![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wyprawka szkolna i rozpoczęcie roku szkolnego
Za ok tydzień początek roku szkolnego (: Jak przygotowania?
Na co Waszym zdaniem należy zwracać uwagę dobierając wyprawkę dla dziecka? Pamiętajmy też, że początek roku to dla dziecka duży stres. Czy macie jakieś sposoby jak ułatwić dziecku początek nauki lub powrót do szkoły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyprawka szkolna i rozpoczęcie roku szkolnego
Moja córka idzie już do 4 klasy i stresu przed 1 dniem nie ma ,gorzej póżniej
![]() Podstawa to dobry lekki plecak ,osobiscie polecam plecaki z firmy Topgal ,corka nosila ich plecak 3 lata i oprocz normalnych sladów uzytkowania np. ubrudzenia ,slady po pisakach to plecak jest w stanie bdb. Nic sie nie urawalo,wyrwalo,itp zamki blyskawiczne stan idealny,mwszelkie szelki,zapiecia stan super,kolor super. Plecaki maja wyprofilowane plecy i taki aluminiowy stelaż. W tym roku chce nowy plecak i kupimy kolejny z topgal z tym ,że bardziej " dorosły " ![]() Piórnik-lepszy rozkladany na boki niż piętrowy dobre kredki np. o przekroju trójkąta ,łatwiej sie trzyma ,manewruje ,ja polecam Faber castell,super kolory i jakość Nie są tanie ale dobre. Ołówki zdaje sie też mają. Do pisania polecam pióro z wymiennymi wkładami a na koncu ma gumkę,drogi ale ułatwia pisanie ,nie trzeba przekreślać tylko zmazujesz ,nie trzeba używac korektora. W 1 klasie wszytsko zalezy od wymagań pani czym dzieci maja pisać ale pioro przyda sie w przyszłości. No i dac dziecku wybrać jakie chce dodatki w postaci notesiku,pudelka na sniadania ,może jakis zabawny kolorowy brelok do plecaka? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-08-24 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moja jeszcze nie 5 latka (dopiero za miesiac) wlasnie wczoraj zaczela zerowke, stresu zero, przeszczesliwa ze idzie do szkoly.
jesli chodzi o wyprawke pani dala liste co trzeba, takze to bardzo ulatwilo sprawe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zerowka to nie szkoła lub powrót do szkoły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A dziecko w jakim wieku? Bo to wiele zmienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jak to nie szkola? chodzi na caly dzien do szkoly, lekcije sa od 830 do 1530
nie wiem jak w PL ale tutaj w zerowce ucza sie pisac, czytac, liczyc itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
U nas też w zerówce uczą się pisać ,liczyć, czytać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zdaje sie ,że jeszcze 2 lata temu tak bylo ,teraz podobno już mają zakaz ,chodzi o zerowki w przedszkolach. dlatego większośc rodzicow daje dzieci do zerowek szkolnych. U nas zerowka to 8- 12 ,zdaje się te szkolne,potem swietlica czyli nuda .zero posiłków.darmowe. przedszkolne sa jak przedszkolne czyli od rana do max 17 ,opieka non stop,posilki 3,ale płatne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Spotkałam się z tym, że w niektórych szkołach wyprawkę zakupuje nauczyciel- to samo dla wszystkich dzieci. W sumie ma to taki plus, że rodzic jest odciążony i dzieci mają takie same przedmioty, bez różnic.
Ale z drugiej strony takie wspólne zakupy z dzieckiem w jakiś sposób przygotowują go do rozpoczęcia roku szkolnego, nastawiają w jakiś dobry sposób (: Co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Z trzeciej strony - z jakiej racji nauczyciel ma się tym zajmować? Niedługo rodzice zechcą każdą czynność na wychowawcę zwalić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Co do wyposażenia, to ja dostaję ze szkoły dokładne wytyczne jakie mają byc zeszyty, okładki na zeszyty (kolory są przyporządkowane przedmiotom) itd. Książki dzieci dostają w szkole. Przybory mozemy kupic jakie chcemy (ale też mam wypisane jakie sa wymagne), ale też tutaj nie ma aż takiego wyboru jak w Polsce, moje dzieci w Polsce dostają regularnego oczopląsu
![]() Tutaj zeszyty są właściwie takie same (bo jesli i tak maja byc w odpowiednich okładkach), nie ma takiego wyboru wśród okładek, ogólnie początek roku szkolnego (który i tak nastąpi w połowie wrzesnia) nie jest jakąś wielka traumą i nie musi byc poprzedzone wielkimi przygotowaniami. Kredki czy mazaki to nie jest jakaś wielka filozofia, wystarczy kupić dobre i nie łamiace się od byle czego. Dzieci uczą sie już praktycznie od pierwszego dnia, (nie ma żadnych akademii, pasowania na ucznia), msza i normalnie lekcje.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-08-25 o 19:16 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
wolę jak dziecko uczestniczy w kompletowaniu wyprawki wtedy ciesz się z tego że idzie do szkoły z przyborami które samo wybrało i przy tym mniejszy stres moje dzieci bardzo cieszą się że idą do szkoły i stresu nie mają
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
A dla takiego pierwszaka osłodą jest tzw. tyta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nauczycielka daje liste co kupic jakiej firmy itd i tez sadze ze lepiej jest jak dziecko uczestniczy w kompletnowaniu wypraki to super zabawa i w to takie przygotowanie do szkoly, szczegolnie np dzieci co ida pierwszy raz do zerowki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21625064]A dla takiego pierwszaka osłodą jest tzw. tyta
![]() A, no tak, obowiązkowo ![]() U nas we wsi ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
na drugie mam Irena
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21625064]A dla takiego pierwszaka osłodą jest tzw. tyta
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A takie coś
do środka się wkłada słodycze, owoce To się chyba po polsku nazywa róg obfitości. A na Śląsku tyta
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-08-25 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Róg obfitości
![]() Nawiasem mówiąc.... ekhm, idę do I gimnazjum, należy mi się tyta? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
na drugie mam Irena
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21625899]Róg obfitości
![]() Nawiasem mówiąc.... ekhm, idę do I gimnazjum, należy mi się tyta? ![]() u nas nie ma takich obyczajów, z Kaszub pochodzę ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21622905]Z trzeciej strony - z jakiej racji nauczyciel ma się tym zajmować? Niedługo rodzice zechcą każdą czynność na wychowawcę zwalić.[/QUOTE]
O, to racja również (: [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21625899]Róg obfitości ![]() Nawiasem mówiąc.... ekhm, idę do I gimnazjum, należy mi się tyta? ![]() Teraz w sklepach są takie ładne tyty, że sama chciałabym taką na każdym etapie zaczynania czegoś ![]() A właśnie co do cen i kosztów to jak na to patrzycie? Wolicie kupować produkty premium czy tańsze z nastawieniem na późniejsze wymienianie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wiem np. ,że kuzynki córka jest leworęczna i pani wymaga żeby wsztstko miała dla leworęcznych : zeszyty, długopisy, nożyczki itp. a to wszystko oczywiście więcej kosztuje Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- U nas zwyczaju tyty nie ma |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Otóż - za stratę kasy uważam wydawanie jej na NAJTAŃSZE przybory szkolne: zeszyty (100 kartek za 1zł), kredki ołówkowe w sklepie za 2zł/24 kolory, takież pisaki, farbki, dzisiaj widziałam reklamę plecaka za 4,98 w carrefour ![]() A dlaczego? Otóż: najtańsze zeszyty mają cholernie cienkie kartki, które raz, że przy mocniejszym nacisku się targają, dwa - przebija przez nie każde pisadło prócz ołówka, czyli tak naprawdę 100 kartkowy zeszyt nie ma 200 stron, a 100. Kredki - połamane w środku LUB takie jakby z wosku, którymi za bardzo nie da się rysować, bo prawie niewidoczne są. Pisaki - błyskawicznie wysychają lub końcówki się rozdzielają. Plecak za 5zł - niestety, ale taka rzecz ma wytrzymać całkiem spory ciężar, a tu suwak od razu puści lub szwy. To samo np. plastelina - te najtańsze są paskudne, przypominają raczej tłuste ciasto/mazidło, nie da się z nich lepić, a przeważnie bokami się to to tak skleja, że szok. Farby - błyskawicznie wysychają. Wiem to i z własnego doświadczenia (do pracy potrzebują takich pierdół) i z tego, co u dzieci widzę. Szkoda dać kasę na coś, co starczy na tydzień-dwa albo i nie. A powinno spokojnie na kilka miesięcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
No właśnie słyszałam gdzieś takie zdanie, że "oszczędnego nie stać na tanie rzeczy".
Dlatego właśnie zastanawiam się jak to wygląda z perspektywy rodziców (: Czasem też rodzice dzielą przybory na takie w które warto inwestować a na te na które nie. I znowu kolejny problem: często wyższa cena ma związek nie z tym, że dany produkt jest lepiej przystosowany albo lepszy jakościowo, ale na nim znajduje się logo czegoś co jest bardzo trendy ( np hannah montana czy cokolwiek tam jeszcze teraz). Czy jesteście na to wyczuleni? Moim zdaniem, jeśli już jesteśmy gotowi zapłacić wyższą cenę to lepiej inwestować właśnie w coś co już jest artykułem premium. Ale tu właśnie może przyjść konfrontacja z dzieckiem (: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21627838]Pozwól, że skopiuję samą siebie z innego wątku
![]() Otóż - za stratę kasy uważam wydawanie jej na NAJTAŃSZE przybory szkolne: zeszyty (100 kartek za 1zł), kredki ołówkowe w sklepie za 2zł/24 kolory, takież pisaki, farbki, dzisiaj widziałam reklamę plecaka za 4,98 w carrefour ![]() A dlaczego? Otóż: najtańsze zeszyty mają cholernie cienkie kartki, które raz, że przy mocniejszym nacisku się targają, dwa - przebija przez nie każde pisadło prócz ołówka, czyli tak naprawdę 100 kartkowy zeszyt nie ma 200 stron, a 100. Kredki - połamane w środku LUB takie jakby z wosku, którymi za bardzo nie da się rysować, bo prawie niewidoczne są. Pisaki - błyskawicznie wysychają lub końcówki się rozdzielają. Plecak za 5zł - niestety, ale taka rzecz ma wytrzymać całkiem spory ciężar, a tu suwak od razu puści lub szwy. To samo np. plastelina - te najtańsze są paskudne, przypominają raczej tłuste ciasto/mazidło, nie da się z nich lepić, a przeważnie bokami się to to tak skleja, że szok. Farby - błyskawicznie wysychają. Wiem to i z własnego doświadczenia (do pracy potrzebują takich pierdół) i z tego, co u dzieci widzę. Szkoda dać kasę na coś, co starczy na tydzień-dwa albo i nie. A powinno spokojnie na kilka miesięcy.[/QUOTE] tu się z tobą zgodzę ,ze "tanie mięso psy jedzą" jeśli chodzi o kredki , pisaki , plecaki ale co do zeszytów to kupuję np. w promocji w lidlu albo tesco i nie widzę różnicy między tymi kupionymi w niormalnej cenie, więc po co przepłacać Cytat:
mój starszy syn juz wyrósł z tego(12 lat) na szczęście a młodszy jeszcze nie urósł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Libra, u mnie dzieciaki kupują nie wiem gdzie (mam wrażenie, że to biedronkowa seria, nie każde takie od nich zeszyty są, część tylko) takie dziadostwo, że szok. A już jak piórem piszą, to niemalże każda kartka z dziurą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie no to faktycznie , ja w tamtym roku kupowałam w lidlu te w twardej oprawie w promocji i w tym tez i wydaje mi się ,ze są ok nie przebija na drugą stronę , chociaż mój piórem nie pisze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze słyszę o tycie (dobrze odmieniłam?
![]() ![]() Co do wyprawki- ja dostałam listę rzeczy przed wakacjami. Niektóre rzeczy były skonkretyzowane (np. kredki koniecznie pastele pentel), ale już farbki zupełnie obojętne (bez znaczenia czy plakatówki, akwarele itd. ) Na zakupy szkolne pojechaliśmy do hipermarketu, wybór był taki, że zajęło nam to kupę czasu ![]() Ważne było dla mnie też, żeby bloki techniczny i rysunkowy miały porządne kartki- białe, a nie szare, nie za cienkie i nie zmechacone, bo widziałam np. bloki techniczne, których kartki były ewidentnie makulaturowe i przypominały bardziej papier toaletowy, a wiadomo- jak kartka jest byle jaka, to choćby najpiękniejsza praca straci na tym, zresztą po takiej zmechaconej kartce gorzej się maluje. Sama nigdy nie mogłam się doczekać tych szkolnych zakupów- co roku wyjazd po zeszyty i książki , to było dla mnie wielkie wydarzenie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
u mnie normalnie:
książki zamawiam z innymi rodzicami w wydawnictwie angielski kupiłam na kiermaszu szkolnym religię zamówi katechetka zeszyty, kredki, nożyczki są z tamtego roku bloki, pędzle,ołówki zawsze są domu zapasy koperty, kleje, temperówki, atrament dokupuje się w miarę potrzeby |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21633087]Libra, u mnie dzieciaki kupują nie wiem gdzie (mam wrażenie, że to biedronkowa seria, nie każde takie od nich zeszyty są, część tylko) takie dziadostwo, że szok. A już jak piórem piszą, to niemalże każda kartka z dziurą...[/QUOTE]
Właśnie, jak jest z doborem pióra? Kierujecie się czymś konkretnym? Bo właśnie jest kwestia tego wyboru, pomiędzy stalówkowym a kulkowym- wiem, że pióra stalówkowe mają tą zaletę, że zmuszają dziecko do prawidłowego trzymania, ale dzieci nie kontrolują jeszcze nacisku na kartkę i strasznie niszczą. Takie też łatwiej rozmazuje niż kulkowe. Stabilo wprowadziło pióro kulkowe do nauki pisania- wyprofilowanie uchwytu wymusza odpowiednie trzymanie przez dziecko, co zastępuje funkcję tego kąta stalówki. Ktoś z was miał już z takim do czynienia i ma jakieś zdanie?(: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrezygnowałysmy z tego dośc szybko, tym bardziej, że pani w szkole raczej zalecała pióro ze stalówką.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.