dieta (sposób odżywiania) warzywa plus owoce - warunek : smacznie! i do syta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-14, 12:02   #1
Natalili
Przyczajenie

Smile

dieta (sposób odżywiania) warzywa plus owoce - warunek : smacznie! i do syta

Hey dziewczyny ,

Od dawna próbuje nieco schudnąć, ale jak to i u Was bywa... raz chudnę, a raz wracam na start.
Ostatnio postanowiłam spróbować monodiety- codziennie nowy, ale tylko jeden rodzaj pożywienia. (Wiem, niezdrowo, ale dieta Dukana też jest mono i jest niezdrowa). Ponoć jedząc jeden produkt przez określony czas można schudnać- pewien rodzaj "głodówki" - gdyż organizm przyjmuje tylko jeden produkt, a tym samym głoduje wobec innych ( znamy to : Atkins-tłuszcz, Dukan- białko) a ja stwierdziłam węgle- i jadłam tam jakiś czas- no i schudłam i to duuużo jedząc snickersy-Wiem- to chore !!!!!!niezdrowo i totalnie głupio- wiem to naprawde.
Wiem też, że dieta musi nam naprawde smakować, żeby była skuteczna, bo ja już nie chce sie meczyc. Dlatego chce Wam zaproponować diete warzywno-owocową wg mojego pomysłu. Myśle, że zdrowo i przyjemnie.

Jej sładniki : tylko warzywa, które lubimy. Jakie dozwolone- wszystkie- nie dajmy sie zwariować ! jeden ziemniak w zupie doda jej smaku a nie kalorii.

Ogólnie jak dla mnie wygrywają mieszanki warzyw na patelnie z Lidla- Green Grocers. Są najlepsze jakie jadłam.
Plan jest taki : robimy co tylko nam przyjdzie do głowy i co nam smakuje!!, ale składniki to tylko warzywa.

Ja narazie jestem po śniadaniu : 1/2 mieszanki z lidla warzyw na patelnie - italian style... ale już powoli czuję głód, wiec zrobie sobie na gorąco :
pomidora, cebule, ogórka kiszonego i papryke - oczywiście z niepełną łyżką oleju i solą- bo ma być smacznie !! mi to smakuje- i syci, a przy tym jedząc warzywa nie przytyjemy, bo nie jesteśmy w stanie zjeść ich tyle by przekroczyć limit...

co myslicie ?
aaa i to co polecam ja : mieszanki Green Grocers- lidl
mieszanka z ziemniakami- Carefour
fasola szparagowa, fasola po bretonsku, krem z brokułów, ogólnie ciepłe syci bardziej i ja lubie dodać mleko do zupy.
Aha- i nie dajmy sie zwariować- dodatki jak jajko, troche drobiu, mleko, czy inne produkty w niewielkich ilościach- dozwolone, ale bardziej jako dodatek, a nie danie główne.
Można stwierdzić- to ja wole south beach- ale ja musze trzymać sie reżimu... w south beach jak jem np. fete, to moge jej zjeść mnóstwo, a tutaj bede jeść tylko, gdyz naprawde bede miała na nią meeeeega ochote-w innych przypadkach nawet jej nie kupie. Bo ja jak sobie pozwole na rozluźnienie zasad- to lece już z koksem... i łamię nastepne i nastepne... a tu tylko- gdy kryzys.. a moze i jego nie bedzie?... ogólnie wierze w tą diete, bo bede jesc co lubie i wtedy, gdy bede miała ochote coś zjezc- racjonalnie, ale nawet jak zjem 2 pomidory zamiast 1 to tylko na zdrowie mi wyjdzie :p

Dobra- optymizm jest, pomysł jest.
A wy co myślicie ?
Natalili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 07:42   #2
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: dieta (sposób odżywiania) warzywa plus owoce - warunek : smacznie! i do syta

Co myślę? Że to nie jest dobra dieta.

Schudniesz na pewno.
A potem będziesz mieć ogromne jojo, jak znów zaczniesz jeść normalnie.
Człowiek potrzebuje więcej niż warzywa i owoce.
Potrzebuje węglowodanów, np. chleb razowy, płatki owsiane. Potrzebuje białka: mięso, ryby, jajka, a nie tylko same warzywa i owoce.

To zdecydowanie za mało składników odżywczych i szybko zrobisz sobie krzywdę.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 11:13   #3
Natalili
Przyczajenie

Dot.: dieta (sposób odżywiania) warzywa plus owoce - warunek : smacznie! i do syta

Zgodzę sie z Tobą Dotka... człowiek czasami ma taki chory optymistyczny powiew, że ach...bede jesc same warzywa i owoce :// na dłuzsza mete nie działa! wszystkie to wiemy :/niestety.. no, ale słuchajcie-

Zebrałam ostatnoo informacje od kilku koleżanek, które są szczuplutkie i zapytałam jak jedzą..
zwykle odpowiedz byla- normalnie.
A ja na to no- a jak to jest normalnie ?- otóż ta normalność polega zwykle na 3 posiłkach dziennie - do tego co często się pojawiało- przynajmniej jednym ciepłym(obiad). Wszystkie też jedzą sniadania.
Jedna z nich( o najlepszej figurce) je 2 razy dziennie-mówiła, że wstaje szybko ok 6/7 rano i je wtedy obfite śniadanie,(wszystko na co ma ochotę i do syta) dające jej energie na cały dzień- potem skupia sie na tym, co ma zrobić w ciagu dnia, a nie na jedzeniu, gdy czuje głod to zjada jakies owoce/lekkie przekąski- nastepnym posiłkiem jest obiad- ok godziny 18- również obfity, taki jak chłopaki z mieszkania- bo radzem gotują.. no i chodzi spać ok 22- i patrząc na nią - DZIAŁA..
po zebraniu wywiadów od koleżanek uważam, że :
1.trzeba jeść 2/3 posiłki do syta- jedynie kolacja moze byc lekkim niedosytem
2. dozwolone przekąski- ale zdrowe, tylko gdy czujemy głod- nie mozna sie katowac
3. jemy wszystko (bez śmieciowego/ choć czasem można) i bardziej zwracamy uwage na ilość a nie na skład- makarony/ziemniaki/polskie obiady są ok- tylko bez zasmażek i nieporzebnych kalorii
4. wszystkie dużo piją wody
5. zasada : śniadanie jak król, obiad- z przyjacielem, kolacja- jak żebrak
6. śniadanie- co chcemy, obiad- zdrowe wegle+bialka+tłuszcze, kolacja-biało+warzywa
i zawsze duzo ruchu- zajęc, by nie myslec o jedzeniu- trzeba sie czym zajac- nie od razu maraton, czy bieganie jak nie lubimy ćwiczyc to po prostu ruszac sie- sprzatac/spacerowac/isc na zakupy
no i pamietac, że przy ruchu musimy jesc min 1200 kcal a powinniśmy 1400 kcal, ale nie wiecej niż 1600 - tak myśle..

i jak ? to chyba na całe życie nie ?
Natalili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 13:09   #4
Dotka90
Zakorzenienie

No i znów się nie zgodzę.
Nie możesz wzorować się na koleżankach, bo najczęściej te, które z natury są szczupłe.. no właśnie, są szczupłe Z NATURY, mają taka przemianę materii, metabolizm, taką mają figurę genetycznie po rodzicach, rodzinie, są zdrowe itd itd. Są różne uwarunkowania.