|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jaki rytuał z pielęgnacją twarzy dla faceta
Witam,
Mam cerę tłustą i trądzik. Jestem facetem dlatego proszę o poradę jak ułożyć sobie rytuał pielęgnacji twarzy. Obecnie stosowałem mycie twarzy mydłem, tonik Clean & Clear przeciw wągrom i tonik Clean & Clear głęboko oczyszczający. Ale stosowałem to wtedy jak twarz robiła się strasznie tłusta i w losowej kolejności. Teraz kupiłem sobie jeszcze krem antybakteryjny matujący Siarkowa Moc (o ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-matujacy.html), żeby zapobiegać świeceniu twarzy. Mam do Was dziewczyny pytanie i prośbę jak ułożyć sobie ten rytuał pięlęgnacji twarzy z tymi kosmetykami + mydło. W jakiej kolejności i kiedy. Mam też pytanie odnośnie tego kremu matującego. Stosować go tylko wtedy jak wychodzę? I jak jest upał z 25-30 stopni to też go można stosować? Myślałem jeszcze o takiej maseczce: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ep-masque.html Jak często ją stosować? Z góry dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki rytuał z pielęgnacją twarzy dla faceta
Cytat:
Może najpierw wybierz się do dermatologa po poradę ![]() jeśli masz trądzik to napewno nie wolno używać Ci mydła (ma pH zasadowe i wysusza skórę,a ta broniąc się wydziela jeszcze więcej sebum) ani preparatów z alkoholem z tego co wiem to clean & clear go ma. Taka skóra jest bardzo wrażliwa i trzeba traktować ją delikatnie. Najlepiej oczyszczaj twarz 2 razy dziennie jakimś łagodnym żelem z apteki, ja Ci polecam Eucerin Dermo Purifyer (sama go używam i wogóle nie wysusza) potem tonik a na koniec krem nawilżający specjalny do skóry tłustej i trądzikowej lub tak jak piszesz matujący. Na noc możesz nałożyć krem o silniejszym działaniu np. Benzacne, ale tylko miejscowo tam gdzie pojawiają sie wypryski..raz w tygodniu zrobiłabym peeling, a jeśli chcesz po peelingu możesz nałożyć maseczke z zielonej glinki, też jest bardzo dobra do skóry tłustej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To jeśli mam nie używać mydła to mam się w ogóle nie myć? Trochę to dziwne ;P
No i ten, żel, tonik i krem matujący mam używać jedno za drugim? Bez odstępów czasowych? Co polecasz do peelingu? I jeszcze mam pytanie, jak często chodzić do kosmetyczki na usuwanie trądziku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Też uważam jak powyżej wizażanki że powinieneś odstawić mydło
![]() ![]() Clean clear są bardzo drażniące, mają w składzie alkohol który wysusza twarz, (przez co skóra broni się przed wysuszeniem i produkuje więcej sebum, i koło się zamyka...), podrażnia, dlatego lepiej stosować jak już to alkoholowy tonik punktowo. Ja od siebie polecam olejek z drzewa herbacianego punktowo. Delikatny żel (ziaja med Kuracja antybakteryjna na przykład) i delikatny tonik bez żadnego alkoholu- może być z odblokowującym pory kwasem salicylowym, albo może być nawet do cery wrażliwej hypoalergiczny. Im delikatniej tym lepiej ![]() ![]() Co do peelingu... nie polecam z drobinkami (także żadnych żeli!)... rozdrapują krostki, rozsiewają bakterie na buzi ![]() W twoim przypadku lepsze będą pelingi enzymatyczne. Maseczkę możesz stosować raz na tydzień po umyciu żelem buzi (lub użyciu pelingu (jedne są całonocne- to maska po żelu; inne 10 minutowe to maska po takim pelingu). I potem tonik i krem. Krem powinieneś stosować codziennie, bo musi zadziałać- po ok. 2 tygodniach regularnego stososwania widać efekty, nie ma sensu stosować raz na jakis czas ![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze że wg mnie najlepszy nawilżacz na noc zamiast kremu to oliwka dla dzieci hipp:tak: Jeśli masz, lub będziesz miał przesuszoną cerę potrzebującą regeneracji i nawilżenia możesz smarować kilka kropel w buzię po umyciu jej i po 10 min to co się nie wchłonęło zetrzeć chusteczką. Bardzo polecam ![]() Jesli mam polecić jeszcze jeden żel (w twojej sytuacji- skóra tłusta) żeby usunął dobrze sebum to polecam ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...#review-632462 Tamten ziaja med jest bardzo łagodny, ale skoro masz skórę tłustą może nie dać rady z dobrym usunięciem sebum. Ten dobrze oczyszcza (masuję skórę twarzy dłuższą chwilę pod prysznicem i jest efekt oczyszczenia jak po masce ![]() Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2012-07-09 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja Ci powiem jak ja robię a też mam okropne problemy z trądzikiem i to mi pomaga.
Jeżeli chodzi o pielęgnację twarzy to mój rytuał jest następujący: 1. rano: przemywam twarz żelem głęboko oczyszczającym Dermedic Acne Expert (w aptece około 30 zł, na allegro 20 z przesyłką) lub żelem VICHY Normaderm. Następnie przecieram twarz tonikiem oczyszczającym z tej samej serii Dermedic (w aptece i na Allegro podobne ceny jak w przypadku żelu) lub w tej chwili mam Corine do Farme. Bardzo dobrym tonikiem jest też tonik Soraya Care&Control antybakteryjny (w Rossmannie około 12 zł). Następnie co drugi dzień smaruję twarz maścią Benzacne 5% (w aptece około 10 zł) lub kremem Brevoxyl 4% (około 19 zł). 2. wieczorem: przemywam twarz żelem, następnie przecieram tonikiem i to wszystko. Dwa razy na tydzień nakładam maseczkę Perfecta oczyszczającą za 1,79 zł z Rossmannu (saszetkę mam na 2 - 3 aplikacje) z tego linku https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...adzikowej.html 3. w ciągu dnia: przemywam twarz tonikiem w razie potrzeby 4. Dwa lub trzy razy w tygodniu: maseczka Perfecta ta z linku oraz peeling twarzy np peelingiem Joanna za 4 zł Czasem brałam tabletki ale one niestety nie pomagały, co nie znaczy, że Tobie mogą nie pomóc, więc zawsze możesz kupić Dermacos albo Visaxinum. I to cała moja pielęgnacja twarzy i muszę Ci powiedzieć, że naprawdę pomaga. A mam bardzo duże problemy z trądzikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Żadne mydło! A już na pewno nie siarkowa moc. Przesuszenie na maksa to samobójstwo przy cerze trądzikowej.
Zainteresuj się apteczną serią Bioderma Sebium. Clean& clear to też okropność bo jest na alkoholu. Odstaw to i sięgnij po coś innego. Możesz sięgnąć po serię AA Help, jest bardzo łagodna. Z łagodnych osuszaczy polecam maski na bazie glinek- szczególnie białej i różowej. Z kosmetyków gotowych z glinką w składzie mogę polecić Garnier Czysta Skóra 3 w 1. A mydło to jest dobre do prania a nie do ludzkiego ciała bo ma szkodliwe pH i niszczy warstwę ochronną skóry. Mam cerę wrażliwą, normalnego mydła nie używam od dziecka (jak byłam mała mogłam stosować tylko mydło glicerynowe z apteki) i wierz mi i jestem czysta i żyję. Mój TŻ też nie używa zwykłego mydła i jakoś mu to nie szkodzi. A cerę ma mieszaną. I trądzik się go jakoś nie ima. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
OK, byłem u dermatologa i przypisał mi antybiotyk bo powiedział, że w moim wieku (22 lata) nie ma sensu już leczyć zachowawczo. I to działa
![]() Nie mniej jednak potestuje sobie jeszcze te kosmetyki. Bede stosowal ten zel antybakteryjny ziaji i potem tonik ogórkowy też ziaji ![]() A powiedzcie mi, czym sie myjecie ogólnie pod prysznicem? Mydłem czy żelem bo ma lepsze PH i nie zostawia osadu? A jeśli tak to jakim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uzywam Luksję, ziaję, nivea, palmolive... przeróżne ![]() Edytowane przez Agnieszka987 Czas edycji: 2012-12-14 o 09:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ja też używam tylko żelu pod prysznic. Nie stosuję mydła, bo wysusza mi skórę. Żel pod prysznic to w sumie jakikolwiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.