![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Bardzo pilne.. Proszę o rady.. Antykoncepcja PO..
Witam wszystkich. Jestem tu nowa, to mój pierwszy wątek, a zaistniał z powodu nie małego problemu.. Dziś ok godziny 22:15 współżyłam ze swoim chłopakiem i pękła nam prezerwatywa (durex, extra safe) zorientowaliśmy się po, bo zawsze TŻ nalewa wody i sprawdza czy nie pękła i niestety to nastało dziś. Jestem przestraszona i bardzo bym prosiła bez głupich, irytujących komentarzy, jak wiem zdarzają się bo na forum wizażu jestem codziennie i czytam wiele wątków. TŻ odwiózł mnie godzine temu do domu, jeździł po aptekach 24h po Wrocławiu (bo stąd pochodzimy) lecz albo nie było, albo zamknięta. Czy wie ktoś z was gdzie mogłabym kupić te tabletki bez recepty? Licze się z kosztami. Jutro jest niedziela, więc wątpie, by jakiś lekarz przyjmował. Czy gdy pojade do szpitala ginekologicznego, nie będzie żadnych problemów z wypisaniem recepty? Nie mam 18 lat (co nie znaczy, że nie jestem odpowiedzialna, żałosnym dzieciakiem i tego typu komentarzy) Chyba że wie ktoś z Was, gdzie we Wrocławiu, w jakiej aptece mogłabym to dostać bez recepty? wiem, że szansę są nikłe..
Bardzo proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bardzo pilne.. Proszę o rady.. Antykoncepcja PO..
Jedź do szpitala po receptę na Postinor (dostałam bez problemu nie mając 18 lat), a rano sobie wykupisz już w jakiejkolwiek aptece.
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Nie kupisz bez recepty (choć zdarzają się czasem wyjątkowe apteki).
A postinoru juz nie ma, jest escapelle. Ew. możecie błagać o tabletki z obietnicą przyniesienia recepty w ciągu iluś dni (np zastaw za dowód czy coś).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Do jakiego szpitala we Wrocławiu się udać?
Chodzi o adres i gdzie konkretnie się zgłosić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Na antykoncepcja.pl znalazłam:
Wbrew rozpowszechnionej opinii, że receptę na Escapelle może wypisać tylko specjalista ginekolog, informujemy, że taką receptę może wypisać KAŻDY lekarz, w tym lekarz stomatolog lub lekarz weterynarii. oraz: Metoda Yuzpe W przypadku stosunku bez zabezpieczenia, w sytuacji awaryjnej, gdy nie macie pod ręką Postinoru/Escapelle, lub nie stać Was na tak drogi preparat, można wykorzystać zwykłe dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne dostępne na naszym rynku. Należy jak najwcześniej po stosunku (jednak nie później niż 72 godziny) przyjąć 2 tabletki preparatu Gravistat 250 lub 4 tabletki jednego z poniżej wymienionych preparatów:
Ta zwiększona dawka hormonów:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
bez stresu, jedź do szpitala - tam dostaniesz receptę !
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
w szpitalu gdy spytałam się gdzie jest izba przyjęć do lekarza 'bardzo miła' lekarka mi powiedziała, że nie wypisze mi recepty na postinor i się odwróciła.
Bardzo miłe podejście... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
调解人
|
A uzasadniła to jakoś?
Spokojnie możesz się udać w poniedziałek do ginekologa, do którego zwykle chodzisz i powiedzieć, że masz pilną sprawę i że potrzebujesz wypisania recepty. Na ogół przyjmują wtedy między umówionymi pacjentami. Wykupienie wówczas leku w aptece nie powinno być problemem.
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
nie uzasadniła, popatrzyła się ja i tż staneliśmy jak wryci, bo byliśmy w szoku a ona jeszcze sie odwróciła i powtórzyła to samo i odeszła, to wyszliśmy ze szpitala.
u ginekologa nie byłam jeszcze, ale obdzwoniliśmy wszystkich prawie prywatnych lekarzy i na szczęście jeden się nad nami zlitował, mimo tego że jest po za Wrocławiem to wróci i przepisze nam receptę, niestety wizyta u niego 70zł + ok 70zł tabletki. Za godzinę bede miała recepte ![]() Dzięki wszystkim za wsparcie i rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ale była mała dziurka w tej gumie czy jak? Bo troszkę nie rozumiem...jeśli była pęknięta to jakim cudem zorientowaliście się dopiero po nalaniu wody? Te pytania nie są złośliwe, pytam tak z czystej ciekawości
![]() PS. Dobrze, że udało Ci się znaleźć jakiegoś fajnego gina ![]()
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Nam tez dzis pekla gumka niespodziewanie, TŻ odrazu sie zorientowal, mam nadzieje, ze przyjma nas gdzies dzis i wypisza recepte w razie "w"
bo ogolnie wyslalam go tez po test ciazowy, jestesmy odpowiedzielani, ale jakos od dluzszego czasu inaczej sie czuje i jak tak szukalam info na temat tabletek "po" to natkenlam sie na objawy ciazy i troche zaczelam sie stresowac, bo w sumie nie wiem... nie planowalismy jeszcze bejbi... ehhh czekam na TŻ
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Od zatrudnienia ;p od ew. wpadki ;p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sprawdzilam, czy oby nie jestem, nie mielismy zadnej sytuacji taakiej jak dzis, ale objawy mialam od dluzszego czasu, ktore oczywiscie nie musialy oznazac ze jestem w ciazy, jednak wolalam to sprawdzic /wyszlo,iz nie jestem/ a wpadke mielismy dzis, mam tez duzy problem z dostaniem recepty! /w Gdyni/ bylam w odziale ratunkowym, aby zapytac sie gdzie moglabym dostac, wyslali do ginekologii w gdyni redlowie, a tam polozna powiedziala, ze korzystają z prawa nie wypisywania tych tabletek! - nie wiedzialam ze jest takie prawo! odeslala mnie, tak samo na odziale ratunkowym, nie wypisuja probuje sie dozdzownic na numer ze strony www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
od jakiego czasu nie ma postinoru?
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
No to powiem Wam tak bo jestem po wizycie u prywatnego ginekologa.. Starszy gościu jak go zobaczyłam to się przestraszyłam, ale okazał sie bardzo wporządku. Wiadomo robił nam kazania, ale nie był złośliwy, bardzo sympatyczny Pan. Dał mi tabletki antykoncepcyjne, powiedział, żebym połkneła ich 6, za 10h kolejne 6.
Dał mi do czytania jakieś specjalistyczne książki, pisma i pisało że po tabletkach jest tylko 75% szansy na to, że ciąży nie będzie.. Przeraziłam się. Zaproponował mi wkładkę (dziwne coś, jak mi pokazał nieco się przeraziłam), które się wkłada dopochwowo, na 2-3 lata nawet! i nie trzeba przy tym używać żadnej antykoncepcji. Jeśli się zdecyduje na to, to tylko do jutra bo we wtorek będzie już za późno.. Kosz tego to niestety ok. 600 zł, lecz powiedział nam, że za 300 jest w mi to założyć.. Przeraża mnie suma załatwienia tych pieniedzy do jutra do godziny 14.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
tabsy dają 99% przy prawidłowym stosowaniu!. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ja na razie nie zdobylam recepty, co jest dla mnie paranoją... a do tego te wszystkie telefony, infolinie nie istnieja! P O R A Ż K A
w Gdyni i w Gdański w odzialach ginekologicznych nie wypisza recepty koniec i kropka, nie rozumiem tego!!! Noby jutro do przychodni, ciekawa jestem...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba zartujesz ze naprawde chcesz zalozyc sobie spirale? I jeszcze ta gadka "ze on Ci to jest w stanie za 300 zł zrobic", a "we wtorek będzie za późno"? Uciekaj od konowała jak najdalej! Dobrze, ze wypisał Ci receptę, ale nie daj się dalej wkręcac! Idź do normalnego ginekologa i najwyżej zacznij brać tabletki. Zbulwersowalam sie, co za facet! Będzie spanikowanej dziewczynie spirale wkręcał!
![]() Edytowane przez tutaj Czas edycji: 2010-04-11 o 21:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Oj nie wiem, ale słychać to już chyba od jakiegoś roku.
Zdarza się ;p ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
Edytowane przez Neciak89 Czas edycji: 2010-04-11 o 21:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Dlaczego spirala jest zła w moim wypadku ?
Czemu tak uważacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli jutro z rana kiedy to TŻ pojdzie i bedzie problem w przychodni, bede zmuszona prywatnie,
co jest dla mnie idiotyczne, juz nie chodzi o kase, ale o sam fakt, ze takie glupoty pisza na tej wpadce.pl, iz wszedzie sie dostanie recepte bez problemu, nawet sam lekarz do domu przyjedzie, a tu na ginekologicznym problem i NIE + odsylanie, a na pytanie gdzie ewentualnie? brak pomocy
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
dlatego, że zakłada sie ją przeważnie kobietom po porodzie ( podobno) poza tym jest o tym wątek na ginekologii, poszukaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Jesteś jeszcze bardzo młoda, więc zakładam, że nie rodziłaś.
A nieródkom sie ich nie zakłada (choć slyszalam o specjalnych wkładkach przeznaczonych własnie dla takich kobiet) Poza tym nawet gdybyś się na spiralę zdecydowała, to przemyśl sobie to dokladnie, a nie podejmuj pochopnej decyzji bo jakiś stary dziadek tak powiedzial, chcąc zarobić. Naprawdę nie zastanowił Cię ten tekst, że on to zrobi o połowę taniej, ale tylko do wtorku, bo później za późno? Ewidentnie chce na tobie zarobić, bo liczy że w stresie sobie dasz taką wkładkę "zainstalować".
![]() Edytowane przez tutaj Czas edycji: 2010-04-11 o 21:35 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
A czy ona naprawde mi pomoże?
Bo jeśli ma pomóc, to zdecyduje się na nią, bo jestem zdecydowanie za młoda na kogoś, kto miałby urodzić dziecko, nawet to przez myśl mi nie może przejść.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Alice Przykro mi, że musisz się tak stresować, ale naprawdę bardzo mnie dziwi, że w tak dużych miastach masz problem z dostaniem recepty. Ja sama bez problemu dostałam taką w mieście 40 tysięcznym, gdzie jest jeden szpital i to o beznadziejnej opinii.
Nie pozostaje Ci nic innego jak iść prywatnie. Wspólczuję stresu, wiem jak to jest ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- jezu, jakieś kosmiczne problemy mam z cytowaniem. a więc Autorko wątku- w czym ta spirala biedna ma Ci pomóc? Już zgłupiałam ![]() Ale jeśli chodzi Ci o antykoncepcję na przyszłość, to biorąc pod uwagę to co napisałyśmy o spirali wg mnie już lepszym, choć oczywiście nieidealnym rozwiązaniem, byłoby branie pigułek anty.
![]() Edytowane przez tutaj Czas edycji: 2010-04-11 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego proponuję od razu iść prywatnie, bo szkoda nerwów dziewczyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Skąd jesteś? Ach wrocław
Powiem ci jak przyjaciółka poradziła sobie z metodą Yuzpe. Poszła do spółdzielni lekarskiej i powiedziała panu że jej pani doktor zachorowała i jest na zwolnieniu (normalnie chodzisz do przychodni publicznej) i wraca za kilka dni. Powiedziała że normalnie bierze tabletki Microgynon no i że bardzo nie chce robić sobie burzy hormonalnej i woli nie przerywać brania i prosi o receptę. Alice in Wonderland ja jestem z Gdyni powiem ci kto na sto procent ci to wypiszę! pan doktor Mirosław Skóra, przyjmuje w przychodni publicznej przy SP 40 na Chyloni oraz w dwóch prywatnych gabinetach z czego jeden wiem że jest na karwinach. Chodzę do niego mam akurat rozpiskę jak przyjmuje w przychodni publicznej Wtorek 13:00-17:00 Środa 8:00-13:00 Czwartek 13:00-17:00 Jeśli zależy ci na czasie idź jutro właśnie do spółdzielni lekarskiej do centrum przy Diverse (na przeciwko delikatesów) i powiedz że bierzesz Microgynon - zastosuj metodę Yuzpe. Tam też nie robią problemów z wiekiem. Pozdrawiam, powodzenia ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Acha i w spółdzielni jest 75 zł na wizytę to najtaniej w Gdy :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.