![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Zioła na trądzik Podobno działa
pięciornik gęsi
wrotycz uczep mięta pieprzowa glistnik (jaskółcze ziele) zaparzamy plaska łyzeczke do herbaty i pijemy 2xdziennie. wszystkie zioła kupujemy po tyle samo gram, mieszamy w równych proporcjach i trzymamy w szklanym lub plastikowym pojemniku. Ps. znalazłam ten przepis na Kafeterii , osoby które piły ta mieszankę twierdzą że całkowicie pozbyły się trądziku bądź w znacznym stopniu trądzik się zmniejszył. Jestem na etapie zamawiana ziół mam zamiar przetestować ,napiszę o efektach jak coś. UCZEP-w tym przypadku chyba chodzi o trójlistkowy wspomaga fizjologię organizmu w działaniach przeciwreumatycznych - wspomaga walkę z łuszczycą - wspomaga w likwidacji problemów skórnych oraz alergii. ......................... ......................... ...... ......................... ..... GLISTNIK(jaskółcze ziele): * o Surowiec zielarski: ziele glistnika (Chelidonii Herba), korzeń glistnika (Chelidonii Radix). o Skład chemiczny: ok. 20 alkaloidów izochinolinowych (m.in.: chelidonina, berberyna, chelerytryna, sangwinaryna, protopina i inne), kwasy organiczne (kwas chelidonowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz pochodne kwasów fenolowych, saponiny, duże ilości soli wapniowych oraz enzymy proteolityczne. o Zbiór i suszenie: ziele (młode pędy) zbierać najlepiej w okresie kwitnienia w maju i czerwcu. Suszyć w podwyższonej temperaturze ok. 30°C[4]. o Działanie: + chelidonina wykazuje działanie rozkurczowe na drogi żółciowe, przewód pokarmowy i oskrzela oraz żółciopędne i słabe uspokajające. + chelerytryna i sangwinaryna wykazują działanie bakteriobójcze, pierwotniakobójcze, grzybobójcze, + przeciwnowotworowe (chelidonina hamuje podziały komórek) + używany powszechnie jako lek usuwający brodawki (kurzajki) na skórze. Wystarczy kilka razy posmarować kurzajkę sokiem mlecznym z glistnika. Kurzajkę uprzednio należy zmiękczyć wodą z mydłem. Działanie to wiąże się z obecnością w soku chelidoniny. PIĘCIORNIK GĘSI : * Roślina lecznicza: o Surowiec zielarski: ziele - Herba Anserinae (Herba Potentille anserine), korzeń o Działanie: środek ściągający i przeciwzapalny, a także rozkurczający na mięśnie gładkie. Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowych charakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy żółciowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit. Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie.[3]. Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych[1]. o Zbiór i suszenie: ziele zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w temperaturze do 60°C. * Sztuka kulinarna: surowe liście dodaje się do zup, kasz, można przygotować jak szpinak. Kłącze jadalne na surowo lub gotowane (w smaku podobne do pasternaku) * Kosmetyka: Dawniej we Francji stosowano wyciąg wodny z pięciornika (l'eau de beauté) do pielęgnacji cery. * Garbarstwo: Roślina niegdyś używana w garbarstwie ze względu na dużą ilość garbników................ ......................... .......... . MIĘTA PIEPRZOWA: # Roślina lecznicza * Surowiec zielarski : Liść mięty pieprzowej (Folium Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są: olejek miętowy, kwas askorbinowy (25 mg%), karoten (do 40 mg%), rutyna (14 mg%), apigenina, betaina, kwas oleanowy i ursulowy. * Przetwór : olejek miętowy (Oleum Menthae piperitae), w skład którego wchodzą: mentol (monoterpen), który oddziałuje na receptory zimna, wywołując uczucie chłodu; mentofuran, menton, octan mentolu, walerianian mentolu, felandren, pinen, cyneol, piperyton, jasmon, garbniki (6-12%), flawonoidy. * Działanie : Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit. informacje większości z Wikipedia.
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zioła na trądzik Podobno działa
Słyszałam o herbatce Acneflos - do nabycia w aptekach. Wiem, że jest tam skrzyp polny, dziurawiec, fiołek trójbarwnyi rumianek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja chodzilam do naturoterapeutki. Mialam mieszanke chyba 60 ziol. I musialam pic codziennie co pol godziny pol szklanki tego paskudztwa. Nic nie pomagalo i zniechecilam sie dosc szybko.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po tym co bratek zrobił z moja cera, nigdy juz nie wezme do ust zadnego ziela na tradzik!!! A kyszzz.....!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja po ziolach tez mialam okropny wysyp, malo co pomagaly, byly paskudne w smaku i drogie...
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Mi bratek pomagał na cerę pod warunkiem że piłam regularnie jak odstawiłam bratka znowu dopadł mnie wysyp
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Fiołek trójbarwny na trądzik :).
Ostatnio odkryłam coś cudownego na trądzik! A mianowicie fiołek trójbarwny
![]() 1. Robię herbatę z 2 torebek fiołka trójbarwnego. 2. Parze pod przykryciem przez 20 minut. 3. Namaczam tym naparem waciki i kładę je na skórze na około 5-10 minut. Na razie sprawdziłam tę metodę na moich okropnych, trądzikowych plecach... - Efekt? Po 4 dniach (2 z dziennie) trądzik zmniejszył mi się w jakiś 70-80 % ![]() ![]() Naprawdę polecam spróbować - przecież nie zaszkodzi, a może okazać się najlepszym lekiem na trądzik ![]()
najlepsze wakacje w moim życiu ! Turcja 08.07 - 22.07 ![]() mój największy cel na wakacje : wyśmienita zabawa + niesamowite wspomnienia : wykonany! ![]() walczę z trądzikiem: kuracja skinorenem, isotrexinem i tetracyliną ![]() Edytowane przez Katelicious Czas edycji: 2009-03-02 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zioła na trądzik :).
juz było wiele wątków o bratku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ale ja nie mówię o bratku tylko o fiołku
![]()
najlepsze wakacje w moim życiu ! Turcja 08.07 - 22.07 ![]() mój największy cel na wakacje : wyśmienita zabawa + niesamowite wspomnienia : wykonany! ![]() walczę z trądzikiem: kuracja skinorenem, isotrexinem i tetracyliną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
fiolek trójbarwny=bratek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nie wiedziałam, że bratek i fiołek trójbarwny to to samo
![]() Naprawdę pomaga ![]() ![]() ![]() PS. Kiedy zaczniesz już swoją kurację napisz jakie są u Ciebie efekty ![]()
najlepsze wakacje w moim życiu ! Turcja 08.07 - 22.07 ![]() mój największy cel na wakacje : wyśmienita zabawa + niesamowite wspomnienia : wykonany! ![]() walczę z trądzikiem: kuracja skinorenem, isotrexinem i tetracyliną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dla tych ktorzy chca uzywac ziol na tradzik polecam wybrac sie do sklepu zielarskiego. Tam na pewno cos poradza.
Mi np doradzili 2 kremy i jak na razie jestem zadowolona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Bratek to nie fiołek trójbarwny!
Bratek pochodzi z rodziny fiołkowatych (jest typem rośliny ogrodowej - nazywany jest fiołkiem ogrodowym), ale nie można go mylić z leczniczym fiołkiem trójbarwnym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
no dobra nie chce się klócić,ale jak idę do apteki i proszę o herbatkę z bratka dostaję taką z napisem "fiolek trójbarwny"... chyba mi nie wciskają kitu,bo kupowalam już wiele razy i zawsze dostaje to samo...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
jeśli naprawde działa to tez sprobuje...
mysl o pozbyciu sie tradziku z plecow jest kusząca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No ba ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
na szczęście plecy mam idealnie gladkie... za to problemy z buźką :/ powiem,że ten Twój bratek dziala ,wczoraj 2 razy zrobilam sobie ten oklad, zaraz też ide zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Pracuję w aptece i sama stosuję taką praktykę. Otrzymałyście zapewne Bratek z firmy Herbapol Lublin - zobaczcie co po łacinie jest napisane w składzie - Viola tricoloris/tricolor - czyli fiołek trójbarwany, ale!
Działanie lecznicze, wspomagające przy trądziku, liszaju itd. ma tylko fiołek trójbarwny, a nie fiołek ogrodowy (pospolicie bratek). Mówiąc w aptece "bratek" nikt nie będzie wciskał przecież sadzonek ogrodowych ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() Chyba już sama zakręciłam... ![]() Edytowane przez kiniak88 Czas edycji: 2009-03-03 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a ja lykam tabletki z bratkiem i nie wiem czy to az taka jego zasluga (wlaczajac uzycie kosmetykow antytradzikowych) ale stan mojej cery sie poprawil
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Od wczoraj pije i okładam sie tym fiołkiem
![]() Jakie to nie dobre w smaku.. ble.. za pierwszym razem o mało nie zwymiotowałam ![]() ![]() efekty sa. niewielkie ale na poczatek niezle : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
no to moje drogie, od dzisiaj rozpoczynam w takim razie taką kurację:
fiołek trójbarwny: 2 napary do picia+ jeden do smarowania twarzy i dekoltu. i tak codziennie. dam wam za 7 dni znać jak się sprawuje, później wrócę tu po dłuższym czasie z dalszymi relacjami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Zalecam jednak ostrożność. Czasami po wypiciu herbatki ziołowej i wyjściu na słońce na skórze lubi pojawić się podrażnienie. Dlatego ostrożnie
![]()
![]() |
#26 |
BAN stały
|
od dawna stosuję blockery 50+ i nie lubię słońca- unikam ile się da więc mi nic nie grozi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
DZIEŃ 7. Tak więc dzisiaj mija mój 7. dzień bratkowej kuracji. Dla ścisłości: - mam bardzo częste chorobliwe problemy z trądzikiem, nie oczekuję super efektów w miesiąc, ewentualnie w dwa. - specjalnie rozpoczęłam kurację w pierwszy dzień swojego cyklu by móc porównywać jak wpływa ona na moją twarz zależnie od faz cyklu. Tak więc pierwsze dni związane z okresem "podarowały" mi mnóstwo wykwitów, smarując je naparem odnosiłam wrażenie, że już nie są takie bolące i czerwone (takie moje wrażenie, ale na ile w tym prawdy to nie wiem). Po okresie powinnam mieć spokój z wykwitami na conajmniej 3 dni, jak na razie nie doczekałam tego "spokoju", krostek jest pełno, napar jak na razie sobie nie radzi, a brak "spokoju" chyba jest spowodowany zapchaniem pewnym kosmetykiem - odstawiłam go i zobaczę jak dalej będzie reagować moja skóra wraz z pomocą bratku (przepraszam, fiołka). Podsumowanie: nie uzyskałam cudownych rezultatów za pierwszym jak i po kilkudniowym stosowaniu fiołka jak niektóre dziewczyny, które tutaj się wypowiadają. Nie mniej daję mu nadal szansę i wróce z dalszym komentarzem do kuracji za tydzień, ewentualnie postaram się o jakieś zdjęcia obrazujące ewentualne zmiany. Pozdrawiam : ] Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2009-05-31 o 16:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Okłady muszę wypróbować
![]() Ale do picia mam pewne opory... Już kilka razy zaczynałam kuracje bratkiem, ale po jakiś 3 tygodniach rezygnowałam. Powód? - Wysyp! Nie wiem jak w waszych przypadkach, ale u mnie bratek po tygodniu picia wyciagał wszystko co ukryte pod skóra na wierzch. I mogłam sobie pić i pić, a krostek było coraz więcej. Zawsze załamana odstawiałam bratka i czekałam na wygładzenie skóry. Wiem, że wysyp to znak, że skóra się oczyszcza, ale jakos nie mogłam wytrzymać z taka twarzą zbyt długo. Poza tym przy bratku strasznie dużo sikałam [ ![]() ale może w wakacje znów spróbuje kuracji bratkowej, mam nadzieję, że duac pomoże mi sie uporać z 'oczyszczaniem' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
![]()
ooo ja :O
to może ten potworny wysyp mam właśnie od fiołka? ale mówisz, że jak coś to efekt oczyszczania skóry, czyli za jakiś czas mi przejdzie, i będzie gładziutko? kurde, jak mam mieć ciągle taki wysyp to ja też rezygnuję ;/ niestety w mojej pasji nie mogę sobie pozwolić na ciągłą tragedię na buzi;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Tak mi powiedziała pielęgniarka-znajoma... że dostałam wysypu, bo skóra się oczyszcza
Widocznie mam bardzo zanieczyszczona skórę, skoro po 2 tygodniach wysypu nadal nie wracała do normy, tylko ciągle 'coś' ![]() boję się dłużej stosować bratka, co jak wysyp nie przejdzie po jakimś czasie? niedługo zaczynam pracę więc na razie eksperymentować zabardzo nie mogę, wstyd będzie się pokazać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.