|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Tabletki a antybiotyk podczas 7-dniowej przerwy
Witam,
jestem drugim dniu przerwy i właśnie dziś został mi przepisany antybiotyk osłabiający działanie tabletek (Taromentin - jego ulotka o tym wspomina), nie wiem co mam robić, jeden dzień przerwy już zrobiłam, więc nie wiem czy kontynuować przerwę i brać antybiotyk, czy dziś rozpocząć nowe opakowanie tabletek skracając przerwę? Wiem, że najlepsze byłoby połączenie opakowań, ale już zrobiłam tę przerwę... Dodam, że 21 dnia przyjmowania tabletek uprawiałam seks, ale stosunki sprzed antybiotyku są chyba bezpieczne? Oczywiście wiem o dodatkowym zabezpieczeniu podczas brania antybiotyku i 7 dni po.. Proszę o odpowiedź, co będzie najlepszym rozwiązaniem w takiej sytucji
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki a antybiotyk podczas 7-dniowej przerwy
Ja bym kontynuowała przerwę i uzywała gumek i teraz i po skończeniu przerwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja tez był kontynuowała przerwę. I pamiętaj o tym, że po zaprzestaniu brania antybiotyku on nadal działa przez jakiś czas.
![]() |
![]() |
#4 |
amor vincit omnia
|
lepiej dokończyć pzerwę normalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ale skoro u mnie poziom hormonów spada przez to, że zaczęłam przerwę, a antybiotyk dodatkowo osłabia, to czy stosunek z ostatniego dnia przyjmowania tabletek był bezpieczny?
chyba że jest tak, że antybiotyk wchodzi w interakcje z tabletkami, a ja ich przecież nie biorę od wczoraj.. i po prostu nie będę bezpieczna od pierwszej tabletki nowego opakowania bo pewnie się całkowicie nie wchłonie i będzie to dla organizmu jak przedłużenie przerwy? ktoś wie? znalazłam taką odpowiedź na podobne pytanie (z tym że kobieta pytająca współżyła po mniej niż 7 dniach od skończenia kuracji antybiotykiem), ale czy to jest wiarygodne? Antybiotyk brała Pani w czasie siedmiodniowej przerwy, kiedy i tak nie przyjmuje się tabletek, a więc nie zakłóca on ich wchłaniani. Interakcja antybiotyku z tabletkami polega bowiem na wyniszczaniu flory bakteryjnej jelit, która ułatwia czy uczestniczy we wchłanianiu jednego z dwóch składników tabletek antykoncepcyjnych. Pozostaje kwestią otwartą, jak prędko po skończeniu antybiotyku Pani przewód pokarmowy uzyskał z powrotem możliwość pełnego wchłaniania substancji czynnych z tabletek. Jeżeli na tyle szybko, że przerwa w dostarczaniu hormonów się nie wydłużyła ponad siedem dni, to była Pani w pełni zabezpieczona, jeżeli dłużej, to działanie antykoncepcji mogło zostać osłabione, choć w i tak była Pani zabezpieczona w dość wysokim stopniu, ponieważ pochodna progesteronu się wchłaniała tak czy inaczej.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Kurde ten sam problem, może w którymś wątku ktoś mi pomoże
![]() Dziewczyny, pomóżcie. W nocy gorączka mi skoczyła do ponad 39 stopni, po przyjęciu nurofenu forte, spadła do 38,5. Oprócz głowy i gardła w trakcie połykania śliny nic mnie nie boli, nie jestem nawet osłabiona. Teraz wypiłam efferalgan, mam nadzieję, że spadnie, bo nie wiem co robić . Jedynie na pogotowie jak będzie źle No i teraz moje pytanie. Dzisiaj miałam przyjąć ostatnią tabletkę z blistra. Chyba ją pominę i zacznę dzisiaj przerwę. Ale powiedzcie mi, gdybym np. jutro dostała od lekarza antybiotyk to jak jest z ochroną w trakcie przerwy? Wczoraj uprawiałam seks, zapowiada się na to że cały przyszły tydzień będzie celibatu. Ostatni raz miałam jakieś 'mocniejsze' leki jakieś 2 lata temu . Dodam, że cały ten miesiąc TŻ kończył poza mną (oprócz 2 razy w prezerwatywie, bo myślałam, że rozwija mi się jakaś infekcja), więc ciąża wykluczona, ale wiecie, wolę wiedzieć jak z ochroną w takiej sytuacji . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zresztą i tak się wtedy ich nie bierze.. trzeba tylko pamiętać, żeby po antybiotyku się dodatkowo zabezpieczać ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.