![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Bo tak sobie wychowałaś dziecko...
Witam!
Czesto w konfrontacji z innymi osobami wymieniamy doświadczenia na temat naszych dzieci i zdarzy się,że ktoś Wam powie z nutką sarkazmu- bo tak sobie wychowałaś dziecko ![]() Za pierwszym razem jak to usłyszałam zareagowałam na luzie, ale za ktorymś zaczał mi sie noż w kieszenie otwierać. Może jestem przewrażliwiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Bo tak sobie wychowałaś dziecko...
Na szczęście nie słyszę takiego tekstu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35184447]Na szczęście nie słyszę takiego tekstu
![]() a ja słyszę czasem ![]() i olewam -bo 'wychowałam' (o ile mozna mowic i wychowaniu roczniaka) tak jak mi pasuje,a ze ktoś uwaza to za "nie do pomyslenia"..to nie moj problem ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35184447]Na szczęście nie słyszę takiego tekstu
![]() Ja także nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja często słyszę "tak go nauczyłaś"... Też nerwowo reaguję...
![]() A zdanie dotyczy tego, że dziecko nie zasypia samo, tylko "lulane"... Przez całe miesiące miał kolki, uspokajał się tylko na rękach, więc nosiliśmy. Jak już się uspokoił, to zasypiał... Owszem - przyzwyczaił się i baaaardzo powoli idzie nauka zasypiania samodzielnie (właściwie wcale nie idzie) Ale co miałam zrobić jak płakał godzinami? Odkładać do łóżeczka, słuchać przeraźliwego płaczu i czekać aż zaśnie? Najgorzej to słyszeć od kogoś, kto w temacie dzieci nie ma zielonego pojęcia... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co robię? Nic, chyba, że ktoś mialby jakieś sensowne argumenty.
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Mam to samo. A sprawa tyczy się a jakże- smoczka. Bo go nauczyłam i teraz jak to tak, ze chłopak taki duży i ze smokiem? Nauczylas go to masz i się męcz. A ja mam to gdzies. Smoczek u nas jest tylko do drzemki w dzien i tyle. I to najmądrzejsza jest moja tesciowa i siostra męża, która dzieci nie ma.
Edytowane przez GoodNight Czas edycji: 2012-07-09 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co tak "wychowanie" oceniają to pewnie w typie mojej babci , która twierdzi, że u niej to dzieci w rok grzecznie z nią w kościele całą msze stały, nie robiły starszym "nu - nu" i nie pokazywały starszym języka bo to niegrzecznie ;p !! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
tak to jest, że każdy jest mądry dopóki nie ma zbyt często do czynienia z naszą pociechą i nie wie czego Maluszkowi trzeba, jaki ma charakter i temperament. Każdy jest mądry na odległość i takie komentarze są najgorszymi z możliwych.
Czasami zamiast tego częstują nas "sprawdzonymi i niezawodnymi metodami" i wtedy już nie wiadomo, co gorsze... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzadko kto lubi to noszenie do usypiania, ale dziecko rośnie, staje się bardziej samodzielne i będzie można powoli inne sposoby na zasypianie wprowadzić niż "zostaw na xx minut, niech się wypłacze". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze nie usłyszałam takiego zdania...
Ale pewnie nie raz ktoś sobie tak pomyślał - nie mam złudzeń, nie jestem idealną matką i nie mam dziecka wytresowanego na komendy ![]() ![]() A gdybym usłyszała? Pewnie miałabym to głęboko gdzieś. Moje dziecko, moja sprawa, mam nadzieję tylko, że za kilka lat sama do siebie takiego zdania nie powiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
![]() ja też nie ... jeszcze ![]() Cytat:
Ja dziecka nie nosiłam, i na pewno nie mam kłębka nerwów w domu, tylko spokojne zadowolone dziecko, a jej płacze w okresie niemowlęctwa mogłabym na placach u rąk policzyć.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Bo widocznie Twoje tego noszenia tak nie potrzebowało jak wiele innych dzieci. Chodziło mi o zostawianie dzieci do wypłakania, bo przecież "przyzwyczai się do noszenia".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A mozna w ogole mowic o wychowaniu kilkumiesiecznego albo rocznego dziecka?
Natomiast jak matka kilkutatka w wieku szkolnym zali mi sie ze dzieciak podnosi na nia reke to sama mam ochote powiedziec takie zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Oho ho mogłabym książkę o tym napisać...
Najlepszy tekst usłyszałam od kolegi, który jest mężem dupnej pani psycholog, która po przeczytaniu paru książek zjadła wszystkie rozumy. A mąż się od niej zaraził. Objaśnił mnie uroczo słowami "bo tak sobie zrobiłaś..." a chodziło tylko o to, że usypiam dziecko na rękach. Mały miał wtedy... 8-10 miesięcy i w dzień do drzemki potrzebował na ręce. ![]() A teraz to słyszę głównie od mojego ojca, że "wszystko mu wolno" albo "na wszystko pozwalam". Leję to sikiem prostym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale takie komentarze mają często osoby, przeważnie kobiety, które nie pamiętają jak to jest mieć małe dziecko, bo ich najmłodsze ma 40 lat, a wnuków nie mają, albo wcale dzieci nie miały. No albo właśnie jakieś panie wszechwiedzące, które się książek naczytały, a doświadczenia zero. Choć zdarza mi się pomyśleć o podejściu matki i ojca jakiegoś czterolatka: "Matko kochana, ale to dziecko jest niewychowane/rozbestwione/rozpieszczone jak szewski bicz." No ale to już jest różnica miedzy roczniakiem, a czterolatkiem ![]() I nie jestem na tyle chamska, żeby głośno wypowiadać takie opinie na temat dziecka czy rodziców. To ich sprawa. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychowanie to jest proces i sila rzeczy zajmuje wiele czasu. Swoja draga strasznie mnie drazni utozsamianie pojecia: dobrze wychowane dziecko z dzieckiem poslusznym, konformistycznym i zdyscyplinowanym w sposb bezwzgledny. Przyznam, ze kiedys zdarzylo mi sie powiedziec komus, ze rozpiescil dziecko jak dziadowski bicz, swoimi metodami wychowawczymi- a raczej ich brakiem. Mialam ku temu podstawy. Mam adziecka powiedziala, ze wie, ale nie mam pojecia co z tym zrobic...
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No bo czym niby takie dziecko moze zle wychowanie wykazac? Tym, ze palcze bo jest zmeczone? Tym ze potrzebuje sie przytulic do mamy? Czy moze tym, ze wyciapa sie obiadkiem? Szczerze, to tez nie mialabym pretensji gdyby moje dziecko bylo rozpuszczone i ktos by mi zwrocil na to uwage. Natomiast jak znajoma zwrocila mi kiedys uwage, ze wychowuje sobie lenia bo trzymalam mojej osmiomiesiecznej wtedy corce butle z herbatka, to delikatnie mowiac koparka mi opadla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Gang Iren
|
Ja ten tekst slysze od meza czasem i normalnie bym go wtedy
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
moja teściowa którą bardzo lubię czasem tak żartuje - moje dzieci u niej broją strasznie co za bardzo jej nie przeszkadza, ale śmieje się że włażą wszędzie i robią jej przysłowiowe porządki
![]() nifdy nikt mi tak nie powiedział ale wszystko przede mną ja też nikomu tak nie mówię, bo wiem że moje dzieci czasem moga być wzięte za rozwydrzone bachory (jak niektórzy tu na forum pisali o dzieciach) a tak na prawdę są bardzo zmęczone, ząbkują, miały ciężki, zły dzień w przedszkolu itp nie lubię (potem się z tego śmiałam) komentowania na głos w powietrze moich metod wychowawczych (lub ich braku ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja pierwszy raz usłyszałam ten tekst ,jak młoda miała ze 3-4 miesiace ,rozpłakała się na spacerze i wyjełam ją z wozka ,znajmoa walneła "tak sobie ja wychowałas to teraz masz,juz cie terroryzuje"
![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
stokrotka współczuję posiadania takiej znajomej ... 4 m dziecko jak ja tęsknię za takim małym Brunkiem
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale takich tekstów słyszałam sporo ,między innymi od pediatry ![]() moja ma dopiero 13 m-cy a mam wrazenie,ze czas,kiedy miiała 4 m-ce był całą epokę temu ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli nie od początku to od kiedy należy wychowywać dziecko ![]() Od 2 lat czy od 3 lat?
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.