2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-30, 22:33   #1
sloniatko007
Wtajemniczenie

GG do sloniatko007

2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza?

Witajcie

Mam pytanko do bardziej doswiadczonych w tych sprawach wizażanek.
Ostatnia miesiaczke miałam 22 lutego(1 dzień cyklu).Ponieważ w marcu miesiaczke spozniała mi sie tydzien zrobilam test ciazowy i wyszły 2 kreseczki
Moje pytanie jest nastepujace,czy moge się już wybrac do lekarza w przyszłym tygodniu(to bedzie pierwszy tydzien kwietnia),czy ciąza jest za wczesna i lekarz nic mi jeszcze nie powie?
Pytam poniewaz spotkałam sie z opiniami że przy tak wczesnej ciazy lekarz nawet USG mi nie zrobi...
Dodam jeszcze że niepokoje sie poniewaz odczuwam dość silne bóle brzucha(tak jakby bolała mnie macica i cała pochwa),ale nie chce też niepotrzebnie biegac wkoło do lekarza.
Doradżcie mi kochane prosze czy jeszcze poczekac czu umawiac sie na przyszły tydzien?
Pozdrawiam

Nowy,jesienny wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667473
sloniatko007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-30, 22:55   #2
zaaaabcia
Zakorzenienie

Dot.: 2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza?

Cytat:
Napisane przez sloniatko007 Pokaż wiadomość
Witajcie

Mam pytanko do bardziej doswiadczonych w tych sprawach wizażanek.
Ostatnia miesiaczke miałam 22 lutego(1 dzień cyklu).Ponieważ w marcu miesiaczke spozniała mi sie tydzien zrobilam test ciazowy i wyszły 2 kreseczki
Moje pytanie jest nastepujace,czy moge się już wybrac do lekarza w przyszłym tygodniu(to bedzie pierwszy tydzien kwietnia),czy ciąza jest za wczesna i lekarz nic mi jeszcze nie powie?
Pytam poniewaz spotkałam sie z opiniami że przy tak wczesnej ciazy lekarz nawet USG mi nie zrobi...
Dodam jeszcze że niepokoje sie poniewaz odczuwam dość silne bóle brzucha(tak jakby bolała mnie macica i cała pochwa),ale nie chce też niepotrzebnie biegac wkoło do lekarza.
Doradżcie mi kochane prosze czy jeszcze poczekac czu umawiac sie na przyszły tydzien?
Pozdrawiam
Gratulacje!
Ja pierwsza wizyte mialam dopiero w 9tc wtedy serduszko juz mocno bilo. Ale mieszkam za granica wiem ze w PL dziewczyny ida juz w 6-7tyg czasem jeszcze serduszko nie bije ale jest pecherzyk. Mysle ze najlepiej jak bys zadzwonila do swojego gina podala ostatnia date @ i wtedy lekarz zdecyduje kiedy najlepiej umowic sie na wizyte.

Powodzenia!

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 00:10   #3
taszkin
Zakorzenienie

Gratulacje
Ja zarówno w pierwszej ciąży (prawie 5 lat temu) jak i w obecnej miałam usg w piątym-szóstym tygodniu. Widać było pęcherzyk i ciąża pozamaciczna była wykluczona.
Ja bym poszła w przyszłym tygodniu, zwłaszcza, że odczuwasz bóle i się niepokoisz.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-04-02 o 15:37
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 05:06   #4
andzya
Zakorzenienie

Gratulacje

Możesz iść w przyszłym tygodniu, ale lekarz pewnie jeszcze nic nie będzie widział. Ja pierwsze usg miałam w 8 tygodniu i dopiero wtedy zobaczyłam dzidzię i usłyszałam serduszko.
Co do bóli, ja o ciąży dowiedziałam się w piątym tygodniu, nie planowałam jej więc oczekiwałam na okres. Miałam tak silne bóle miesiączkowe, że w ogóle nie podejrzewałam,takiej niespodzianki Takie silne bóle utrzymywały mi się dosyć długo i nie było to nic groźnego.
Lekarz pewnie Ci powie, że to rozciągająca się macica itd
Stary 2012-03-31, 08:07   #5
agasobo
Zadomowienie

cześć! gratulacje!!!
ja ostatni okres miałam 11.02 a u lekarza byłam 15.03 - czyli w połowie 5go tygodnia. dużo się nie dowiedziałam, ale uspokoiło mnie to, że zobaczyłam, że rzeczywiście fasolka jest i jest dobrze umiejscowiona. Nie chcę Cię straszyć, ale moja przyjaciółka była w ciąży pozamacicznej i skończyło się to dla niej bardzo nieprzyjemnie, dlatego jeśli się niepokoisz, to chyba warto się przejść do lekarza

pozdrawiam i powodzenia

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 08:42   #6
Anusia479
Zakorzenienie

GG do Anusia479

Gratuluje
Co do tyg to w internecie masz kalkulatorki,którymi obliczysz sobie tydzień ciąży na podstawie długości cykl.
Myśle,ze możesz się umówić juz na wizyte,chociaż to zalezy od lekarza. Ja w pierwszej ciąży poszłam w 6 tygodniu i lekarz wszystko powiedział i wiedziałam,że ciąża jest i wszystko jest na swoim miejscu.
Teraz jestem w drugiej ciąży i byłam wcześniej bo 4/5 tygodniu i moja gin potwierdziła ciąże,że jest tak jak trzeba,ale serduszka jeszcze widac nie było bo to za wcześnie.
Więc wydaje mi się,że pójść możesz. Jak będzie widac tylko pęcherzyk to przynajmniej dowiesz,że co i jak

Gracjanek

Fabianek
Anusia479 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 08:47   #7
elena_100
Wtajemniczenie

Gratulacje.

Pierwsza moja wizyta była w 5/6 tc. Lekarz zrobił usg i od razu było widać, że serduszko bije a zarodek ma zaczątki dziecka. Bóle podobne do tych, kiedy czeka się na okres są podobno ok. Tak powiedział mi lekarz. Idź już teraz. Ja np. miałam krwiaka na macicy i dzięki temu, że poszłam wcześnie całkowicie się wchłonął.

elena_100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 09:42   #8
LadyBeatta
Zadomowienie

ja bylam w 5 tyg. bole moga byc normalne, mnie tez bolal brzuch jak na okres, ale nie daj Boziu cos innego, idz jak tylko bedziesz miec mozliwosc
Stary 2012-03-31, 11:15   #9
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja też byłam w 5tc. Usg nie miałam, ale badaniem lekarz stwierdził, że macica się powiększa, że może wykluczyć ciążę pozamaciczną w ten sposób. Dał mi też spis badań do zrobienia na później.
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 14:33   #10
Poni
Raczkowanie

Słoniątko - gratuluję!!! I zapraszam do nas!

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600214 <- Mamusie Listopadowo - Grudniowe.
Poni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 16:03   #11
Almariel
Zakorzenienie

Ja chciałam biec do lekarza od razu po pozytywnym teście. Ale wyszło inaczej, musiałam poczekac i poszłam równo w 7 tyg. Biło już pięknie serduszko. Myślę, że 6-7 tydz. jest ok na pierwszą wizytę.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-02, 12:28   #12
Linka25
Zakorzenienie

Ja byłam u lekarza a nie wiedziałam ze jestem w ciąży, to był 5 tydzień. Gin badała mnie i nic nie podejrzewała.
Tydzień po wizycie już byłam po teście ciążowym pozytywnym i pierwsze usg zrobiłam w 7 tc.
Czytałam że najlepiej 1 usg zrobić miedzy 6 a 9 tygodniem.
W 7 tc. biło już pięknie serduszko.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 07:56   #13
istraa
Raczkowanie

Na pierwsza wizytę dobrze jest iść koło 6-7 tyg. wtedy już na usg będzie ciąża widoczna jesli coś Cię niepokoi, to umów się wcześniej.

Polecam kalkulator to obliczenia wieku ciąży
http://dziecko.haczewski.pl/
Stary 2012-04-04, 16:16   #14
sloniatko007
Wtajemniczenie

GG do sloniatko007

Dziewczyny dziś byłam u lekarza(6 tydz).Po USG lekarz powiedział że widać pęcherzyk ciążowy i żółtkowy ale nie widać zarodka ani nie słychac bicia sercaZa tydzień mam kolejne USG i jeśli ono nic nie wyjaśni prawdopodobnie bede skierowana do szpitala na "czyszczenie".G inekolog zapisał mi też Luteine...Strasznie sie boje to moja pierwsza ciąża a tu takie coś,niewiem co o tym myśleć

Nowy,jesienny wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667473
sloniatko007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 09:59   #15
Biedroneczkaolga
Zadomowienie

ja na pierwszej wizycie byłam w 8 tygodniu ( fasolka już ładnie się odznaczała i widać było bijące serduszko) bóle macicy są normalne - niepokoić mogą skurcze.
Stary 2012-04-05, 10:54   #16
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny dziś byłam u lekarza(6 tydz).Po USG lekarz powiedział że widać pęcherzyk ciążowy i żółtkowy ale nie widać zarodka ani nie słychac bicia sercaZa tydzień mam kolejne USG i jeśli ono nic nie wyjaśni prawdopodobnie bede skierowana do szpitala na "czyszczenie".G inekolog zapisał mi też Luteine...Strasznie sie boje to moja pierwsza ciąża a tu takie coś,niewiem co o tym myśleć
Ja byłam w 7 tc. i serce biło. Spokojnie poczekaj, nie denerwuj się.
Przecież gin określił że to 6 tc. na podstawie ostatniej miesiaczki zapewne? W rzeczywistości może być wcześniej - np. od zapłodnienia minęły 3 tyg. a nie 4 jak wychodzi z OM. Wiec może to być nawet 5 tydzień. Chyba ze masz pewność co do daty poczecia.
Stary 2012-04-05, 10:58   #17
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze gratuluję
A po drugie, spokojnie. Pewnie jest jeszcze za wcześnie albo gin ma słaby sprzęt do usg. Będzie dobrze
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 11:56   #18
Linka25
Zakorzenienie

Sloniatko - idź moze do innego gina, takiego z bdb sprzętem do usg.
Stary 2012-04-07, 08:03   #19
Naneko
Raczkowanie

Ja poszłam w 6 tyg ciąży i wyszłam od niego zaryczana, bo nie było bicia serca, a doppler nie pokazał przepływu krwi, tym gorsze było to, że miałam za sobą już 2 poronienia. Lekarz oczywiście nie mówił, że to poronienie tylko kazał się zgłosić za 4 dni. Na tą kolejną wizytę szłam jak na egzekucję... A wyszłam szczęśliwa, bo okazało się, że wszystko jest ok, serce bije Dziś jestem w 30 tyg ciąży i czekam na moją małą dziewczynkę To pokazuje, że trzeba czasem wierzyć
Naneko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 17:18   #20
blueberry88
Zakorzenienie

Sloniatko, nie przesądzaj sprawy. Idź do innego lekarza.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-16, 16:37   #21
Yonia12
Raczkowanie

Cytat:
Ja byłam w pierwszym dniu 6 tc, i miałam dokładnie taki sam obraz. Lekarz powiedział, że to za wcześnie, żeby zobaczyć zarodek. Idę w tym tygodniu i mam nadzieję, że będzie.

Nie martw się.

KONKURS: http://9-miesiecy.blogspot.com/2013/06/konkurs-miosc-od-pierwszej-yzeczki.html
Yonia12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 10:17   #22
gold-fish
Zakorzenienie

Napiszę jak ja mam zamiar zrobić następnym razem
test zrobię pewnie koło 35 dnia... beta około 40 dnia... wizyta usg u gina po 50 dniu od ostatniego okresu wtedy już powinno być serce.
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 16:00   #23
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yonia12 Pokaż wiadomość
Ja byłam w pierwszym dniu 6 tc, i miałam dokładnie taki sam obraz. Lekarz powiedział, że to za wcześnie, żeby zobaczyć zarodek. Idę w tym tygodniu i mam nadzieję, że będzie.

Nie martw się.
U mnie w 6 tygodniu ciąży było widać pęcherzyk ciążowy,w 8 tc był już zarodek A teraz moj zarodek leży w bujaczku i śpi
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-28, 12:42   #24
Claudia_3000
Raczkowanie

dzis na tescie zobaczylam 2 kreseczki. u mnie w osrodku zdrowia przymuje ginekolog ale wolalabym isc do innego. dziewczyny ile kosztuja wizyty u ginekologa innego niz ten ktory przymuje w osrodku rodzinnym?
Claudia_3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 12:51   #25
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claudia_3000 Pokaż wiadomość
dzis na tescie zobaczylam 2 kreseczki. u mnie w osrodku zdrowia przymuje ginekolog ale wolalabym isc do innego. dziewczyny ile kosztuja wizyty u ginekologa innego niz ten ktory przymuje w osrodku rodzinnym?
Wiesz to trudno powiedzieć. Wszystko zależy od tego do kogo idziesz i gdzie mieszkasz. Najlepiej zadzwonić i zapytać.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 12:55   #26
Claudia_3000
Raczkowanie

chcialabym wiedziec tak mniej wiecej chociaz bo nie mam zielonego pojecia
ile wy placilyscie za wizyty w ciazy?
Claudia_3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-28, 16:33   #27
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Claudia_3000 Pokaż wiadomość
chcialabym wiedziec tak mniej wiecej chociaz bo nie mam zielonego pojecia
ile wy placilyscie za wizyty w ciazy?
Ja obecnie chodzę na NFZ, więc nie płacę. Orientacyjny koszt wizyty u lekarza przyjmującego prywatnie to gdzieś 80-150 zł ( oczywiście może być mniej lub więcej w zależności od lekarza i regionu). Jak masz robione USG to kolejne kilkadziesiąt zł, przy czym nie musi być robione przy każdej wizycie. Ale podkreślam, że są to informacje, które ja zebrałam. W innych miejscach mogą być inne ceny.

Oczywiście jak lekarz nie ma podpisanej umowy z NFZ to za badania krwi itp też trzeba płacić z własnej kieszeni, ale niestety nie znam cen. Z tego co gdzieś wyczytałam w necie to pierwsze takie kompleksowe badania mogą kosztować ponoć ok. 300 zł.

Edytowane przez Sola1
Czas edycji: 2012-04-28 o 16:47
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 17:49   #28
chcacaBiciaSerca
Przyczajenie

Question Dot.: 2 kreski na teście już sa:)Kiedy do lekarza?

Witam wszystkie dziewczyny!! Jestem nowa i nie wiem czy dobrze trafiłam, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Otóż, z testu c. wyszło, że jestem w ciąży, jeszcze tego samego dnia zrobiłam betę, by się upewnić. 88.25 Uml dodam, że jest do dzień spodziewanej miesiączki. Cieszę sie ogromnie, po 6 cyklach nasze starania zaowocowały. Tylko ... ogarnia mnie strach, br. roku miałam poronienie, zabieg, szpital, nic przyjemnego a panika bierze się stad, ze pobolewa mnie brzuch, w sumie tak jak na okres, ale nie wiem czy powinien tak bolec? w poprzedniej ciąży też mnie brzuch pobolewał, nie chce łączyć faktów, ale mnie to przeraża, czy pójść od razu do lekarza, by uniknąć niechcianych sytuacji, takich jak ta poprzednia, choć jest jeszcze wcześnie, by na usg coś było widać, czy poczekać jeszcze ?? Wychodzi na to, ze to 4-5 tydz, ale od pierwszego dnia ostatniego okresu, proszę pomóżcie, bo oszaleję ze strachu
chcacaBiciaSerca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 18:08   #29
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chcacaBiciaSerca Pokaż wiadomość
a panika bierze się stad, ze pobolewa mnie brzuch, w sumie tak jak na okres, ale nie wiem czy powinien tak bolec?
moze pobolewac, jak najbardziej.
mam podobna historie jak Ty. tego samego dnia gdy zrobilam test ciazowy, bete, zaczelam lekko podplamiac (nie wiem do tej pory czy to byly omamy, panika czy realne plamienie) i natychmiast poszlam do swojego lekarza. dostalam luteine - choc doktorek powiedzial, ze bardziej bym, po traumie, czula sie spokojna psychicznie.
na Twoim miejscu bym poszla - najwyzej wyznaczy Ci kolejna, serduszkowa, wizyte.
sciskam kciuki

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 18:14   #30
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez chcacaBiciaSerca Pokaż wiadomość
Witam wszystkie dziewczyny!! Jestem nowa i nie wiem czy dobrze trafiłam, ale mam nadzieję, że mi pomożecie. Otóż, z testu c. wyszło, że jestem w ciąży, jeszcze tego samego dnia zrobiłam betę, by się upewnić. 88.25 Uml dodam, że jest do dzień spodziewanej miesiączki. Cieszę sie ogromnie, po 6 cyklach nasze starania zaowocowały. Tylko ... ogarnia mnie strach, br. roku miałam poronienie, zabieg, szpital, nic przyjemnego a panika bierze się stad, ze pobolewa mnie brzuch, w sumie tak jak na okres, ale nie wiem czy powinien tak bolec? w poprzedniej ciąży też mnie brzuch pobolewał, nie chce łączyć faktów, ale mnie to przeraża, czy pójść od razu do lekarza, by uniknąć niechcianych sytuacji, takich jak ta poprzednia, choć jest jeszcze wcześnie, by na usg coś było widać, czy poczekać jeszcze ?? Wychodzi na to, ze to 4-5 tydz, ale od pierwszego dnia ostatniego okresu, proszę pomóżcie, bo oszaleję ze strachu
brzuch może boleć jak na okres, to normalne. ale do lekarza idź jak najszybciej. na usg owszem za wcześnie, ale może powinnaś dostać profilaktycznie leki na podtrzymanie ciąży. wielu lekarzy daje tak po poronieniu. ja też dostałam mimo że nic się nie działo na samym początku, ale ze względu na wcześniejsze poronienie lekarz kazał brać.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości