Panettone. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-05, 11:52   #1
green_tea
Raczkowanie
 
Avatar green_tea
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 489

Panettone.


Czy wie może ktoś jak się robi włoskie ciasto Panettone? Jeśli tak, będę bardzo wdzięczna za przepis
green_tea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-07, 20:43   #2
klauduska.str
BAN stały
 
Avatar klauduska.str
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 12
Red face Dot.: Panettone.

Ja się nie znam na zagranicznych potrawach. Oto to, co znalazłam (i nie jestem pewna, czy o to chodziło):
Panettone Bread and Butter Pudding - Panetone i maślany pudding.

Składniki:
- 575 ml (ok. szklanki) mleka 1 % lub bez tłuszczu,
- tyle samo kremowej wysoko procentowej śmietanki,
- laska wanilii,
- 4 średnie jajka,
- 170 g bardzo drobnego cukru,
- panetone (gotowy) pokrojone w grubsze plastry i posmarowane masłem,
- 1 pomarańcza bez skórki,
- 3 łyżki koniaku,
- troszkę cukru pudru.
Wykonanie:
Połączyć mleko i śmietankę w rondelku i zagotować. Wanilie przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarnka, wrzucić wszystko do mleka. Ubić jajka z cukrem do białości. Przestudzone mleko wlać do jajek mieszając ( laskę wanilii wyjąć). Ma wyjść coś jak budyń. Nagrzać piekarnik do 160 C. Zanurzać po kolei plastry panetone w "budyniu" i wykładać nimi naczynie do zapiekania. Wlać ostrożnie pozostałą resztę budyniu na wierzch, naczynie wstawić do rondla i wlać gorącą wodę do połowy wysokości naczynia z zawartością. Posypać cukrem i piec ok. 45 min. Powinna być skórka po wierzchu, ale półpłynne w środku.
8-12 porcji, przygotowanie - 5 min. zapiekanie 45 min. Łatwe.
klauduska.str jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:47.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.