|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Japonistyka na UW
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Japonistyka na UW
Warto zajrzeć na stonę UW.Jest tam wiele pomocnych informacji.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety nie podają informacji o ilości osób na 1 miejsce z ubiegłych lat, ani nie podają ile płaci się za studia wieczorowe
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak chcesz to mogę go poprosić o maila i dam go Tobie to sobie poklikacie? Co??
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ha! Ja znam nawet wykładowcę
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przedział 15-20 lub więcej Coś koło tego również Poznań, nie wiem jak Kraków. Jakby kogoś to interesowało to w Poznaniu otwarto również japonistykę na prywatnej uczelni http://www.japonia.org.pl/forum/viewforum.php?f=6 Forum japonistyczne z dużą ilością studentów-można pytać ![]() http://www.japonia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=622 Wątek o wieczorowych na UW założony nomen omen przez tego mojego znajomego Masz Alicjo odpowiedź o koszta 5000 zł za rok
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje Natii4
![]() btw mnie nawet sila by nie zaciagneli na japonistyke... uczyc sie znaczkow? pfe nie dla mnie nawet za taki prestiż jaki jest po tych studiach
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Prestiż jak prestż. Ale pieniądze..
.
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż wiecie co Powiedzmy,że w Polsce co roku 100 osób kończy japonistykę.Co oni wszyscy robią?
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Co robią? Mają wzięcie za tłumaczy: http://www.angielskie.republika.pl/tlumacz.html i zbijają kokosy
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2014-08-06 o 15:50 |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
eh wy metrjalistki
ja tez myslałem, ze moze sobie bym spróbował dostać się na takie studia jako 2 kierunek, ale nie dla pieniędzy tylko dla poznania cudownego języka, ale raczej nie bedzie mi to dane, puki co
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam znajomych-po zakończeniu studiów wyjezdzali na min pare lat do Japonii do pracy
potem jesli wracali to zostali tłumaczami jest ok 20-25 osób na miejsce(to mnie odstraszyło od zdawania)i bardzo wysoki poziom egaminów
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze uda Ci się za rok![]() Mnie ten język w ogóle nie pociąga, więc jeśli chodzi o japonistyke to jestem czystą materialistką
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2015-12-27 o 15:30 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)jest niezwykle trudny do nauczenia się i 5- letnie studiowanie to za mało i gdybym ja, np. miała kontaktować się z biznesmenami z Japonii ( ) to albo zrobiłabym to po angielsku, albo zatrudniła tłumacza-japończyka (nawet jeśliby miał tłumaczyc z japońskiego na angielski). Ale to takie lużne dywagacje, może się nie znam ![]() A trzymając się tematu - koleżanka z liceum, która nie dostała sie na ASP do Krakowa, wybrała właśnie japonistyke na UJ (swoją drogą - niezły przeskok ) Miała niemalże 100% z rozszerzonego polskiego i angielskiego na maturze, dlatego przyjęli ją bez problemu, bo przy ok. 20 osobach przyjmowanych na rok konkurencja byla spora. Póki co podoba jej się, choć podobno jest trudno, no i właśnie fakt, że jest ich tak mało sprawia, ze trzeba się dużo więcej uczyć na bieżąco (oczywiście chyba wszystkie studia językowe do tego zobowiązują, ale przy tak małej liczbie osób wykładowcy znają wszystkich dokładnie, widzą nieobecność itp) Ale kierunek bardzo ciekawy, oprócz zagadnień typowo językowych mnóstwo zajęc na temat kultury, obyczajów, historii Japonii... Tyle mogę powiedzieć teraz na ten temat, nie widziałam się z nią jakiś czas, ale jakby co mogę popytać (chociaż właściwie chodziło o UW, więc nie wiem, czy mój mini-esej w czymś pomoże )
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Filologie orientalne mają jeszcze ten problem, że uczą języków, które w zasadzie nie funkcjonują poza swoimi krajami (jak np. turecki) lub kontynentami (swahili). Angielski, francuski, niemiecki - są różne kursy na różnym poziomie, konwersacje, kursy uczące języka specjalistycznego, ośrodki kultury z bibliotekami, prasa w Empiku itd. Przy języku rzadkim po prostu wiadomo, że trzeba będzie starać się wyjechać - a wyjeżdżają najlepsi. Trzeba też włożyć, jak mi się zdaje, więcej osobistego wysiłku w ponawiązywanie kontaktów, wyszukiwanie stypendiów itp. To moje osobiste obserwacje ze studiów na orientalistyce. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Aluś, jakaś zmiana planów?
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Odświeżam.
Jest ktoś aktualnie na japonistyce w Warszawie? Mam mnóstwo pytań!
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
podbijam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.

ale jak chcesz to mogę go poprosić o maila i dam go Tobie to sobie poklikacie? Co??

.