|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ile funtów?
Witam! w grudniu wylatuję do Londynu na 8/9 dni. będę spała u rodziny, ale chcę pozwiedzać. jak myślicie, ile funtów powinnam wziąć, żeby mi nie zabrakło? (będę w 3 strefie)
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile funtów?
Cytat:
Do Londynu lecisz Rajanem za tę kasę, o której pisałaś w wątku o samolotach? Jeśli chodzi o wydatki to jest to kwestia indywidualna, możesz jedynie przewidzieć koszty wejściówek plus biletów, no a ceny kawy czy zakupów to wiadomo - wszystko zależy od tego, na co sobie pozwolisz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a co do zakupow, jedzenia kupowac nie bede i tych podobnych rzeczy, 300 funtów na osobe,wystarczy?
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
300 funtów bez jedzenia i zakupów (are you sure?
![]() ![]() chyba zarezerwuję ten lot Ryanairem, bez ubezpieczenia na dwie osoby+1 bagaż rejestrowany wyszło mi 1100zł w dwie strony. chyba okej, nie? To Twoje słowa z wątku o samolocie i moim zdaniem to zbyt drogo przy założeniu, że jeszcze nie lądujecie w samym Londynie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Del
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dodam tylko, że jednorazowy bilet na metro jedną osobę wynosi 4 funty. Drogo, nawet dla londyńczyka.
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Jak jedzie na ponad tydzień to jej się opłaci kupić 7 dniowy. Ale rzeczywiście ceny mają kosmiczne, a ja ostatnio płakałam na 6 e (dobowy) w Berlinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
1100 zł na dwie osoby= 550 zł w dwie strony. to dużo? boję się ryzykować, żeby czekać. + Stansed mi właśnie odpowiada, bo jest najbliżej miejsca gdzie będę mieszkać.
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
300 f powinno wystarczyć.
Będziesz mieszkać w 3 strefie, a centrum znajduje się w strefie 1, więc bilet będzie dosyć drogi. Jak ktoś pisał lepiej kupić tygodniowy, a to nie jest mały koszt. Teraz nie pamiętam ile płaciłam dokładnie. W necie można sprawdzić. Zwiedzanie też jest drogie, 1 wejście np na London Eye to zawsze koło 20 funtów. Tylko muzea za free. Ale lepiej weź więcej, a nuż na mieście zgłodniejesz, albo upatrzysz fajną torbę czy ciuch ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, każdy podróżuje za tyle, na ile go stać. Mnie kwota 550 zł za sam marnej klasy przelot (tanie linie lotnicze) zniechęciłaby do podróży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
£300 powinno wystarczyć
![]() Chyba że planujesz większe zakupy.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Dziewczyny, ile kosztuje bilet na 7 dni? I czy wyrobienie karty (oysterki, tak?) coś kosztuje? Również lecimy na 9 dni w listopadzie, także będziemy spać u rodziny, ale zamierzamy robić zakupy, czasem jeść na mieście. Poza tym, ja się pewnie obkupię w sklepie Arsenalu, więc już ilość pieniędzy określę sama, ale nie wiem jak to tam wygląda z biletami. W tamtym roku byliśmy raptem na 3 dni i płaciliśmy 8 funtów od osoby za dzienny (jakoś tak, już nie pamiętam).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie znam się, dla mnie 550 zł to mało, bo czasami są takie loty po 1700 nawet.. a jak będę czekać na jakąś promocję, a okaże się że promocji żadnej na Londyn nie ma, a bilety na ten za 550 wykupili? to wtedy pozostaje mi kupić te droższe, albo nie lecieć wcale.. + nie zamierzam jeździć codziennie do centrum,szaleć za bardzo też :P
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.tfl.gov.uk/tickets/default.aspx Strefa 1-3 na tydzien to 35£ London Eye nie jest warte tej kasy Musle, ze na grudzien juz taniej nie bedzie
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czesto tez bardziej sie oplaca latac na Luton/Stanstead gdzie mozna autobusem czesto dojechac szybciej niz metrem z Heathrow. Ja tez mieszkam w 3 strefie i jazda metrem z heathrow zajelabymi ponad godzine z przesiadka, a autobus z stanstead godzina i to prawie,ze pod sam dom. Takze skora autorka mowi,ze lotnisko jej odpowiada, to pewnie tak jest. 550 zl to jest jakas koszmarna cena za przelot, pewnie ,ze im taniej tym lepiej ale nie przesadzajmy ,ze 550zl to jest az tak drogo Autorko mysle,ze 300 funtow ci wystarczy ale wiadomo im wiecej kasy tym lepiej. Muzea itd sa darmowe ale jesli chcesz zobaczyc Tower of London, London Eye, Muzeum figur woskowych itd to bedziesz musiala zaplacic okolo 15 funtow (nie pamietam dokladnie) nie wiem ile kosztuje bilet dzienny na metro bo mam oyster card ale mysle ,ze okolo 8 funtow na pewno. Reszta to wiadomo jakies pamiatki, przekaski itd mysle,ze w 300 funtach sie zmiescisz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Tez sie obawiam, że na okres swiateczko sylwestrowy nic ciekawszego nie znajdę, a im dłużej będę czekać, tym gorzej, wzrosna ceny.. Kazdego muzeum zobaczyc nie muszę, zwiedzać codziennie też nie będę.. Bilet kupilabym za pewne tygodniowy.
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Jeszce mi sie przypomnialo, Madame Tussauds, London Eye itp, kosztuje ok 25 funtow, ale czasem sa jakies promocje 2za1. Chyba tez godzine czey dwie przed zamknieciem mozna wejc za duzo mniej, sprawdz na ich stronce, jesli sie wybierasz. Moim zdaniem London eye nie jest jakies super. O wiele bardziej polecam poplynac lodzia po Tamizie. Np z Westminster do Greenwich
http://www.tfl.gov.uk/tickets/14413....nster_Waterloo http://www.citycruises.com/ I jeszcze camden town, regents park i greenwich wlasnie
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do cen biletów, to chodzi o takie między 1 a 3 strefą (jeśli autorka ma zwiedzać)? Nie wiem, jak wygląda transport w obrębie Londynu, ale jeśli to taki bilet - kosztuje chyba 32 funty. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-09-07 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
300 zł w jedną stronę to naprawdę dużo? bo ja nie sądzę.. i co z tego, że średniej klasy samolot? i tak spędze tam nie więcej niż 3 godziny, więc nic mi to nie robi. a zwiedzać będę, aczkolwiek nie codziennie.
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A piszę to dlatego, bo ktoś wejdzie, podjara się "o ja też chcę do Londynu" i pomyśli, że ta kasa to naprawdę dobra cena (szczególnie, że Stansted i z Rajana można wyrwać sporo taniej). I tak btw., dla statystycznego Polaka to i ponad 3 stówy jest b. dużo. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2012-09-10 o 12:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bez przesady, to nie jest niemożliwe, wręcz przeciwnie - na co dzień miewam większe przeszkody. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.