Praca w weekend / praca w sobotę, niedzielę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-26, 11:47   #1
cycytrynka
Raczkowanie

Question

Praca w weekend / praca w sobotę, niedzielę

Jestem studentką, pilnie poszukującą pracy. Mam do Was kilka pytań. Może jest osoba która będzie potrafiła mi na nie odpowiedzieć. Chciałabym pracować w weekendy , najlepiej na stosiku z odzieżą w większych galeriach w Krakowie. Orientuje się może ktoś z Was czy możliwe jest zatrudnienie jedynie na pracę w pt, sob, niedziele? Może ktoś pracował i wie jak mniej więcej wyglądają zarobki ?
Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi.
cycytrynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 09:51   #2
drewnius
Przyczajenie

Dot.: praca na weekendy - sprzedawca w galerii.

Hmm wiem, że np w Hausie zawsze chętnie zatrudniają studentów dziennych, płacą 100 zł za dniókę, ale czasami pracownik zostaje do nocy zeby poukładać ubrania i nie ma już za to dodatkowej kasy.
drewnius jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 12:07   #3
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

tak na moja logikę to niezly układ, tym bardziej że wikszość zatrudnionych w takich sklepach osób stanowią studenci zaoczni ktorzy wlaśnie w weekendy mają zjazdy a jak wiadomo w weekendy ruch jest największy.. ale czy to tak w realu to nie potrafie Ci odpowiedzieć
na pewno warto przejść się po galerii i po prostu popytać
tak dowiesz się wszystkiego najszybciej
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 12:55   #4
uparta Marti
Zakorzenienie

wiem ze w ccc zatrudniają własnie na piatki,soboty i niedziele i to jest umowa na pół etatu. Moja kolezanka(studentka dzienna) tak pracuje w ccc i ma 700zł netto miesięcznie
Stary 2009-05-03, 13:10   #5
witch_18
Zakorzenienie

Też jestem studentką dzienną i pracuję w sklepie w centrum handlowym.Pracę zaczynałam w wakacje,ale potem zdecydowałam się zostać na dłużej i pracować również w czasie roku akademickiego.U mnie kwestia grafiku wygląda tak,że co semestr przynosi się swój plan zajęć z wypisaną dyspozycyjnością.Przez cały okres studiów nie stwarzano mi żadnych problemów,że mogłam pracować tylko w pt.,sb i ndz. Oczywiście jeśli miałam jakiś dzień wolny w tygodniu to również mogłam wtedy pracować,nie ograniczano mnie tylko do weekendów Praca na umowę zlecenie,bez żadnego limitu godzinowego do przepracowania,więc byłam (i dalej jestem) zadowolona z pracy
Myślę,że wszystko to kwestia dogadani się z pracodawcą,a sklepy znajdujące się w centrach handlowych czynnych również w weekendy często potrzebują studentów dziennych,by mieć 'weekendową obsadę'
zapraszam

Edytowane przez witch_18
Czas edycji: 2009-05-03 o 13:11
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-13, 22:27   #6
ama
Wtajemniczenie

Troszkę odświeżę wątek. Czy weekend może oznaczać tylko sobotę i niedzielę, bez piątków, ale na przykład z dodatkowym popołudniem w tygodniu? Na przykład w czwartek? Bo w piątek mam zajęcia do 18, których żadnym sposobem nie przełożę.

I najważniejsze: kiedy mam mówić potencjalnemu pracodawcy, że jestem dyspozycyjna tylko w sb-nd, plus te ewentualne dwa popołudnia w tygodniu? Jak już dostanę pracę, czy na rozmowie kwalifikacyjnej?
Byłam jak dotąd tylko na rozmowie w dużym banku na stanowisko asystentki, ale tam się samo przez się rozumiało, że praca będzie w tygodniu, więc nie było za bardzo co negocjować. I trochę się boję tak od razu wypalać, że ja tylko na sb-nd, żeby się nie zdyskwalifikować na początku. Czy może nie ma w tym nic złego?
Stary 2010-08-14, 07:14   #7
Ninlil
Wtajemniczenie

Oczywiście ,że możesz, a nawet musisz powiedzieć pracodawcy kiedy jesteś dyspozycyjna, bo on przecież musi ustalić grafiki dla wszystkich zatrudnionych osób. Pracowałam w Galerii Łódzkiej i Manufakturze, i wygladało to zazwyczaj tak, ze jedna osoba( lub dwie które się zmieniały w ciagu dnia) była zatrudniona normalnie na etat w tygodniu ( pon-piątek) i zazwyczaj chciała wolny weekend, więc na ten weekend przychodził już kto inny. To normalne, że skoro galerie otwarte są 7 dni w tygodniu, to nikt nie wytrzyma pracy we wszystkich tych dniach i na weekend musi być zmiennik.
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-06, 09:27   #8
newelx4
Raczkowanie

Praca jedynie na weekendy

Sluchajcie, zawalil mi sie troche swiat i musze sobie jakos radzic. Aby nie myslec o wszelkich problemach, chcialabym znalezc prace. Mam plan na dzis, aby pochodzic po miescie i poroznosic swoje CV i teraz mam do was pytanie, czy jesli jestem dyspozycyjna jedynie tylko w weekendy to ma sens? blagam powiedzcie, ze tak jesli tak, to jak to umiescic? czy po prostu wspomniec? jednak wiadomo, ze dajac CV, prawdopodobnie bede jedynie miala kontakt z pozostalymi pracownikami, wiec marne szanse, ze przekaza to. Na internecie rutynowo wysylam swoje CV, jednak zainteresowanie znikome. Temu musze szukac innej drogi.
Pozdrawiam
newelx4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 09:41   #9
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Dot.: Praca jedynie na weekendy

podobno w McDonalds biorą tylko na weekendy.
Ja ze swojego doświadczenia wiem, że w Realu możesz sobie chodzić nawet jeden dzień w miesiącu i też jest git przychodzisz w ostatni dzień miesiąca ustalić grafik i się wpisujesz na następny miesiąc jak Ci pasuje.. Co innego, że jak jest spory zespół to oni już jako pierwsi dorywają się do listy i możesz mieć problem z miejscem na pracę..
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 09:48   #10
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Po prostu szukaj pracy, ktorej charakter pozwala na pracę w weekendy. Po co wysyłac tam gdzie poszukują osoby na etat, skoro ty nie jestes dyspozycyjna
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 12:13   #11
lazada
Zadomowienie

Przeglądając ogłoszenia czasem widziałam typu: recepcjonistka tylko na weekendy. Poszukaj w necie, albo podzwoń w różne miejsca, nie wiem czy jest sens iść osobiście.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-06, 15:03   #12
Individualist
Rozeznanie

W ogłoszeniach powinno pisać że np praca jest tylko w weekendy. Możesz też wcześniej zadzwonić i dopytać jak nie jesteś pewna czy iść/ wysłać cv. Szanse na prace są, ja w technikum pracowałam w weekendy w funk&soul. Mc'donalds, sklepy odzieżowe, barmanki, kelnerki itp mogą potrzebować osób z taką dyspozycyjnością. Głowa do góry, coś na pewno znajdziesz
Stary 2014-02-06, 18:40   #13
21kasia21
Work, work, work

Cytat:
Napisane przez newelx4 Pokaż wiadomość
Sluchajcie, zawalil mi sie troche swiat i musze sobie jakos radzic. Aby nie myslec o wszelkich problemach, chcialabym znalezc prace. Mam plan na dzis, aby pochodzic po miescie i poroznosic swoje CV i teraz mam do was pytanie, czy jesli jestem dyspozycyjna jedynie tylko w weekendy to ma sens? blagam powiedzcie, ze tak jesli tak, to jak to umiescic? czy po prostu wspomniec? jednak wiadomo, ze dajac CV, prawdopodobnie bede jedynie miala kontakt z pozostalymi pracownikami, wiec marne szanse, ze przekaza to. Na internecie rutynowo wysylam swoje CV, jednak zainteresowanie znikome. Temu musze szukac innej drogi.
Pozdrawiam
Oczywiście, że to ma sens.
Znam wiele osób, które z racji np. nauki w dni powszednie albo i samej pracy pracują w weekendy jako np. kelnerka, roznoszenie ulotek, wykładanie towaru w sklepach, pomoc w piekarni/cukierni, kierowca do rozwozu pizzy etc.
Powodzenia
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-06, 19:19   #14
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

pewnie, ze ma sens. popytaj w sieciówkach, marketach, jako kelnerka, hostessa, w fast foodach.
pamiętaj, ze w weekend zazwyczaj ludzie pracujący na tygodniu idą na zakupy, więc często potrzeba więcej osób do obsługi. do tego pomyśl o studiujących zaocznie, oni chcieliby mieć weekendy wolne więc i miejsce na weekend dla Ciebie się znajdzie. głowa do góry i powodzenia
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 07:13   #15
_Aneta
Zakorzenienie

Pewnie, że ma sens W mojej poprzedniej pracy (w markecie) sporo dziewczyn miało 1/4 etatu i pracowały tylko w weekendy. W większych miastach w knajpkach czy barach też czasem szukają tylko na weekend jak mają większy ruch.

Poza tym tak jak ktoś wyżej pisał, często pracodawcy przyjmują studentów zaocznych i potem mają problem w weekend, właśnie ostatnio u mojej przyjaciółki w pracy szukali na weekendy bo duża część pracowników miała zjazdy akurat

Edytowane przez _Aneta
Czas edycji: 2014-02-07 o 07:17
_Aneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 13:27   #16
Sara78
Przyczajenie

Szukaj głównie w marketach.
Sara78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-12, 14:49   #17
Priesta
BAN stały

A może zostań hostessą?
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-17, 00:53   #18
magda1010
Przyczajenie

Zgadzam się, hostessy najczęściej są potrzebne właśnie weekendowo, na promocjach w supermarketach itp. Może popytaj wśród koleżanek, które pracowały w tym charakterze? Roznoszenie ulotek też często jest w weekendy, albo jest możliwość dostosowania takiej pracy do swoich możliwości czasowych.
magda1010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 23:06   #19
noonsense
Przyczajenie

Question Zmuszanie do pracy w weekendy

Hej dziewczyny! Przyjęłam się do pracy w jednej z restauracji (pracuje bez umowy) Na samym początku jak tam przyszłam powiedziałam, że nie mogę przychodzić w weekendy, bo się uczę-nie było problemu. Teraz jest czas komunii, dostałam telefon, że muszę się sprężyć i być we wszystkie weekendy w maju czego nie dam rady zrobić.
Powiem jeszcze, że Pani, która mnie zatrudniała poszła na macierzyński i sprawy kelnerek zostały powierzone jednej z barmanek, z która nie ma w ogóle rozmowy, wszystko musi być tak jak ona sobie wymarzyła. Co zrobić w tej sytuacji? Przytaknąć i powiedzieć, że przyjdę? Czy wykłócać się, że umowa (słowna) była inna? Jestem między młotem, a kowadłem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-24, 11:14   #20
phideaux
Wtajemniczenie

Dot.: Zmuszanie do pracy w weekendy

Powiedz, że to niestety niemożliwe, bo na innych warunkach podjęłaś pracę. Chyba, że chcesz zawalać szkołę Poza tym nawet nie masz umowy, więc realnie nie są w stanie cię do niczego zmusić, bo to jest tak, jakby cię tam nie było

A co jej odpowiedziałaś przez telefon?
Stary 2015-04-24, 17:30   #21
Leseratte93
Zadomowienie

Jakbyś miała umowę to inna sprawa, ale pracujesz bez papierka, więc jakim prawem Cię do tego zmusza?! Tym bardziej, że masz wtedy szkołę. Nie lepiej zatrudnić kogoś dodatkowego na ten gorący czas w pracy?
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 17:38   #22
I ona
Zakorzenienie

Problem jaki masz ma dwa końce:
1) nie masz umowy, więc Cię nie może do niczego zmusić
2) nie masz umowy, więc oni też Ci mogą teraz wszystko "wmówić"

a przyczyną problemu jest ten wspólny szczegół - BRAK UMOWY!

Dlaczego podjęłaś pracę na czarno? Chociaż jakieś zlecenie powinnaś dostać. Pracując na czarno niestety nie możesz się ani nigdzie odwołać ani za wiele teraz zrobić.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 00:39   #23
blackcherryx94
Rozeznanie

Cześć dziewczyny. Mam 20 lat i pewien problem. Moja mama z tatą się rozwiedli . Z Ojcem mam fatalny kontakt, za to utrzymuję kontakt z babcią, jednak ostatnio się on przerzedził.
Otóż dostałam się na studia dzienne no i zamierzam je rozpocząć, problem w tym, że czuję chamską presję otoczenia ( znajomi, kuzyni, babcia od strony ojca) ,że powinnam iść do ROBOTY już teraz a nie na studia, co znajomi dosadnie mi uświadamiają. Presja ze strony mojej babci pewnie ma charakter materialny gdyż pobieram alimenty . Powiem szczerze ,że utrudniają mi życie takie dogadywania typu " i tak dużo po tych studiach ni zarobisz" , "po co ci to", "lepiej byś do emerytury zbierała" , "powinnaś sobie dorobić" , "a bo ty nigdy nie pracowałaś to nie wiesz jak to jest" itp. (sprostuje ze pracowałam przez wakacje w drogerii i odbyłam ostrą praktykę w sumie na zasadach pracy (8-10h. ciągłej pracy + każdy dzień gdy mnie nie ma odrabiać) więc wydaje mi się ,ze może minimalne,ale jakieś pojecie mam) , nie wiem co m am o tym sądzić. Moja mama i jej strona ,a także mój chłopak nie naciskaja mnie jednak ,presja kuzynek, babci i ojca zaczyna mnie dobijać. Czy naprawdę jest to takie okropne ,że chcę sie uczyć dziennie ,a potem zając sie karierą? Zaczynam się zastanawiać ,czy faktycznie powinnam zabrać sie za robotę .. Powiedzcie mi , co powinnam o tym myśleć ,czy naprawdę to czas na pracę i zakończenie edukacji?
blackcherryx94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-25, 08:13   #24
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackcherryx94 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Mam 20 lat i pewien problem. Moja mama z tatą się rozwiedli . Z Ojcem mam fatalny kontakt, za to utrzymuję kontakt z babcią, jednak ostatnio się on przerzedził.
Otóż dostałam się na studia dzienne no i zamierzam je rozpocząć, problem w tym, że czuję chamską presję otoczenia ( znajomi, kuzyni, babcia od strony ojca) ,że powinnam iść do ROBOTY już teraz a nie na studia, co znajomi dosadnie mi uświadamiają. Presja ze strony mojej babci pewnie ma charakter materialny gdyż pobieram alimenty . Powiem szczerze ,że utrudniają mi życie takie dogadywania typu " i tak dużo po tych studiach ni zarobisz" , "po co ci to", "lepiej byś do emerytury zbierała" , "powinnaś sobie dorobić" , "a bo ty nigdy nie pracowałaś to nie wiesz jak to jest" itp. (sprostuje ze pracowałam przez wakacje w drogerii i odbyłam ostrą praktykę w sumie na zasadach pracy (8-10h. ciągłej pracy + każdy dzień gdy mnie nie ma odrabiać) więc wydaje mi się ,ze może minimalne,ale jakieś pojecie mam) , nie wiem co m am o tym sądzić. Moja mama i jej strona ,a także mój chłopak nie naciskaja mnie jednak ,presja kuzynek, babci i ojca zaczyna mnie dobijać. Czy naprawdę jest to takie okropne ,że chcę sie uczyć dziennie ,a potem zając sie karierą? Zaczynam się zastanawiać ,czy faktycznie powinnam zabrać sie za robotę .. Powiedzcie mi , co powinnam o tym myśleć ,czy naprawdę to czas na pracę i zakończenie edukacji?
Żyjesz w jakimś toksycznym otoczeniu, które próbuje Cię ograniczać. Nie daj się. To nic okropnego, że chcesz studiować a później zająć się pracą. Studia to czas, gdzie możesz się jeszcze wielu rzeczy nauczyć, podszlifować języki, poznać nowych i fajnych ludzi, poszerzyć horyzonty intelektualne. Jeżeli tylko masz taką możliwość, to studiuj i nie słuchaj takich pogadanek, że to Ci nic nie da. Nie ograniczaj sobie możliwości rozwoju. Rodzina za Ciebie życia nie przeżyje, więc jak chcą, niech sami zajmą się swoją emeryturą i zbierają, Ty masz jeszcze na to sporo czasu.
Stary 2015-08-25, 17:49   #25
blackcherryx94
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Żyjesz w jakimś toksycznym otoczeniu, które próbuje Cię ograniczać. Nie daj się. To nic okropnego, że chcesz studiować a później zająć się pracą. Studia to czas, gdzie możesz się jeszcze wielu rzeczy nauczyć, podszlifować języki, poznać nowych i fajnych ludzi, poszerzyć horyzonty intelektualne. Jeżeli tylko masz taką możliwość, to studiuj i nie słuchaj takich pogadanek, że to Ci nic nie da. Nie ograniczaj sobie możliwości rozwoju. Rodzina za Ciebie życia nie przeżyje, więc jak chcą, niech sami zajmą się swoją emeryturą i zbierają, Ty masz jeszcze na to sporo czasu.
Dziękuję bardzo Bardzo mnie pocieszyła ta wypowiedź
Stary 2015-08-25, 18:31   #26
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackcherryx94 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo Bardzo mnie pocieszyła ta wypowiedź
Powodzenia!
Stary 2018-08-24, 23:57   #27
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc
Konto usunięte

Umowa o pracę na etat a praca w soboty...

Dziewczyny, nie siedzę w sprawach kadrowych w ogóle, więc naturalnie wiele zagadnień jest dla mnie zagwozdką wręcz, a nie zawsze mam czas żeby zajrzeć do Kodeksu Pracy... Dlatego proszę, oświećcie mnie. Opisuję sytuację związana z miejscem i typem pracy oraz problem:

Mam 2 propozycje pracy w tej samej branży, jednakowe stanowisko pracy,ale inni pracodawcy. Nie pracuję stricte w handlu, ale moja praca mimo charakteru w zasadzie typowo biurowego, będzie też ode mnie wymagać pracy w soboty. No i teraz...Musze się zdecydować na pracę albo w jednym, albo w drugim miejscu i w każdym z tych miejsc przy temacie pracy w soboty są jakieś niedomówienia. Skoro są niedomówienia, to oczywiście powinnam dążyć do ich wyjaśnienia,ale...Już kiedyś pracowałam na podobnym stanowisku pracy i to w galerii handlowej i w danym zakładzie pracy panowała taka zasada, że za przepracowaną sobotę mam prawo do dnia wolnego w tygodniu - na innej rozmowie kwalifikacyjnej w tej samej branży właścicielka również powiedziała mi, że rozwiązujemy to w taki sposób, że na statystyczne 4 soboty w miesiącu, pracuję w 2 i wtedy w danym tygodniu za pracującą sobotę, odbieram sobie za nią dzień wolny w tygodniu.No i teraz...Jeden zatrudniający w ogóle nie chce tego uściślić, jakoś dziwnie kluczy, co mnie zapienia, bo już widzę, jak zaiwaniam praktycznie każdą sobotę w miesiącu...Drugi, u którego miałabym pracować jako jedyna osoba obsługująca biuro (z ewentualną możliwością zastępstwa w pojedyncze dni), na moje pytanie czy za pracującą sobotę mogę odebrać wolny dzień w tygodniu odpowiedział, że...wolą płacić więcej za pracującą sobotę po prostu - czyli pracuje 6 dni w tygodniu i tyle. Ech...Możecie mi powiedzieć jak to jest, biorąc pod uwagę że w jednym przypadku w grę wchodzi umowa-zlecenie (ale z czasem pracy praktycznie takim jak w tym drugim biurze, czyli pełen etat), i gość nie uściślił kwestii tych sobót (u Janusza to oznacza pewnie, że nie pytając już zgodziłam się przychodzić w każdą),a w drugim - tam gdzie mam obsługiwać biuro sama, zostało juz jasno określone, że mam umowę o pracę, czyli cały etat i w tym 2 pracujące soboty w miesiącu. Pewnie ciężko będzie to obejść, ale podejrzewam, że:

-na umowie - zlecenie mogę tarabanić nawet 4 soboty w miesiącu i nikogo to nie będzie obchodzić, a jedynym dniem wolnym będzie dla mnie niepracująca niedziela. Czas pracy jest bardziej elastyczny, niestety często na niekorzyść pracownika - chyba nie ma tutaj wymogu nieprzekraczania tych 40 godzin w tyg.(czy ilu tam obecnie,chyba etat sie jeszcze bardziej nie rozciągnął)

-na umowie o pracę czas pracy nie może przekraczać 40h w tygodniu,chociaż zależy chyba wg jakiego systemu? Pewnie też można to nagiąć...Czy mam obowiązek pracować te 2 soboty w miesiącu bez dnia wolnego w tygodniu w zamian? Chyba, że po prostu: "Co podpiszesz na umowie, na to się zgadzasz" i tyle. jak to reguluje Kodeks Pracy i co jest godzeniem się na większe zło? Nie pytajcie dlaczego tak wykłócam się o te soboty - chcę znać swoje prawa, a przy także i niestety obowiązki, jeśli już.
4e7542dda0fd66e47a4eea60a6dfa89c97e945d1_61c50d8334adc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-29, 12:38   #28
penelope30
Przyczajenie

Dot.: Praca w weekend / praca w sobotę, niedzielę

Też dorabiam w weekendy, niestety jak się studiuje to trzeba jak się chce zarobić na mieszkanie.
penelope30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-29, 13:35   #29
Timon i Pumba
hakuna matata

Dot.: Umowa o pracę na etat a praca w soboty...

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:16
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-29, 23:56   #30
blackcherryx94
Rozeznanie

Dot.: Umowa o pracę na etat a praca w soboty...

[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;85639611]Dziewczyny, nie siedzę w sprawach kadrowych w ogóle, więc naturalnie wiele zagadnień jest dla mnie zagwozdką wręcz, a nie zawsze mam czas żeby zajrzeć do Kodeksu Pracy... Dlatego proszę, oświećcie mnie. Opisuję sytuację związana z miejscem i typem pracy oraz problem:

Mam 2 propozycje pracy w tej samej branży, jednakowe stanowisko pracy,ale inni pracodawcy. Nie pracuję stricte w handlu, ale moja praca mimo charakteru w zasadzie typowo biurowego, będzie też ode mnie wymagać pracy w soboty. No i teraz...Musze się zdecydować na pracę albo w jednym, albo w drugim miejscu i w każdym z tych miejsc przy temacie pracy w soboty są jakieś niedomówienia. Skoro są niedomówienia, to oczywiście powinnam dążyć do ich wyjaśnienia,ale...Już kiedyś pracowałam na podobnym stanowisku pracy i to w galerii handlowej i w danym zakładzie pracy panowała taka zasada, że za przepracowaną sobotę mam prawo do dnia wolnego w tygodniu - na innej rozmowie kwalifikacyjnej w tej samej branży właścicielka również powiedziała mi, że rozwiązujemy to w taki sposób, że na statystyczne 4 soboty w miesiącu, pracuję w 2 i wtedy w danym tygodniu za pracującą sobotę, odbieram sobie za nią dzień wolny w tygodniu.No i teraz...Jeden zatrudniający w ogóle nie chce tego uściślić, jakoś dziwnie kluczy, co mnie zapienia, bo już widzę, jak zaiwaniam praktycznie każdą sobotę w miesiącu...Drugi, u którego miałabym pracować jako jedyna osoba obsługująca biuro (z ewentualną możliwością zastępstwa w pojedyncze dni), na moje pytanie czy za pracującą sobotę mogę odebrać wolny dzień w tygodniu odpowiedział, że...wolą płacić więcej za pracującą sobotę po prostu - czyli pracuje 6 dni w tygodniu i tyle. Ech...Możecie mi powiedzieć jak to jest, biorąc pod uwagę że w jednym przypadku w grę wchodzi umowa-zlecenie (ale z czasem pracy praktycznie takim jak w tym drugim biurze, czyli pełen etat), i gość nie uściślił kwestii tych sobót (u Janusza to oznacza pewnie, że nie pytając już zgodziłam się przychodzić w każdą),a w drugim - tam gdzie mam obsługiwać biuro sama, zostało juz jasno określone, że mam umowę o pracę, czyli cały etat i w tym 2 pracujące soboty w miesiącu. Pewnie ciężko będzie to obejść, ale podejrzewam, że:

-na umowie - zlecenie mogę tarabanić nawet 4 soboty w miesiącu i nikogo to nie będzie obchodzić, a jedynym dniem wolnym będzie dla mnie niepracująca niedziela. Czas pracy jest bardziej elastyczny, niestety często na niekorzyść pracownika - chyba nie ma tutaj wymogu nieprzekraczania tych 40 godzin w tyg.(czy ilu tam obecnie,chyba etat sie jeszcze bardziej nie rozciągnął)

-na umowie o pracę czas pracy nie może przekraczać 40h w tygodniu,chociaż zależy chyba wg jakiego systemu? Pewnie też można to nagiąć...Czy mam obowiązek pracować te 2 soboty w miesiącu bez dnia wolnego w tygodniu w zamian? Chyba, że po prostu: "Co podpiszesz na umowie, na to się zgadzasz" i tyle. jak to reguluje Kodeks Pracy i co jest godzeniem się na większe zło? Nie pytajcie dlaczego tak wykłócam się o te soboty - chcę znać swoje prawa, a przy także i niestety obowiązki, jeśli już.[/QUOTE]

Powiem Ci, że ja na Twoim miejscu brałabym jednak tą ofertę z umową o pracę. Masz przede wszystkim dużo więcej praw, no i pracodawca nie może Cię za bardzo robić w bambuko, a na zlecenie to różnie bywa... Moja znajoma pracowała na zlecenie, niby wszystko było pięknie, a później zaczęli ją naciskać do takiego stopnia, że siedziała w robocie po 12 godzin, do tego musiała przychodzić praktycznie każdą sobotę no i oczywiście pracowała też w większość świąt wolnych od pracy.. Umowa zlecenie może być modyfikowana przez pracodawce jak tylko sobie chce, a jak będziesz się buntować , to jeszcze mogą Cię wyrzucić... Umowa o prace w przyszłości też może być średnio wiarygodna.. No, bo zawsze może się znaleźć jakaś "Pani" , która ma kontakty z przełożonym i zajmie Twoje miejsce. Masę rzeczy juz na temat takich umów słyszałam. Inna znajoma 2 lata pracowała na zleceniu i ciągle jej czarowali, że kiedyś ją zatrudnią, ale jak to... ale jak tamto... no i w końcu jak rezygnowała, to brakowało im pracowników i tylko dlatego otrzymała tą umowę, inna koleżanka pracowała rok w firmie i również miała podobną sytuacje tylko, że odeszła z firmy, bo się umowy na stałe nie doczekała. Natomiast z umową o pracę już tak łatwo pracodawca nie może sobie pozwalać Taka jest moja opinia. Rozumiem, że pracodawca chce Ci zapłacić za przepracowane soboty, zazwyczaj jest to też kwota większa niż ta przepracowana w tygodniu, natomiast na zlecenie to różnie może być..

Co do Kwestii jak to reguluje Kodeks pracy, jeżeli pracodawca nie może dać pracownikowi wolnego dnia za sobotę, to musi wypłacić wynagrodzenie. Pracodawca może zakazać Ci pracować w sobotę, jeżeli ma uzasadnione potrzeby, a stawka za nadgodziny jest wyższa za te dni.
Dniami wolnymi od pracy są niedziele i święta wg. art. 151 (9) KP - to znaczy, że soboty nie są dniem wolnym od pracy, a tygodniowy tydzień pracy jest ponad przeciętny czyli, że pracodawca powinien, albo podzielić czas pracy tak, aby wyszło pracownikowi 40 godzin pracy w tyg. łącznie z sobotami, albo w sytuacji, gdy pracownik pracuje 8 godzin dodatkowo w sobotę to powinno być wypłacone wynagrodzenie za nadgodziny w sytuacji, gdy nie udziela pracownikowi wolnego.
Jeśli chodzi o przekroczenie czasu pracy ponad 40 godzin w tygodniu to oczywiście, że pracodawca ma sposoby na nagięcie tego (np. szczególne potrzeby pracodawcy) .
Nie bez znaczenia jest umowa zawierana z pracodawcą, gdzie powinno być wszystko to określone.
Możesz się zapytać, czy jest możliwość udzielenia dnia wolnego za przepracowane nadgodziny na podstawie art. 152 ( 2) - oczywiście pracodawca może się nie zgodzić.
Godziny nadliczbowe określa Rozdział V KP .

Natomiast na umowę zlecenie obowiązują kompletnie inne zasady zazwyczaj niekorzystne dla pracownika i tam oczywiście pracodawca ma większa władze nad pracownikiem...

Mam nadzieję, że trochę pomogłam ?

Edytowane przez blackcherryx94
Czas edycji: 2018-08-30 o 00:27
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości