Jak dobrze wykorzystać czas? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-29, 15:21   #1
Sikorka0204
Zakorzenienie

Jak dobrze wykorzystać czas?

Miesiąc temu przeprowadziłam się do Chin. Mój mąż tu pracuje a ja niestety nie mogę. Oczywiście nie jest to sytuacja wynikająca z lenistwa a z konieczności posiadania wizy pracowniczej, której nawet choćbym chciała nie otrzymam (po zakończeniu studiów musiałabym mieć 2 lata doświadczenia - a ja obroniłam się dwa dni przed wylotem i fakt, iż pracowałam podczas studiów nic nie pomoże).
Tak więc na chwilę obecną mam masę czasu wolnego, który nie wiem jak dobrze wykorzystać.
Macie może jakieś pomysły jak efektywnie spożytkować ten wolny czas?
Może napiszę co zrobiłam lub robię obecnie:
-jako, że mój angielski jest na średnim poziomie zaczęłam uczyć się słówek przy użyciu programu Profesor Henry oraz gadam z moim TŻ po angielsku.
-zaczęłam się uczyć chińskiego za pomocą filmików na you tube
-zapisałam się na siłownie/basen/jogę (staram się chodzić po 2 godzinki od pon-pt)
-dbam o mieszkanie czyli standardowe czynności typu pranie, sprzątanie, gotowanie

Dziś mi przyszło do głowy, że może mogłabym jakoś pracować przez internet, tylko jak?

Pomóżcie dziewczęta bo choć może niektórym wydawać się fajne takie obijanie to na mnie już działa destrukcyjnie
Sikorka0204 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 15:37   #2
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Dot.: Jak dobrze wykorzystać czas?

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Miesiąc temu przeprowadziłam się do Chin. Mój mąż tu pracuje a ja niestety nie mogę. Oczywiście nie jest to sytuacja wynikająca z lenistwa a z konieczności posiadania wizy pracowniczej, której nawet choćbym chciała nie otrzymam (po zakończeniu studiów musiałabym mieć 2 lata doświadczenia - a ja obroniłam się dwa dni przed wylotem i fakt, iż pracowałam podczas studiów nic nie pomoże).
Tak więc na chwilę obecną mam masę czasu wolnego, który nie wiem jak dobrze wykorzystać.
Macie może jakieś pomysły jak efektywnie spożytkować ten wolny czas?
Może napiszę co zrobiłam lub robię obecnie:
-jako, że mój angielski jest na średnim poziomie zaczęłam uczyć się słówek przy użyciu programu Profesor Henry oraz gadam z moim TŻ po angielsku.
-zaczęłam się uczyć chińskiego za pomocą filmików na you tube
-zapisałam się na siłownie/basen/jogę (staram się chodzić po 2 godzinki od pon-pt)
-dbam o mieszkanie czyli standardowe czynności typu pranie, sprzątanie, gotowanie

Dziś mi przyszło do głowy, że może mogłabym jakoś pracować przez internet, tylko jak?

Pomóżcie dziewczęta bo choć może niektórym wydawać się fajne takie obijanie to na mnie już działa destrukcyjnie
Jak lubisz pisać to powysyłaj do agencji interaktywnych lub portali swoje teksty... Pisać teksty pozycjonujące może właściwie każdy i najłatwiej o takie zlecenie. Tylko nie warto szukać ofert na aukcjach bo tam są niskie stawki. Albo może kupuj coś z Chinach i sprzedawaj na allegro Polakom.

Albo może uderz do portalu podróżniczego i... pisz relacje z Chin.

Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka
Czas edycji: 2012-07-29 o 15:43
Ale ze mnie romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 16:37   #3
travis
Zakorzenienie

GG do travis

zazdroszcze!!
ja bym zwiedzala, w pojedynke moze troche smutno, ale placuj cos na wolne dni meza na 1 czy 2 dniowe wypady by poznac ten piekny kraj.
wyjechalas tamna stale czy czas okreslony? bo chyba do konca zycia nie chcesz siedziec "i nic nie robic" w sensie nie realizowac sie w pracy?
mozesz tez probowac gotowac chinskie potrawy, bo skladniki masz na wyciagniecie reki. jesli planujecie kiedys wrocic do kraju, moze otworzysz knajpe chinska kto wie co szykuje los!!
a tak z ciekawosci, spotkalas innych polakow w tym zakatku swiata?? ja wybieram sie do pekinu w maju 2013 , ale tylko na urlop 14 dniowy, no i teraz po tej powodzi to nie wiem czy plany nie ulegna zmianie.
Mozesz tez czytac ksiazki, albo napisac jakis poradnik la ludzi ktorzy wyjada do chin wlasnie? jakies rady czy wskazowki
z Allegro tez niezly pomysl, tam jest ponoc tanio
Stary 2012-07-29, 17:23   #4
skazana_na_bluesa
.

a jakis wolontariat?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 23:31   #5
m90ldz
Przyczajenie

Moim zdaniem świetnym pomysłem byłoby założenie bloga (videobloga) o Chinach - o ciekawych miejscach, kulturze (różnicach kulturowych między Chinami, a Polską) itp. Sama chętnie bym na taki blog zaglądała A poza tym, gdy stanie się on bardziej popularny możesz zacząć na nim zarabiać
Fajnym pomysłem jest też wspomniane wcześniej sprzedawanie ciekawych/nietypowych produktów z Chin.

Powodzenia!
m90ldz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 02:23   #6
Sikorka0204
Zakorzenienie

Dziewczyny bardzo dziękuje za odpowiedzi!
A teraz po kolei
Ale ze mnie romantyczka (swoją drogą ciekawy nick) nigdy nie pisałam dla większego grona, nie potrafię stwierdzić sama czy przykułabym uwagę czytelników ale poczytam o tym więcej w internecie i oczywiście rozważę taką możliwość Co do allegro. Oczywiście zastanawiałam się nad tym ale (jak zwykle są jakieś) mieszkam w Szanghaju czyli najdroższym mieście Chin, ceny są tu wyższe niż w Polsce albo porównywalne. Jest jedna rzecz na którą myślę, iż byłby popyt na allegro ale z Chin są wysokie ceny przesyłek. Do tego dochodzi fakt, iż paczka może być zatrzymana na strefie bezcłowej oraz gwarancja.
travis mam w planach większe zwiedzanie ale...jest za gorąco. Temperatura sięga 35 stopni w cieniu a wilgotność powietrza wynosi około 80% więc kompletnie niema czym oddychać (dosłownie). Wiem, że we wrześniu już się robi przyjemnie więc wtedy zacznę podróżować. Co do okresu to szczerze mówiąc nie jest on znany Teoretycznie pół roku, praktycznie mamy problem z wizami i musimy wracać do Pl i aplikować o nowe. Jeśli chodzi o moje domysły uważam, że będzie to dłuższy okres niż ten planowany. Oczywiście nie chcę nic nie robić...zaczęłam pracę odkąd skończyłam liceum (obecnie mam 24 lata) i po prostu potwornie dziwnie się czuję z tym, że jestem bezrobotna Założyłam wątek, gdyż wiem że będę mieć niemałą lukę w CV co nie wygląda ciekawie, dlatego chcę wykorzystać ten czas (nawet na naukę chińskiego) by później nie mieć problemów ze znalezieniem nowej pracy w kraju(choć czy przy tak dużym bezrobociu jest to realne?).
Odnośnie chińskich potraw. Niestety wszystkie produkty są opisane w krzaczkach więc mimo, iż mam przepis nie jestem w stanie kupić odpowiednich produktów (posiadam 2 lub 3 książki zawierające przepisy kuchni chińskiej ale nie występują w nich nazwy chińskie).
Co do Polaków w tym mieście to mój TŻ pracuje z jednym (dzięki któremu tu zresztą jesteśmy). Poznałam tu tylko Ukrainkę, Anglika oraz Amerykanina. Ogólnie gdzieś wyczytałam, że Polaków jest tu łącznie około 300 na 23 milionową populację
Książki to oczywiście bardzo dobry pomysł jednak ze względu na ograniczenie bagażu wzięłam tylko jedną (do samolotu), którą już przeczytałam. Co prawda staram się gdzieś znajdywać ebooki ale z marnym rezultatem(najczęściej te które mnie interesują zawierają tylko fragment).
skazana_na_bluesa niestety nawet bym nie wiedziała gdzie takie coś załatwić i jak. Chińczycy praktycznie nie mówią po angielsku...w centrum się kogoś znajdzie ale już 5 km dalej jest problem (nie ważne czy jest to hotel czy restauracja...).
m90ldz również o tym pomyślałam i blog jest w trakcie realizacji
Kamerka również kupiona w PL także jak tylko ruszy i będzie coś konkretnego na nim to dam znać
Ps
Travis jak będziesz w Chinach i będę tu jeszcze mieszkać to zapraszam do Szanghaju. Strasznie brakuje mi tu rozmów z rodakami i jeszcze ta różnica czasu...

Edytowane przez Sikorka0204
Czas edycji: 2012-07-30 o 02:24
Stary 2012-07-30, 08:53   #7
skazana_na_bluesa
.

a dlugo bedziesz mieszkac w chinach? mysle, ze super-intensywna nauka chinskiego to powinien byc numer 1 fajny pomysl jest z tym blogiem - nie dosc, ze mozesz opisywac kulture to na pewno znajdzie sie wiele fajnych produktow, ktorych u nas nie ma. czy to spozywcze czy chociazby kosmetyczne...

tak czy siak - szczerze zazdraszam! jesli wszystko pojdzie po mojej mysli to w przyszlym roku odwiedze chiny w wakacje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 09:38   #8
Sikorka0204
Zakorzenienie

skazana_na_bluesa w sumie nie pomyślałam o opisie produktów a myślę, że pomysł jest faktycznie wart uwagi tylko czy zdjęcie i moja subiektywna opinia wystarczy? Gdyż zapewne składu nie będę znała....
Ps. co do długości pobytu niestety nie wiem ale minimum do świąt.

Czas edycji: 2012-07-30 o 09:39
Stary 2012-07-30, 10:06   #9
skazana_na_bluesa
.

kazda ocena jest subiektywna ale ja bym sobie chetnie poczytala o takich produktach, poslinilabym sie do zdjec co do skladow - moze to bylaby tez metoda nauki? no i chyba jest szansa, zeby jakiekolwiek napisy byly po angielsku?

Stary 2012-07-30, 11:06   #10
Sikorka0204
Zakorzenienie

Właśnie składu nie byłabym w stanie przeczytać. Uczę się chińskiego dzięki transkrypcji pinyin. Nie byłabym w stanie nawet przepisać na komputer znaczka który byłby na produkcie, no chyba że jest taki sposób o którym nie wiem
Na większości produktów na próżno szukać angielskich napisów, choć czasem się zdarzą
Stary 2012-07-30, 12:11   #11
skazana_na_bluesa
.

to moze w necie bedzie tlumaczenie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 12:51   #12
Sikorka0204
Zakorzenienie

zapewne tak, jednak aby mi przetłumaczyło muszę jakoś ten znak wpisać a kompletnie nie wiem jak
liczba znaków w języku chińskim jest chyba nieograniczona i stale rośnie, więc nie mam pomysłów jak narysować dany znak by akurat odszukać właściwy Ale postaram się pomysł wdrożyć w życie

Czas edycji: 2012-07-30 o 12:55
Stary 2012-07-30, 13:08   #13
skazana_na_bluesa
.

no to masz konstruktywne zajecie teraz

Stary 2012-07-30, 13:14   #14
_chocolate
Zakorzenienie

Ależ Ci zazdroszczę Chiny to moje marzenie W dodatku nie siedzisz gdzieś na prowincji tylko w Szanghaju

Większość opcji, które mi się nasuwają już była:

1. Blog
Bardzo chętnie bym zaglądała.
Bloga na blogspocie założysz w 5 minut, tak samo prosto jak maila, więc do dzieła
Jak go wypromujesz, to będziesz mogła zarabiać na reklamach i postach sponsorowanych.

2. Artykuły.
Skontaktuj się z czasopismami i portalami podróżniczymi i zaproponuj swoją ofertę.

3. Pisz.
Może spróbuj napisać przewodnik? Po powrocie możesz sprzedać go do jakiegoś wydawnictwa. Powinni się ucieszyć, bo będą mieć małe koszty (normalnie to wydawnictwa opłacają np. podróż po Włoszech dla swoich pracowników, którzy piszą przewodnik).
Jeśli nie przewodnik, to może własna książka? Ja chcę teraz kupić "Tajski epizod z dreszczykiem", może coś na ten wzór?
Bardzo znana jest też ta książka "Bezsenność w Tokio". Może coś Cię zainspiruje.

4. Allegro
Może ciuchy?
Może też staraj się nawiązać kontakt z jakimiś firmami stamtąd, które byłyby zainteresowane wejściem na polski rynek. Wtedy po powrocie mogłabyś np. być ich dystrybutorem na polski rynek. Albo zaproponuj, że poszukasz im partnerów wśród polskich firm.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 18:19   #15
travis
Zakorzenienie

GG do travis

Bede na 90% w Chinach, i wlasnie w Pekinie i Szanghaju!! wiec obiecuje sie skontaktowac jesli tylko tam jeszcze bedziesz, i bedziesz juz troche bardziej obeznana niz ja, dasz jakies wskazowki albo pokazesz cos ciekawego w miescie.
Domyslam sie ze teraz jeszcze jestes niezorientowana, ale zachowam watek i odezwe sie jak juz bede miala bilety w reku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 19:38   #16
berry_black
Raczkowanie

Poszukaj portali, na których mogłabyś znaleźć Polaków mieszkajacych w Szanghaju. Poznawanie nowych osob to bardzo fajne zajecie
berry_black jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 20:17   #17
Madiha
Zadomowienie

Zazdroszczę *.*
Może poszukaj na jakiś forach obcokrajowców, którzy mieszkają w Twojej okolicy i jakoś się spikniecie ?
Madiha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 02:10   #18
Sikorka0204
Zakorzenienie

Dziewczyny jesteście niezastąpione
Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
1. Blog
Bardzo chętnie bym zaglądała.
Bloga na blogspocie założysz w 5 minut, tak samo prosto jak maila, więc do dzieła
Jak go wypromujesz, to będziesz mogła zarabiać na reklamach i postach sponsorowanych.
4. Allegro
Może ciuchy?
Może też staraj się nawiązać kontakt z jakimiś firmami stamtąd, które byłyby zainteresowane wejściem na polski rynek. Wtedy po powrocie mogłabyś np. być ich dystrybutorem na polski rynek. Albo zaproponuj, że poszukasz im partnerów wśród polskich firm.
Mój TŻ jest programistą więc już zajął się tworzeniem bloga Wiem, że są darmowe opcje ale chciałam mieć domenę .com i z tego co patrzyłam nie da się jej podpiąć pod darmowe serwisy blogowe.
Z tym allegro pomysł ciekawy, jednak najpierw muszę podszkolić języki.
Dziewczęta patrzyłam na ceny wysyłek i jestem w szoku. Paczka do 5kg ok 450zl...
travis to jest tak duże miasto i kilka miesięcy chyba nie wystarczy żeby je poznać, ale jeśli będę tu jeszcze z chęcią zabiorę Cie w jakieś ciekawe miejsca
berry_black wiem, że raz w miesiącu są organizowane spotkania Polaków, więc może faktycznie się wybiorę.
Madiha za jakieś 2 tygodnie ma przyjechać znajoma więc już będzie mi raźniej Natomiast odnośnie obcokrajowców tu prawie wszyscy pracują i ciężko się zgrać w inne dni niż weekendowe.
Stary 2012-07-31, 08:56   #19
_chocolate
Zakorzenienie

Właśnie dzisiaj na GW jest artykuł o Szanghaju, może też Cię jakoś zainspiruje na przyszłość widać, że np. polskie firmy potrzebują tam pomocy

Cytat:
- W Szanghaju mieszka ok. 200 tysięcy ekspatów, głównie Amerykanie, Niemcy, Brytyjczycy, Australijczycy, wielu Francuzów. Wszyscy robią tam potworne pieniądze: import-eksport, ale też produkcja na lokalny rynek - mówi Michał. - Są produkty spożywcze francuskie, włoskie, amerykańskie, a gdzie nasze? Wkurza mnie, że cały świat robi tam kasę, a nas, Polaków, jest tam tylko około 200, i to pracujących dla zachodnich koncernów. Szanghaj to raj dla biznesu. Dlaczego nas nie ma na tym rynku?
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...prawnika_.html

Moja współlokatorka zamawiała kiedyś ciuchy japan style na allegro i przesyłka przyszła właśnie z Szanghaju (tzn. dodam, że właściwie jedna paczka nie dotarła). Jakość ciuszków była bardzo marna, no ale sama nie wiem, może trafi Ci się jakaś okazja. Elektronikę (tablety, itp.) też wysyłaja z Chin.

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości