|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Nauka. Jak sobie poradzić?
Zastanawiam jak moge zmobilizować się do nauki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nauka. Jak sobie poradzić?
Cytat:
Jeśli chodzi o brak systematyczności i lenistwo, to nikt tego za Ciebie nie zmieni, sama musisz zacząć poprawę. Ustalaj sobie 'grafik', plan nauki, wyznaczaj konkretne zadania, np. w poniedziałek uczysz się matematyki, we wtorek historii , skupiaj się na tych najbliższych wyznaczonych sobie celach. I pamiętaj, że nie we wszystkim musisz być orłem, na pewnym etapie edukacji warto skupić się na przedmiotach, z którymi chcesz wiązać swoją przyszłość. Jeśli chodzi o koncentrację, to polecam łykać luteinę, bardzo dobrze działa na pamięć, choć trzeba ją brać regularnie i przez pewien czas, żeby rzeczywiście odczuć rezultaty. Z tym, że Ty chodzisz jeszcze do szkoły (w której jesteś klasie? ), jesteś młodziutka, więc nie wiem czy warto sięgać po jakieś wspomagacze, nawet tak mało inwazyjne. Na to jeszcze przyjdzie czas. Uwierz, że ten etap , na którym jesteś to naprawdę fajny okres i nie warto aż tak mocno zamartwiać się nauką ![]() Jeśli mogę spytać, z jakiego powodu to skierowanie do neurologa? Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2012-08-04 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
@Wisienka_na_torcie
Lekarz rodzinny zaniepokoił się brakiem koncentracji oraz częstymi migrenami. Kazał wykonać tomografie głowy oraz stwierdził, że to może mieć jakieś podłoże neurologiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A tarczycę ci badali?
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
też już myślę o szkole do tego ja mam w tym roku maturę
![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Migreny? Skąd taka pewność? Opisz te "migreny", bo na moje oko, to masz zwykłą nerwicę, bo się stresujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Łał, co umiejętności, diagnozowanie nerwicy na podstawie postów na forum!
![]() A tak serio, tutaj mozemy podawać pomysły, porównania do własnej sytuacji, ale tak naprawde nie wiemy, co autorce dolega. Od tego są lekarze. Niektóre choroby potrafią bardzo negatywnie wpływac na umiejętności koncentracji, nastrój itp. ![]() Myślę, że niezależnie od tego, czy dolegliwości są natury fizycznej czy psychicznej, spokojne podejście, dbanie o właściwy relaks (czyli niekoniecznie długi, ale skuteczny), dietę, wyrobienie sobie pewnego dystansu psychicznego do nauk itp to dobre rady. Czasami takie okresy blokady na naukę są wywołane przepracowaniem. Wtedy warto sobie przeorganizować sposób nauki, np. rozbijać wielogodzinne bloki zakuwania na mniejsze a w międzyczasie np. pójść na spacer. Spacery w ogóle bardzo pomagają albo jakiś inny wysiłek fizyczny. Trzeba też się dobrze wysypiać.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Neurolog to w sumie dobry pomysł. A dobrze sypiasz?
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.