czy może zostać duszą towarzystwa - sama sobie odpowiedz.

Jak Ty uwielbiasz ludzi dołować... Musisz mieć się za niezłego kozaka, że tak łatwo wydajesz wyroki

A co do pytania w temacie - znam fotografa, który wybił się fotografując dla Punktu Informacji Kulturalnej i Teatru dla dzieci, a to nie brzmi jak zapowiedź oszałamiającej kariery. Nigdy nie wiadomo co się w życiu przyda i jakie kontakty nam zapewni. Dlatego warto wszystkiego próbować, przepisu na sukces nikt Ci nie poda, ale też nikt nie może powiedzieć, że na pewno Ci się nie uda.
Stary 2012-07-23, 20:43   #8
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

O, podłączę się.
Tak się zastanawiam w jakim kierunku warto się kierować. Jestem typowym portrecistą. Zdarza mi się łapać jakieś zlecenia pt komunia czy prywatne sesje, ale to rzadko i za małe pieniądze. I nie za bardzo wiem co dalej, żeby nie stać w miejscu. Zastanawia mnie czy jest sens (po skończeniu strony internetowej) pozanosić swoje CV wraz z portfoliem (warto do CV dorzucać wywołane kilka zdjęć + odnośnik? czy sam odnośnik) do agencji, tudzież do jakiś firm fotograficznych?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 11:30   #9
Lomina
Przyczajenie

ja żeby nie borykać się z takimi problemamio wybrałam studia foto pod kątem reklamy i grafiki komputerowej. Dzięki temu zapoznam sie ze srodowiskiem i wyuczę pewnych zachowań. A jak przyjdzie mi fotografować śluby to poczta pantoflowa też jest dobrym sposobem (:
Lomina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 12:18   #10
strawberryswing
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lomina Pokaż wiadomość
ja żeby nie borykać się z takimi problemamio wybrałam studia foto pod kątem reklamy i grafiki komputerowej. Dzięki temu zapoznam sie ze srodowiskiem i wyuczę pewnych zachowań. A jak przyjdzie mi fotografować śluby to poczta pantoflowa też jest dobrym sposobem (:
Możesz zdradzić, na jakiej uczelni jest taki kierunek? Za rok wybieram się na studia i też myślę o fotografii.
strawberryswing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości