![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Krywulki(ukrainskie koralikowe naszyjniki)
Od dluzszego juz czasu przeczesuje internet w celu znalezienia sensownych instrukcji do wykonania krywulek, znanych rowniez pod nazwa ukrainskich lub lemkowskich naszyjnikow.Skutek jest na razie marny.Czy moze mi ktos cos poradzic?Na kurs na
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Krywulki(ukrainskie koralikowe naszyjniki)
o kurcze...ja pierwszy raz o tym słyszę..a jak to mniej więcej wygląda?? bo moze poprostu nie zdaje sobie sprawy,ze to sie tak nazywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Znalazłam co to są te krywulki, jesli dobrze pamiętam to któraś z wizażystek kiedys jakąs instrukcje podała na jakieś stronie ale kiedy i kto to był to nie wiem
![]() Oczywiście zdjęcia poniżej nie są mojego wykonania ale chciałam pokazać co to jest, bo zanim nie znalazłam w necie to nie wiedzialam o co chodzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zainteresowałyście mnie
![]() Znalazłam to: Krywulka to rodzaj naszyjnika pleciony z różnokolorowych, szklanych koralików. Krywulki wykonuje się na specjalnych krosienkach, nawlekając pojedyncze koraliki na mocną nić. Są wykonywane ze szklanych koralików, bardzo wytrzymałej nici syntetycznej i metalowych zapięć. Kilka zdjęć: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
D.D.L kursy robienia krywulek były organizowane w 2004
![]() Info masz tu: http://www.e-gory.pl/impreza.php?impreza=138 Ew. zajrzyj tu; http://groups.yahoo.com/group/muzyka...7?viscount=100 i zapytaj tą osobę przez emaila ![]() I jeszcze zdjęcia: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Aha to juz wiem co to jest. W moim watku powinno tez cos byc o tym
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101334 Zajzyj. W kilku ksiazkach opisane sa podstawy, napewno w jednej byly kolczyki romby, bransoletki z motywem kwiatkow i pare innych ciekawych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
wiem że takie instrukcje plączą się gdzieś tu: www.bead-patterns.com ale trzeba się porządnie naszukać wśród tych innych projektów, ale tak, czy siak - polecam tą stronkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Bardzo serdecznie Wszystkim dziękuje za porady!
Zapomniałam dodać, że w maju ubiegłego roku byłam na wycieczce we Lwowie.Wyobraźcie sobie, że na targowisku w centrum Lwowa siedziało bardzo dużo kobiet w większości w wieku naszych babć i w mgnieniu oka robiły te krywulki i to bez żadnych krosn, po prostu na dłoni. Robiły to tak szybko, że nie byłam w stanie załapać tej metody.Takich krywulek nigdzie już nie widziałam, prawdziwe dzieła sztuki. No cóż, dziś żałuje, że nie kupiłam jednej do rozbiórki w celach dydaktycznych. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też chcę do Lwowa!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nawet nie wiedzialam, ze tak się nazywają takie naszyjniki, a od dawna sama próbuje takie wykonywać, bo bardzo podoba mi się taka technika pelecienia. Fakt, ciężko znaleźć wzory, jeśli są to zazwyczaj na anglojęzycznych stronach i niestety płatne ;-). Sama zdobyłam kilka, po około 2 miesięcznym intensywnym buszowaniu po sieci i siąganiu z e-mule. Niektóre, jeśli jest wyraźne zdjęcie, sama rozszyfrowuje. Wykonanie takiego naszyjnika jest niezwykle czasochłonne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
poszukałam czegoś podobnego do załączonych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja też niewiedziałm że się tak to nazywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za schematy Amelianno, na pewno się przydadzą. Jak coś konkretnego znajdę to się podzielę również.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, znalazłam książkę opisującą tą technikę. Przeglądałam tylko okazyjnie, ale chyba zamówię przez kogoś znajomego, co jest w tym klubie: http://www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/K...duct/View/5066
Jest dużo zdjęć i opisane są różne sposoby plątania koralików - najwięcej chyba właśnie naszyjników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a naszyjnik z tego co pamiętam /leń ze mnie wychodzi i nie chce sie sprawdzić/ to jest jeden, najwyżej dwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
własnie wziełam ją w łapki. przepiszę spis treści /a raczej jego główne punkty/:
a naszyjnik tak jak mówiłam jest jeden + 2 branzoletki: jedna tkana i jedna na krosienku. są też jak dla mnie zupełnie bezużyteczne propozycje /ze względu na ich łatwość/ np. frędzelki złożone z kilku koralików na nitce, czy kwiatki wygięte z drutu, albo świecznik opleciony drutem z koralikami. dodam że każdy z pomysłów zajmuje w książce od 4 do 6 stron, a cała ma 112 /razem ze wstępem, od autorki itp./ no to się rozpisałam. wybór należy do Ciebie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
W Polsce chyba nie ma dobrych książek na ten temat, sama sporo się naszukałam i znalazłam mnóstwo książek lecz rosyjskich i amerykańskich. Niestety nie za bardzo się opłaca zamawiać, więc trzeba szukać wzorów w internecie. Sporo stronek jest, ale fakt, trzeba się porządnie naszukać. Takie naszyjniki jw. niekoniecznie robi się na krosnach. Można jet wykonać zwykłą cienką igłą i mocną nicią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Czy jest może jakaś stronsa opisująca jak robi się coś takiego bo bardzo chciała bym się tego nauczyć ? Była bym wdzieczna gdyby któraś z was udzueliła mi jakichś wskazówek
![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Potępiona właśnie same chcemy się nauczyć - ale jest na wizażu jedna dziewczyna, która ślicznie robi coś podobnego - zobacz: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=112498 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Znalazłam kilka wzorów !!!!
![]()
1, 2, 3 - Unbelievable !!!! Edytowane przez Potępiona Czas edycji: 2006-05-01 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Krywule
Kopie od kilku dni i nic nie mogę znaleźć o krywulach, a dokładniej jak je się robi. Czy ktoś możę wie jak należy je wykonać?
oto przykłady http://www.wrota.podkarpackie.pl/res.../szafirowa.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dot.: Krywule
A ja myslałam, ze to jakas debiutantka załozyla sobie watek, który mial się nazywac "krzywule" ale sie jej literka zjadla... buahahahah!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2008-08-19 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
i ja też, czytam i myśle sobie co to za krzywulce
![]() Edytowane przez falling in love Czas edycji: 2008-08-19 o 15:06 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Jestem inna
![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.