Babka ziemniaczana. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-12-26, 11:45   #1
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719

Babka ziemniaczana.


Babka ziemniaczana. Ilosc na okragla forme na ciasto (okragla tortownice).


Skladniki:

8 bardzo duzych ziemniakow lub 10-12 sredniej wielkosci, w Polsce najlepsza jest odmiana ziemniakow Janka, a we Francji odmiana Bintje lub Monalisa.
2 duze cebule
3 duze zabki czosnku
2 jajka
2 czubate lyzki maki
3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki majranku lub ziol prowansalskich
4 lyzki oleju
sol, pieprz
pol kilo wedzonego boczku (4 grubsze plastry), lub pol kilo wedzonej kielbasy, mozna tez mieszac 250 gram wedzonego boczku i 250 gram wedzonej kielbasy

Obrac i umyc cebule. Obrac i umyc ziemniaki. Zetrzec najpierw 2 duze zabki czosnku, a nastepnie 1 cebule, dopiero po cebuli zetrzec wszystkie ziemniaki (wtedy mniej czarnieja). Wszystko to trzemy na tarce do ziemniakow, takiej jak do plackow ziemniaczanych lub elektrycznej maszynce do miesa z wkladka do ziemniakow.

Nastepnie dodac do tego 4 lyzki oleju, 2 jajka, 2 czubate lyzki maki, 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej, 3 lyzki majranku lub ziol prowansalskich.

Na oleju na patelni podsmazyc drobno pokrojone 1 cebule i 1 zabek czosnku oraz drobno pokrojona kielbase i boczek. Jak ktos woli moze dac do czosnku i cebuli, tylko kielbase lub tylko boczek. Mozna dac tylko czosnek i cebule bez boczku i kielbasy jak ktos woli babke bez dodatku miesa. Boczek i kielbasa powinny byc po wysmazeniu chrupiace. Nastepnie dodajemy to do babki i dokladnie wszystko razem mieszamy.

Bierzemy okragla forme na ciasto, smarujemy ja olejem i lekko posypujemy bulka tarta lub wykladamy ja papierem sniadaniowym i smarujemy papier sniadaniowy olejem, jak na moich zdjeciach.

Nastepnie wlewamy babke do formy na ciasto i pieczemy w piekarniku 180 stopni (ja wlanczam dodatkowo turnoobieg). Pieczemy przez 1 i pol godziny, jak ktos bedzie piekl bez termoobiegu, to moze byc dluzej. I gotowe.

Ja robie tez w wersji z miesem mielonym, wtedy na patelni podsmazam tylko cebule i czosnek, nie daje wtedy ani kielbasy, ani boczku (ale jak ktos lubi to moze dodatkowo dac i boczek). Jak robie z miesem mielonym to do formy wlewam pol ciasta na babke ziemniaczana i na te polowe wykladam pol kilo mielonego miesa, (najpierw trzeba mielone mieso 70% wieprzowiny i 30% wolowiny, doprawic tak samo jak do kotletow mielonych) i nastepnie wylewam na nie reszte ciasta. Wychodza wtedy dwie warstwy ciasta i pomiedzy nimi warstwa miesa mielonego, tak jak widac na moich zdjeciach. Jest na nich wlasnie babka z miesem mielonym.

Mozna zamiast miesa mielonego uzyc 6 gotowych burgerow, wtedy wstarczy je tylko rozmrozic (one sa juz przewaznie doprawione) i rozmrozone wylozyc na pierwsza warstwe ciasta.

Babka jak zostanie to na drugi dzien mozna ja pokrojona w plastry podsmazyc na patelni (jak widac na zdjeciach), tez jest wtedy bardzo dobra.

A to sa zdjecia mojej babki w wersji z miesem mielonym
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S7304763.jpg (84,9 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304767.jpg (83,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304768.jpg (76,6 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304770.jpg (67,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304773.jpg (78,7 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304802.jpg (62,9 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304812.jpg (77,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304818.jpg (66,5 KB, 35 załadowań)
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 10:18   #2
houseofcolours
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2004-10
Wiadomości: 1 852
GG do houseofcolours
Dot.: Babka ziemniaczana.

był już wątek o babce ziemniaczanej:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...52#post6317652
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-28, 09:52   #3
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Babka ziemniaczana.

Jak szukalam w wyszukiwarce to nie znalazlam... Wiec stworzylam nowy watek...
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 07:28   #4
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Babka ziemniaczana.

Ostatnio roblam ja tak samo, ale upieklam na blaszce od piekarnika, wyszla ciensza i sie krocej piekla, tez byla dobra, ale dzieciom lepiej smakowala ta grubsza z formy na ciasto.
Moje zdjecia babki z miesem mielonym pieczonej na blaszce od piekarnika.

S7309015.jpg

S7309016.jpg

S7309018.jpg
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 10:48   #5
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Babka ziemniaczana.

Hmmm fajnie wygląda ta babka a czy samkuje też dobrze? Nigdy takiej nie robiłam.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 06:49   #6
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Babka ziemniaczana.

Kucharka213, dla mojej rodziny taka z miesem mielonym lepsza od takej bez miesa, tylko z boczkiem i ewentualnie kielbasa. Dzieciaki lubia mieso mielone, a boczek i kielbase wydlubuja z babki i jedza wtedy tylko same ziemniaki, to z tego powodu pieke czesciej babke w wersji z miesem mielonym bez boczku i kielbasy, ale czasem i w wersji z boczkiem i kielbasa pieke, bo mi sie takiej akurat chce. A ta z miesem mielonym jest tez bardzo dobra, moze nawet lepsza. Polecam.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.