|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pomoc w wyborze książki
Dzień dobry
![]() Jak dotąd wybrałam tylko 2 - Inny świat Grudzińskiego oraz Obłęd Krzysztonia jednak to ciągle mało, macie może jakiś pomysł? myslałam jeszcze o czymś Kinga lub Mastertona a może znacie jakąś książkę w której np gromada ludzi zostaje zamknięta w domu z którego muszą się wydostać (przeważnie wtedy można znaleźć różne ciekawe stany psychologiczne) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w wyborze książki
Przyszła mi na myśl książka Jodi Picoult "Dziewiętnaście minut".
Tutaj opis z pierwszej lepszej strony: Siedemnastoletni Peter Houghton przez lata był obiektem szykan rówieśników. Porzuciła go nawet najlepsza przyjaciółka, Josie Cormier, na rzecz grupy najpopularniejszych dzieciaków w szkole, które należały do najzagorzalszych prześladowców Petera. W końcu dochodzi do przesilenia - jeden szczególny akt okrucieństwa popycha Petera do czynu, który zmieni życie wielu mieszkańców jego rodzinnego miasteczka. Dziewiętnaście minut zemsty Petera wpłynie znacząco na życie - także zawodowe - sędzi Alex Cormier, której córka, Josie, znalazła się w samym centrum dramatycznych wydarzeń; natomiast Lacy i Lewis Houghton, rodzice nastolatka, niemal dosłownie znajdą się w kręgu piekła. Edytowane przez Nikaaa152 Czas edycji: 2012-11-03 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
"Władca much", od razu wpadła mi do głowy ta książka
![]() jest jeszcze coś o czym może warto wspomnieć choć nie jest to książka, a eksperyment więzienny prof Zimbardo http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_wi%C4%99zienny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
"19 minut" - Kodi Picoult albo "Musimy porozmawiać o Kevinie"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
I nie było już nikogo (Dziesięciu murzynków) Agathy Christie?
Rok 1984 Orwella?
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
Edytowane przez TheKey Czas edycji: 2012-11-03 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziękuje wam bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mój temat maturalny brzmiał praktycznie tak samo, więc może jakoś Ci pomogę. Książki, które używałam:
- "Władca much", wiadomo, grupka małych chłopców przeżywa katastrofę lotniczą, trafia na wyspę, no i na światło dzienne powoli zaczyna wychodzić ich mroczniejsza osobowość ![]() - "Miasto ślepców", bardzo fajna książka, chociaż nie wiem czy fajna to odpowiednie określenie ![]() - "Dżuma", tutaj chyba nie muszę nic pisać, bo to lektura. Posiłkowałam się też trochę książką Zimbardo, którą poleciła wizażanka u góry, chociaż ze względu na jej ogromne rozmiary nie zdążyłam jej wykorzystać w sposób, który planowałam. Oprócz tego artykuły z "Charakterów", kilka dni i prezentacja była gotowa ![]() Jeszcze poza moją prezentacją przypomniał mi się film, który niedawno oglądałam - "Cube". Kilka osób zostaje zamkniętych w sześciennym pomieszczeniu i próbują się wydostać. Pytałaś o coś takiego, więc w wolnej chwili możesz zerknąć. Edytowane przez ladystarlight Czas edycji: 2012-11-03 o 20:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jezeli chodzi o Kinga, to od razu skojarzylo mi sie krotkie opowiadanie "Szkola przetrwania" ze "Szkieletowej zalogi". Jest to pamietnik lekarza, ktory w wyniku zatoniecia statku trafil na mala skalista wysepke. Jest troszke makabryczne, ale pokazuje ztopniowe popadanie w obled.
Ewentualnie "Lsnienie"- zupelne odciecie od swiata, z psychopata pod jednym dachem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Drzwi do grudnia
Malowany ptak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Z ludźmi zamkniętymi w jednym pomieszczeniu od razu skojarzył mi się Bunkier - http://www.iik.pl/recenzje.php/160
Wydaje mi się, że Przerwana lekcja muzyki oraz Lot nad kukułczym gniazdem oraz Lśnienie też się wpasuje w temat ![]() Piszesz, że ywbrałaś temat "różne stany psychologiczne w sytuacjach skrajnych'- w ten motyw kojarzy mi się książka Terakowskiej ''Ostatnie historie''- ksiązka skłąda się z 3 opowiadań- w niej 3 różne osoby różnie przeżywające 'temat śmierci', który dotyka ich mniej lub bardziej. A filmy też mogą być?
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() Edytowane przez khloe Czas edycji: 2012-11-03 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
właśnie filmy niestety nie. Ale ojej tyle propozycji..
![]() aż nie wiem co wybrać, musze wszystko przeczytać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Proces Kafki.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Również pierwszy do głowy przyszedł mi "Malowany ptak" J. Kosińskiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.