Przemoc domowa u sąsiadów- czy mogę coś zrobić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-19, 17:29   #1
basior
Rozeznanie

Przemoc domowa u sąsiadów- czy mogę coś zrobić?

Od dłuższego czasu jesteśmy "świadkami" przemocy u sąsiadów mieszkających nad nami. Nie wiem, kto dokładnie tam mieszka, nigdy nie widziałam tych osób na oczy. Jest tam na pewno co najmniej jedno dziecko (dziewczynka, chodzi do szkoły, nie mam pojęcia ile ma lat), toksyczna matka, ojciec, który pojawia się rzadko i jakieś inne osoby, które ciężko mi określić kim są. Problem polega na tym, że matka ciągle się wyżywa na tej małej. Nie potrafi ją nawet normalnie poprosić o założenie butów, tylko od razu wyzwiska, krzyki. Skoro słychać to idealnie na naszym piętrze, nie chcę myśleć, jak to jest mieszkać z nimi przez ścianę.
Przepychanki zaczynają się już od rana, kiedy mała szykuje się do szkoły. Teraz są wakacje, więc trochę ucichło, ale przed chwilą znowu słyszałam jakąś szarpaninę. Szlag mnie trafia. Jeśli matka nie drze się akurat na małą, to kłóci się z facetem albo innymi kobietami (babcia?), a dziecko/dzieci płaczą w kącie. To dziecko wzrasta w ciągłej atmosferze gniewu i kłótni. Nie reagowałam do tej pory, bo szczerze nie wiem co mam robić- czy mogę to gdzieś zgłosić? Łudziłam się, że to się nie zdarza aż tak często, może ma gorszy dzień itp, ale słyszę, że ona się zawsze tak zachowuje.
Pytanie do Was, może ktoś coś doradzi- mogę taką sytuację zgłosić do opieki społecznej? Myślałam, żeby np w windzie powiesić kartkę z tekstem skierowanym do tej kobiety o propozycji terapii rodzinnej i groźbą zgłoszenia tego do odpowiednich organów, ew. zabraniem dzieci... Tylko nie mam pojęcia, czy coś takiego jest w ogóle możliwe. Obawiam się, że nikogo może to nie zainteresować. Nikt się nie chce wtrącać w "prywatne sprawy rodzinne", ale to nie są jakieś drobnostki, tylko zwykła przemoc psychiczna (a może i fizyczna też, często gdy młoda nie chce wstać, matka siłą ją zwala z łóżka krzycząc przy tym i przeklinając).
Będę wdzięczna za jakiś odzew.
Stary 2012-07-19, 17:43   #2
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Dot.: Przemoc domowa u sąsiadów- czy mogę coś zrobić?

Zgłoś sprawę na policję. To, co opisujesz, to przestępstwo, a nie "prywatne sprawy rodziny".
W żadne kartki nie ma sensu się bawić, bo nie sądzę, że przyniesie to jakikolwiek rezultat.
Stary 2012-07-19, 17:49   #3
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez basior Pokaż wiadomość
Od dłuższego czasu
Dziwie sie, ze dopiero teraz reagujesz.

Cytat:
Nie reagowałam do tej pory, bo szczerze nie wiem co mam robić- czy mogę to gdzieś zgłosić?
Nie, nie mozesz. Konstytucja zabrania .

Wpadniecie na pomysl zadzwonienia do opieki spolecznej i na policje naprawde jest takie skomplikowane?

Cytat:
Łudziłam się, że to się nie zdarza aż tak często, może ma gorszy dzień itp, ale słyszę, że ona się zawsze tak zachowuje.
Szkoda slow.

Ludzic to sie mozesz, ze Twoje upatrzone buty przecenia a nie gdy sie komus krzywda dzieje.

Cytat:
Myślałam, żeby np w windzie powiesić kartkę z tekstem skierowanym do tej kobiety o propozycji terapii rodzinnej i groźbą
Moze golebia pocztowego wyslesz?

Dziewczyno, miej jaja.

-------------------------------------------
Nie rozumiem takiego postepowania. Jak mozna pozwalac na to, aby komus dziala sie krzywda?
Nie masz wyrzytow sumienia, ze Ty ogladasz "M jak milosc" i popijasz herbatke a dziecku dzieje sie krzywda?
Cholera wie co jej tam robia. Moze oprocz darcia sie na nia i wszytskich wokolo, wyzwisk jeszcze ja leja?

1. Uslyszysz krzyk? Policja. O kazdej porze.
2. Wybierz sie do opieki (bedzie szybciej niz z oficjalnym pismem) i powiedz co wiesz.
3. Nie odwracaj sie nigdy od kogos, kto potrzebuje pomocy. Reaguj zawsze natychmiast.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 18:03   #4
basior
Rozeznanie

Reaguję teraz, bo mieszkam tu od początku lipca i dziś była awantura. Rozmawiałam ze współlokatorami i od nich wiem, że to nie pierwszy raz.
Dziękuję.
Stary 2012-07-19, 18:11   #5
Konto usunięte

Cytat:
Reaguję teraz, bo mieszkam tu od początku lipca i dziś była awantura. Rozmawiałam ze współlokatorami i od nich wiem, że to nie pierwszy raz.
Dziękuję.
Aha. Napisalas "Od dłuższego czasu jesteśmy "świadkami", wiec wyciagnelam wnioski powyzsze.

Na drugi raz nie pisz, ze "jestesmy" (my) swiadkami a bedzie dobrze .

Co zamierzasz zrobic z dzieciakiem?
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 18:16   #6
patrysiowa_
Zakorzenienie

Nie baw się w kartki. Ona się wkurzy i zrobi tobie awanture, skoro jest toksyczna, albo się przeprowadzi, a małej nikt nie pomoże. Zgłoś to na policje
Stary 2012-07-19, 18:17   #7
lala2506
Zakorzenienie

Zgłoś i na policję i do opieki społecznej i to jak najszybciej
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 18:18   #8
basior
Rozeznanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;35399727]Aha. Napisalas "Od dłuższego czasu jesteśmy "świadkami", wiec wyciagnelam wnioski powyzsze.

Na drugi raz nie pisz, ze "jestesmy" (my) swiadkami a bedzie dobrze .

Co zamierzasz zrobic z dzieciakiem?[/QUOTE]

Co za różnica, tu pełno ludzi mieszka dookoła i nikt nic nie zrobił. Nie mam Ci za złe tego "m jak miłość"
na innym forum znalazłam radę, żeby zadzwonić na pogotowie dla ofiar przemocy w rodzinie i oni pomogą/wytłumaczą gdzie dokładnie szukać pomocy. mops mnie nie wiem czemu odpycha, może od reportaży o których mi mama opowiada, reagują dopiero jak telewizja przyjedzie
aha, oni też kierują do mopsu/ na policję. no to nic innego nie zostało. czy policja przyjeżdża tylko na interwencję jeśli się coś dzieje? bo głupio teraz dzwonić, że 3h temu była awantura.
policja odsyła na niebieską linię... chyba przy niej pozostanę. przeczytałam, że policja i mops przychodzą tylko dać upomnienie, a to stowarzyszenie faktycznie działa.

Edytowane przez basior
Czas edycji: 2012-07-19 o 18:24
basior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 18:25   #9
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Co za różnica, tu pełno ludzi mieszka dookoła i nikt nic nie zrobił. Nie mam Ci za złe tego "m jak miłość"
na innym forum znalazłam radę, żeby zadzwonić na pogotowie dla ofiar przemocy w rodzinie i oni pomogą/wytłumaczą gdzie dokładnie szukać pomocy. mops mnie nie wiem czemu odpycha, może od reportaży o których mi mama opowiada, reagują dopiero jak telewizja przyjedzie
aha, oni też kierują do mopsu/ na policję. no to nic innego nie zostało. czy policja przyjeżdża tylko na interwencję jeśli się coś dzieje? bo głupio teraz dzwonić, że 3h temu była awantura.
Znaczy, że Ty też możesz sobie siedzieć na tyłku i szukać wymówek? I każdy MOPS jest taki sam i w każdym pracują ludzie bez serca i rozumu? I to sprawia, że wcale nie musisz tam iść, bo "i tak nic nie zrobią"?

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Choćby w MOPSIE g*wnem śmierdziało i Cię odpychało nie wiadomo jak i z jakich powodów Ty masz obowiązek tam iść i to zgłosić. I nie, nie jest to Twój obowiązek spisany prawnie, ale po prostu LUDZKI.
Stary 2012-07-19, 18:27   #10
basior
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Znaczy, że Ty też możesz sobie siedzieć na tyłku i szukać wymówek? I każdy MOPS jest taki sam i w każdym pracują ludzie bez serca i rozumu? I to sprawia, że wcale nie musisz tam iść, bo "i tak nic nie zrobią"?
siedzę na tyłku i szukam wyjścia, czego przykładem jest ten wątek.
jeśli mam tu czytać same takie komentarze, to dziękuję. liczyłam, że wypowie się ktoś, kto zgłaszał podobną sprawę i powie, jak to się potoczyło.
Stary 2012-07-19, 18:31   #11
Konto usunięte

Cytat:
Co za różnica, tu pełno ludzi mieszka dookoła i nikt nic nie zrobił.
To, ze inni nic nie robia usprawiedliwia Ciebie?

Cytat:
na innym forum znalazłam radę, żeby zadzwonić na pogotowie dla ofiar przemocy w rodzinie i oni pomogą/wytłumaczą gdzie dokładnie szukać pomocy.
Ale to male dziecko jest ofiara przemocy. Wytlumacza dziecku co robic? Dziecko ma samo sobie radzic? Nie.

Cytat:
mops mnie nie wiem czemu odpycha, może od reportaży o których mi mama opowiada,
No ja Cie prosze.

Cytat:
reagują dopiero jak telewizja przyjedzie
A jak maja reagowac skoro nie maja zgloszenia?

Cytat:
czy policja przyjeżdża tylko na interwencję jeśli się coś dzieje?
Trudno powiedziec. Ja beda chcieli to przyjada zagaic co sie dzialo.
Mozesz zadzwonic, a gdy zapytaja czemu nie zadzwonilas wczesniej powiedz, ze nie wiedzialas co robic bo pierwszy raz sie z taka sytuacja spotkalas itp.
Kiepsko wymowka, ale jak zaintonujesz glos na sierotke i trafisz na milego pana policjanta to przyjada nawet po 3 h.

Cytat:
bo głupio teraz dzwonić, że 3h temu była awantura.
Dlatego najlepiej dzwonic od razu.

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
jeśli mam tu czytać same takie komentarze, to dziękuję. liczyłam, że wypowie się ktoś, kto zgłaszał podobną sprawę i powie, jak to się potoczyło.
Po piewsze, nie rob z siebie ksieznej i nie fochaj sie. Mnie sie nie spodobalo Twoje zachowanie i poki nie zyjemy na Bialorusi moge odniesc sie negatywnie do Twojego zachowania. No bo sorry, ale dorosla baba nie wie, ze istnieje cos takiego jak policja nieco mnie szokuje.

Po drugie, nikt Ci nie powie jak sprawa sie potoczyla bo zglaszajacy przemoc nie maja wgladu do sledztwa i ewentualnej sprawy.
Stary 2012-07-19, 18:32   #12
basior
Rozeznanie

Zdanie "co za różnica, tu pełno ludzi mieszka dookoła i nikt nic nie zrobił" odnosiło się do napisanego przeze mnie "jesteśmy świadkami"- nieważne, czy ja pierwszy raz a inni któryś tam, nic nie zostało zrobione a najwyższa już pora.
Stary 2012-07-19, 18:37   #13
Konto usunięte

Cytat:
nic nie zostało zrobione a najwyższa już pora.
Brawo. Dzialaj.
Stary 2012-07-19, 18:41   #14
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
No to przecież rady już dostałaś, a teraz działaj! Nikt Ci nie powie jak się potoczyło, bo "tajemnica śledztwa". A jak taki zgłaszający się dowie czegokolwiek to nastąpi to przez pocztę pantoflową, która jest średnio wiarygodna
Stary 2012-07-19, 18:54   #15
Elfir
Zakorzenienie

Zawsze mozna wysłać maila do ośrodka, jak się wsydzi iść czy rozmawiac przez telefon, wyjaśniającego cały problem.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 18:54   #16
truskawk_a
Raczkowanie

A ja bym najpierw grzecznie zwróciła uwagę, coś w stylu- czy może pani nie drzeć się tak, bo ściany cienkie i nie mam ochoty słuchać co się u pani dzieje. Nic nie ryzykujesz,a kobieta może się opanuje. Jak nie, to wtedy prosić o pomoc z zewnątrz.
truskawk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 19:03   #17
Elfir
Zakorzenienie

Sczzerze - kobieta wydrze się na autorkę, a potem da córce po dupie, że przez nią musi świecić oczami przed sąsiadami, bo ona taka niegrzeczna i wyprowadza matkę z równowagi.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 19:03   #18
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Zawsze mozna wysłać maila do ośrodka, jak się wsydzi iść czy rozmawiac przez telefon, wyjaśniającego cały problem.
Ale czego tu sie wstydzic? To ta kobieta powinna sie wstydzic, ze z niej potwor a nie matka a nie autorka, ktora chce pomoc.

Pomijam, ze mail to sredni pomysl. Gwarancja skutecznosci nieokreslona a czas dzialania dlugi.

Cytat:
Napisane przez truskawk_a Pokaż wiadomość
A ja bym najpierw grzecznie zwróciła uwagę, coś w stylu- czy może pani nie drzeć się tak, bo ściany cienkie i nie mam ochoty słuchać co się u pani dzieje.
Czyli kij w oko dziecku? Po prostu zes na halasy wrazliwa .
Moze zaproponowac w ogole, zeby tlukla dziecko ciszej?

Cytat:
Nic nie ryzykujesz,a kobieta może się opanuje.

Taa, napewno sie opanuje.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2012-07-19 o 19:04
Stary 2012-07-19, 19:09   #19
truskawk_a
Raczkowanie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;35400780]Ale czego tu sie wstydzic? To ta kobieta powinna sie wstydzic, ze z niej potwor a nie matka a nie autorka, ktora chce pomoc.

Pomijam, ze mail to sredni pomysl. Gwarancja skutecznosci nieokreslona a czas dzialania dlugi.

Czyli kij w oko dziecku? Po prostu zes na halasy wrazliwa .
Moze zaproponowac w ogole, zeby tlukla dziecko ciszej?

O matko, tak kij w oko. Niech powie byle co, oby zwróciła jej uwagę. Niech kobieta wie, że wkońcu jest ktoś, kto się zainteresował i nie będzie bierny na to, co się u nich dzieje.

Edytowane przez truskawk_a
Czas edycji: 2012-07-19 o 19:10
Stary 2012-07-19, 19:10   #20
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
A ja bym najpierw grzecznie zwróciła uwagę, coś w stylu- czy może pani nie drzeć się tak, bo ściany cienkie i nie mam ochoty słuchać co się u pani dzieje. Nic nie ryzykujesz,a kobieta może się opanuje. Jak nie, to wtedy prosić o pomoc z zewnątrz.
Tak, zamiast się drzeć, zacznie prać dzieciaka w ciszy. Idealna rada. Czy Ty sobie zdajesz sprawę, że tam być może maltretowane jest dziecko?

Autorko, na policję możesz dzwonić za każdym razem, kiedy słyszysz, że coś się dzieje. Jak raz trafisz, na takiego, któremu się nie będzie chciało ruszyć tyłka, to może następnym razem znajdzie się taki, który się sprawą zajmie. Niestety, takie mamy społeczeństwo, jakie mamy, dlatego osoby, takie jak Ty, które chcą coś zrobić, są bardzo potrzebne. Teraz najważniejsze, to przełożyć te chęci na konkretne działanie. Ja bym się generalnie przeszła na posterunek, jeśli masz blisko. Nie ma się czego bać, nikt Cię tam nie zje, a i szansa, że coś wskórasz o wiele większa.

Cytat:
O matko, tak kij w oko. Niech powie byle co, oby zwróciła jej uwagę.
Ale po co ma zwracać jej uwagę? Myślisz, że ta kobieta nie jest świadoma tego, co robi? Autorka ma spowodować, że baba będzie cicho, czy, że dziecku przestanie się dziać krzywda?

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2012-07-19 o 19:12
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 19:15   #21
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Super pomysł! A potem dziecku się oberwie, że za głośno krzyczy i się sąsiedzi skarżą I ryzykuje - sąsiadka się na nią wydrze i pośrednio ryzykuje też pogorszeniem sytuacji dziecka. Nie widzisz tego?

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
O matko, tak kij w oko. Niech powie byle co, oby zwróciła jej uwagę. Niech kobieta wie, że wkońcu jest ktoś, kto się zainteresował i nie będzie bierny na to, co się u nich dzieje.
Przecież jak powie, że hałas przeszkadza to to nie poprawia sytuacji tego dziecka! I nadal na tę konkretną sytuację - sytuację, w jakiej jest to dziecko, pozostanie bierna No żesz

Kobieta sobie pomyśli, że to wina dziecka, że sąsiadka ją nachodzi i będzie gorzej.
Stary 2012-07-19, 19:24   #22
truskawk_a
Raczkowanie

Cytat:
Super pomysł! A potem dziecku się oberwie, że za głośno krzyczy i się sąsiedzi skarżą I ryzykuje - sąsiadka się na nią wydrze i pośrednio ryzykuje też pogorszeniem sytuacji dziecka. Nie widzisz tego?

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Przecież jak powie, że hałas przeszkadza to to nie poprawia sytuacji tego dziecka! I nadal na tę konkretną sytuację - sytuację, w jakiej jest to dziecko, pozostanie bierna No żesz

Kobieta sobie pomyśli, że to wina dziecka, że sąsiadka ją nachodzi i będzie gorzej.
A jak najdzie ją policja, to myślisz że pomyśli inaczej i zmieni się? Czy też może lać dzieciaka ciszej? Przecież również będzie wiadomo, że to od sąsiadów wyszło.

I jeszcze raz piszę, nie chodziło mi o to,że przeszkadza hałas, tylko o to żeby kobieta zobaczyła, że w końcu ktoś się nimi zainteresował i nie będzie bierny na to co się u nich dzieje.
Stary 2012-07-19, 19:28   #23
Konto usunięte

Cytat:
A jak najdzie ją policja, to myślisz że pomyśli inaczej i zmieni się? Czy też może lać dzieciaka ciszej? Przecież również będzie wiadomo, że to od sąsiadów wyszło.
Naprawde porownujesz interwencje policji, ktora moze zalozyc matce sprawe, zawiadomic opieke lub nawet zabrac dzieciaka do swojej reprymendy, ktora nic nie znaczy?
Stary 2012-07-19, 19:40   #24
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:

I jeszcze raz piszę, nie chodziło mi o to,że przeszkadza hałas, tylko o to żeby kobieta zobaczyła, że w końcu ktoś się nimi zainteresował i nie będzie bierny na to co się u nich dzieje.
Konsekwencje najścia Autorki dla tej baby żadne. Jak przyjdzie do niej policja to raczej świadomość konsekwencji będzie miała. Nie rozumiem, jak możesz porównywać działania policji do swojego ględzenia. Tak, ględzenia, bo dla tej baby niczym więcej Twoja gadka by nie była.

Edytowane przez lala2506
Czas edycji: 2012-07-19 o 19:41
Stary 2012-07-19, 20:12   #25
truskawk_a
Raczkowanie

Cytat:
Konsekwencje najścia Autorki dla tej baby żadne. Jak przyjdzie do niej policja to raczej świadomość konsekwencji będzie miała. Nie rozumiem, jak możesz porównywać działania policji do swojego ględzenia. Tak, ględzenia, bo dla tej baby niczym więcej Twoja gadka by nie była.
Dla tej baby wizyta policji może być tym samym, co moja gadka. Nie wiesz tego. Równie dobrze może wtedy ciszej znęcać się nad dzieckiem. Tego nie wiesz jak zareaguje. A policja po jednym zgłoszeniu o krzykach nie wiem, czy podejmie tak radykalne kroki, jak napisała wcześniej Jamestown. Jeśli tak, to chwała im za to.
Stary 2012-07-19, 20:16   #26
deszczowypies
Zakorzenienie

Niestety, policja zazwyczaj daje upomnienie i odjeżdża. Może lepiej jakaś niebieska linia, fundacje? Mam wrażenie, że one działają szybciej i efektowniej niż administracja państwowa.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 20:40   #27
weronka19
Rozeznanie

Ludzie ogarnijcie się. Dziewczyna chce pomóc dziecku, ale nie wie jak, szuka pomocy. Ponieważ nie wie, co ma zrobić, najlepiej ją objechać. Bardzo ładnie.
Co do MOPSu i policji. Można zgłaszać, ale z własnego doświadczenia wiem, że oni raczej ruszają tyłek w skrajnych przypadkach, np. dziecko jest wyraźnie pobite. Zgłoś to, ale bądź przygotowana na to, że możesz usłyszeć, że mamusia po prostu chce wychować dziecko na porządną osobę i im nic do tego.
Mam jednak nadzieję, że będzie inaczej.
weronka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-19, 20:50   #28
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Jeżeli chce Ci się trochę czasu poświęcić możesz wybrać się do szkoły podstawowej w której rejonie mieszkacie i wejść do gabinnetu pedagoga szkolnego i tam to zgłosic. Oni mają teraz obowiązek reagowania w takich sprawach i zakładania niebieskich kart.
Albo przedzwoń do tej szkoły (tel wyguglasz) z głoś to telefonicznie - podaj adres. Sąsiedzi pewnie znają nazwisko tej rodziny więc możesz i języka zasięgnąć w tej sprawie, żebyś miała więcej danych. Nawet jutro rano możesz to załatwić.

Oni znają to dziecko to sprawdzą czy wszystko z nią ok.

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2012-07-19 o 20:54
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 00:26   #29
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Zdecydowanie trochę za ostro naskoczyłyście na autorkę. Chce pomóc, to najważniejsze.

Pomysł ze szkołą - są wakacje, może być problem, ale zdecydowanie warto spróbować.

Zasięgnąć języka u 'niesłyszących' i najwyraźniej znieczulonych sąsiadów też można - ot, żeby wiedzieć jak długo to wszystko się dzieje, kto tam mieszka, jaka jest sytuacja tej rodziny. Taka wiedza może być przydatna.

Trzymam kciuki i życzę odwagi, warto działać.
Stary 2012-07-20, 01:43   #30
zielona_sukienka
Przyczajenie

Reakacja niektórych jest moim zdaniem zbyt wybuchowa. Dziewczyna wyraźnie wskazała, że chce pomóc tylko nie wie w jaki sposób, by bardziej nie zaszkodzić. Sprawa jest delikatna, bo rzeczywiście matka może się wyżyć po jakiejś interwencji na dziecku.
Moim zdaniem wezwanie policji byłoby adekwatne podczas "popisów" mamusi, zaś w czasie względnego spokoju należałoby zgłosić to do MOPSU. Ostatnie wydarzenia w kraju, przykładowo śmierć chłopczyka z Cieszyna, ukazały ogromną nieudolność opieki społecznej, więc mam nadzieję, że pracownicy instytucji nie zbagatelizują zgłoszenia.
Autorko, wiem w jak niezręcznej sytuacji jesteś, ale musisz bezwzględnie to zgłosić, bo jak widać inni sąsiedzi słyszą jedynie kiedy chcą słyszeć...
zielona_sukienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości