![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 457
|
Co s±dz± o Polakach ludzie za granic±?Cze¶æ dziewczyny, mam nadzieje ¿e nie by³o jeszcze takiego w±tku (¿eby nie by³o - szuka³am
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 253
|
Dot.: Co s±dz± o Polakach ludzie za granic±?
Moj Maz twierdzi,ze Polakow w Londynie rozpoznaje po "niesmiertelnych" adidasach i plastikowej siatce w rece.
Nie chce oczywiscie wszystkich wrzucac do jednego worka,ale wsrod naszych znajomych Polacy opini dobrej nie maja i na nic moje tlumaczenia,ze wsrod tych wszystkich ludzi sa i tacy,ktorzy maja w glowie duzo wiecej. Osobiscie za granica mialam dosyc przykry przypadek zwiazany wlasnie z Polakiem i wszystko skonczylo sie na sali sadowej niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
U¿ytkownik ma klikn±æ w link aktywuj±cy (mail)
Wiadomo¶ci: 517
|
![]()
Niestety - to niesamowite JAK Polacy s± wobec siebie fa³szywi czy wrêcz PARSZYWI np. w UK gdzie mieszka³am. Naród z tak cudown± histori±! z bohaterami narodowymi s³ynnymi na ca³y ¶wiat! nie potrafi siê zjednoczyæ czy chocia¿ SZANOWAÆ za granic±?... to potworne...
Je¶li w gre wchodz± pieni±dze, nie ma u wiêkszo¶ci pojêcia honoru czy godno¶ci. Prêdzej mo¿na oczekiwaæ na pomoc Anglika ni¿ Polaka. Smutne ale prawdziwe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 977
|
Cytat:
Niedawno bylam na zakupach. Dzeko siedzialo w wozku sklepowym zapelnionym prawie do polowy, a chlop poszedl szukac rodzynek. Szlam kolo polek z warzywami. Widze idzie niemka bez wozka pare rzeczy w reku. Poczekalam jak mnie minie i jechalam dalej zatrzymujac sie przy kolejnych warzywach i obmyslajac czy mi to potrzebne czy nie. Spogladalam tez w bok, na meza, bo stal kolo rodzynek i ich nie widzial. Nagle slysze za soba glosno wypowiedzane w nerwach slowa: " stoi krowa i sie patrzy" i jednoczesnie ta pani z dwoma innymi wyminela mnie wozkiem i bulgoczac jeszcze pod nosem pojechala pod kase. Na poczatku nie zajazylam, myslalam, ze chodzi o kogos za mna, bo bylo pare osob grzebiacych w warzywach. Jednak analizujac pare razy ta sytuacje, doszlam do wniosku ze jednak chodzilo o mnie. Mamy pare osob z PL z ktorymi sie odwiedzamy, ale jest to bardzo okrojona liczba osob. Moj maz mieszka tutaj juz 18 lat i mial duzy kontakt, ale przez zlosliwosc pozrywal kontakty z tymi ludzimi. Ja widzac zachowanie sie polakow na Flohmarktach czy w sklepach to w wiekszosci przypadkach udaje , ze nie naleze do tego narodu. Poza tym polakow jako pracownikow uwaza sie tutaj ze dobrych pracownikow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 761
|
Kiedys jak Polska nie byla w Unii to przynajmniej w Anglii Polacy mieli dobra opinie ale teraz juz nie.
Niedawno ogladalam program i tam wypowiadali sie rozni ludzie, ogolnie Polacy zostali przedstawienieni jako nietolerancyjny narod ,ktory nie potrafi sie zintegrowac. Anglikow boli tez strasznie ,ze Polacy pobieraja tah masowo zasilki czasem na dzieci .ktore sa w Polsce a nie Anglii. I czasem nie sposob sie dziwic , bo kiedy bylam w Polsce teraz na wakacjach i musialam pilnie isc do lekarza to nikt mnie przyjac nie chcial bo nie mam polskiego paszportu ani zadnego dowodu ,no a w Anglii to nie musi byc paszport brytyjski tylko jakikolwiek. Ostatnio w sklepie spotkalam grupke Polakow ktorzy zachowywali sie glosno i wulgarnie jakby byli sami w tym sklepie.Wiem ,wiem Anglicy sa nie lepsi tez wrzeszcza i przeklinaja. I to wrabianie wlasnych rodakow ,to chyba najgorsze. Te powstajace firmy ,ktore za pieniadze pomagaja w zalozeniu konta ,zaltwieniu benefitow ,odszkodowan ,itp. za rzeczy ,ktore w rzeczywistosci nie placi sie Polscy chca od swoich rodakow pieniadze.To jest przykre. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 221
|
hmm ci±gle wszycy pisza, ¿e Polacy to tacy siacy i owacy zli i niedobrzy/
ale Na Boga wy tez jeste¶cie POlakami.! Nie ma idealnego narodu idealnych ludzi nie mozna tak uogólniaæ, sa ludzie i Ludzie. Chcia³abym nadmienic ze POlacy znani sa z narzekania, co zreszta nawet tutaj mozna zauwa¿yc. Pozdrawiam.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 399
|
Mam bardzo dobre zdanie o polskich studentach, ale o robotnikach budowlanych ju¿ niekoniecznie. Niestety widzia³am kilka razy nieciekawe akcje w ich wydaniu. Razi³o mnie s³ownictwo, (choæ tego akurat inni nie rozumieli), a w weekendy to, ¿e nie potrafili kulturalnie siê napiæ tylko musieli siê upiæ.
Najbardziej wstydzi³am siê za dwóch karków w dresach z butelk± wódki w rêku. Jeden zachêca³ drugiego do sikania na g³ównej alejce parkowej prowadz±cej do weso³ego miasteczka, któr± to drog± przechodzili w miêdzy czasie rodzice z dzieæmi. A u¿y³ nastêpuj±cych s³ów (po ocenzurowaniu) "No co siê przejmujesz lej przecie¿ nie jeste¶ w Polsce." My¶la³am, ¿e zapadnê sie pod ziemiê. Duñczyków w takim stanie nigdy nie spotka³am. ![]() Natomiast studenci to dla mnie osobny rozdzia³: serdeczni, pomocni, mo¿na na nich liczyæ. Polubi³am wszystkich kolegów i kole¿anki T¯-eta. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 790
|
hmm..ja mam doswiadczen w ostatnim czasie bardzo wiele z rodakami i jest mi wstyd...wstyd za to co robia jak sie zachowuja i jakie swiadectwo daja...
przed kilkoma laty poznajac anglikow spotykamal sie z zyczliwoscia pomoca itp teraz slysze ile milonow Polakow przyjechalo, jak pija pluja na ulicach itp i jak kobiety polskie sie nie szanuja (ale wierze, ze sa te sznujace sie tez jeszcze) Tu nie mam znajomego nawet jednego Polaka. ![]() ostatnio bylam na szkoleniu gdzie byla polka wiec oczywiscie uslyszala moje imie zagadala gdzie pracuje??ile zarabiam????ile za chate??? itd mnie osobiscie to przeraza ach odpowiedzialam jej, ze ciezko pracuje skomentowala, ze nie widac po moich dloniach! ![]() ![]() Ale co pozytywnego slysze to, ze jestesmy bardzo sumiennymi, pracowitymi pracownikami w kazdym zawodzie!! ![]() ech przykladow moge pisac bez konca raczej relacje z kazdego dnia ![]() pozdrawiam serdecznie ja kocham moja ojczyzne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
U¿ytkownik ma klikn±æ w link aktywuj±cy (mail)
Wiadomo¶ci: 517
|
Cytat:
Gosiu w ka¿dy naród ma zalety i wady. Ja nie jestem osob± która narzeka tylko po to by narzekaæ i nie mam zamiaru ubli¿aæ Polakom, bo jestem Polk± jestem z tego dumna i zawsze wszystkim narodowo¶ciom to powtarzam. Opowiadam obcokrajowcom historie Polski i prze¿ycia Polaków bo ten temat jest mi wyjatkowo bliski - mój ukochany Dziadek siedzia³ w wielu obozach koncentracyjnych, z narazniem ¿ycia pomaga³ swoim rodakom jak i reszcie i nosi znami swej pomocy do dzi¶. Wyk³ucam siê zawsze o Polaków bo uwa¿am, ¿e jeste¶my wyj±tkowo zas³u¿eni. Dlatego w³a¶nie TAK STRASZNIE MNIE BOLI jak widze jak Polak traktuje swojego rodaka za granic± - s± wyj±tki oczywi¶cie, ale to s± s³owa dla tych którzy nie maj± w tej sprawie czystego sumienia i ¿eruj± na sobie, w sposób poprostu niegodny. Mam nadzieje, ¿e sk³oni to do refleksji, bo my¶lenie, ¿e zasady szacunku i postêpowania z gosno¶ci± z daleka od domu nie obowi±zuje, jest my¶leniem dalece b³êdnym. Mieszkam za granic± i dziele swoim do¶wiadczeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 457
|
Kurczê, o zachowaniu Polaków za granica tez s³ysza³am wiele, niekoniecznie dobrego. No ale có¿, ludzie s± ró¿ni, jedni s± na poziomie, ¿e tak powiem zachodu - bardzie otwarci na nowe sytuacje, tolerancyjni, a inni s± ich zupe³nym przeciwieñstwem. Mam jednak nadzieje ¿e to sie nied³ugo zmieni.
![]() |
#11 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Robotnicy sa be bo nie pokonczyli szkol no ale studenci sa kochani bo przeciez sie ucza. Niedaleko mnie jest kilka akademikow i widzialam na co stac studentow i to wzelkiej narodowosci (duzo Polakow).Policja tam przyjezdza praktyczne codziennie.Pijanstwo ,bijatyki ,widzialam na wlasne oczy wyrzucane krzesla przez kono.A kiedys to byl taki spokojny akademik... Jakies zle zachowania nie sa spowodowane tym skad pochodzimy ,czy jestesmy studentami ,czy robotnikami ,czy jestesmy czarni ,biali, czerowni itp to zalezy od wychowania ,kultury. Ta niechec do Polakow wziela sie stad bo teraz moze kazdy przyjechac niewazne kto sa otwarte granice i kazdy ma prawo.Nie ma selekcji jaka byla kiedys i przez to ludzie widza pewne zachowania.A wiadomo ,ze co zle to widzi sie u kopgos a nigdy u siebie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To prawda, ¿aden naród nie jest idealny, ale dziewczyny opowiada³y o swoich w³asnych wra¿eniach, co nie znaczy, ¿e jest im przyjemnie, jak s³ysz± negatywne opinie o swoich rodakach. ¯yje w Polsce i wiem doskonale, jak zawistni, ma³ostkowi, podli i obojêtni potrafi± byæ moi rodacy. Nie wszyscy, ale BARDZO wielu. Skoro wielu moich znajomych podziela moj± opiniê, dlaczego cudzoziemcy mieliby nas wychwalaæ pod niebiosa?
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 434
|
a ja nie spotkalam zadnych chamskich i niemilych Polakow (jeszcze), wrecz przeciwnie wszyscy byli mili. A jaka opinie slyszalam o Polakach? ze sa sumienni, pracowici, nie narzekaja na prace niektorzy Anglicy powiedzieli mi, ze jakby mogli to zatrudnialiby samych Polakow. I absolutnie nie zgodze sie z tym ze Ci pracujacy na budowie sa zli i bee. Wrecz przeciwnie, wlasnie tych z budowy zachwalaja najbardziej - ze wszystko umieja zrobic i sa dobrymi fachowcami.
i piszecie ze polacy sa znani z tego ze chlaja i sie glosno zachowuja a wystarczy wyjsc na miasto w sobote wieczorem i zobaczyc jak sie bawia Angole - biegaja bez koszulek, wymiotuja na ulicach - oni tez nie sa swieci. Albo jak sie zachowuja w Polsce na kawalerskich albo panienskich wieczorach. Wiec zanim Oni sami wypowiedza sie na temat Polakow to proponuje blizej przyjrzec sie wlasnemu narodowi z 14letnimi dziewczynkami z dziecmi, mlodymi dresiarzami z bronia i wiecznie imprezujaca mlodzieza...
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 609
|
Mnie osobi¶cie nie dotknê³o jeszcze chamstwo Polaków za granic±
![]() Anglicy póki co, z tego co wiem, zdanie o nas maj± dobre, nie narzekaj± specjalnie ![]() Co do obserwacji jednego Anglika, to podobno Polacy zawsze siê spiesz±, biegn± i widaæ, ¿e nie wiedza gdzie id± tak naprawdê ![]()
Petersburski bogacz uchodz±cy za mecenasa sztuki, zaprosi³ kiedy¶ na fili¿ankê herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, doda³: - Mo¿e pan tak¿e wzi±æ ze sob± skrzypce. - Dziêkujê w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie pij±! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 609
|
Cytat:
![]() P.S. przepraszam za post pod postem
Petersburski bogacz uchodz±cy za mecenasa sztuki, zaprosi³ kiedy¶ na fili¿ankê herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, doda³: - Mo¿e pan tak¿e wzi±æ ze sob± skrzypce. - Dziêkujê w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie pij±! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 977
|
Cytat:
O widzisz, takie samo zdanie mam o Polakach w PL. Mieszkajac jeszcze w PL i nie mjac zielonego pojecia, ze kiedys z kraju wyjade, doszlam do takich samym, albo moze lepiej napisac podobnych wnioskow. Niestety i w PL mialam takie zdanie jak tutaj. Polacy sa zawistni, zazdrosni. Wyjatek nie czyni reguly i oczywiscie nie kazdy taki jest, ale w moim otoczeniu niestety tych wyjatkow bylo bardzo malo. Wyjechalam z kraju i szok. Myslalam, ze bedzie lepiej, a jednak jest to samo, a moze i gorzej. Gorzej, bo sie tego nie spodziewalam za granica. Myslalam, ze bedzie tak jak pokazuje TV amerykanska polonie, ze bedziemy sie trzymac razem, wspierac , pomagac. Tutaj czuje sie bardziej oblude , zawisc i pewnie dlatego tak mnie to na poczatku zabolalo. wyjechalam z kraju, a jesli chodzi o moj wlasny narod mialam gorzej niz w kraju, gdzie czlowiek byl do tego przyzwyczajony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 399
|
Cytat:
Co do mojej wcze¶niejszej wypowiedzi to nie uogólnia³am przecie¿ do ca³ej grupy, a pisa³am o swoich obserwacjach i ludziach z którymi siê zetknê³am. Nie by³o tam stwierdzeñ neguj±cych jakikolwiek zawód. Dlatego dziwny jest dla mnie twój komentarz z cytatem mojego postu. Ka¿dy zbiera swój w³asny baga¿ do¶wiadczeñ, a ja trafi³am na takich a nie innych studentów i takich a nie innych robotników budowlanych. ![]() Z ostatni± czê¶ci± twojej wypowiedzi zgadzam sie w 100%. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wracajac do tematu dzis na BBC news byla wzmianka ,ze ludzie ze wschodu sa najbardziej uciazliwi i wszedzie sprawiaja problemy.Nie bardzo wiem o co chodzi bo nie slyszalam poczatku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Witam...widze po wypowiedziach, ze panuje o nas wszedzie podobna opinia...
No tak, ja mieszkam od 1,5 roku w Niemczech...i nie chce sie wstydzic tego, ze jestem Polka, lecz mimo wszystko wstyd jest...Temat rzeka. Tylko jak to zmienic?? To zdanie o nas jest juz tak gleboko zakorzenione w mentalnosci innych narodow, ze szkoda gadac. Mnie to wkurza na maksa, jak ogladam wiadomosci lub programy, w ktorych o Polsce mowa-nie wiem, czy zdarzylo mi sie choc raz, zebym cos pozytywnego o nas uslyszala...Szkoda tylko, ze na siebie popatrzec nie umieja...To, ze Polak to kombinator, zlodziej i cale zlo...musi miec jakas przyczyne, ale zaden Niemiec czy inny ktos nie zastanowi sie, dlaczego musielismy sobie w ten czy inny sposob po prostu radzic latami - mam na mysli I, II wojne, potem komuna, niedawna i aktualna sytuacja polityczna, balagan w kraju, itd. ... ciagle cos, co nas zmuszalo do kombinatorstwa. A osobiscie...glupia sprawa, jestem bardzo uwazna jesli chodzi o kontakty i znajomosci z Polakami, nie mam zaufania...I z kim nie rozmawiam, to kazdy to samo mowi-Polak za granica lajdak...ale to stereotyp, jednak fakt faktem skads sie wzial... A ile dyskusji, klotni wrecz przezylam, zeby kogos przegadac, dogadac, obronic lub przynajmniej przedstawic fakty, ze niekoniecznie tak jest...mysle, ze mlode pokolenie Polakow duzo zmieni i dziwne, mimo ze nas nie lubia, chca nas do pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
PS
Ale nie jestesmy tymi najgorszymi <lol>... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 548
|
Ja mam lekkie "rozdwojenie ja¼ni"
![]() Bo jest duza ró¿nica miedzy tym co s³yszê o Polakach w telewizji czy czytam w prasie (ju¿ nie wspomne o niewybrednych dowcipach) a tym czego sama doswiadczam. Oficjalnie, czyli w telewizji i w gazetach to Niemcy Polaków nie lubia i uwa¿aja ich za z³odziei, nierobów i kombinatorów. Nieoficjalnie, czyli to co ja widze na codzieñ: Niemcy sa bardzo przyja¼nie do nas nastwieni. Przyjecha³am tu troche przestraszona, prawdê mówi±c ba³am siê jak nas tu przyjm±. A na miejscu wielkie zdziwienie: wszyscy sympatyczni, usmiechnieci i z ogromn± checi± we wszytskim pomagali. Nie wyczu³am ¿adnej niecheci, nawet odrobiny. S±siedzi przyjêli nas wrêcz z otwartymi ramionami, dzieciom nikt w szkole nie ubli¿a, moje obawy sie nie potwierdzi³y. Ja nigdy nie s³ysza³am, ¿eby ktos narzeka³ na Polaków (mo¿e przy mnie siê wstydza, ale dobre i to ![]() ![]() Mnie tutaj jeszcze Niemiec przykro¶ci nie zrobi³(oby tak zosta³o). A je¼dzimy po Niemczech du¿o. Za to jak czasmi czytam gazety, to czuje sie niezbyt mi³o. Z Polakami nie mam tu praktycznie ¿adnej stycznosci, bo akurat w tym miejscu gdzie mieszkam Polaków praktycznie nie ma. Ale nie da siê ukryæ, ¿e w wiêkszych miastach nie raz s³ysza³am jêzyk polski i te¿ mi mi³o nie by³o. Bo z regu³y by³y to przekleñstwa... A ci Polacy których tu spotykam (czasami) i z nimi rozmawiam, strasznie narzekaj±. Nie podoba im siê tu totalnie, Niemców traktuja jak g³upków, ogólnie: kraj paskudny a ludzie wredni. Czasami zastanawiam siê czy jestesmy w tym samym kraju ![]() edycja. Musze jeszcze cos dopisaæ. Spotka³am tu tez m³odych Polaków, którzy studiuj±czy tez pracuj± w bankach w Niemczech. I widzê, ze to m³ode pokolenie jest du¿o mniej narzekaj±ce ![]() To m³ode pokolenie Polaków wydaje mi siê takie jakies bardziej otwarte na ¶wiat i innych ludzi i ¶wiat odp³aca im siê tym samym.
Nie jestem na tyle m³ody ¿eby wiedzieæ wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2007-10-18 o 08:45 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 524
|
Irandczycy my¶l±, ¿e Polska to czê¶æ Rosji. My¶l±, ¿e polski jêzyk i litewski to to samo. Chocia¿ zna³am Irlandczyków, którzy odró¿niali polskie pozdrowienie od s³owackiego(!!!) No, ale nie o to chodzi w tym w±tku. Generalnie wtyd mi by³o za Polaków, za ich zachowanie, przeklinanie na ulicy... za brak znajomo¶ci jêzyka. Wstyd dlatego, ¿e to moi rodacy, ale nie odpowiadam za doros³ych ludzi przecie¿... Osobi¶cie nie spotka³am siê z wrogo¶ci± tubylców do mnie, raczej czê¶ciej z sympati± i ¿yczliwo¶ci±. Raczej denerwowa³o mnie to, ¿e Irandczycy na pocz±tku znajomo¶ci traktowali mnie jak kolejnego "Polaczka", który nie zna jêzyka. A takich jest tam wiele i jeszcze wiêcej. Ale po 5min konwersacji przepraszali i mówili, ¿e nie wiedzieli, ¿e mój angielski jest dobry, bo oni baaardzo lubi± rozmawiaæ. Z rozmów wynika³o, ¿e nas rozumiej±, porównywali obecn± emigracjê Polaków do emigracji Iraldczyków do USA jeszcze kilka lat temu. W radiu raz s³ysza³am ¿ale pewnej Irandkii - ¿ony budowlañca, która twierdzi³a, ¿e Polacy zabieraj± jej mê¿owi posadê zgadzaj±c siê na mniejsze stawki. On nie móg³ pracowaæ za mniej bo maj± kredyt na dom. To tyle, z tym siê spotka³am osobi¶cie...
Mnie najbardziej boli kalectwo moich rodaków, jakim jest brak znajomo¶ci jêzyka kraju, w którym mieszkaj±. Kole¿anka nie potrafi³a mawet kupiæ losu na loteriê... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 151
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
![]()
Wstyd mi za Polakow ,gdyby sie dalo nie przyznalabym sie ze jestem Polka ,przynosza wstyd wszedzie czy w Polsce czy w Londynie .Nawet rzad przynosi nam wstyd patrz :przemowienie po pijeanemu pana kwasniewskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi sie osobiscie nie zdarzylo, zeby jakis obcokrajowiec zagadal mnie w Polsce po polsku, zwykle po angielsku, niemiecku, wlosku...I oni nie maja poczucia, ze nie sa u siebie, ze powinni umiec chocby podstawy polskiego?? Hmm...za to Polacy musza byc internacjonalni i wladac wszystkimi jezykami swiata ![]() Niekazdy tez jest orlem, zeby sie szybko nauczyc lub nie mial kasy na prywatna szkole, moze z lenistwa, jest masa mozliwosci...No, ale zgadzam sie-angielski to podstawa i minimum dzisiaj. Ale tez trzeba dac szanse tym, co chca sie uczyc...po sobie wiem, jak wygladaly u mnie lekcje ang. w bardzo dobrym liceum!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 321
|
![]()
wa¿niejsze jest co s±dz± Polacy o Polakach, je¶li my siê wstydzimy za samych siebie to czego oczekujemy od innego narodu. Je¿eli my siê nie lubimy i nie przyznajemy do siebie to dlaczego anglicy maj± lubieæ nas.???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 524
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.