Chętnie powiększe portfolio ślubne! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-28, 23:11   #1
najkejt
Raczkowanie

Chętnie powiększe portfolio ślubne!

Witajcie wiżanki

Postanowiłam napisać tutaj, ponieważ zajmuję się fotografią już dość profesjonalnie, jednak nie miałam okazji jeszcze fotografować dużej ilości ślubów, dlatego nie posiadam zbyt dużego portfolio z fotografiami ślubnymi.
Postanowiłam zaproponować Wam moje usługi za darmo (no, może w zamian za coś do jedzenia na weselu :P) jeśli któraś z Was chętnie pozwoliłaby mi być np. drugim fotografem na Waszym ślubie.

Interesują mnie zdjęcia z przygotowań w domu Panny Młodej (lub/i Pana Młodego), ceremonia w Kościele lub USC, reportaż z imprezy oraz plener ślubny.
Dojadę do Katowic/Rybnika/Gliwic lub okolic, ewentualnie dalej za zwrot kosztów dojazdu.

Wrzucę jedno moje zdjęcie Panny Młodej na zachętę, jeśli któraś z Was byłaby zainteresowana - piszcie, wyślę mailem więcej zdjęć

Ps. Oczywiście zdjęcia w zamian za możliwość opublikowania ich na mojej stronie oraz blogu, formę przekazania zdjęć możemy uzgodnić wspólnie (płyty, fotoalbum, itp.)

Edytowane przez najkejt
Czas edycji: 2012-09-28 o 23:12
najkejt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-29, 22:13   #2
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Chętnie powiększe portfolio ślubne!

To zdjęcie jest tak piękne,że aż żałuję,że ślub planuję dopiero za jakieś 3 lata Jak będziesz dalej w zawodzie to odezwę się do Ciebie :P
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 11:20   #3
najkejt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
To zdjęcie jest tak piękne,że aż żałuję,że ślub planuję dopiero za jakieś 3 lata Jak będziesz dalej w zawodzie to odezwę się do Ciebie :P
dziękuję, miło to słyszeć. pewnie, że będę "w zawodzie", więc zapraszam choć szkoda, że to dopiero za 3 lata
Stary 2012-10-02, 15:56   #4
fatass
Zadomowienie

(...) Wybacz, ale jak na "Dość profesjonale" fotografowanie, to umieszczone zdjęcie jest .... bardzo kiepskie. Kadrowanie i ostrość do poprawki. Biele a bardzo wypalone. Zastanawiam się też... dlaczego takie zdjęcie zostało dodane na "zachętę". Mam rozumieć, że to jest jedno z lepszych? Jest naprawdę słabe, aczkolwiek rozumiem, że jeśli ktoś nie zna się na fotografii, to może się podobać. Mimo wszystko też możliwość posiadania dodatkowego fotografa jest na pewno atrakcyjną rzeczą dla młodej pary, bez względu na jakość wykonywanych przez niego zdjęć. Jak dla mnie, to po zobaczeniu tej fotki, to jeszcze długa, bardzo długa droga przed Tobą. Fajnie że proponujesz zdjęcia za darmo, bo Tobie się praktyka przyda, a ktoś się ucieszy ...
fatass jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 16:22   #5
lolusl
Japońska rzepa

Może się nie znam na fotografii,ale wg mnie zdjęcia ślubne,które proponuje koleżanka mają przede wszystkim zadowolić pannę młodą. Uważam,że ujęcie jest śliczne,tak jak kolory.Myślę,że mało kto postronny zwróciłby uwagę na "wypalone biele",a już na pewno nie Młoda,której zrobiono by takie zdjęcie Jak dla mnie zdjęcie ma w sobie to coś i jest bardzo miłą odmianą od niektórych proponowanych na forum kiczowatych zdjęć natury (co za sztuka zrobić zdjecie rosy albo biedronki?) w kolorystyce czarno-białej. Także autorko wątku - nie wypowiadam się w kwestiach technicznych,ale zdjęcie jest czarujące.Być może jeśli faktycznie,jak mówi fatass potrzebujesz popracować nad warsztatem,to nie mogę się doczekać efektów po nabraniu wprawy
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 20:53   #6
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fatass Pokaż wiadomość
(...) Wybacz, ale jak na "Dość profesjonale" fotografowanie, to umieszczone zdjęcie jest .... bardzo kiepskie. Kadrowanie i ostrość do poprawki. Biele a bardzo wypalone. Zastanawiam się też... dlaczego takie zdjęcie zostało dodane na "zachętę". Mam rozumieć, że to jest jedno z lepszych? Jest naprawdę słabe, aczkolwiek rozumiem, że jeśli ktoś nie zna się na fotografii, to może się podobać. Mimo wszystko też możliwość posiadania dodatkowego fotografa jest na pewno atrakcyjną rzeczą dla młodej pary, bez względu na jakość wykonywanych przez niego zdjęć. Jak dla mnie, to po zobaczeniu tej fotki, to jeszcze długa, bardzo długa droga przed Tobą. Fajnie że proponujesz zdjęcia za darmo, bo Tobie się praktyka przyda, a ktoś się ucieszy ...
biele jak biele, najbardziej drażni brak ostrości. Zgadzam się, że zdjęcie bardzo kiepskie, takimi zachęci się tylko zupełnie nieświadomych narzeczonych.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 11:33   #7
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Może się nie znam na fotografii,ale wg mnie zdjęcia ślubne,które proponuje koleżanka mają przede wszystkim zadowolić pannę młodą. Uważam,że ujęcie jest śliczne,tak jak kolory.Myślę,że mało kto postronny zwróciłby uwagę na "wypalone biele",a już na pewno nie Młoda,której zrobiono by takie zdjęcie Jak dla mnie zdjęcie ma w sobie to coś i jest bardzo miłą odmianą od niektórych proponowanych na forum kiczowatych zdjęć natury (co za sztuka zrobić zdjecie rosy albo biedronki?) w kolorystyce czarno-białej. Także autorko wątku - nie wypowiadam się w kwestiach technicznych,ale zdjęcie jest czarujące.Być może jeśli faktycznie,jak mówi fatass potrzebujesz popracować nad warsztatem,to nie mogę się doczekać efektów po nabraniu wprawy
Zgadza się, dlatego mówię, że to dla młodych świetna opcja. Nie muszą płacić za zdjęcia, a wiadomo, że każdy chce mieć zdjęć z takiej uroczystości jak najwięcej. Młodzi proszą rodziny o zdjęcia z ich prywatnych aparatów, bo akurat zawsze znajdzie się na nich coś ciekawego, czego nie ma ktoś inny. Poza tym, na pewno, ktoś z dobrym sprzętem i podstawową znajomością tematu zrobi zdjęcia lepiej (a przynajmniej taką mam nadzieję) niż wujek/ciotka swoim kompaktem za 150zł Dla fotografa to też świetna gratka, bo może nabywać doświadczenie bez większego stresu jeśli jest 2-im fotografem. (Gorzej jeśli miałby być jedynym, to wtedy osobiście nie zdecydowałabym się na taki układ). Jako dodatkowy fotograf jest praktycznie pozbawiony stresu i może sobie pozwolić na ułańską fantazję
Pozdrawiam

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
biele jak biele, najbardziej drażni brak ostrości. Zgadzam się, że zdjęcie bardzo kiepskie, takimi zachęci się tylko zupełnie nieświadomych narzeczonych.
To ostatnio taki trend: Kupiłem sobie lustrzankę = jestem fotografem. Wiele osób podchodzi do swojego "warsztatu" zupełnie bezkrytycznie. Najsmutniejsze jest to, że często mimo kosmicznej ceny (za jaką można by zatrudnić naprawdę super fotografa) znajdują popyt. Nie wszyscy mają artystyczną duszę, znają się na fotografii, czy mają gest estetyczny. W takim wypadku często kierują się ceną (wyższa = lepszy fotograf) lub wybierają to co im się podoba - a podoba się wszystko.
(...) To też w sumie nie jest do końca złe. Bo to para młoda ma być ze zdjęć zadowolona. I jeśli są zadowoleni ze zdjęć słabych technicznie czy nudnych, to nie ma problemu. Mieli być zadowoleni i są. ..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-03, 12:57   #8
magrad
Rozeznanie

Cytat:
(...) Wybacz, ale jak na "Dość profesjonale" fotografowanie, to umieszczone zdjęcie jest .... bardzo kiepskie. Kadrowanie i ostrość do poprawki. Biele a bardzo wypalone.
Hmm, za bardzo wypalone biele? Jak dla mnie (na oko wspomagane histogramem) tu nie ma pełnej bieli, za to jest solidny halogen
Co do pozostałych sugestii, może lekko nietrafiona ostrość (przy F:1.6 głębia bywa dość mała), niemniej całość jak dla mnie jest dyskusyjna jako "zachęta". To mnie trochę dziwi, w połączeniu z wypowiedziami o pro sprzęcie (tzn. 50d + 50/1.4 = super profesjonalny sprzęt) i dużym doświadczeniu. Sesyjne portrety na stronie (kolejna informacja z EXIFa) są chyba ciekawsze niż ta zachęta, ale jak widać takie zdjęcia też moga się podobać potencjalnym klientkom (i z tego - chyba - warto się cieszyć)

Cytat:
Może się nie znam na fotografii,ale wg mnie zdjęcia ślubne,które proponuje koleżanka mają przede wszystkim zadowolić pannę młodą. Uważam,że ujęcie jest śliczne,tak jak kolory.Myślę,że mało kto postronny zwróciłby uwagę na "wypalone biele",a już na pewno nie Młoda,której zrobiono by takie zdjęcie
Do czasu, do czasu - gwarantuję Ci, że zwróciłabyś uwagę na zdjęcie ze swojego najważniejszego dnia, na którym suknia byłaby jedną białą plamą bez szczegółów (do tego się sprowadzają "wypalone biele"). Zwłaszcza, gdyby to była Twoja wyśniona, wymarzona suknia

Cytat:
Jak dla mnie zdjęcie ma w sobie to coś i jest bardzo miłą odmianą od niektórych proponowanych na forum kiczowatych zdjęć natury (co za sztuka zrobić zdjecie rosy albo biedronki?) w kolorystyce czarno-białej.
Ok, zrób dobre zdjęcie rosy albo biedronki, interesująco skadrowane, z dobrze zaplanowaną głębią ostrości, a potem wrócimy do tematu "co to za sztuka"

Cytat:
To ostatnio taki trend: Kupiłem sobie lustrzankę = jestem fotografem.
W tym przypadku nie masz racji. Z tego co wyczytałem, koleżanka jest zawodowym fotografem, posiadającym odpowiednią wiedzę (niezbędną do zdobycia tego tytułu).
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 14:05   #9
arema5
Rozeznanie

Hallo Magrad

Braawo za tak konstruktywne krytyki - juz od dluzszego czasu czytam twoje oceny , uwagi i krytyki i musze przyznac ze robisz to naprawde dobrze - bo nie odnosze wrazenia zebys krytykowal porzez zazdrosc ( jak to co niektorzy robia i przy okazji doluja potencjalych "fachowcow"poprzez wlasnie taka dziecinade), tylko ze posiadasz w tym temacie Wiedze i doswiadczenie (i to nie male z tego co zauwazylam !)

Pozdrawiam i zycze milego popludnia

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=429298
arema5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-03, 14:26   #10
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Hmm, za bardzo wypalone biele? Jak dla mnie (na oko wspomagane histogramem) tu nie ma pełnej bieli, za to jest solidny halogen
Co do pozostałych sugestii, może lekko nietrafiona ostrość (przy F:1.6 głębia bywa dość mała), niemniej całość jak dla mnie jest dyskusyjna jako "zachęta". To mnie trochę dziwi, w połączeniu z wypowiedziami o pro sprzęcie (tzn. 50d + 50/1.4 = super profesjonalny sprzęt) i dużym doświadczeniu. Sesyjne portrety na stronie (kolejna informacja z EXIFa) są chyba ciekawsze niż ta zachęta, ale jak widać takie zdjęcia też moga się podobać potencjalnym klientkom (i z tego - chyba - warto się cieszyć)
.
Hmmm ... no pełniej bieli na pewno nie ma, bo zdjęcie nie ma poprawnego BW. Znaczy inaczej. Biele nie są białe, tylko przyciemnione i lekko zażółknięte. Mi się osobiście różnego rodzaju crossy podobają, więc kolorów się nie czepiam. Ale sam fakt, że histogram nie pokazuje pełnych bieli nie oznacza równocześnie, że na zdjęciu nie ma przepaleń. Szczegóły w jasnych partiach są niewidoczne/widoczne za słabo. Uważam, że futerko jest za bardzo wyjarane. Owszem, warunki może były trudne - halogen, ale w czasie ślubu też przeważnie oświetlenie nie należy do najłatwiejszych. A z poziomu CR czy LR można sobie super poradzić z tego typu problemami. Co do głębi ostrości. nie ma co dyskutować - ostrość na tej fotce jest nietrafiona. I tu nie ma co się wykręcać, że F1.6 i że jest ciężko, bo to w żaden sposób nie zmienia faktu, że tak być nie powinno. Trzeba się nauczyć z tym radzić. Dla mnie to jest najgorsze, że ktoś, kto uważa się za profesjonalistę wstawia zdjęcie, które z powodzeniem można by zrobić byle małpką. Bez obrazy najkejt. To nie jest atak na Ciebie. Jak już pisałam wcześniej - Uważam, że współpraca jaka została przez Ciebie zaproponowana to dobre wyjście dla obu stron. Jedyne co to proszę Cię o odrobinę samokrytyki

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
W tym przypadku nie masz racji. Z tego co wyczytałem, koleżanka jest zawodowym fotografem, posiadającym odpowiednią wiedzę (niezbędną do zdobycia tego tytułu).
???
Nie napisałam, że chodzi mi o autorkę tego wątku. Tylko, że teraz jest taki trend w odniesieniu do wypowiedzi SALIX. Więc nie wiem o co chodzi.

Co do samej autorki. Sugeruję się wstawionym zdjęciem, nie zagłębiam się w portfolio, posiadany sprzęt, czy zdobytą wiedzę. Opisuję co widzę i tyle.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Do czasu, do czasu - gwarantuję Ci, że zwróciłabyś uwagę na zdjęcie ze swojego najważniejszego dnia, na którym suknia byłaby jedną białą plamą bez szczegółów (do tego się sprowadzają "wypalone biele"). Zwłaszcza, gdyby to była Twoja wyśniona, wymarzona suknia

Ok, zrób dobre zdjęcie rosy albo biedronki, interesująco skadrowane, z dobrze zaplanowaną głębią ostrości, a potem wrócimy do tematu "co to za sztuka"
.

Hmmmm ... zawsze marzyłam o takim swoim "biedronkowym" zdjęciu.... ehhh. Za wysokie progi

Z tą suknią to tak jak piszesz. Potem o pięknie sukni trzeba się dowiadywać z opowieści, bo niestety na zdjęciach tego nie widać

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Napisane przez arema5 Pokaż wiadomość
Hallo Magrad

jak to co niektorzy robia i przy okazji doluja potencjalych "fachowcow"poprzez wlasnie taka dziecinade
Ja nie wiem... jakoś aluzją zapachniało .

Edytowane przez fatass
Czas edycji: 2012-10-03 o 14:23
Stary 2012-10-03, 22:29   #11
najkejt
Raczkowanie

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Wspomniałam, że dopiero zaczynam wchodzić w fotografię ślubną - nie miałam okazji fotografować jeszcze całego ślubu, a to zdjęcie zrobiłam "zza pleców" fotografa, u którego byłam na kursie obróbki, gdzie wieczorem pokazywał nam możliwości korzystania z dedolighta i videolighta. Fakt, nie jest zbyt ostre ale podoba się sporej ilości "przyszłych Pani Młodych" dlatego postanowiłam je tutaj umieścić.
Bo nie zapominajmy, że to głównie PM wybierają fotografa na ślub, bo to im zależy najbardziej by pięknie wyglądały na fotografiach z tego dnia.

Edytowane przez najkejt
Czas edycji: 2012-10-03 o 22:38
najkejt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-03, 23:22   #12
magrad
Rozeznanie

Zastanawiam się, dlaczego jest nieostre, czy aparat nie trafił, czy może poruszone?
Zestaw 50d+50/1.4 to całkiem dobry sprzęt, więc nie powinno być takich problemów.
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-04, 11:42   #13
fatass
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez najkejt Pokaż wiadomość
Fakt, nie jest zbyt ostre ale podoba się sporej ilości "przyszłych Pani Młodych" dlatego postanowiłam je tutaj umieścić.
Bo nie zapominajmy, że to głównie PM wybierają fotografa na ślub, bo to im zależy najbardziej by pięknie wyglądały na fotografiach z tego dnia.
Właśnie o tym pisałam. Ma się podobać Państwu młodemu, jeśli się podoba, to wszystko w porządku . Wtedy nie ma znaczenie,że coś jest nie tak, lub że coś technicznie jest niepoprawne.
Uważam jednak, że wielu "fotografów" to wykorzystuje, bo "i tak ktoś mnie zatrudni". Tacy "fotografowie" rzadko kiedy podnoszą swoje kwalifikacje. Poza tym wiadomo, ze w portfolio umieszcza się zdjęcia najlepsze, więc często odbierając materiał jest ZONK, bo na 300 zdjęć 10 jest ładnych, a reszta kosz. Z doświadczenia znajomych wiem też, że często para młoda cieszy się zdjęciami dopóki nie usłyszy krytyki pod ich kątem, od kogoś bardziej "obytego".
Tym bardziej cieszy mnie Twoja propozycja. Oglądałam zdjęcia na Twojej stronie i nie jest najgorzej (choć faktycznie jest tendencja do przepaleń, na pewno nad retuszem i kadrowaniem wypada popracować), ale wiadomo że co innego portret, gdzie masz odpowiednie światło, czas na wszystko i współpracę ze strony modeli, a co innego reportaż ślubny gdzie wszystko może się zdarzyć, światło przeważnie jest do bani, sprzęt w zastanych warunkach ledwo zipie, a młodzi tak zestresowani i zaaferowani, że ciężko uchwycić odpowiedni wyraz twarzy. Czasami jest tak, że po prostu ktoś nie ma smykałki do pewnego typu zdjęć, to tak samo jak z malarstwie. Jeden lepiej się czuje w malowaniu krajobrazów inny ludzi itd. Mam jednak nadzieję, że Tobie będzie to wychodziło naturalnie, a dzięki ciężkiej pracy i zaparciu to co rusz będziesz się chwaliła na blogu nowymi osiągnięciami, pozdrawiam.

Edytowane przez fatass
Czas edycji: 2012-10-04 o 11:46
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości