|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Obsesja na punkcie... pościeli (?!)
Mój brat ma 12 lat i zauważyłam u niego bardzo dziwne zachowanie. Otóż ogólnie należy do bałaganiarzy. Jedynym wyjątkiem jest... pościel na łóżku
![]()
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Obsesja na punkcie... pościeli (?!)
Może to początek natręctw. Jednak nie ma co wyrokować. Czy mówi jeszcze o jakiś innych powodach dlaczego tak robi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W sumie pamiętam też, że jak ustawiał jakieś samochodziku na parkingu w czasie zabawy, to wszystko musiało być co do milimetra równo. A tak to mówię- bałaganiarz straszny...
![]() |
![]() |
#4 |
Mrs Mrau
|
Czyli ma jakieś określone rzeczy na których ładzie mu bardzo zależy.Na razie chyba najlepiej będzie jak go poobserwujesz,zobacz czy ma jakieś inne charakterystyczne nawyki. A co myśli o tym np.mama,tata?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Może to OCD. Ja tak mam z myciem rąk, przez co moje dłonie są często niesamowicie wysuszone
![]() "Pewna doza obsesji i kompulsji pojawia się u każdego dziecka i jest prawidłowa." Myślę, że jeśli to nie jest niepojące i nie zaburza ogólnie funkcjonowania życiowego to nie ma się czym martwić. Gorzej, jak przerodzi się w jakąś głębszą obsesję, paniczny lęk, a osoba (w tym przypadku brat) stanie się nerwowa, w takich przypadkach potrzebna jest pomoc psychologiczna. Ale wydaje mi się, że na razie nie ma się co martwić. Edytowane przez lissome Czas edycji: 2012-09-22 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Możliwe, że to ma coś wspólnego z natręctwami. Sama też je mam...
![]() |
![]() |
#7 |
Mrs Mrau
|
W takim wypadku może pomoże po prostu konsultacja. Ty byłaś diagnozowana?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Może wyjdzie, że jestem jakaś dziwna, ale, hmm, upewniłaś się, że nie chodzi o pewne sprawy typowe dla chłopców w jego wieku? To pierwsza rzecz, jaka przyszła mi do głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Ale co ma gładka pościel do tego? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W sensie, że nie chce żeby ktoś ruszał jego pościel, żeby się nie domyślili ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raróg
|
Tez mi to w pierwszej chwili przyszlo na mysl ; )
Ale to chyba byloby cos widac...
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, byłam diagnozowana i leczona, jednak do końca nie da się tego wyleczyć niestety...
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Może ktoś na niego kiedyś nakrzyczał o tą pościel, mocno wpoił mu, że ma mieć równo pościelone? Poza tym dzieci mają swoje rytuały, które dają im psychiczne poczucie bezpieczeństwa. To nic dziwnego.
Poza tym o dziecku trudno powiedzieć czy jest bałaganiarzem. Nawet przyszły pedant jako dziecko może nieco bałaganić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
A jesteś pewna, że nikt go nie molestuje? Gdzieś czytałam, że dzieci nabierają czasem dziwnego podejścia do łóżka, pościeli itd, w takich przypadkach.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To, co poniżej napisała TheKey:
// doczytałam; jeśli wykluczone, to może faktycznie wizyta u lekarza.... Edytowane przez Mileva_ Czas edycji: 2012-09-23 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Nikt go nie molestuje, spokojnie. Ostatnio w naszej rodzinie dużo się dzieje, głównie złych rzeczy (zwłaszcza częste wizyty taty w szpitalu trwające po kilka tygodni... nowotwór, KZM, borelioza...). Jest nam ciężko. Możliwe, że w ten sposób odreagowuje te sytuacje. Ja byłam (i jestem zresztą nadal) bardzo wrażliwa, reagowałam emocjonalnie na wszystko. Pewnie w jego przypadku jest podobnie. A osoby wrażliwe dużo łatwiej są napadane przez różne nerwice. Ja już od kilkunastu lat mam to świństwo :/ Trzeba będzie po prostu zwrócić się do specjalisty...
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Hmmm nie chcę martwić,ale ja tak chyba mam.
Mogę mieć bałagan w pokoju,ale łóżko musi być idealne. Jak mi ktoś chce siąść na pościeli to się właśnie złoszczę,bo boję się,że ktoś mi pobrudzi/pogniecie. Dlaczego? Bo miło mi się na nią patrzy,bo dobrze mi się do takiej kładzie. W nocy gdy mam skopaną pościel wstaję i ścielę na nowo. Dlaczego? Bo w skopanej się nie wyśpię.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a może coś chowa w łóżku?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:24.