|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Austria
Witam,
mam do przygotowania projekt o Austrii - wybór jednej dziedziny, wokół której skupimy całą prezentację. Wydaje mi się, że tematyka stylu bycia i stereotypów o Austriakach, mogłaby zaciekawić innych. O Polakach mówią, że jesteśmy pesymistami, pijakami, mamy wiele tekstów na ten temat, np. satyra Krasickiego "Pijaństwo". Czy znacie podobne teksty kulturowe, lecz o Austriakach? A może znacie jakieś ciekawe informacje na ten temat, ciekawostki? ![]() EDIT: Wiem, że google i biblioteki nie gryzą, ale chciałabym się też dowiedzieć niektórych rzeczy, które może ciężej znaleźć ![]()
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca." Paulo Coelho Edytowane przez becausewhat Czas edycji: 2012-09-06 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Austria
Oj myślę, że ciężko Ci będzie znaleźć takie dane
![]() Może ukierunkuj się bardziej na kulturze, popularnych potrawach?
Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy ![]() Edytowane przez Zwies Czas edycji: 2012-09-06 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Skupiłam się na różnych skojarzeniach dotyczących Austrii - taki mix wszystkiego, najbardziej charakterystycznych rzeczy. Myślicie, że spotka się to z aprobatą oceniających?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A jakie to skojarzenia?
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
1. Góry
2. Mozartkugeln 3. Autostrady 4. Dusza towarzystwa – imprezy 5. Głęboko zakorzenione tradycje – dirndl i trachten 6. Jedzenie –słabe piwo, tłuste jedzenie, zimą pieczone kasztany 7. Architektura 8. Joseph Haydn, Wolfgang Amadeusz Mozart, Ludwig van Beethoven 9. Kawiarnie wiedeńskie – wyrafinowane, ciasto Fale Dunaju, tort Sachera 10. Księżniczka Sisi i legendy 11. Jodłowanie 12. Schwarzeneger 13. Kulturalny, niechlujny, lekkoduch, autosceptyczny 14. Habsburgowie 15. Tyrol 16. Sporty zimowe 17. Wieża Wariatów 18. Walc wiedeński 19. Riesenrod – koło młyńskie 20. Herbert von Karajan To taki tam prowizoryczny plan, dopiero zaczęłam to skrobać, robię obecnie wstęp. Do każdego z punktów w prezentacji multimedialnej chcę przygotować jakiś filmik, zdjęcia, być może tekst kulturowy. Nie za dużo tekstu na samej prezentacji, a opis zamieścić w moim komentarzu słownym, kiedy będę przedstawiała to przed innymi. Ale oczywiście to nie jest jeszcze pogrupowane - potem do pogrupuję.
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca." Paulo Coelho Edytowane przez becausewhat Czas edycji: 2012-09-08 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.