|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Możesz pomóc?
Witam,
tydzień temu przeszłam głodówkę 21 dniową. W czasie jej trwania wypróżniłam się tylko raz. (dzięki tabletce) gdyż nie używałam lewatyw. Mija tydzień mojego wychodzenia, z początku rozcieńczone soki z wodą, później soki, wczoraj zjadłam ryż z sałatką (ogórek, sałata, pomidor). Oprócz tego,że mój brzuch jest bardzo nadęty i mam wzdęcia, niestety nadal się nie wypróżniłam. Nie chce używać środków przeczyszczających, więc jest na to jakiś inny sposób? Czy to aby naturalne,że wciąż nie wydaliłam kału? Proszę o konkretne odpowiedzi. Nie obchodzą mnie jakiekolwiek spekulację. Jeśli pomyliłam wątek, proszę mnie przekierować. Edytowane przez Sysiq Czas edycji: 2012-12-11 o 14:39 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Możesz pomóc?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Suszone śliwki, chleb pełnoziarnoisty, jabłkam przy wzdęciach nie należy zapominać o ćwiczeniach, którę pobudzają jelita do pracy. Polecam Espumisan, jest bardzo bezpieczny, jest to lek homeopatyczny, nie wchłania się do organizmu, tylko jest wydalany razem z kałem.
Espumisan należy brać też po obfitych posiłkach, albo ciężkostrawnych, aby zapobiec wzdęciom. Wzdęcia też bardzo często wysępują podczas owulacji, więc radzę policzyć sobie dni, w ktorym dniu cyklu jesteś.. w razie pytań pytaj
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, to nie jest naturalne, że przez ponad 20 dni się nie wypróżniałaś. Moją radą jest pilna zmiana diety na zdrowszą, a teraz doraźnie jeśli rzeczywiście masz zamiar jeść ten błonnik, to pij dużo płynów, ale nie kawy czy herbaty, bo samym błonnikiem to się jeszcze bardziej zapchasz i już w ogóle będzie amen.
Na przyszłość to polecam jeść pokarmy zawierająca oba rodzaje błonnika i dużo wody.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A co na to lekarz lub dietetyk, który -jak rozumiem- tę głodówkę zlecił i monitorował?? Bo chyba nie wpadałaś sama na pomysł "a teraz zrobię sobie głodówkę"???
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że właśnie tak mogło być i jeśli mam rację to osobiście gorąco zalecałabym wizytę u lekarza, bo ten stan wskazuje na jakiś poważniejszy problem z układem trawiennym, który może wymagać interwencji lekarskiej.
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Niestety nie byłam kontrolowana przez żadnego lekarza. Mianowicie już wcześniej robiłam głodówki, dla oczyszczenia organizmu i zawsze poddawał się on czystej defekacji. Jednak nie tym razem, wzdęcia mi przeszły aczkolwiek nadal nie wydaliłam kału. Mój organizm jakoś wybrania się dużą ilością gazów. Piję dużo wody, zjadłam bardziej pożywniejszy obiad. Może po prostu nie mam aktualnie czego wydalić, jednakże nie sądzę ,że przez 3 tyg, nic się nie nazbierało. Poczekam jeszcze 2-3 dni po czym zgłoszę się do lekarza.
Dziekuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Od 3-4 lat mam problemy z jelitami - jelito drażliwe. Wiec wiem co nieco o odzywianiu w roznych sytuacjach.
Napisze Ci co robic przy zaparciach, mam nadzieje ze pomoże 1. Z diety wyłącza się produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, grube kasze ( gryczana, pęczak ), otręby pszenne, warzywa i owoce w postaci surowej. Stosuje się pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. 2. Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne w jelitach ( cukier buraczany, cukier mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir ). 3. Korzystnie działają tłuszcze łatwo strawne takie jak masło czy oliwa, podawane na czczo.Ułatwiają one przesuwanie się mas kałowych w jelitach. 4. Wskazane jest chude mięso (cielęcina, chuda wołowina, drób, królik ), oraz chude ryby ( dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, lin ). 5. Ogranicza się używki: mocną kawę, herbatę ( zawierają one kofeinę i teinę, które zwiększają kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego, nasilając dolegliwości ), z tego samego powodu ogranicza się alkohol. 6. Nie należy pić napojów gazowanych, ( przyspieszają one perystaltykę jelit, są również przyczyną gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym ). 7. Z diety wyklucza się warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, groch, cebula, pory, ogórki, czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki ). 8. Nie należy jeść produktów o działaniu zapierającym ( ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna, czekolada, napoje garbnikowe ). To powinno pomoc, dodatkowo pij dużo herbat, ziół, wody niegazowanej |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.