|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Babka ziemniaczana.
Babka ziemniaczana. Ilosc na okragla forme na ciasto (okragla tortownice).
Skladniki: 8 bardzo duzych ziemniakow lub 10-12 sredniej wielkosci, w Polsce najlepsza jest odmiana ziemniakow Janka, a we Francji odmiana Bintje lub Monalisa. 2 duze cebule 3 duze zabki czosnku 2 jajka 2 czubate lyzki maki 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki majranku lub ziol prowansalskich 4 lyzki oleju sol, pieprz pol kilo wedzonego boczku (4 grubsze plastry), lub pol kilo wedzonej kielbasy, mozna tez mieszac 250 gram wedzonego boczku i 250 gram wedzonej kielbasy Obrac i umyc cebule. Obrac i umyc ziemniaki. Zetrzec najpierw 2 duze zabki czosnku, a nastepnie 1 cebule, dopiero po cebuli zetrzec wszystkie ziemniaki (wtedy mniej czarnieja). Wszystko to trzemy na tarce do ziemniakow, takiej jak do plackow ziemniaczanych lub elektrycznej maszynce do miesa z wkladka do ziemniakow. Nastepnie dodac do tego 4 lyzki oleju, 2 jajka, 2 czubate lyzki maki, 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej, 3 lyzki majranku lub ziol prowansalskich. Na oleju na patelni podsmazyc drobno pokrojone 1 cebule i 1 zabek czosnku oraz drobno pokrojona kielbase i boczek. Jak ktos woli moze dac do czosnku i cebuli, tylko kielbase lub tylko boczek. Mozna dac tylko czosnek i cebule bez boczku i kielbasy jak ktos woli babke bez dodatku miesa. Boczek i kielbasa powinny byc po wysmazeniu chrupiace. Nastepnie dodajemy to do babki i dokladnie wszystko razem mieszamy. Bierzemy okragla forme na ciasto, smarujemy ja olejem i lekko posypujemy bulka tarta lub wykladamy ja papierem sniadaniowym i smarujemy papier sniadaniowy olejem, jak na moich zdjeciach. Nastepnie wlewamy babke do formy na ciasto i pieczemy w piekarniku 180 stopni (ja wlanczam dodatkowo turnoobieg). Pieczemy przez 1 i pol godziny, jak ktos bedzie piekl bez termoobiegu, to moze byc dluzej. I gotowe. Ja robie tez w wersji z miesem mielonym, wtedy na patelni podsmazam tylko cebule i czosnek, nie daje wtedy ani kielbasy, ani boczku (ale jak ktos lubi to moze dodatkowo dac i boczek). Jak robie z miesem mielonym to do formy wlewam pol ciasta na babke ziemniaczana i na te polowe wykladam pol kilo mielonego miesa, (najpierw trzeba mielone mieso 70% wieprzowiny i 30% wolowiny, doprawic tak samo jak do kotletow mielonych) i nastepnie wylewam na nie reszte ciasta. Wychodza wtedy dwie warstwy ciasta i pomiedzy nimi warstwa miesa mielonego, tak jak widac na moich zdjeciach. Jest na nich wlasnie babka z miesem mielonym. Mozna zamiast miesa mielonego uzyc 6 gotowych burgerow, wtedy wstarczy je tylko rozmrozic (one sa juz przewaznie doprawione) i rozmrozone wylozyc na pierwsza warstwe ciasta. Babka jak zostanie to na drugi dzien mozna ja pokrojona w plastry podsmazyc na patelni (jak widac na zdjeciach), tez jest wtedy bardzo dobra. A to sa zdjecia mojej babki w wersji z miesem mielonym
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Babka ziemniaczana.
był już wątek o babce ziemniaczanej:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...52#post6317652 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Babka ziemniaczana.
Jak szukalam w wyszukiwarce to nie znalazlam... Wiec stworzylam nowy watek...
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Babka ziemniaczana.
Ostatnio roblam ja tak samo, ale upieklam na blaszce od piekarnika, wyszla ciensza i sie krocej piekla, tez byla dobra, ale dzieciom lepiej smakowala ta grubsza z formy na ciasto.
Moje zdjecia babki z miesem mielonym pieczonej na blaszce od piekarnika. S7309015.jpg S7309016.jpg S7309018.jpg
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Babka ziemniaczana.
Hmmm fajnie wygląda ta babka a czy samkuje też dobrze? Nigdy takiej nie robiłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Babka ziemniaczana.
Kucharka213, dla mojej rodziny taka z miesem mielonym lepsza od takej bez miesa, tylko z boczkiem i ewentualnie kielbasa. Dzieciaki lubia mieso mielone, a boczek i kielbase wydlubuja z babki i jedza wtedy tylko same ziemniaki, to z tego powodu pieke czesciej babke w wersji z miesem mielonym bez boczku i kielbasy, ale czasem i w wersji z boczkiem i kielbasa pieke, bo mi sie takiej akurat chce. A ta z miesem mielonym jest tez bardzo dobra, moze nawet lepsza. Polecam.
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.