|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 489
|
Panettone.
Czy wie może ktoś jak się robi włoskie ciasto Panettone? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczna za przepis
|
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 12
|
Ja się nie znam na zagranicznych potrawach. Oto to, co znalazłam (i nie jestem pewna, czy o to chodziło):
Panettone Bread and Butter Pudding - Panetone i maślany pudding. Składniki: - 575 ml (ok. szklanki) mleka 1 % lub bez tłuszczu, - tyle samo kremowej wysoko procentowej śmietanki, - laska wanilii, - 4 średnie jajka, - 170 g bardzo drobnego cukru, - panetone (gotowy) pokrojone w grubsze plastry i posmarowane masłem, - 1 pomarańcza bez skórki, - 3 łyżki koniaku, - troszkę cukru pudru. Wykonanie: Połączyć mleko i śmietankę w rondelku i zagotować. Wanilie przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarnka, wrzucić wszystko do mleka. Ubić jajka z cukrem do białości. Przestudzone mleko wlać do jajek mieszając ( laskę wanilii wyjąć). Ma wyjść coś jak budyń. Nagrzać piekarnik do 160 C. Zanurzać po kolei plastry panetone w "budyniu" i wykładać nimi naczynie do zapiekania. Wlać ostrożnie pozostałą resztę budyniu na wierzch, naczynie wstawić do rondla i wlać gorącą wodę do połowy wysokości naczynia z zawartością. Posypać cukrem i piec ok. 45 min. Powinna być skórka po wierzchu, ale półpłynne w środku. 8-12 porcji, przygotowanie - 5 min. zapiekanie 45 min. Łatwe. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.






