|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Brak efektów ćwiczeń - pomocy!
Witam
![]() ![]() Błagam, niech ktoś mi powie, co robię źle? Zdaję sobie sprawę, że codzienne ćwiczenia mogą źle wpływać na organizm, ale ja jestem już tak wytrenowana, że nigdy nie mam nawet zakwasów, stawy działają w porządku i nie widzę żadnych negatywnych skutków. Czy to możliwe, że ćwiczenia nie działają, bo wykonuję je zbyt często? Co powinnam zrobić? Pomocy! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Brak efektów ćwiczeń - pomocy!
Pokaż zdjęcie sylwetki i zrób zrzut diety z kalkulatora posiłków : potreningu.pl
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się,że źle się odżywiasz ,chyba trzeba się temu dokładniej przyjrzeć
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Może właśnie masz źle dobraną dietę, lub zbyt szybko chcesz osiągnąć cel, na który trzeba jednak trochę pracować,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Prawdopodobnie nie dostarczasz z pożywieniem tego co organizm potrzebuje więc on się broni i zamiast wydawać oszczędza
dokładne wypiski z diety poproszę, najlepiej wrzuć do jakiegoś dziennika posiłków i pokaz zrzuty, chcę widzieć rozkład poszczególnych posiłków, godziny, BTW, kcal oraz kiedy wypadają treningi, które posiłki są przed nimi, które po. Potrzebne będa tez wiek, wzrost, waga i o której godzinie wstajesz i chodzisz spać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jejj, przede wszystkim dziękuję za taki odzew, cieszę się, że ktoś może mi doradzić. Na razie wrzucam zdjęcia sylwetki - jak widać moją zmorą są grube uda i brzuch, tyłek też ledwo się już mieści w spodnie :/ Nawet teraz zaczęłam zauważać "boczki", mimo, że wcześniej nigdy ich nie miałam. I do tego okropny celluit (nie udało mi się go uchwycić na zdjęciach), mimo ćwiczeń, masaży, rolletików, picia wody, suplementów, peelingów czy stosowania balsamów. I dodam, że jest stan 'na czczo'. Mam 162 cm, ostatnio waga pokazywała 58,56 kg (to było miesiąc temu, teraz nawet boję się zważyć, bo widzę, że przytyłam). Nie mam jakiejś specjalnej diety, ale staram się wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, zaraz spróbuję wrzucić tu, co ostatnio jadałam.
Edytowane przez dor92 Czas edycji: 2013-07-05 o 06:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Twoje ciało w ogóle nie wygląda na wytrenowane.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
A żeby wyglądało na wytrenowane to od razu musi mieć sześciopak czy jak?
Autorko, szczerze mówiąc po Twoim poście spodziewałam się, że wyglądasz naprawdę kiepsko, a tak nie jest. Może po prostu na zdjęciach wygląda to inaczej niż w rzeczywistości, ale jeśli faktycznie przytyłaś tyle, ile napisałaś to moim zdaniem wyglądasz całkiem nieźle. Proponowałabym wybrać się do jakiegoś dobrego dietetyka, aby ułożył plan posiłków specjalnie dla Ciebie, oczywiście o ile nie masz żadnych ukrytych problemów ze zdrowiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
No dobra, może nie ma tragedii, ale jak napisała akot80 - moje ciało wgl nie wygląda na wytrenowane, pewnie patrząc na mnie trudno Wam uwierzyć, że tyle ćwiczę.
Jeśli chodzi o problemy ze zdrowiem, to tak jak napisałam - podstawowe badania niczego nie wykazały, tarczyca jest w porządku, więc nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje. W załączniku dorzucam przykładowy zapis moich posiłków, nigdy jednak z czegoś takiego nie korzystałam, dlatego nie wiem, jak zmienić gramatury... Zazwyczaj jadam podobnie - rano owsianka z siemieniem lnianym lub jakiś jogurt z ziarnami, potem Wasa lub chleb ciemny wieloziarnisty z jakimś serkiem, wędliną lub warzywami, obiad to najczęściej sałatka, czasem zdarza mi zjeść tortillę luib naleśniki na słodko lub słono. W międzyczasie niestety czasem się skuszę na jakiś batonik muesli, bo ciężko mi zupełnie zrezygnować ze słodyczy. No i jeszcze jadam sporo owoców, które bardzo lubię. Piję przez cały dzień dużo wody, oprócz tego czasem kawa z mlekiem, ale bez cukru. Wiem, że moja dieta jest daleka od ideału, ale mam chyba za słaby charakter i nie potrafię zrezygnować z niektórych rzeczy, które lubię. Dlatego zawsze powtarzałam sobie, że nadrobię to ćwiczeniami i spalę zbędnę kalorie, niestety tak jak pisałam, ćwiczenia nie działają. A co do ćwiczeń - przez długi czas moje treningi wyglądały tak: pon: 14:00 step 16:00 trening obwodowy 17:00 fat burning 18:00 pump wt: 13:00-14:30 cardio (bieżnia, rowerek, orbiterk lub stepper), póżniej wzmacnianie (brzuch, nogi, ręce - różnie) 17:00 dance 18:00 abt+stretch śr: 17:00 spinning 18:00 abt 19:00 cross fit czw 17:00 step 18:00 pump 19:00 boot camp pt: 17:00 abt 18:00 cross fit sb: 16:00 cardio 17:00 trening obwodowy nd 17:00 spinning 18:00 tbc Mam 21 lat, 162cm, 58,56kg. Chodzę spać koło północy, rano lubię dłużej pospać - wstaję koło 9, a jak mogę to nawet po 10 (nie wiedziałam, że to ma znaczenie...). Wiem, że nigdy nie będę wyglądać jak modelki, ani nie potrzebuję mieć umięśnionego ciała sportsmenki, po prostu chciałabym wyglądać szczupło i czuć się dobrze w swojej skórze. Od jakiegoś czasu jednak zaczęłam tyć i zaczęłam się zastanawiać, że chyba jest coś nie tak, skoro nadal tyle ćwiczę. Co oprócz problemów z tarczycą może powodować coś takiego? Podczas wizyty u endokrynologa lekarz powiedział mi, że skoro mama i babcia 'do szczupłych na pewno nie należą' to może taka już moja budowa i mam po nich tendencję do tycia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Matko! fatalnie jesz- bardzo kiepskiej jakości węgle i cukry...minimalna ilość białka- i to głownie z nabiału. Do tego ful treningu. Moim zdaniem twoja przemiana materii leży i kwiczy - tu jest problem.
Pierwsze co zadbaj o porządne jedzenie. Poczytaj http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Co_jedz%..._-t752315.html https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694http:// Nie rozumiem czemu jesz jakieś syfne pieczywo Wasa i batony musli a nie jesz normalnego chleba, kasz, ryżu. To jest bezsensu!! Musisz jeść normalne zdrowe węglowodany. Czemu nie jesz obiadu - ziemniaki+ mięso+ warzywa!! To jest serio dramat. Przecież to jest jadłospis na jakieś 700 kcal. DRAMAT DRAMAT DRAMAT! Nie no zbieram szczenie z podłogi! Skąd Ty w ogóle masz siłę na takie treningi.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2013-06-29 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Autorko, zrobiłam zrzut ekranu i zaznaczyłam, gdzie kliknąć by zmienić gramaturę
![]() Po 1-wsze uważam, że jesteś dla siebie zbyt surowa, a Twoje ciało na pewno nie wygląda fatalnie, by zmuszać się do kilku godzin ćwiczeń dziennie (!). Wyglądasz przeciętnie (dla fanek fitnessu zbyt przeciętnie, ale dla reszty świata całkiem normalnie) ![]() ![]() Po 2-gie zgodzę się z dziewczynami, że Twoje odżywianie nie jest najlepsze- ubogo, niepotrzebne Wasy czy te płatki owsiane Nesvity (toż to sam cukier, tam nie ma prawdziwych płatków...). A tak szczerze- czy po takim żywieniu masz energię w ciągu dnia? Nie burczy w brzuchu? Czujesz się skoncentrowana? Twoja skóra jest jędrna i nawilżona? Bo wiesz, dobrze się odżywiamy nie tylko po to, by pozbyć się fałdek, ale by po prostu nabrać witalności ![]() Powiedz, czy lubisz np jajka na twardo/omlety/ryby np pieczone w folii lub wędzone/mięso ogółem? Ja do tej polędwicy na kolację dałabym pół woreczka ryżu brązowego-wtedy byłabym tak najedzona, że do rana spałabym dobrze i obudziła się w nastroju. Wiem, że nawyki słodyczowe trudno wyplenić, ale może by zastąpić je np migdałami/orzechami włoskimi/pestkami dyni? W supermarketach można sobie dobrać z wielkich pojemników po garści każdego typu, przygotować woreczki i podjadać jak przyjdzie "głód" ![]() Powodzenia i nie stresuj się tak tym caaaałym odchudzanieeem- szkoda życia! Zacznij porządnie jeść, znajdź czas na inne aktywności poza fitnessem i efekty przyjdą. Głowa do góry ![]()
Edytowane przez werty Czas edycji: 2013-06-29 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Mówią, że dobre odchudzanie do 70% dieta, a 30% ćwiczenia, tak więc popraw jadłospis (ogranicz przetworzone węglowodany, dodaj trochę mięsa/ryb/jajek, suplementuj omega 3, mniej nabiału i owoców, więcej warzyw i będzie ok), a ćwiczenia ogranicz do 20 minut intensywnego treningu dziennie i wystarczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
dzięki za wszelkie rady... nie spodziewałam się, że popełniam aż tyle błędów żywieniowych i że ma to takie znaczenie, ale rzeczywiście jakiś powód tego, jak wyglądam, musi być. Postaram się teraz mniej skupiać na ćwiczeniach, a bardziej na diecie i mam nadzieję, że zauważę poprawę. Jeśli nie, to będę Wam tu dalej lamentować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
a moglibyscie podać jakiś przykładowy jadłospis? dla dziewczyny np. 169cm/60kg wagi ćwicząca godzinkę dziennie powiedzmy aerobik?
![]() |
#15 |
Rzabbocop
|
Skoro robisz tyle treningów w ciągu dnia to pewnie do żadnego nie przykładasz się w 100%
Jeśli chodzi o fitness to niestety (albo i stety) często sprawdza się zasada, że więcej nie znaczy lepiej. Korzystniej jest zrobić krótszy ale intensywny trening niż ćwiczyć godzinami byle jak. U przeciętnego Kowalskiego czy Kowalskiej po godzinie treningu korzyści z jego wykonywania stają się mniejsze niż negatywy. W rezultacie traci mięśnie, a organizm zaczyna odkładać tłuszcz zamiast go spalać, metabolizm zwalnia. Kiedy zaczyna się więcej ćwiczyć trzeba też zacząć więcej jeść. Nie można dopuścić do tego, żeby organizm zaczął oszczędzać energię i magazynować tłuszcz. Deficyt kaloryczny nie może być zbyt duży. Trzeba nie tylko jeść ale przede wszystkim odżywiać się. Organizm potrzebuje białka, tłuszczów i węglowodanów, witamin, minerałów i innych substancji. Cała działalność organizmu opiera się na hormonach a one zbudowane są z białek lub tłuszczów, jeśli zaczyna ich brakować szwankuje komunikacja w organizmie. Z kolei witaminy i minerały często są katalizatorami różnych reakcji. Trzeba wybierać żywność która tego wszystkiego dostarczy, zamiast takiej która powoduje jeszcze większe braki (cukier, biała mąka, tłuszcze trans) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
A NP:
śniadanie: 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego z twarogiem i pomidorem przekąska: sok wielowarzywny, jabłko obiad: gulasz z łopatki, kasza jęczmienna przekąska: serek wiejski, płatki błonnikowe lody (małe spotkanie i tak wyszlo..) ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- do gulaszu jeszcze surówka była ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- no dobra napisałam i się załamałam sama.. świruje już chyba ![]() w przekąsce były jeszcze ziemniaki ze 2 młode.. próbuje schudnąć i na nic moje męgi bo tylko rozwale metabolizm... co robic?
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja ćwiczę dziennie 1-1,5h aerobowo i siłowo, mam podobny wzrost i wagę.
Moje przykładowe jadłospisy: (nie jem nabiału, chleba i żywności przetworzonej) I. 3 jajka na miękko, placek (60g płatków owsianych), warzywa, plaster arbuza Trening II. Plaster arbuza, zupa-krem z ciecierzycy i ziemniaków z szynką III. 50g kaszy gryczanej, szynka gotowana, warzywa, garść czereśni u babci IV. "Kanapka" owsiana z szynką i warzywami, pokropiona oliwą. V. Cukinia, pomidor, pieczarki duszone z połową fileta śledziowego i piersią z kurczaka, oliwa. I. Omlet z 2 jaj i 40g płatków owsianych z małym jabłkiem z sadu. II. 50g kaszy jaglanej z truskawkami i creamy whey cocktail III. Podsmażana pierś z kurczaka z ziemniakami i młodą kapustą z boczkiem, garść orzechów laskowych. IV. 2 jajka na twardo, placek owsiany z 50g płatków smarowany hummusem, do tego pomidorki koktailowe, papryka i rzodkiewka V. 1,5 fileta śledziowego, do tego ogórki i papryka I. 40g płatków owsianych, whey, jagody, kakao, miód - bezlaktozowa wersja owsianki. II. Placek (40g płatków owsianych), 3 jajka na miękko, ogórki małosolne III. Kurczak w sosie chińskim z makaronem durum, ogórki małosolne IV. Duszony łosoś z oliwkami i makaronem durum V. Jajecznica z 2 jaj z oliwkami, pewnie jakieś warzywa do tego. I. 2 jajka na miękko, placek z 60g płatków, warzywa II. Zupa zupa-krem z ciecierzycy i ziemniaków z szynką III. 50g kaszy gryczanej, szynka gotowana, sałatka IV. 50g makaronu pełnoziarnistego, łosoś duszony V. Sałatka z duszoną piersią z kurczaka i orzechami. Wszystkie jadłospisy są na 2000 kcal, 135 Białka 195-200 Węglowodanów i 75 Tłuszczy. Na moje to powinnaś obciąć z tego jakieś 150-200 kcal, bo pewnie Twoje treningi są mniej wymagające niż moje. Cięcie na węglowodanach. Oczywiście jeśli się mylę to przepraszam, ale wydaje mi się, że jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
wow... dużo bardzo tego jedzenia.. tzn no ćwicze np turbo chodkawskiej czy inny trening jej +bieganie lub siłowe (mel b lub tiffany po 2-3 treningi), ale ostatnio jakbym siły nie miała i to pewnie przez brak jedzenia...
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Trening siłowy to trening z porządnymi obciążeniami ukierunkowany na rozwój mięśni. Mel b i Tiffany to nie są ćwiczenia siłowe. A 2 tysiące kalorii to nie jest wcale bardzo dużo tylko normalnie, a wręcz ja jestem na sporym deficycie. Skoro jesz mało i niewartościowo to tak, właśnie takie zmęczenie jest tego objawem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
okej, dziękuję bardzo za poradę, musze więcej jeśc i więcej ćwiczyć
![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Jezus Mario Buddo Konfucjuszu Potworze Spaghetti.
Dieta przedstawiona przez Autorkę to jest kpina. Ja po jednym dniu takiego "odżywiania" czuję się bez sił i okropnie. To po pierwsze. A po drugie-przetrenowanie albo zła technika. Bo w sumie jak można poprawnie ćwiczyć 4h? To by trzeba było mieć stalową kondycję. Ja robię 30min treningu dziennie i chudnę, powoli wprawdzie-ale widzę efekty. Ponadto-po tych 30 min jestem serio zmęczona. 4h dziennie to jest za dużo. Codziennie to jest za dużo. To jest uzależnienie, to się leczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Jak na mój gust to nie dostarczasz organizmowi tyle ile potrzebuje więc sobie odkłada albo jesteś napuchnięta bo się głodzisz. Jedz różnorodnie mięso chude, ryby, owoce i warzywa, dorzuć ryż i kasze. Pij dużo wody, czerwoną herbatę (pozbywa się tłuszczu którego organizm nie potrzebuje) i zieloną (przyśpiesza spalanie materii). Pięć posiłków dziennie i zdrowe przekąski to jest klucz do sukcesu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.