|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Technik optyk
Skończyłam już studia, ale od września planuję pójść jeszcze do studium na kierunek "technik optyk". Oglądam oferty różnych szkół, ale opinie użytkowników internetu lub uczniów nie zachęcają do wstępowania w progi co niektórych. Pod uwagę biorę przede wszystkim Profesję lub Copernicusa (choć nie upieram się przy nich, jeśli ktoś mógłby z czystym sumieniem polecić mi inną szkołę). Chciałabym się czegoś uczciwie nauczyć, a nie tylko dostać papierek. Interesuje mnie placówka w Gliwicach lub w Katowicach. Chodzicie do podobnej szkoły i możecie mi coś polecić? Kwestia finansowa nie gra roli. Najlepiej byłoby, gdyby był to system zaoczny.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik optyk
Żadna Wizażanka nie uczyła się w tego typu szkołach? Nie wierzę...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
no bo jesli po 3 latach mozesz miec wyksztalcenie wyzsze, to ludzie wybieraja studia a nie 2-letnia szkole. To tylko rok roznicy a jednak prestiz inny. Nie jestem pewna czy wogole zatrudniaja technikow teraz. Technik jest dobry ale w innych zawodach. Ze swoim wyksztalceniem mozesz tez ukonczyc 2-letnia podyplomowke, ktora daje wiecej niz technik.
Edytowane przez Unicode Czas edycji: 2011-06-18 o 09:47 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałam konkretnie o szkoły, w których faktycznie można się czegoś nauczyć, a nie tylko płacić, by dostać papierek.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Totez napisalam - ciezko ci bedzie taka odp uzyskac, gdyz osoby pracujace w salonach (przynajmniej w wiekszych miastach) maja wyzsze. Taki optyk okularowy po studiach badz optometrysta ma znacznie wieksze uprawnienia i moze wiecej zrobic - dlatego tez nie oplaca sie zatrudniac w salonie osoby po studium, bo taka nie moze wiele.
W zadnym razie nie mowie, ze masz miec wyzsze ale jesli chcesz isc do studium, to na kierunek ktory, faktycznie ci cos da - fryzjerka, kosmetyczka, mechanik samochodowy, elektryk-monter, fotograf, reklama. W branzy, gdzie ramie w ramie pracuja osoby z wyksztalceniem wyzszym i srednim technicznym zawsze bedziesz popychadlem za najnizsza krajowa. Ale to taka dygresja, moge sie przeciez mylic. Po prostu smutne by to bylo, gdybys miala znow zainwestowac czas w papier, ktory ci nic nie da. Tak czy siak grzecznie koncze offtop i jak zwykle - polecam forum tematyczne - tam siedza ludzie z branzy i ich odpowiedzi beda bardziej miarodajne
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
A może technik farmacji by Ci odpowiadał?
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Jesli masz zalatwiona prace, to zmienia postac rzeczy.
Nie wiem czemu tak bronisz sie przez studiami z optyki. Sa prowadzone we wroclawiu i poznaniu (jako studia II stopnia badz podyplomowe). 1,5 roku - 2 lata i masz mgr z uprawnieniami optyka badz optometrysty (w zalezenosci od specjalnosci). Masz tez gwarancje, ze sie czegos nauczysz, bo to dobre uczelnie Jesli jednak i tak dostalas prace, to w tym wypadku mozesz isc do randomowej szkoly i nie powinno miec to dla ciebie znaczenia. Edytowane przez Unicode Czas edycji: 2011-06-20 o 10:38 |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłabym szkołę zaocznie, by później płynnie przyjść z obecnej pracy do salonu optycznego Ale nie chciałabym narobić sobie siary. Niby dyplom zdobędę, a wiedzy zero. No i też nie lubię płacić za nic. Jakby internował mnie sam papier, byłoby mi wszystko jedno, do jakiej szkoły trafie. Co do studiów, to nie bronię się rekami i nogami. Myślałam nad podyplomówką z fizyki i specjalizacji optyka. To jest 1 z wyjść, choć bardziej interesuje mnie studium z kilku powodów, o których nie chcę się rozpisywać.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
limonka1983 zdecydowałaś się na jakąś konkretną szkołę kształcącą przyszłych optyków? Pytam, bo też jestem zainteresowana "technikiem optykiem" i zastanawiam się czy warto robić coś w tym kierunku.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez 3 miesiące chodziłam na farmację, ale dostałam wymarzoną pracę i obecnie robię to, o czym zawsze marzyłam
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.

Pytałam konkretnie o szkoły, w których faktycznie można się czegoś nauczyć, a nie tylko płacić, by dostać papierek.

Przez 3 miesiące chodziłam na farmację, ale dostałam wymarzoną pracę i obecnie robię to, o czym zawsze marzyłam