rozwiazanie umowy z firma telekomunikacyjna przed jej rozpoczeciem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-22, 11:21   #1
raz2trzy
Zadomowienie

rozwiazanie umowy z firma telekomunikacyjna przed jej rozpoczeciem

witam, jak w temacie,
czy mozna rozwiazac umowe ktora starsza osoba podpisala, z ludzmi podajacymi sie za telekomunikacje a sie okazalo ze sa jakas inna firma i rowniez swiadcza uslugi telekomunikacyjne?
umowa podpisana jakies 3dni temu, przyszli do domu cos zaoferowali, zgodzila sie i podpisala na bodajze 24miesiace, czy mozna teraz ja zerwac czy po podpisaniu juz nie ma takiej mozliwosci?
z gory dziekuje za podpowiedzi, sama tej umowy nie widzialam na oczy, tylko znam sytuacje przedstawiona telefonicznie. za wszelkie rady, zapisy prawne itp. bardzo bede wdzieczna
raz2trzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 11:36   #2
coco_kiciusia
Zadomowienie

Dot.: rozwiazanie umowy z firma telekomunikacyjna przed jej rozpoczeciem

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Ta osoba ma 10 dni do przesłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy, najlepiej poleconym z potwierdzeniem odbioru na adres tej firmy.
Swoją droga sprawę warto zgłosić do UOKiKu...
Stary 2011-12-22, 11:48   #3
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coco_kiciusia Pokaż wiadomość
USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Art. 2. 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Ta osoba ma 10 dni do przesłania oświadczenia o odstąpieniu od umowy, najlepiej poleconym z potwierdzeniem odbioru na adres tej firmy.
Swoją droga sprawę warto zgłosić do UOKiKu...
dziekuje, wlasnie cos mi switalo o tych 10 dniach ale myslalam ze tak jest jedynie w przypadku gdy to sie odbywa korespondencyjnie, ale widac na szczescie nie tylko - Dziekuje. Zglosilabym i pewnie tak zrobie ale musze sie dokladnie dowiedziec jak to wygladalo, bo jak wiadomo, wiekszosc chyba starszych osob mysli ze jak telekomunikacja to juz ze ok, ze pewna i znana firma i moze jakos tak sie przedstawiaja zeby wzbudzic poczatkowo zaufanie, ale nie wiem dokladnie jak sie przedstawili itp, bede miala ta umowe to przeczytam zobacze co i jak. dzieki raz jeszcze za ustawe
Stary 2011-12-22, 12:26   #4
karolina797
Rozeznanie

Moja mama miała taką samą sytuację. Podpisała umowę o przejście, nie zwracając uwagi, że to jakaś firma krzak. Dobrze, że nie minął jeszcze okres 10 dni od momentu podpisania umowy. Wysłała rezygnację na adres tej firmy i było po sprawie. Napisała parę słów od siebie, co myśli o ich zagrywkach. Niedawno ktoś znowu próbował tego samego numeru ale mama już nie dała się nabrać i wygarnęła pani dzwoniącej z ofertą, co myśli o pozyskiwaniu klientów przez tą firmę.
Stary 2011-12-22, 12:42   #5
arrinerek
Raczkowanie

Znam dwie firmy, które "podszywają się" pod Telekomunikację Polską.
Oto one:

Telekomunikacja Novum

http://forum.pclab.pl/topic/530194-T...nikacja-Novum/

Telekomunikacja Telepolska

http://forum.gazeta.pl/forum/w,1115,...iadczenia.html

Zawsze, gdy zadzwoni do Was jakiś "naganiacz" pytajcie dokładnie pięć razy, czy dzwoni z Telekomunikacji Polskiej S.A.
Jeśli jakimś cudem zahipnotyzują Was do tego stopnia, że zgodzicie się na przyjazd kuriera to macie jeszcze szansę na przeczytanie z kim podpisujecie umowę. Nie podpisywać!!!
arrinerek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-22, 13:01   #6
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez arrinerek Pokaż wiadomość
Oto one:

Telekomunikacja Novum

Zawsze, gdy zadzwoni do Was jakiś "naganiacz" pytajcie dokładnie pięć razy, czy dzwoni z Telekomunikacji Polskiej S.A.
Jeśli jakimś cudem zahipnotyzują Was do tego stopnia, że zgodzicie się na przyjazd kuriera to macie jeszcze szansę na przeczytanie z kim podpisujecie umowę. Nie podpisywać!!!
dziekuje, zwroce na to uwage czy na umowie ktoras z tych firm bedzie widniala. W tym przypadku to przedstawiciele chodzili po domach i namawiali na umowy. A z drugiej strony ciekawa jestem jak ktos ma umowe w TP S.A. i jak podpisze umowe z taka firma to przeciez chyba zeby 'dzialalo' to trzeba rozwiazac umowe z TP S.A. ? no i gdyby o tym informowali to sie pewnie ludzie by orientowali ze to nie jest 'ta telekomunikacja' Dzis popoludniu przeczytam ta umowe. dziekuje raz jeszcze za odzew.
Stary 2011-12-22, 13:34   #7
arrinerek
Raczkowanie

Jeżeli chodzą po domach, to być może jest to jeszcze jakaś inna firma. Bo te które wymieniłem to znam z "namolnego nachodzenia" telefonicznego.
I te firmy są tak "dobre", że w umowie jest podpunkt w którym delikwent upoważnia ich do zerwania umowy z TEPSą.
Stary 2011-12-22, 14:15   #8
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Jeżeli chodzą po domach, to być może jest to jeszcze jakaś inna firma. Bo te które wymieniłem to znam z "namolnego nachodzenia" telefonicznego.
I te firmy są tak "dobre", że w umowie jest podpunkt w którym delikwent upoważnia ich do zerwania umowy z TEPSą.
to jest jakas telestrada- niby zwykla firma, ale podobno przestawili sie jakos telekomunikacja polska, nie wiem jednak czy napewno tak bylo, bo mogli jedynie powiedziec ze sa firma telekomunikacyjna wiec nie mam pewnosci dlatego chyba nie moge tego nigdzie zglosic. Polecilam odeslanie oswiadczenia o rezygnacji.
Stary 2011-12-22, 14:25   #9
arrinerek
Raczkowanie

Telestrada, niby zwykła firma:

http://www.bankier.pl/forum/pokaz_tr...47744&strona=1

Stary 2011-12-22, 14:34   #10
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
no pieknie.... wiesz z poczatku nie chcialam uwierzyc do konca ze podali sie za TP SA no bo jednak dla starszej osoby telekomunikacja a uslugi telekomunikacji/telekomunikacyjne to moglo byc jedno, wiec w tej sprawie juz nie wiem co zrobic czy zglosic czy nie. Na szczescie to bylo tylko kilka dni temu i umowa zawarta w mieszkaniu wiec jest 10 dni na odeslanie, to ma byc zwykle oswiadczenie dane firmy i ze ja - dane legitymujace sie takim dokumentem- rezygnuje z uslug zawartych tego i tego dnia, umowa nr taki i taki, przyczyny chyba podawac nie musi. Eh jak tak mozna miec sumienie pracowac tak i tak jak z tego artykulu wynika ze to czesta praktyka naciagac straszych ludzi i przestawianie sie za TP SA
Stary 2011-12-22, 14:50   #11
coco_kiciusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez raz2trzy Pokaż wiadomość
dziekuje, wlasnie cos mi switalo o tych 10 dniach ale myslalam ze tak jest jedynie w przypadku gdy to sie odbywa korespondencyjnie, ale widac na szczescie nie tylko - Dziekuje. Zglosilabym i pewnie tak zrobie ale musze sie dokladnie dowiedziec jak to wygladalo, bo jak wiadomo, wiekszosc chyba starszych osob mysli ze jak telekomunikacja to juz ze ok, ze pewna i znana firma i moze jakos tak sie przedstawiaja zeby wzbudzic poczatkowo zaufanie, ale nie wiem dokladnie jak sie przedstawili itp, bede miala ta umowe to przeczytam zobacze co i jak. dzieki raz jeszcze za ustawe
Nie ma problemu
Ja miałam taki przypadek, szkoda tylko, że jak poszłam do biura rzecznika konsumentów w moim mieście to pani tylko spojrzała na mnie i powiedziała że umowy trzeba czytać OK, ja to wiem, ona to wie, ale starsze osoby nie czytają a co gorsza nie rozumieją wszystkiego i trzeba je jakoś chronić!
ochrona konsumenta w Polsce jest słaba... już silniej chroni się wierzycieli (odsetki itp.)
Wiem coś o tym bo pisałam pracę m.in. o ochronie konsumenta.

A co do tp sa to dałyście mi do myślenia - wydaje mi się że parę razy odebrałam tel od kogoś kto powiedział "dzwonię z telekomunikacji".
Następnym razem zapytam "której"
Stary 2011-12-22, 14:57   #12
raz2trzy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coco_kiciusia Pokaż wiadomość
Nie ma problemu
Ja miałam taki przypadek, szkoda tylko, że jak poszłam do biura rzecznika konsumentów w moim mieście to pani tylko spojrzała na mnie i powiedziała że umowy trzeba czytać OK, ja to wiem, ona to wie, ale starsze osoby nie czytają a co gorsza nie rozumieją wszystkiego i trzeba je jakoś chronić!
ochrona konsumenta w Polsce jest słaba... już silniej chroni się wierzycieli (odsetki itp.)
Wiem coś o tym bo pisałam pracę m.in. o ochronie konsumenta.

A co do tp sa to dałyście mi do myślenia - wydaje mi się że parę razy odebrałam tel od kogoś kto powiedział "dzwonię z telekomunikacji".
Następnym razem zapytam "której"
wlasnie to glownie chodzi o starsze osoby, bo one sluchaja sluchaja ale nie dadza rady jednak pojac tego wszystko co im przedstwiciel mowi oferuje proponuje, podpisuja bo wierza na slowo ze oferta bedzie lepsza no i wydaje mi sie ze ciagle wierza ze to jednak ta TP S.A. no nic, oby sie sprawa dobrze zakonczyla, zeby rezygnacja wplynela i juz.
A z tym rzecznikiem no to przykra sprawa...ale moze sie ta instytucja bedzie u nas rozwijac, zeby chronic nasze konsumenckie interesy
Stary 2011-12-22, 15:01   #13
Jenna__
Rozeznanie

Moja ciotka miała taką samą sytuację z podobna firmą. Wystarczy odstąpić od umowy. W ciągu kilku lat powstało dużo nowych firm telekomunikacyjnych. Z jednej strony to dobrze, bo Tepsa w końcu nie ma monopolu, ale z drugiej nietrudno o wprowadzenie kogoś w błąd. Zwłaszcza gdy niektóre firemki przedstawiają się jako "Telekomunikacja". Jako że w naszym społeczeństwie Telekomunikacja kojarzy się jednoznacznie z TP, można dać się nabrać.
Stary 2011-12-22, 15:09   #14
raz2trzy
Zadomowienie

Aby odstąpić od umowy konsument musi złożyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu. Wzór takiego oświadczenia powinien otrzymać od swego kontrahenta przed zawarciem umowy. Na wzorze tym powinno znaleźć się oznaczenie przedsiębiorcy, tzn. jego imię i nazwisko oraz adres zamieszkania lub nazwa przedsiębiorstwa i jego siedziba

takie cos znalazlam w necie.... nie zostawili zadnego wzoru oswiadczenia ale chyba mimo to moze wyslac swoje oswiadczenie ? cos takiego
dane jednej strony, dane drugiej,
OŚWIADCZENIE O ODSTĄPIENIU OD UMOWY

ZAWARTEJ POZA LOKALEM PRZEDSIĘBIORSTWA

Oświadczam, że zgodnie z art. 2 ust. 1 Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny odstępuję od umowy ......................... ............... nr ......................... ................... zawartej dnia ......................... ...................... w ......................... ......................... ..............

Edytowane przez raz2trzy
Czas edycji: 2011-12-22 o 15:11
Stary 2011-12-22, 15:47   #15
coco_kiciusia
Zadomowienie

Też mam nadzieję, że jeszcze nasz system się wyrobi

Pewnie, że coś takiego wystarczy. Ważne żeby było wiadomo o co chodzi. No i dowód nadania albo przy złożeniu w siedzibie firmy wpływówka.

A co do upodabniania się do tepsy jest to naruszenie prawa do firmy + nieuczciwa konkurencja moim zdaniem ... mogliby wynająć prawników i coś z tym zrobić. Zwłaszcza że cierpią na tym ludzie.
Stary 2011-12-22, 21:45   #16
GIGNFR78
Raczkowanie

Co do firmy Novum i zajmują się sprzedażą tylko osobom 60 lat plus i wciskają wyższe abonamenty bo wtedy telemarketer zarobi. Byłem u nich na rozmowie o pracę z ciekawości.
Stary 2012-06-22, 13:23   #17
the_carola
Przyczajenie

Witam, Telestrada to oszuści. Chodzą po domach zwłaszcza starszych osób i informują je, że rzekomo są kontynuatorem TPSA, że podpisanie z nimi umowy to jedyne wyjście by nie odłączono telefonu. Mam taki przypadek w rodzinie, że już drugi raz w ciągu tego roku starsza osoba dała się na to nabrać. Do tego drugi raz był przy obecności córki, a więc osoby jeszcze nie starej i logicznie myślącej. Także naprawdę trzeba na nich uważać. Umowy podpisywane są na czas określony, ciężko je rozwiązać po upływie 10 dni na odstąpienie. Abonament jest zwykle jeden z wyższych, kary umowne również zawyżone. To się nadaje do rzecznika praw konsumentów! Pozdrawiam!
the_carola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 20:24   #18
KrysTinka
Przyczajenie

Cytat:
Oto one:

Telekomunikacja Novum

Jest jeszcze TELEKOMUNIKACJA DZIEŃ DOBRY. Osoba dzwoniąca z tej firmy pytana czy dzwoni z telekomunikacji polskiej, odpowiada: " TAK TELEKOMUNIKACJA DZIEŃ DOBRY", klient myśli że dzień dobry to zwrot grzecznościowy i się nabiera. Tu nie ma konieczności czytania umowy, ale koniecznie trzeba zwrócić uwagę na nagłówek i nie podpisywać umowy, w tych innych przypadkach też. Niestety dużo ludzi nie zwraca uwagi na to co podpisuje.
KrysTinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 21:08   #19
KrysTinka
Przyczajenie

Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś odpowie mi jak rozwiązać umowę z firmą telekomunikacyjną, ale już w czasie trwania. Powodem jest bardzo spowolniony internet tzn mam 2mbps, a bywa że jest tylko 0,2mbps. Przy tej prędkości nie mogę się zalogować, nie otwierają się strony, praktycznie internet nie działa. Dzwoniłam kilkakrotnie do firmy (to wiąże się z dodatkowymi kosztami) np w sierpniu i podczas którejś z kolei rozmowy powiedziano mi że tak będzie do końca sierpnia, ale od 1 września nastąpi poprawa bo coś tam zmieniają. Niestety u mnie nie zmieniło się nic więc we wrześniu znowu zadzwoniłam i powiedziano mi że jestem na starej technologii i abym mogła przejść na nową otrzymam maila z nową ofertą i możliwością zmiany umowy. Do tej pory nic takiego nie nastąpiło. Nie mam już cierpliwości, do zakończenia umowy zostało mi 1.5 roku, a bywa tak że wtedy kiedy najbardziej potrzebny internet to właśnie nie działa. Błagam podpowiedzcie jak uciec od tej nieuczciwej firmy? Obawiam się że jeżeli wypowiem im umowę teraz to zażądają kosztów, a ja nie będę w stanie udowodnić że miałam prawo do wcześniejszego wypowiedzenia umowy.
KrysTinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości