|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak dobrze wykorzystać czas?
Miesiąc temu przeprowadziłam się do Chin. Mój mąż tu pracuje a ja niestety nie mogę. Oczywiście nie jest to sytuacja wynikająca z lenistwa a z konieczności posiadania wizy pracowniczej, której nawet choćbym chciała nie otrzymam (po zakończeniu studiów musiałabym mieć 2 lata doświadczenia - a ja obroniłam się dwa dni przed wylotem i fakt, iż pracowałam podczas studiów nic nie pomoże
![]() Tak więc na chwilę obecną mam masę czasu wolnego, który nie wiem jak dobrze wykorzystać. Macie może jakieś pomysły jak efektywnie spożytkować ten wolny czas? Może napiszę co zrobiłam lub robię obecnie: -jako, że mój angielski jest na średnim poziomie zaczęłam uczyć się słówek przy użyciu programu Profesor Henry oraz gadam z moim TŻ po angielsku. -zaczęłam się uczyć chińskiego za pomocą filmików na you tube -zapisałam się na siłownie/basen/jogę (staram się chodzić po 2 godzinki od pon-pt) -dbam o mieszkanie czyli standardowe czynności typu pranie, sprzątanie, gotowanie ![]() Dziś mi przyszło do głowy, że może mogłabym jakoś pracować przez internet, tylko jak? Pomóżcie dziewczęta bo choć może niektórym wydawać się fajne takie obijanie to na mnie już działa destrukcyjnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Jak dobrze wykorzystać czas?
Cytat:
Albo może uderz do portalu podróżniczego i... pisz relacje z Chin. Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka Czas edycji: 2012-07-29 o 15:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
zazdroszcze!!
ja bym zwiedzala, w pojedynke moze troche smutno, ale placuj cos na wolne dni meza na 1 czy 2 dniowe wypady by poznac ten piekny kraj. wyjechalas tamna stale czy czas okreslony? bo chyba do konca zycia nie chcesz siedziec "i nic nie robic" w sensie nie realizowac sie w pracy? mozesz tez probowac gotowac chinskie potrawy, bo skladniki masz na wyciagniecie reki. jesli planujecie kiedys wrocic do kraju, moze otworzysz knajpe chinska ![]() a tak z ciekawosci, spotkalas innych polakow w tym zakatku swiata?? ja wybieram sie do pekinu w maju 2013 , ale tylko na urlop 14 dniowy, no i teraz po tej powodzi to nie wiem czy plany nie ulegna zmianie. Mozesz tez czytac ksiazki, albo napisac jakis poradnik la ludzi ktorzy wyjada do chin wlasnie? jakies rady czy wskazowki z Allegro tez niezly pomysl, tam jest ponoc tanio
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
a jakis wolontariat?
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem świetnym pomysłem byłoby założenie bloga (videobloga) o Chinach - o ciekawych miejscach, kulturze (różnicach kulturowych między Chinami, a Polską) itp. Sama chętnie bym na taki blog zaglądała
![]() ![]() Fajnym pomysłem jest też wspomniane wcześniej sprzedawanie ciekawych/nietypowych produktów z Chin. Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bardzo dziękuje za odpowiedzi!
A teraz po kolei ![]() Ale ze mnie romantyczka (swoją drogą ciekawy nick ![]() ![]() ![]() travis mam w planach większe zwiedzanie ale...jest za gorąco. Temperatura sięga 35 stopni w cieniu a wilgotność powietrza wynosi około 80% więc kompletnie niema czym oddychać (dosłownie). Wiem, że we wrześniu już się robi przyjemnie więc wtedy zacznę podróżować. Co do okresu to szczerze mówiąc nie jest on znany ![]() ![]() ![]() Odnośnie chińskich potraw. Niestety wszystkie produkty są opisane w krzaczkach więc mimo, iż mam przepis nie jestem w stanie kupić odpowiednich produktów (posiadam 2 lub 3 książki zawierające przepisy kuchni chińskiej ale nie występują w nich nazwy chińskie). Co do Polaków w tym mieście to mój TŻ pracuje z jednym (dzięki któremu tu zresztą jesteśmy). Poznałam tu tylko Ukrainkę, Anglika oraz Amerykanina. Ogólnie gdzieś wyczytałam, że Polaków jest tu łącznie około 300 na 23 milionową populację ![]() Książki to oczywiście bardzo dobry pomysł jednak ze względu na ograniczenie bagażu wzięłam tylko jedną (do samolotu), którą już przeczytałam. Co prawda staram się gdzieś znajdywać ebooki ale z marnym rezultatem(najczęściej te które mnie interesują zawierają tylko fragment). skazana_na_bluesa niestety nawet bym nie wiedziała gdzie takie coś załatwić i jak. Chińczycy praktycznie nie mówią po angielsku...w centrum się kogoś znajdzie ale już 5 km dalej jest problem (nie ważne czy jest to hotel czy restauracja...). m90ldz również o tym pomyślałam i blog jest w trakcie realizacji ![]() Kamerka również kupiona w PL także jak tylko ruszy i będzie coś konkretnego na nim to dam znać ![]() Ps Travis jak będziesz w Chinach i będę tu jeszcze mieszkać to zapraszam do Szanghaju. Strasznie brakuje mi tu rozmów z rodakami ![]() ![]() Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2012-07-30 o 02:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
a dlugo bedziesz mieszkac w chinach? mysle, ze super-intensywna nauka chinskiego to powinien byc numer 1
![]() tak czy siak - szczerze zazdraszam! jesli wszystko pojdzie po mojej mysli to w przyszlym roku odwiedze chiny w wakacje ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
skazana_na_bluesa w sumie nie pomyślałam o opisie produktów a myślę, że pomysł jest faktycznie wart uwagi
![]() ![]() Ps. co do długości pobytu niestety nie wiem ale minimum do świąt. Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2012-07-30 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
kazda ocena jest subiektywna
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Właśnie składu nie byłabym w stanie przeczytać. Uczę się chińskiego dzięki transkrypcji pinyin. Nie byłabym w stanie nawet przepisać na komputer znaczka który byłby na produkcie, no chyba że jest taki sposób o którym nie wiem
![]() Na większości produktów na próżno szukać angielskich napisów, choć czasem się zdarzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
.
|
to moze w necie bedzie tlumaczenie?
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
zapewne tak, jednak aby mi przetłumaczyło muszę jakoś ten znak wpisać a kompletnie nie wiem jak
![]() liczba znaków w języku chińskim jest chyba nieograniczona i stale rośnie, więc nie mam pomysłów jak narysować dany znak by akurat odszukać właściwy ![]() ![]() Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2012-07-30 o 12:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.
|
no to masz konstruktywne zajecie teraz
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ależ Ci zazdroszczę
![]() ![]() ![]() Większość opcji, które mi się nasuwają już była: 1. Blog Bardzo chętnie bym zaglądała. Bloga na blogspocie założysz w 5 minut, tak samo prosto jak maila, więc do dzieła ![]() Jak go wypromujesz, to będziesz mogła zarabiać na reklamach i postach sponsorowanych. 2. Artykuły. Skontaktuj się z czasopismami i portalami podróżniczymi i zaproponuj swoją ofertę. 3. Pisz. Może spróbuj napisać przewodnik? Po powrocie możesz sprzedać go do jakiegoś wydawnictwa. Powinni się ucieszyć, bo będą mieć małe koszty (normalnie to wydawnictwa opłacają np. podróż po Włoszech dla swoich pracowników, którzy piszą przewodnik). Jeśli nie przewodnik, to może własna książka? Ja chcę teraz kupić "Tajski epizod z dreszczykiem", może coś na ten wzór? Bardzo znana jest też ta książka "Bezsenność w Tokio". Może coś Cię zainspiruje. 4. Allegro Może ciuchy? Może też staraj się nawiązać kontakt z jakimiś firmami stamtąd, które byłyby zainteresowane wejściem na polski rynek. Wtedy po powrocie mogłabyś np. być ich dystrybutorem na polski rynek. Albo zaproponuj, że poszukasz im partnerów wśród polskich firm.
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Bede na 90% w Chinach, i wlasnie w Pekinie i Szanghaju!! wiec obiecuje sie skontaktowac jesli tylko tam jeszcze bedziesz, i bedziesz juz troche bardziej obeznana niz ja, dasz jakies wskazowki albo pokazesz cos ciekawego w miescie.
Domyslam sie ze teraz jeszcze jestes niezorientowana, ale zachowam watek i odezwe sie jak juz bede miala bilety w reku.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Poszukaj portali, na których mogłabyś znaleźć Polaków mieszkajacych w Szanghaju. Poznawanie nowych osob to bardzo fajne zajecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Zazdroszczę *.*
Może poszukaj na jakiś forach obcokrajowców, którzy mieszkają w Twojej okolicy i jakoś się spikniecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jesteście niezastąpione
![]() Cytat:
![]() Z tym allegro pomysł ciekawy, jednak najpierw muszę podszkolić języki. Dziewczęta patrzyłam na ceny wysyłek i jestem w szoku. Paczka do 5kg ok 450zl... travis to jest tak duże miasto i kilka miesięcy chyba nie wystarczy żeby je poznać, ale jeśli będę tu jeszcze z chęcią zabiorę Cie w jakieś ciekawe miejsca ![]() berry_black wiem, że raz w miesiącu są organizowane spotkania Polaków, więc może faktycznie się wybiorę. Madiha za jakieś 2 tygodnie ma przyjechać znajoma więc już będzie mi raźniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Właśnie dzisiaj na GW jest artykuł o Szanghaju, może też Cię jakoś zainspiruje na przyszłość
![]() Cytat:
Moja współlokatorka zamawiała kiedyś ciuchy japan style na allegro i przesyłka przyszła właśnie z Szanghaju (tzn. dodam, że właściwie jedna paczka nie dotarła). Jakość ciuszków była bardzo marna, no ale sama nie wiem, może trafi Ci się jakaś okazja. Elektronikę (tablety, itp.) też wysyłaja z Chin.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.