![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Bratowa obok mnie przy ołtarzu?
Witajcie dziewczyny.
Możliwe, ze wątek odnośnie świadkowych gdzieś się pojawił, ale jakoś umknęło to mojej uwadze. Tak, zapewne temat jak i wątek oklepany, bo kto nie ma problemu z wyborem świadków na ślub? Utarło się że jest to kobieta +facet, ale mojego tż siostra ( gdy brała ślub 11 lat temu ) jako świadków miałą dwoch facetów, co nie wiem czemu zdziwiło mnie ![]() Slub w przyszłym roku. TŻ wie kto będzie jego świadkiem, ma wybór z pośród dwoch swoich najlepszych kumpli/przyjacioł prawie jak braci. Nie widzę w roli świadkowej pierwszej lepszej koleżanki "aby zeby była", no po prostu nie moglabym wybrac takiej świadkowej. Ja świadkową widze jako najblizszą mi osobę, kobietę, którą kocham, której ufam, która zna mnie i wie o mnie wszystko, wie czego potrzebuje, czego pragne. Taką osobą jest moja bratowa. Jest żoną mojego brata od 3 lat, a przed ślubem byli ze sobą przez 9 lat. Znam ją od czasów małej dziewczynki. Wieki. Kocham ją. Traktuje jak siostrę. Ona wie o mnie wszystko, gdy mam problem lub klopot nie muszę nic mówić, bo ona już wie. Jest dla mnie wyjątkową osobą. Ale utarło się też że swiadkową musi być osoba stanu wolnego, panna, broń Boże kobieta po ślubie ![]() ![]() Nie wyobrażam sobie by moją świadkową miał być ktoś inny jak ona. Nie mam żadnej innej aż tak bliskiej kolezanki stanu wolnego bym mogla poprosic ją na bycie świadkową na moim ślubie. Kwestia świadkowej nie daje mi spac ![]()
![]() |
#2 |
Uzależnienie
|
Dot.: Bratowa obok mnie przy ołtarzu?
Ale to, że powinna być panną to nie jest przymus - to tylko luźna tradycja
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Wiem, że to moja, Nasza decyzja, ale nie wiem czy rodzice z usmiechem na twarzy odebraliby tą wiadomość. Cenią tradycję i to mocno
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego, "broń Boże", kobieta po ślubie nie może być świadkiem? Bóg nie zabrania, KKK też nie. U mojego kuzyna była taka sytuacja, nikt nie miał nic przeciwko, wszyscy się cieszyli, bo świadek umiał się zachować. Tym lepiej nawet, że z bliskiej rodziny, a nie prawie obca osoba nieznana rodzicom.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a czemu bratowa nie moze byc? Moze przeciez - to twoja decyzja chcesz bratowa to bierz bratowa. Wymog jest ze ma to byc osoba pelnoletnie, nie musi byc panna...
i jesli ci na tym zalezy a bratowa sie zgodzi to miej gdzies tradycje, rodzice pomarudza i tyle.
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... Edytowane przez arrakis Czas edycji: 2012-08-06 o 07:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam ale chciałabym mieć takie problemy
![]() Pierwsze słyszę o takiej tradycji, serio ![]() Nasz świadek na ślubie był żonaty. Ja będę w przyszłym roku świadkową mojej siostry i też jestem mężatką. No sorry, przecież to nie o to chodzi ![]() ![]() Jedyne formalne wymaganie co do świadków jest takie że mają być pełnoletni. Ne ma ograniczeń co do płci, stanu cywilnego, wyznania. Absolutnie nic mi o tym nie wiadomo że "utarło się" gdziekolwiek ze ma to być kobieta i mężczyzna koniecznie stanu wolnego ![]() Tak więc śmiało weź na świadkową najbliższą Ci osobę i nikt nie ma prawa Ci nic na ten temat powiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
wlasnei mi sie przypomnialo,z e swiadek mojego brata tez byl zonaty i nie bylo z tym zadnych problemow.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Na slubie mojego kuzyna świadkami byli siostra pani mlodej (po ślubie ok. 10 lat) i brat pana młodego (po slubie 16 lat) Nikt się nie zdziwił
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
moja swiadkowa bedzie pzyjaciolka po slubie i nie widze w tym nic zlego
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
hm... moją świadkową była rozwódka
![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myśmy mieli dwóch facetów i nikt się nie dziwił (chociaż to raczej rzadko spotykany widok).
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
nie wiem czemu w moim regionie utarła się taka tradycja, że swiadkami muszą być panny i kawalerzy bo ponoć to że są po ślubie przynosi Młodej Parze peeecha :|
a ja nie widzę innej osoby przy moim boku w roli świadka na ślubie ![]() jednak przewidujemy z tż zdanie naszych rodziców na ten temat i zachwyceni pewnie nie będą ![]() co za bezsens ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No ale to Twój ślub a nie rodziców. Zrób tak, żeby było Tobie dobrze. Myślę, że rodzice to przeboleją szybciej niż myślisz, bo to takie trochę robienie sztucznego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Bezsens to jest w tym, że niepotrzebnie się tym przejmujesz
![]() Tak jak Ewusia, też pragnę takich problemów ![]() To Twoje wesele czy wesele Twoich rodziców???????
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
My jako świadków mieliśmy mojego brata i siostrę tż-ta, która jest już mężatką, nikomu to nie przeszkadzało.... dawniej byli starostowie, ludzie po ślubie, teraz moda na świadków młodych....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
oj to takie przesądy sa i tyle.
Jesli zależy Ci aby bratował była Twoją świadkową bo jest Ci bliska to czemu nie? Napisałaś, że to musi być osob do której masz zaufanie i masz rację- skoro taką osobą jest dla Ciebie bratowa to OK bierz ja i już. Chyba lepiej abys miała obok siebie kogoś na kim możesz polegać niż jakąś koleżankę, która nie jest Ci bliska. A z takich przesądów słyszałam też że świadkowie nie mogą być parą lub małżeństwem bo wtedy jedna z par się rozstanie- albo młodzi albo świadkowie- takie przesądy i tyle ![]()
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moją swiadkową była kuzynka mężatka i jak tak myśle o rodzinie i znajomych, to chyba wszystkie Pmki miały świadkowe, które już były po ślubie ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz słyszę o takiej tradycji... Bzdura i tyle. My najprawdopodobniej będziemy mieć dwóch mężczyzn za świadków. Byłam też na ślubie, gdzie świadkami były dwie kobiety. Nie za bardzo mi się to podobało, ale przecież taka opcja też istnieje.
A na ślubie mojego wuja świadkami byli ich dobrzy znajomi - małżeństwo. I jakoś mój wuja z żoną są już 5 lat po ślubie i wszystko jest ok ![]() I popieram to co wcześniej dziewczyny napisały - to Twój ślub i się nie przejmuj tym co sądzą rodzice. To jest Wasz ślub i Wy decydujecie jak ma wyglądać.
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorko - wybierz bratową, nie patrz na przesądy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
sajkolidżist
|
U mnie jest tradycja, że druhna ma być panną, zazwyczaj druhna jest świadkową, ale to nie jest reguła. Mój tato był świadkiem na ślubie swojego kuzyna jakieś 5 lat temu, miał wtedy żonę i dwójkę dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
stan cywilny nie ma znaqczenia w przypadku świadka w kościele
moją swiadkową byla siostra - swoj slub miała 2 lata wczesniej- choć mama kręciła trochę nosem na poczatku Edytowane przez lumtecua Czas edycji: 2012-08-06 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Tradycja tradycją a życie życiem,jakby patrzeć na tradycję to nie powinno się zapraszać osób towarzyszących,welon powinny łapać samotne panny i tak dalej i tak dalej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
U mnie świadkami bylo małżeństwo, nasi przyjaciele - i śmiało mogę napisać, że z wyboru tych osób byłam zadowolna - para naprawde suuuper. Sprawdzili się w 200%...każdemu życzę takich świadków.
Jeśli masz sprawdzone osoby to bierz je, żebyś później nie żałowała i nie męczyła się w czasie własnej uroczystości....bo dobry świadek to skarb w czasie takiej imprezy.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Na moim ślubie moją świadkową też była bratowa
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
też pierwsze słyszę o takiej tradycji. U nas owszem, były osoby stanu wolnego, ale dlatego, że akurat takie mamy rodzeństwo. Ale praktycznie na co drugim ślubie na którym bywam świadkiem jest ktoś zamężny/żonaty. Raz była też rozwódka. I nie widzę w tym nic dziwnego. Prędzej zdziwiło mnie jak u koleżanki świadkową była jej siostra (nie mam pojęcia dlaczego), mimo, że nie utrzymywały prawie w ogóle kontaktu i podczas przygotowań młodej pomagały przyjaciółki i mama, siostra pojawiła się dopiero w kościele.
Ja bym się na miejscu autorki wątku ani chwili nie zastanawiała, tylko brała bratową ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Obawiam się, że mylisz ze sobą dwa pojęcia: ŚWIADKOWA I DRUCHNA.
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.