|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
filologia/lingwistyka stosowana a praca
Drogie Dziewczyny,
zastanawiam się czy na rynku pracy absolwenci filologii rzeczywiście skazani są na niepowodzenie? Wiele słyszy się ,żeby nie iść na filologie,że to niezbyt perspektywiczny kierunek itd. Są tu może jakieś absolwentki ,które mogą wypowiedzieć się w temacie? Jaką filologię ukończyły i jak przebiegała ich kariera? PS: Jeśli wątek jest w złym dziale proszę o przeniesienie.
When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. Edytowane przez pani lotniczka Czas edycji: 2012-08-24 o 21:07 Powód: literówki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: filologia/lingwistyka stosowana a praca
Ja jestem już prawie absolwentką studiów filologicznych (ang., pol.). Jest średnio, bo mamy wielu absolwentów tychże kierunków. Anglistyka nauczycielska to też te kolegia rozmaite, niepotrzebne przepełnienie tylko. A po samych studiach magisterskich to przede wszystkim kariera nauczyciela i lektora (pracodawcy szufladkują niestety).
Jeśli chce się być tłumaczem najlepiej iść na jakiś drugi kierunek. W większości tłumaczy się bowiem nie teksty literackie, ale specjalistyczne - umowy prawne i handlowe. Nie mając wiedzy w tym zakresie, uwierz mi, niemożliwe są fachowe tłumaczenia, a konkurencja (zwłaszcza w angielskim) jest przeogromna. Polecam, jeśli już, drugą kategorię językową - hiszpański, rosyjski - coraz częściej powracający do łask.
The light was brighter With friends surrounded The nights of wonder'. Edytowane przez _joannag Czas edycji: 2012-08-24 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja szukałam pracy przez jakieś 3 tygodnie, i dostałam ok 10 ofert - w Warszawie. pracuję w korporacji zajmującej się modą i nikt nie ma wykształcenia związanego z modą, sztuką
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Generalnie jest słabo. Rynek jest nasycony przez filologów. Do szkoły tez sie raczej nie dostaniesz, bo jest niż demograficzny i sa zwolnienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Moja znajoma skończyła lingwistykę, ale właśnie miała bardzo duże problemy ze znalezieniem pracy na Śląsku :/ W końcu udało jej się jakoś załapać do szkoły, ale tylko na zastępstwo za inną nauczycielkę, nie wiem, co będzie robić teraz na jesieni. Jak ją znowu będę widzieć, to ją podpytam. Ale myślę, że zawsze można szukać pracy w obsłudze klienta albo w działach HR.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Jako ze 3 lata pracowalam w HR (rekrutacje) uwazam ze jezyki daja duzo mozliwosci zatrudnienia...ale.....im wieksze miasto tym wieksza konkurencja...za to w malych miastach, gdzie czesto ulokowane sa miedzynarodowe fabryki czesto szukaja kogos z jezykiem...minusy to to ze trzeba sie przmeczyc (lub nie) w malej miescicnie..ale jest mala konkurencja, duze szanse awansu i dobrych zarobkow..ale cos za cos..
Oczywiscie zalezy jakie jezyki wchodza w gre...siwetny niemiecki otwiera wiele drzwi...polaczony z innym...praca od reki (tyle ze na poczatek zarobi nie beda moze mega..ale dobry wstep do dalszej kariery zapewniony) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja skończyłam dwie filologie kilka lat temu i powiem, że ludzie ode mnie z lat raczej sobie radzą na rynku pracy - część pracuje w bankach, czy innych korporacjach międzynarodowych, część przy tłumaczeniach, inni jako redaktorzy, nauczyciele i lektorzy, inni zaś się przebranżowili lub studiowali coś innego na dokładkę, jeszcze inni (jak ja) prowadzą własne firmy. Wydaje mi się, że jeśli ktoś jest zaradny, powinien spokojnie coś sobie znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.