![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Duzy brzuch ciazowy w 3 miesiącu.
Witam,
Mam problem, bo jestem na poczatku 3 miesiąca ciazy a brzuch mam jak w piątym. I nie są to żadne gazy, ani zaparcia, ani wzdecia. Brzuch jest dosyć miękki. W dodatku waże o 2 kilogramy mniej niż przed ciąża. Mam 156cm wzrostu i 57 kg wagi. Czy to normalne? Słyszałam, ze w drugiej ciazy moze sie brzuch pojawiać wcześniej, ale to moja pierwsza. Martwię sie, czy wszystko w porządku. Następna wizytę mam 8 marca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Duzy brzuch ciazowy w 3 miesiącu.
Ja tak miałam. W 3 miesiącu musiałam kupić spodnie i spódnicę z pasem, bo miałam całkowicie ciążowy brzuszek. Nie przytyłam, ALE schudły mi uda, ramiona, tylek - zupełnie tak, jakby mi się kg przerzuciły na brzuch
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Podobno wielkość brzucha zależna jest od stanu mięśni brzuszka. Jak ktoś ma np nadwagę to mieśnie są słabsze i szybciej brzuszek ciążowy wyskakuje.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
wielkość brzucha to spraw indywidualna.. tak jak i kształt.. w dużej mierze to zalęzy np od budowy ciała mamy, od mięśni ..jak ktoś ma bardzo silne to bardziej trzymają zawartość i brzuszek dłużej pozostaje płaski i wielu innych czynników
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nadwagi nie miałam i nie miałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja za to miałam bardzo mały brzuch, w 5 miesiącu nikt nie wierzył, że w ciąży jestem, a w 9, że to już ten miesiąc.
Tak bywa, to kwestia indywidualna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja tez byłam tym zdziwiona bo również przy drugiej ciąży miałam już widoczny w 3 miesiącu (przy pierwszej byłam płaska do 5 miesiąca). Na moje pytania lekarz odpowiadał, że kolejne ciąże najczęściej (ale nie zawsze, nie ma reguły) są widoczne wcześniej z powodu już naciągniętych kiedyś mocno mięśni i brzuch szybciej "puszcza" a w moim przypadku oprócz tego miałam strasznie dużo wód i sporego dzidziusia. Fakt, że po pierwszym dziecku zmieniłam tryb życia i nie miałam doczynienia z ćwiczeniami :P
Wniosek z tego taki, że to kwestia kondycji mięśni ale też wielkości dziecka, ilości wód, i typ budowy miednicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Własnie miałam napisać że może wód masz dużo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Brzuch to brzuch: bywają rózne kształty i rozmiary
![]() U mnie mdzy2-3 miesiacem już było konkretnie widać ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
w 3 miesiącu to dzieci jeszcze nie różnią się rozmiarami..większość ma podobne wymiary.. dopiero gzdzieś w 2 połowie ciąży można stwierdzić czy dziecko z większych czy mniejszych. a dopiero ostanie tygodnie są dedydujace bo wtedy dzidziuś nabiera tkanki tłuszczowej..
ilość wó płodowych też ocenia się dopiero w 3 trymestrze.. no i autorka wątku pisze o 3 mcu bedzie mylę ze na tym etapie decydująca jest budowa mamy i mięśnie (nie nadwaga czy niedowaga bo to na siłę mięśni nie ma wpływu ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ojej, ojej - od tak to napisałam, nie sądziłam, że ktokolwiek może to potraktować poważnie :O
Bo to bzdura, ale po co dziewczyna ma się stresować.. w marcu się wszystkiego dowie. Relax, dziewczyny ![]() Edytowane przez paharito Czas edycji: 2012-02-24 o 00:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie rozpowszechniaj bzdur.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawidłowa waga noworodka zaczyna się od 2,5kg. Duże dziecko niekoniecznie oznacza zdrowe (np. u kobiet z cukrzycą), poza tym poród jest trudniejszy i może być więcej komplikacji. A duży brzuch to często duże zgromadzenie tkanki tłuszczowej... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a wód masz tyle ile trzeba może masz wielowodzie ?
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że to nieprawda że duże dziecko to dziecko zdrowe
![]() Zdrowe dziecko to zdrowe dziecko. Wielkość dziecka też oczywiście ma znaczenie ale nie przesadzajmy. Czytając wątek dalej.,.oj oj łapia dziewczyny za słowa ;P ![]() Zgadzam się, że dzidziuś nabiera wielkości później po 6 miesiącu, może pochopnie ogólnikowo podsumowałam swój wywód. (aż przejrzałam zapiski) to faktycznie osobiście w obu ciążach ilości miałam określane bardzo wcześnie (nie kwestionuję tu wypowiedzi innych bo lekarz to lekarz, ostatnio mam baaardzo zdystansowane podejście do lekarzy, mi np określił przy wielkim brzuchu jak na bliźnięta dziecko na ok 3 kg a koniec końców okazało sie, że dzidzius miał kranio stąd błędne pomiary ) Przy drugim powiedziano mi też, że mam dość szerokie biodra stąd brzuch wypinam też do przodu hmmm do dziś zastanawiam się nad tym stwierdzeniem... słyszał ktoś coś takiego? ![]() Ile nas tyle ciąż ![]() Wcześnie wyrzucony brzuch raczej nie stanowi powodów do obaw zwykła kolej rzeczy (tak myślę) w późniejszym etapie jeśli coś Cię będzie niepokoić odnośnie wielkości dziecka a wielkości brzucha (wiem to z doświadczenia)to oprócz racjonalnych wyjaśnień sprawdź dokładnie ale wszystko rób spokojnie bez paniki bo panika szkodzi najbardziej. Co do wagi to też zależy od osoby i trybu życia. Ja w pierwszej i drugiej ciąży też schudłam na początku. Nawet przy pierwszym, w 6 miesiącu przy niewiele ponad 160 ważyłam 59 kg. Potem się to zmieniło. Dbaj oczywiście o zdrowe żywienie i witaminy dziecko ściągnie z Ciebie i tak najlepsze wartości a poza tym tak ładnie sie mówi: nie jedz za dwóch jedz dla dwojga ![]() Każda ciąża jest indywidualna nawet u jednej osoby każda kolejna ciąża potrafi dać całkiem różne odczucia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie straszcie kobity jakimś wielowodziem i dużym dzieckiem. To dopiero początek, za wcześnie. Każdy brzuch jest inny
![]() ![]() I z tą wielkością brzucha to nie takie bzdury, bo ja miałam w drugiej ciaży brzuch gigantyczny!! Ponad 120 cm w pasie, wyglądałam jak monstrum przy moich 160 cm wzrostu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zgadzam sie - nie ma co straszyć jesli dobrze sie czujesz i nic poza wielkoscia brzucha Ciebie nie niepokoi to spokojnie poczekaj do 8 marca - moze tak byc jak juz ktos wyzej napisal - schudlas w innych partiach ciala
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Seona, ale to druga ciąża i całkiem coś innego jeśli zachodzisz w nia szybko mięśnie są jeszcze rozciągnięte wszystko "pamięta" i szybko się ten brzuszek z moich obserwacji pojawia ... Ja brzuch miałam spory ale nie gigantyczny a urodziłam synka 4680
![]() ![]() dlatego ja też bym się ciut martwiła jakbym w pierwszej ciąży od razu wielki brzuch miała ... nie straszę rozpatruję opcje a po to jest lekarz przede wszystkim....
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
przepraszam za OFF wogóle nie rodziłam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Branzoletka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja w drugim miesiącu nie mogłam zapiąć spodni, trzecim miesiącu miałam spory brzuch, a w czwartym to wogóle mi wystawał, jeśli jesteś szczupła, to zwykle szybciej widać z tego co zauważyłam, więc nie martw się niepotrzebnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
U mnie w 3 miesiącu też już było dużo widać.W 5. pytano mnie czy niedługo rodzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ilona, a jak tam brzuch w 9 miesiącu?
I jak stres przedporodowy? Niedługo już z nami będziesz mądrować pełnoprawnie na temat niemowlaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
No, na razie mądruję niepełnoprawnie
![]() Brzuch duży w 9 miesiącu - jestem lekko w szoku, ale nie jest najgorzej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Czyli odliczając dziecko (duże się zapowiada?), łożysko, wody, macicę to tak dużo nie przybrałaś
![]() Ja parę dni przed porodem zwiedzałam porodówkę, i tam mnie dopiero strach obleciał na widok tego osprzętowania i że to tak blisko i nieuchronne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No oswojona to ja nie jestem, bo pobytów udało mi się uniknąć, ale przedwczoraj właśnie z mężem zwiedzaliśmy dokładnie porodówkę i też mi się strasznie zrobiło na widok fotela do rodzenia - aż się lekko zhiperwentylowałam
![]() Z jakiegoś powodu najbardziej przestraszył mnie ten pojemnik, który jest między nogami. No i fakt, że są w szpitalu naszym dwa pokoje do rodzenia pojedyncze (i jeden potrójny) gdzie w jednym jest nowiutki, wygodny, naszpikowany elektroniką fotel, ale nie można go używać (położna, która nas oprowadzała mówiła, że dostała za to ochrzan) bo jest zbyt skomplikowany dla większości personelu i trzeba rodzić na takim metalowym, obdrapanym. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Vixen, czy mnie wzrok nie myli, czy masz suwaczek w podpisie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.