|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
CO mam zrobić żeby zarabiać 500zł więcej zapytałam! Nic Długo się zbierałam i w końcu poszłam zapytać o szefa , co mam zrobić, żeby więcej zarabiać. Niech mi da nowe zadania, bo chcę zarabiać 500zl więcej.Nie chcę nic za darmo, powiedziałam, że chce realne zadania bo chcę więcej zarabiać. Nie starcza mi na dojazd do pracy. Teraz pracuję dla niego w dziale handlowym. I wiecie co? Do znałam szoku co mi powiedział. - A co ma Pani czas? to co nudzi się Pani, to może porozmawiamy dlaczego ma Pani czas? To co Pani w ogóle robi, że ma Pani czas na więcej!!!!!!!!!!!! - A ja w szoku! zaczęłam najpierw mówić, że chcę jakiś system wynagrodzeń, chcę sie lepiej zmotywować. - a on do mnie : - A teraz Pani nie jest!!!!!!! To nie zależy Pani na pracy!!!!!! - a ja źle mnie Pan zrozumiał, ja potrzebuję więcej pieniędzy!!!!!!!!!!!Chcę więcej zarabiać , chcę ambitne zadania, chcę system wynagrodzeń, który mnie będzie motywował do efektywniejszej pracy. - a on: Ten system który jest jest dobry! Juz dawno wiedziałem, że nie pracujecie efektywnie!!!!!! - ja nic (poczułam że rozmawiam z betonem, że do niego nigdy nie dotrze że nie ma żadnego systemu wynagrodzeń, bo jest tylko taki, że jest premia uznaniowa, zależna od jego dobrego humoru). Poczułam,że rozmowa nic nie da , a nawet pogarsza. Moja prośba o wyznaczenie zadań za które mi zapłaci skończyła się tak, że musiałam wyjśc z pokoju, ale najpierw powiedzieć że ze wszystkiego jestem zadowolona, nic nie trzeba zmieniać i o nic sie nie chce upominać, bo przecież wszystko jest idealne w Jego firmie. (to firma prywatna, jeden właściciel) Co mi pozostało: jestem ambitna, potrzebuję pieniędzy, ale jestem w sytuacji bez wyjśćia. Mogę zmienić pracę, ale ją lubię, chciałam po prostu zarabiać więcej i mam czas na więcej zadań. Obejrzałam się po innych w firmie i jak mają czas to udają że coś robią, albo nie robią nic, albo robia jedną czynnośc 10x dłużej niż trzeba...... Nie walczę już, zrozumiałam że w pracy na etat, w prywatnej firmie nie wolno się o nic upominać i nic nie zależy od ciebie, trzeba się przystosować i robić minimum żeby się nikt nie czepiał. Nie wolno się wychylać i o nic upominać. A jak jest na waszych etatach? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: CO mam zrobić żeby zarabiać 500zł więcej zapytałam! Nic
Cytat:
Gdyby mój pracownik tak zaczął rozmowę to podobnie bym zareagowała. zly przekaz. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;37181175]no ja się nie dziwię.
Gdyby mój pracownik tak zaczął rozmowę to podobnie bym zareagowała. [/QUOTE] A czemu? Dziewczyna nie chce nic za darmo. Jest gotowa pracować więcej i wykonywać trudniejsze zadania i na wejściu to zadeklarowała. Jest gotowa więcej dać/robić, by więcej otrzymać. To z punktu widzenia pracodawcy znacznie bardziej wartościowa postawa, niż taka, w której pracownik się domaga większego wynagrodzenia za tę samą pracę i takie same efekty jak dotychczas. A szef mms_gallery (o ile przedstawiony przez nią obraz jest prawdziwy) najwyraźniej jest niedojrzałym menedżerem, który prawdopodobnie nie potrafi wykorzystać potencjału pracowników. Jeśli nie ma premii wynagradzającej konkretne, oczekiwane efekty pracy, tylko szef daje "po uważaniu", na dłuższą metę będzie niezadowolony i on, i jego pracownicy.
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Samo tupnięcie nogą i powiedzenie "ja chcę" i "!!!!!!" raczej nie wystarczy.
Złe podejście. |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Szefa nie interesuje że nie starcza Tobie na dojazdy on ma to w d...
Z tego co pamiętam to powinno mówić się co się dokonało dla firmy np dzieki mnie firma zwiekszyła obroty.
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
A 500 zł to jaki procent Twoich zarobków?
Może to za duża suma...może lepiej byłoby poprosić o podwyżkę zarobków np o 10% ze względu na dobrą organizację pracy i wtedy zgłosić gotowość do podjęcia się dodatkowych zleceń. Pretensje, że nie starcza Ci na dojazdy raczej na wiele sie nie zdadzą. |
|
|
|
|
#7 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie więc proponujesz? Autorce wątku przydadzą się rady. ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- [1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;37185781]pisałam o przekazie a nie o samemu zamierzeniu. [/QUOTE] Chodzi Ci o formę rozmowy? Coś mi podpowiada, że została zastosowana taka forma komunikacji, jaką zapewne sam Szef kształtuje i stosuje w firmie.
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 11:51 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
przede wszystkim "wybadać" zarówno szefa jak i pracowników, podpytać się, może podczas rozmowy coś zaproponować a nie histerycznie krzyczeć daj mi więcej pracy i pieniędzy. Jakbym była pracodawcą i usłyszała coś takiego to pierwsze, co bym pomyślała to "aha, chyba komuś się nudzi". Siły na zamiary. I wedle mojej wiedzy raczej się nie wyskakuje z podwyżką pt. 500zł tylko np. 100 - 200zł.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że mms_gallery chce aż 500 złotych więcej? Ty nie chciałabyś o tyle więcej zarabiać (bez względu na wyjściowy poziom wynagrodzenia)? Każdy by chciał, ale mało kto deklaruje przy tym chęć cięższej pracy i wykonywania bardziej złożonych zadań. Większość narzeka na poziom wynagrodzenia i chciałaby otrzymywać wyższą pensję za tę samą pracę. Nie wiem też skąd założenie o histerycznym krzyku. Może wynika z tonu posta, którego autorka pewnie napisała pod wpływem emocji? Może ona sama dokładnie sprecyzuje w jaki sposób i jakim tonem się do Szefa zwróciła - to chyba wiele wyjaśni.
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że to nic złego że ktoś jest ambitny i chce więcej zarabiać. Firma powinna zapewniać takiej osobie szanse, no chyba że w większości prac na etat nie da rady więcej zarabiać.
|
|
#15 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
A co zatem Twoim zdaniem jest motywacją? "Daj mi większą pensję, ale zabierz część pracy"?Cytat:
Szef, o którym mowa, obnażył swój kompletny brak kompetencji menedżerskich; nie potrafi pracy zaplanować, nie umie jej monitorować ("To co Pani w ogóle robi, że ma Pani czas na więcej?" - co to za szef, ktory nie wie, jak wykorzystują czas pracy jego pracownicy), stosuje anachroniczny sposób premiowania, który nie służy ani pracownikom, ani - paradoksalnie - nawet jego firmie, bo nie jest powiązany z realizacją celów, które się pracownikom wyznacza do wykonania. ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Otóż to. Ale nawet jeśli nie ma takich możliwości, to należy to powiedzieć wprost pracownikowi, bo lepszy jasny, uczciwy komunikat, niż obrona przez atak na człowieka, który o możliwości takie pyta.
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 17:02 |
|||
|
|
|
|
#16 | ||
|
Konto usunięte
|
pozwól że zacytuję:
Cytat:
Cytat:
chcę, chcę, Pan mnie źle zrozumiał, bo ja chcę i tak ma dobrego szefa, że po takim przedstawieniu nie wyleciała z pracy
|
||
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Facet strzela sobie w kolano, bo nie chce wykorzystać faktu, że jego pracownik chce pracować więcej i efektywniej. Dziewczyna być może nie umie ubrać w słowa tego, o co jej chodzi, ale jej celem jest danie od siebie więcej i otrzymanie za to więcej większego wynagrodzenia. Prosty, sprawiedliwy układ.
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 17:21 |
||
|
|
|
|
#18 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Również uważam że dziewczyna źle się do tego zabrała. Z punktu widzenia kierującego zespołem piszę - gdyby to do mnie ktoś przyszedł z czymś takim, to odebrałabym to źle. Skoro sama nie wie, co należałoby robić, by zarabiać więcej, w sensie nie ma konkretnych propozycji (zdobyć kontrakt, usprawnić procesy tworząc tym samym dodatkowe capacity) to najlepszy dowód że nie ma za co dać tej podwyżki. Nie jest zadaniem szefa wynajdowanie jej sposobu dodatkowego zarobkowania. Zadaniem szefa jest upchnięcie jak największej ilości zadań w ramach istniejących zasobów ludzkich. Bezlitosne to, ale takie są fakty. Wzmiankę o daniu realnych zadań litościwie przemilczę, bo naprawdę mam nadzieję że z czymś takim do szefa nie wyleciała ![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Przy okazji zakomunikowała że ma trochę wolnego czasu, świetna wiadomość dla przełożonego na wypadek dodatkowej pracy. Zdołała oprócz tego przekazać, że nie daje z siebie wszystkiego i nie traktuje tego co robi jak ambitne zadania oraz że w zasadzie jest zdolna do efektywniejszej pracy. Super. Nie zrozumcie mnie źle. Mniej więcej rozumiem o co chodzi Autorce i może nie jest to od czapy. Ale zabrała się do tego w masakryczny sposób. ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Mylisz się jeśli myślisz że w obecnych realiach przełożeni zawsze monitorują ściśle zadania i pracę podległych osób. Tak rzeczywiście bywa w niektórych branżach, zaś w innych występuje daleko posunięta autonomia pracownika w tym zakresie. Jak długo robota jest zrobiona. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-10-22 o 17:53 |
||
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Jak według Was więc powinnam zakomunikować, że chcę:
inne obowiązki, lepiej płatne - że system wynagradzania jest zły, bo premia uznaniowa (zależna od dobrego humorku) nie motywuje mnie, - jak zakomunikaować delikatnie że firma jest źle zarządzana, nikt nie jest zmotywowany, Ja nie prosiłam o podywżke. Ja prosiłam o wyznaczenie nowych obowiązków , które zapewnią mi więcej kasy. Niestety mój szef jest zapatrzony w siebie i nie dociera do niego że cos jest źle w jego firmie. Mam byc zadowolona i już. Nie rozumiem za co miałabym wylecieć? że powiedziałam że chce ambitniejsze obowiązki niz wypisywanie faktur? Chcę poszukać nowych klentów, ale nie za darmo. Obejrzałam się po firmie i nikt absoltnie nikt nie robi niczego powyżej tego co musi. Nikt nie podnosi słuchawki, bo mu się nie chce. Ja chcę ale nie darmo, to źle? |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a. trudność i intensywność zadań nie została dostosowana do poziomu kompetencji pracownika b. poziom kompetencji pracownika wzrósł na tyle, że można go delegować do innych, bardziej złożonych zadań albo zlecić tych zadań więcej lub c. szwankuje organizacja pracy - w sensie dopasowania ilości zadań do ilości pracowników. Nikt przy takim systemie pracy nie wini pracownika za to, że - mówiąc kolokwialnie - wyrabia się ze swoimi zadaniami w czasie znacznie krótszym, niż to zostało przewidziane. Ponadto, stopień autonomii dawany pracownikowi nie zależy od branży, ale od stopnia rozwoju i dojrzałości organizacji, kultury organizacyjnej, modelu zarządzania oraz etapu rozwoju pracownika i dopasowania jego poziomu kompetencji do stopnia trudności zadania. Z posta autorki wynika, że firma, w której pracuje, to nie jest rozwinięta organizacja o wysokiej kulturze organizacyjnej (właściciel = pracodawca = szef; przedpotopowy, nie nastawiony na efektywność system premiowy; styl komunikacji przełożonego).
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 18:36 |
|
|
|
|
|
#21 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo i co to znaczy "chcę więcej pracować i więcej zarabiać". Nic. Możesz 3 razy, zamiast 1 raz skanować wszystkie papiery = będziesz miała więcej pracy. Ale czy będzie w tym jakiś sens? Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Żadna ilość cytatów z teorii zarządzania jaką możesz wkleić nie podważy mojej pewności w tym zakresie, bo ja te branże przerobiłam. Aktualnie jestem akurat w bardziej "autonomicznej" z puntu widzenia pracownika. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-10-22 o 18:50 |
||||||
|
|
|
|
#22 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale żeby to zrobić, trzeba mieć pewność, że szef ma otwartą postawę i nie potraktuje tego jako atak na stan obecny i siebie; a niestety, w tym przypadku tak chyba nie jest. ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Przykładowo w bankowości są realizowane projekty z zakresu tworzenia nowych produktów, procedur, usprawnienia procesów obsługi klienta, itp., itd. I nikt nie sprawdza na każdym etapie dnia w jakim miejscu realizacji tego projektu znajduje się osoba w niego zaangażowana. Tak jest w każdej branży, bo w każdej jest obszar wymagający stałego monitoringu, wręcz drobiazgowej kontroli, oraz taki, gdzie można dojrzałemu pracownikowi o sprawdzonych kompetencjach dać pełną swobodę. Chyba że te niewdzięczne, wymagające drobiazgowej kontroli akurat frima outsoursuje. Cytat:
Jeśli do Twojej branży - jak twierdzisz "autonomicznej" - do Twego zespołu, trafi osoba tuż po studiach, z dobrymi chęciami, wiedzą teoretyczną, ale bez praktyki, bez doświadczenia w realizacji takich zadań, to czy dasz jej ten sam poziom autonomii co doświadczonemu pracownikowi, ktory zjadł zęby na takiego rodzaju zadaniach? Podejrzewam, że jako przytomny menedżer albo powierzysz nowemu proste, nieskomplikowane zadania, albo dasz trudniejsze, ale za to będziesz mu udzielać więcej wsparcia, a jednocześnie bardziej ściśle, bliżej i częściej monitorować niż tego doświadczonego, bo nowemu na każdym kroku może się przydażyć błąd, który zarzutuje na ostateczny efekt.
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 19:18 |
||||
|
|
|
|
#23 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wykazałam po prostu, że istnieją branże, w których doświadczenie pracownika nie koreluje, lub słabo koreluje, jeśli być ścisłym - z pozostawioną mu autonomią. A nie, że we wszystkich branżach tak jest. Zapewniam Cię, że trade jest zatwierdzany przez tyle samo szczebli w przypadku pracownika ze stażem rocznym, jak i 10-letnim. Z dojrzałością organizacji nie ma to nic wspólnego. Śmiem wręcz twierdzić, że z takiego banku, który z uwagi na dojrzałość organizacji daje pracownikom szerszą autonomię w procesowaniu transferów, klienci szybko by zwiali ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- I przepraszam za OT
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-10-22 o 19:30 |
|||
|
|
|
|
#24 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
No, OT się rozwinął, faktycznie
Szukam korka do Theoremy 100ml Edytowane przez allie Czas edycji: 2012-10-22 o 19:47 |
|||
|
|
|
|
#25 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracowałam kiedyś jako specjalista ds. funduszy inwestycyjnych w dużym i z długą tradycją amerykańskim banku inwestycyjnym. Dzień był rozplanowany co do godziny, prawie cała aktywność związana była właśnie ze zleceniami sprzedaży i kupna czyli trades - i cała była ściśle monitorowana. Naprawdę istnieją takie branże---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Nie chciałam być złośliwa. Po prostu mam wrażenie że patrzymy z dwóch zupełnie różnych punktów widzenia. ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
- inne konsekwencje ma niedoszacowanie rezerwy o 20%, a zupełnie inne łatwy do popełnienia błąd, polegający na ściągnięciu 500 K z konta USD, zamiast, bo ja wiem, EUR (bo klient akurat ma oba).
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-10-22 o 20:01 |
||
|
|
|
|
#26 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w tych samych firmach są pracownicy, którzy zajmują się innym bszarem, mają inną specjalizację i pełną autonomię; przypuszczam, że i w Banku Inwestycyjnym ![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To równie dobrze mogłabyś do niego przyjść i powiedzieć, że CHCESZ zostać kierownikiem i żeby Ci więcej płacił z tego tytułu. Albo w ogóle CHCESZ zostać prezesem.
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Zrozumiałam, że zapomniałam Wam napisać o bardzo istotnym fakcie i przez to takie reakcje z kosmosu niektóre.
Szef rozmawiałam ze mna kilka miesięcy wcześniej, że mam być jego zastępcą i ja będę decydowała o połowie premii dla pracowników a drugą połowę on. Powiedział, że mam iść na kolejne zresztą juz studia (mam skończone 3 kierunki ekonomiczne i zarządzanie). Poszłam na cotrolling i skończyłam. Napisałam mu pracę i raporty o tym co jest do poprawy - pełny Balanced Scorecard oparty na wskaźnikach, wywiadach z pracownikami, bilansach, raportach zysków i strat oraz analizie cash flow -wystarczy!!!!!!!????????? ? Rozmowa po rozmowie i nic - zero wniosków, więc odpuściłam, zrozumialam że on nie rozumie w ogóle zarządzania, ( 90 % czasu podejmjuje decyzje administracyjne, 5% operacyjne, 0,5% strategiczne i jakiś procent innych) Zajmuje sie analizowaniem kto się spóźnił, zamiast zanalizować które produkty są źle rotujące. Mogłabym tu przepisać zrównoważoną kartę wyników ale nie o to chodzi. Chodzi o to że to jest BETON, zrozumiałam, że praca na etat w prywatnej firmie to BETON - nie mam szansy na nic, to już trwa 7 lat! Ja tylko podnoszę kwalifikacje (studia, kursy, języki ) a nic za tym nie idzie. Tylko nie radzcie mi szukania nowej pracy na etat. Edytowane przez mms_gallery Czas edycji: 2012-10-23 o 08:07 |
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
Chodzi też o forme przekazu szczeliłaś sobie w kolano.
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
Według mnie żadna forma przekazu nie będzie dobra. Mam siedzieć cicho i nic nie chcieć to jest praca na jego zasadach, nie moich. O niczym nie decyduje
Na nic nie mam wpływu. Nie mam nawet szansy dalej się rozwijać, bo nie mam możliwości. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

Długo się zbierałam i w końcu poszłam zapytać o szefa , co mam zrobić, żeby więcej zarabiać. Niech mi da nowe zadania, bo chcę zarabiać 500zl więcej.

chcę, chcę, Pan mnie źle zrozumiał, bo ja chcę
i tak ma dobrego szefa, że po takim przedstawieniu nie wyleciała z pracy