|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Certyfikat FCE
Chciałabym w niedługim czasie zdobyć powyższy certyfikat. Z angielskim jestem za pan brat
![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Certyfikat FCE
FCE jest wg mnie bardzo łatwym egzaminem, w zasadzie to poziom maturalny (między podstawowym a rozszerzonym). Ja go zdałam dawno temu - w starym systemie szkolnictwa w 3 klasie liceum. Najtrudniejsza jest wg mnie część słuchowa (mnogość akcentów, czasami bardzo szybko mówione teksty) no i pisemna - trzeba mieć solidnie przećwiczone formy listowe, konkretne słownictwo. Ale da się
![]() Czy się opłaca? Ja byłam zwolniona z matury z języka obcego, miałam zwolnienie z języka na studiach, w pracy bardzo przychylnie patrzą na certyfikat. Z perspektywy - robić koniecznie. Pomijając fakt "papierka" - solidnie nauczysz się języka, nie będziesz się krępować go używać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kawaii strona mocy
|
No to jaki w końcu jest ten egzamin- łatwy czy dzięki niemu można solidnie nauczyć się języka? Jak dla mnie te 2 rzeczy się wykluczają
![]() FCE to poziom B2, więc prędzej porównałabym go do matury rozszerzonej, zdecydowanie nie podstawowej ![]() Autorko - zastanów się do czego jest Ci ten egzamin potrzebny, bo może szkoda zachodu go robić. Niektórzy pracodawcy patrzą na umiejętności, nie na papier, bo egzamin można zdać, a potem w ogóle nie korzystać z języka ![]() Informacje o egzaminie znajdziesz tu. Równocześnie zachęcam do skorzystania z forumowej wyszukiwarki, bo tematów o FCE było też już całkiem sporo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Hej
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej, ja byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś opisał jak wygląda cały ten egzamin. Co należy ze sobą mieć mieć?
Wyczytałam na necie, że słuchanie zaznacza się ołówkiem ;> nie bardzo wiem o co chodzi.. ![]() także jakby ktoś chciał podzielić się swoimi doświadczeniami z egzaminu byłabym bardzo wdzięczna ![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Kawaii strona mocy
|
Najprostsze rozwiązania są często najlepsze, więc polecam dowiedzieć się bezpośrednio ze strony Cambridge: http://www.cambridgeenglish.org/pl/ szczegółowe informacje o egzaminach, darmowe materiały do pobrania i ćwiczenia. A przy okazji są też jeszcze inne tematy o nauce do FCE na wizażu, warto je przejrzeć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
litości....
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
ha ha
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
[/COLOR]
Dzięki wielkie ![]() Nie ma za co. ![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Buczorek, nie ma za co. ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja FCE mam zdany od kilku lat i szczerze mówiąc jest to strata sporej sumy pieniędzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Zdawałam w maju rozszerzony angielski a w kwietniu próbny FCE i powiem, że ten egzamin jest łatwiejszy od matury
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem certyfikaty FCE/CAE to strata pieniędzy. Tak naprawdę rzadko kiedy są uznawane - jeśli pracodawca wymaga od Ciebie doskonałej znajomości angielskiego to po prostu w większości (jak nie we wszystkich) przypadków rozmowa rekrutacyjna odbywa się po angielsku.
Jeśli chcesz robić FCE tylko po to, żeby go mieć to naprawdę się nie opłaca. Już lepiej się podszkolić i zdawać CAE, ale i tak uważam, że robienie tych papierków jest totalnie bez sensu...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.