| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2012-09-28, 23:11 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-09 Lokalizacja: silesia 
				 | Chętnie powiększe portfolio ślubne!

Witajcie wiżanki   Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ zajmuję się fotografią już dość profesjonalnie, jednak nie miałam okazji jeszcze fotografować dużej ilości ślubów, dlatego nie posiadam zbyt dużego portfolio z fotografiami ślubnymi. Postanowiłam zaproponować Wam moje usługi za darmo (no, może w zamian za coś do jedzenia na weselu :P) jeśli któraś z Was chętnie pozwoliłaby mi być np. drugim fotografem na Waszym ślubie. Interesują mnie zdjęcia z przygotowań w domu Panny Młodej (lub/i Pana Młodego), ceremonia w Kościele lub USC, reportaż z imprezy oraz plener ślubny. Dojadę do Katowic/Rybnika/Gliwic lub okolic, ewentualnie dalej za zwrot kosztów dojazdu.  Wrzucę jedno moje zdjęcie Panny Młodej na zachętę, jeśli któraś z Was byłaby zainteresowana - piszcie, wyślę mailem więcej zdjęć   Ps. Oczywiście zdjęcia w zamian za możliwość opublikowania ich na mojej stronie oraz blogu, formę przekazania zdjęć możemy uzgodnić wspólnie (płyty, fotoalbum, itp.) Edytowane przez najkejt Czas edycji: 2012-09-28 o 23:12 | 
|     |   | 
|  2012-09-29, 22:13 | #2 | 
| Japońska rzepa Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

Dot.: Chętnie powiększe portfolio ślubne!

To zdjęcie jest tak piękne,że aż żałuję,że ślub planuję dopiero za jakieś 3 lata   Jak będziesz dalej w zawodzie to odezwę się do Ciebie :P 
				__________________ Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. | 
|     |   | 
|  2012-10-01, 11:20 | #3 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ love, photography, graphic, art, tattoos | |
|     |   | 
|  2012-10-02, 15:56 | #4 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2012-05 
				 | 

(...) Wybacz, ale jak na "Dość profesjonale" fotografowanie, to umieszczone zdjęcie jest .... bardzo kiepskie. Kadrowanie i ostrość do poprawki. Biele a bardzo wypalone. Zastanawiam się też... dlaczego takie zdjęcie zostało dodane na "zachętę". Mam rozumieć, że to jest jedno z lepszych? Jest naprawdę słabe, aczkolwiek rozumiem, że jeśli ktoś nie zna się na fotografii, to może się podobać. Mimo wszystko też możliwość posiadania dodatkowego fotografa jest na pewno atrakcyjną rzeczą dla młodej pary, bez względu na jakość wykonywanych przez niego zdjęć. Jak dla mnie, to po zobaczeniu tej fotki, to jeszcze długa, bardzo długa droga przed Tobą. Fajnie że proponujesz zdjęcia za darmo, bo Tobie się praktyka przyda, a ktoś się ucieszy ...

| 
|     |   | 
|  2012-10-02, 16:22 | #5 | 
| Japońska rzepa Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

Może się nie znam na fotografii,ale wg mnie zdjęcia ślubne,które proponuje koleżanka mają przede wszystkim zadowolić pannę młodą. Uważam,że ujęcie jest śliczne,tak jak kolory.Myślę,że mało kto postronny zwróciłby uwagę na "wypalone biele",a już na pewno nie Młoda,której zrobiono by takie zdjęcie   Jak dla mnie zdjęcie ma w sobie to coś i jest bardzo miłą odmianą od niektórych proponowanych na forum kiczowatych zdjęć natury (co za sztuka zrobić zdjecie rosy albo biedronki?) w kolorystyce czarno-białej. Także autorko wątku - nie wypowiadam się w kwestiach technicznych,ale zdjęcie jest czarujące.Być może jeśli faktycznie,jak mówi fatass potrzebujesz popracować nad warsztatem,to nie mogę się doczekać efektów po nabraniu wprawy   
				__________________ Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. | 
|     |   | 
|  2012-10-02, 20:53 | #6 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2012-10-03, 11:33 | #7 | ||
				 | 

Cytat: 
  Dla fotografa to też świetna gratka, bo może nabywać doświadczenie bez większego stresu jeśli jest 2-im fotografem. (Gorzej jeśli miałby być jedynym, to wtedy osobiście nie zdecydowałabym się na taki układ). Jako dodatkowy fotograf jest praktycznie pozbawiony stresu i może sobie pozwolić na ułańską fantazję  Pozdrawiam ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat: 
 (...) To też w sumie nie jest do końca złe. Bo to para młoda ma być ze zdjęć zadowolona. I jeśli są zadowoleni ze zdjęć słabych technicznie czy nudnych, to nie ma problemu. Mieli być zadowoleni i są. .. | ||
|     |   | 
|  2012-10-03, 12:57 | #8 | |||
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-06 
				 | 

Cytat: 
  Co do pozostałych sugestii, może lekko nietrafiona ostrość (przy F:1.6 głębia bywa dość mała), niemniej całość jak dla mnie jest dyskusyjna jako "zachęta". To mnie trochę dziwi, w połączeniu z wypowiedziami o pro sprzęcie (tzn. 50d + 50/1.4 = super profesjonalny sprzęt) i dużym doświadczeniu. Sesyjne portrety na stronie (kolejna informacja z EXIFa) są chyba ciekawsze niż ta zachęta, ale jak widać takie zdjęcia też moga się podobać potencjalnym klientkom (i z tego - chyba - warto się cieszyć)  Cytat: 
  Cytat: 
  W tym przypadku nie masz racji. Z tego co wyczytałem, koleżanka jest zawodowym fotografem, posiadającym odpowiednią wiedzę (niezbędną do zdobycia tego tytułu). | |||
|     |   | 
|  2012-10-03, 14:05 | #9 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-01 Lokalizacja: Hamburg 
				 | 

Hallo Magrad  Braawo  za tak konstruktywne  krytyki  - juz od dluzszego czasu czytam twoje  oceny , uwagi i krytyki i musze  przyznac ze  robisz to naprawde dobrze  - bo nie  odnosze wrazenia zebys krytykowal porzez zazdrosc (  jak to co niektorzy  robia i przy okazji doluja  potencjalych "fachowcow"poprzez wlasnie  taka dziecinade  ), tylko ze posiadasz w tym temacie  Wiedze i doswiadczenie (i to nie male z tego co zauwazylam !)  Pozdrawiam i zycze milego popludnia   
				__________________ Przerabiam tylko wtedy jezeli mam ochote i czas i przewaznie wysylam prace na priv. adres meilowy . Slowo -- DZIEKUJE-- nic nie kosztuje !  https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=429298 | 
|     |   | 
|  2012-10-03, 14:26 | #10 | ||||
				 | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat: 
 Nie napisałam, że chodzi mi o autorkę tego wątku. Tylko, że teraz jest taki trend w odniesieniu do wypowiedzi SALIX. Więc nie wiem o co chodzi. Co do samej autorki. Sugeruję się wstawionym zdjęciem, nie zagłębiam się w portfolio, posiadany sprzęt, czy zdobytą wiedzę. Opisuję co widzę i tyle. ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Cytat: 
 Hmmmm ...  zawsze marzyłam o takim swoim "biedronkowym" zdjęciu.... ehhh. Za wysokie progi  Z tą suknią to tak jak piszesz. Potem o pięknie sukni trzeba się dowiadywać z opowieści, bo niestety na zdjęciach tego nie widać  ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat: 
  . Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-10-03 o 14:23 | ||||
|     |   | 
|  2012-10-03, 22:29 | #11 | 
				 | 

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Wspomniałam, że dopiero zaczynam wchodzić w fotografię ślubną - nie miałam okazji fotografować jeszcze całego ślubu, a to zdjęcie zrobiłam "zza pleców" fotografa, u którego byłam na kursie obróbki, gdzie wieczorem pokazywał nam możliwości korzystania z dedolighta i videolighta. Fakt, nie jest zbyt ostre ale podoba się sporej ilości "przyszłych Pani Młodych" dlatego postanowiłam je tutaj umieścić. Bo nie zapominajmy, że to głównie PM wybierają fotografa na ślub, bo to im zależy najbardziej by pięknie wyglądały na fotografiach z tego dnia. 
				__________________ love, photography, graphic, art, tattoos Edytowane przez najkejt Czas edycji: 2012-10-03 o 22:38 | 
|     |   | 
|  2012-10-03, 23:22 | #12 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-06 
				 | 

Zastanawiam się, dlaczego jest nieostre, czy aparat nie trafił, czy może poruszone?  Zestaw 50d+50/1.4 to całkiem dobry sprzęt, więc nie powinno być takich problemów. | 
|     |   | 
|  2012-10-04, 11:42 | #13 | |
				 | 

Cytat: 
  . Wtedy nie ma znaczenie,że coś jest nie tak, lub że coś technicznie jest niepoprawne. Uważam jednak, że wielu "fotografów" to wykorzystuje, bo "i tak ktoś mnie zatrudni". Tacy "fotografowie" rzadko kiedy podnoszą swoje kwalifikacje. Poza tym wiadomo, ze w portfolio umieszcza się zdjęcia najlepsze, więc często odbierając materiał jest ZONK, bo na 300 zdjęć 10 jest ładnych, a reszta kosz. Z doświadczenia znajomych wiem też, że często para młoda cieszy się zdjęciami dopóki nie usłyszy krytyki pod ich kątem, od kogoś bardziej "obytego". Tym bardziej cieszy mnie Twoja propozycja. Oglądałam zdjęcia na Twojej stronie i nie jest najgorzej (choć faktycznie jest tendencja do przepaleń, na pewno nad retuszem i kadrowaniem wypada popracować), ale wiadomo że co innego portret, gdzie masz odpowiednie światło, czas na wszystko i współpracę ze strony modeli, a co innego reportaż ślubny gdzie wszystko może się zdarzyć, światło przeważnie jest do bani, sprzęt w zastanych warunkach ledwo zipie, a młodzi tak zestresowani i zaaferowani, że ciężko uchwycić odpowiedni wyraz twarzy. Czasami jest tak, że po prostu ktoś nie ma smykałki do pewnego typu zdjęć, to tak samo jak z malarstwie. Jeden lepiej się czuje w malowaniu krajobrazów inny ludzi itd. Mam jednak nadzieję, że Tobie będzie to wychodziło naturalnie, a dzięki ciężkiej pracy i zaparciu to co rusz będziesz się chwaliła na blogu nowymi osiągnięciami, pozdrawiam. Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-10-04 o 11:46 | |
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:54.