|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
szczaw w słoiku -> zupa szczawiowa??
Witajcie, to mój debiut na forum bo kucharka ze mnie żadna
![]() A teraz do rzeczy ![]() ![]() Pomozecie? Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać a w studenckim mieszkaniu żadnej książki kucharskiej. Zaopatrzyłam się się oczywiście w włoszczyznę, ziemniaki, kostkę rosołową i jajka, ale nie wiem co z tym szczawiem - ile, kiedy itp. podobno swiezy szczaw się podsmaża, a ten? Z góry dziekuję za wszystkie dobre rady ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: szczaw w słoiku -> zupa szczawiowa??
ja nigdy nie podsmazam nawet swiezego , a ze sloiczka to gotuje najpierw wode z kostka warzywna potem ziemniaki w kostc jak juz zmiekna dodaje szczaw a ze lubie kwasny to daje dosc sporo troszeczke soli pieprzu i na sam koniec jajko wbijam i gotuje az sie zetnie calkowicie smietana zabielam jak jest juz zupa nalana do miseczki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja podobnie jak poprzedniczka,ale nie wbijam surowego jaja,gotuję na twardo i ćwiartki wrzucam do zupy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Skarbie nigdy nie kupuj tej papki. Nie wiem jaka to firma wydaje ale jest szczaw "krojony" w sloiku. Jak podgotujesz papke to na dnie garnka ale i nie tylko wytraca sie piasek.
Ja najczesciej szczawiowa robie na rosole. Wywar przecedzam, marchew kroje w drobna kostke i wrzucam do garnka, potem szczaw w zaleznosci od ilosci wywaru, po prostu co jakis czas probuje i dodaje po lyzce. Osobno gotuje ryz w torebce i jajka. Na srodku talerza ukladam ryz, w srodek pokrojone jajeczko a potem delikatnie zupka i odrobina smietanki. Smacznego. PS Niestety nie posiadam polskiego slownika.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja najpierw kroje ziemniaki na kostke, marchewke na plasterki. Gotuje az beda miekkie. Pozniej dodaje kostki rosolowe, i przecier szczawiowy. Czekam az wystygnie i dodaje smietanki. Osobno gotuje jajka na twardo i kroje na cwiartki.
Ale zrobilas mi ochote ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Robiłam we wtorek, ale ze świeżego szczawiu. Słoiczkowych nie lubię, właśnie z powodu wyżej wymienionego piasku
![]() Dwa pęczki szczawiu (pora na zakup na targu idealna) podsmażam na maśle i jak już jest zgniło - zielony dodaję śmietanę. Taką papkę dodaję do wywaru z dwóch kostek rosołowych (na 1,5 litra wody) + ziele angielskie + listek laurowy. W drugim garnku gotują się jak najmniejsze ziemniaczki (młode), w trzecim jaja. Mniam. Brat i konkubent dodają sobie jeszcze do środka ser biały.... Uwielbiam.
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
dzieki wam bardzo
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Ja wszystkie warzywa :marchew,pietruche,seler, por i co tam mam tre na tarce. Potem wrzucam je na patelnie z odrobina tluszczu i podsmażam . To wrzucam do bulionu (moze być woda z kostką) który gotuje sie w garze. Gotuje tak z 15 min i wrzucam szczaw. Dosmaczam sola ,pieprzem. Gotuje 20 min.
Podaje z malymi pokrojonymi w kosteczke grzaneczkami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
jak na mnie to całkiem niezła ta zupka wyszła
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Radzę spróbować na różne sposoby i wybrać ten własny.
![]() Podsmażać można, taka jest zasada podawania warzyw w zupie wg kuchni staropolskiej. Takie warzywa mają lepszy smak, smażenie wydobywa wszelkie aromaty. Podsmaża się ogórki, pomiodory, szczaw, pieczarkowa bez podsmażenia pieczarek to nie ta sama zupa. ![]() Szczaw jest najlepszy świeży, w słoikowym najbardziej przeszkadza mi nie tyle piasek co zdrewniałe fragmenty starych liści. Paskudztwo. Ja na kostce rosołowej (lub rosole) razem w liściem laurowym gotuję pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler), potem dorzucam ziemiaczki w kostkę, a gdy są miękkie dorzucam szczaw podsmażony ma maśle. Zabielam i dodaję utogowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko. Mniam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
smak zalezy tez od rodzaju szczawiu. na przyklad w wakacje moja babcia dala mi szczaw z wlasnego ogrodka i po ugotowaniu, zupa byla przepyszna. natomiast jak niedawno moja mama zrobila zupke ze szczawiem w sloiku juz nie bylo tego czegos:PP
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ojej dziś zrobiłam ze szczawiu ze słoika.......na dnie piasek.....szok, nie jem,zupa w odstawkę
![]() kiedyś tego nie było,albo nie pamiętam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dlatego polecam szczaw krojony nie przecier. Ale o co taka afera przeciez to juz jest sezon na swiezy szczaw i nie tylko...
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o mnie to żadna afera, a szczaw był krojony, nie w formie przecieru, powtórki nie będzie. Co do świeżego to nie zwykłam zbierać sama, nie znam miejsc. Na rynku nie widziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Polecam kupić nasionka szczawiu i posiać, jeśli tylko ktoś ma chęci i możliwości
![]() ![]() To jedna z moich ulubionych zupek i zdecydowanie też bardziej smakuje mi na rosole niż na kostce. No i jajko na twardo. Mniam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja(studentka rowneiz) dostaje szczaw od mamy z mojej dzialki
![]() ![]() ja gotuje tak: garnek wody gotuje, wrzucam drobno pokrojone ziemniaki (nie duzo) jak ziemniaki beda gotowe wrzucam dwie kostki rosolowe (zalezy od wielkosci garnka u mnie wychodza 2), w tym samym momencie szczaw gotuje to jakies 15,20 minut bo uwielbiam zupy geste a on wtedy tak sie fajnie zageszcza, na koniec oczywiscie odlewam troche zupy do miski i mieszam ze smietana zeby nie bylo grodek-potem wlewam mieszam jeszcze podgotuje i gotowe ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
To i ja się pochwalę swoją szczawiową
http://polykajzsurri.blogspot.com/20...zupa-krem.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Zerknij tutaj: http://www.ja-gotuje.pl/recipes/1188/Zupa-szczawiowa super przepis na zupę tę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.