rosotto z kurczakiem i warzywami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-29, 15:17   #1
ada53
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Wiadomości: 93
GG do ada53

risotto z kurczakiem i warzywami


przeczytałam dzis przepis na risotto z kurczakiem i wazrywami i podany był tam ryz . i włanise chodzi mi o ten ryz czy dodaje sie go juz ugotowany czy surowy i on dochodzi do siebie dopiero w czasei gotowania pomózcie prosze
__________________
"Nie ma brzydkich kobiet tylko niektóre nie wiedzą, że są piekne "






ada53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 22:16   #2
trzykrotka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 63
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

no to chyba musisz zacytować ten przepis, bo inaczej nikt nie będzie umiał Ci pomóc... no chyba, że Duch Święty
w przepisach na risotto bardzo często daje się ryż surowy, a potem zalewa się go bulionem - ale widziałam i inne (mniej oryginalne?) wersje więc lepiej napisz, co to za przepis
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 23:30   #3
ada53
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Wiadomości: 93
GG do ada53
Talking Dot.: risotto z kurczakiem i warzywami PRZEPIS I PYTANIE !!!!!!!!!

oki juz pisze.

Przygotowanie: 15 min.
Duszenie: 25-30 min.
NA 4 PORCJE

SKŁADNIKI:
  • cebula
  • 2-3marchewki
  • 15dag zielonego groszku
  • cukinia
  • filet z piersi kurczaka
  • 4 łyzki masła
  • 30dag okrą

    głoziarnistego ryżu
  • 1l gorą

    cego bulionu drobiowego
  • 5dag
  • startego parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. cEBULEOBRAĆ, POSIEKAĆ.mRCHEWKE OSKROBAC, OPŁUAKĆ POKROIĆ W KOSTKE.gROSZEK PRZEBRAĆ, OPŁUKAĆ, cUKINIE umyć, pokroić w półplastreki. Mieso opłukać, pociać w kostke.
  2. Dwie łyki małsa rozgrać na patelni, włożyć cebule i mięso, podsamżyć kilka minut. Dodać marchewke, gorszek i cukinie, posolić ,wlac kilka łyżek bulionu,zamieszać, dusić chwile.
  3. Dosypać ryż (i tu nie pisze jaki on ma być czy przegotowany czy surowy ) wymieszać.Gotować na małym ogniu 20-25 min. wlewajac co jakis czas po kilka lyżek bulionu.Wymieszać z resztą masła oraz parmezanem przyprawić sol i pieprzem. ))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))

    Prosze Was pomózcie!!!!!!!!!!!!
__________________
"Nie ma brzydkich kobiet tylko niektóre nie wiedzą, że są piekne "







Edytowane przez ada53
Czas edycji: 2005-07-29 o 23:33 Powód: zmiana tytułu
ada53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 23:35   #4
ada53
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Wiadomości: 93
GG do ada53
Dot.: risotto z kurczakiem i warzywami PRZEPIS I PYTANIE !!!!!!!!!

oki juz pisze.

Przygotowanie: 15 min.
Duszenie: 25-30 min.
NA 4 PORCJE

SKŁADNIKI:
  • cebula
  • 2-3marchewki
  • 15dag zielonego groszku
  • cukinia
  • filet z piersi kurczaka
  • 4 łyzki masła
  • 30dag okrą

    głoziarnistego ryżu
  • 1l gorą

    cego bulionu drobiowego
  • 5dag
  • startego parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. cEBULEOBRAĆ, POSIEKAĆ.mRCHEWKE OSKROBAC, OPŁUAKĆ POKROIĆ W KOSTKE.gROSZEK PRZEBRAĆ, OPŁUKAĆ, cUKINIE umyć, pokroić w półplastreki. Mieso opłukać, pociać w kostke.
  2. Dwie łyki małsa rozgrać na patelni, włożyć cebule i mięso, podsamżyć kilka minut. Dodać marchewke, gorszek i cukinie, posolić ,wlac kilka łyżek bulionu,zamieszać, dusić chwile.
  3. Dosypać ryż (i tu nie pisze jaki on ma być czy przegotowany czy surowy ) wymieszać.Gotować na małym ogniu 20-25 min. wlewajac co jakis czas po kilka lyżek bulionu.Wymieszać z resztą masła oraz parmezanem przyprawić sol i pieprzem. ))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))

    Prosze Was pomózcie!!!!!!!!!!!!
__________________
"Nie ma brzydkich kobiet tylko niektóre nie wiedzą, że są piekne "






ada53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 21:57   #5
trzykrotka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 63
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

to ja bym zrobiła z surowym ryżem w ciągu tych 20-25 min. powinien on wchłonąć bulion (kontroluj jego ilość, aż uzyskasz pożądaną miękkość ryżu); ja tak robię i jest OK powodzenia
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 17:01   #6
ada53
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Wiadomości: 93
GG do ada53
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

wielkie dzięki za pomoc teraz biore sie do gotowania
__________________
"Nie ma brzydkich kobiet tylko niektóre nie wiedzą, że są piekne "






ada53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 18:57   #7
tala
Zadomowienie
 
Avatar tala
 
Zarejestrowany: 2004-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 543
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

Tam jest sporo czasu do gotowania wiec tez bym dala surowy.
Powiesz jak sie udala potrawa?

Ja mam taki przepis:
Składniki:
80g ryżu,
400g pieczarek,
200g (4 sztuki) piersi kurzej,
200g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
sól, pieprz, bulion w proszku
Wykonanie: ryż ugotować 10 minut w bulionie, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, mięso upieczone na grillu lub w piekarniku i pokrojone w paseczki, groszek i przyprawy. Wymieszać, gotować 10 minut.
PS. Przepis wzięty z tabel kalorycznych kwartalnika Super Linia.
4 porcje, kazda po mniej niz 200kalorii
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 20:27   #8
bellissa
Zadomowienie
 
Avatar bellissa
 
Zarejestrowany: 2004-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 446
GG do bellissa
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

Fajny przepis, chyba też to zrobię Tylko mam pytanie- bo tam jest napisane, że wlewać co jakiś czas po kilka łyżek bulionu (po dosypaniu ryżu) Ale tego bulinu miało być litr przecież, to on się nie zmieści na patelni... Trzeba wlewać cały litr po kilka łyżek???
bellissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 20:53   #9
trzykrotka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 63
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

po pierwsze, najlepiej weź głębszą patelnię... po drugie - bulion, dolewany po kilka łyżek (nie na raz!) będzie stopniowo wyparowywał, a częściowo wchłaniał się w ryż
najlepiej, jeśli spróbujesz przewidzieć ilość potrawy po spęcznieniu ryżu (jego objętość zwiększy się ok. 3-4-krotnie), w ostateczności naszykuj sobie rondel z grubym dnem, gdzie będziesz przekładać danie nie mieszczące się na patelni
powodzenia i smacznego!!!napisz koniecznie, jak się udało
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-02, 20:57   #10
trzykrotka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 63
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

aha, gdy uznasz, że danie jest juz smakowite, a ryż dość miękki - to, moim, zdaniem, nie muisz dolewać już bulionu "do oporu", byle skończyć... możliwe, że okaże się, iż cały litr nie zejdzie... ale z całą pewnością mnóstwo wody wyparuje, więc w sumie kto wie...
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-03, 07:33   #11
Angel_ek
Rozeznanie
 
Avatar Angel_ek
 
Zarejestrowany: 2004-11
Wiadomości: 990
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

tak sobie tu zajrzałam i odrazu z rana smaka mam na to moja mamuśka coś takiego robi ale jak to nie wiem - niebo w gębie
Angel_ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-04, 22:29   #12
neoiinka
Raczkowanie
 
Avatar neoiinka
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Sosnowiec
Wiadomości: 440
GG do neoiinka
Dot.: rosotto z kurczakiem i warzywami

Ja robilam dzisiaj i wszystkim bardzo ale to bardzo smakowalo.
Polecem przepis prosty i pyszny, ryz wypil caly wywar z kostek rosolowych (nie lubie miesnych wywarow) dolewalam po kilka lyzek co chwilke, okolo 30min stania przy garnku, bo nie robilam w patelni ale naprawde pychotka .

Aha ps nie dodalam groszku bo nie lubie.
neoiinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.