Nigdy nie byłam na weselu. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-13, 23:36   #1
panna_cynamon
Raczkowanie

GG do panna_cynamon

Nigdy nie byłam na weselu.

Nie jestem pewna czy to dobre forum, ani czy zakładając nowy wątek nie robię tu śmietnika. Otóż.
Od pół roku jesteśmy z moim M. parą, na dość poważnie. Mieszkaliśmy razem w jednym bloku, ale bez rodziców, jako studenci. Dlatego okazja, żebym poznała jego rodzinę a on moją się za bardzo nie trafiła (on poznał mojego ojca, ale w obliczu tego co mnie czeka jest to raczej nieistotne).
I zaprosił mnie na wesele, jego kuzynka wychodzi za mąż. Stąd dość duża spina z mojej strony, bo:
- nigdy nie byłam na weselu (jak miałam z 7 lat to byłam, więc kompletnie się nie liczy).
- nie wiem, co powinno się wiedzieć o weselach, o tym jak się ubrać, uczesać, pomalować, żeby dobrze wypaść.
- nie wiem jak powinnam się zachowywać żeby dobrze wypaść w oczach jego rodziców i rodziny, bo naprawdę jest dla mnie ważny i nie chcę żeby doszło do sytuacji: o, daj sobie z nią spokój, co z niej za dziewczyna jak nawet nie potrafi się na weselu zachować.
- trochę się boję całego zamieszania z weselnymi tańcami i zabawami itd., bo nigdy nie byłam na takiej imprezie więc nie wiem jak się tańczy z wujkami ani czy powinnam brać udział w wyścigach po wódkę (na tym weselu 13lat temu takie wyścigi były )
rozumiecie o co mi chodzi? chcę być przygotowana na wszystkich frontach, wejść tam pewną nogą i niczego (w miarę możliwości) nie spaprać.
zatem - pomocy <3, bo widzę, że tu dużo ślubnych weteranek.
Wesele za miesiąc z hakiem.
liczę na was, wizażanki <3!
panna_cynamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 00:16   #2
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Nigdy nie byłam na weselu.

każdy miał ten piwerszy raz. Ja na swoje pierwsze wesele zostałam zaproszona przez TŻ na wczesnym etapie "chodzenia" i to od razu ślub jego brata.

Ubranie - najlepsza sukienka/garsonka wizytowa. Kolor najlepiej jasny, chyba, że chcesz maskować tłuszczyk. Na pewno nie biały (zarezerwowany dla panny młodej) i nie czarny (bo kojarzy się ze smutkiem i powagą).
Ma być elegancko a nie ekstrawagancko, więc dekolty do pasa i długość na pół tyłka nie przystoją. Jeśli ma gołe ramiona potrzebny będzie szal/bolerko, bo tak wypada w Kościele. Najlepiej jakby nie była długa, bo to nie bal. Długą (jak już) zakłada świadkowa.
Musi być wygodna i z przewiewnego materiału, byś się nie zalała potem po pierwszych tańcach
Orientacyjne kroje:
http://bi.gazeta.pl/im/9/6899/z6899899X.jpg
http://g.wieszjak.pl/p/_wspolne/plik...3897_87053.jpg

Chodzi o to, byś nie wyglądała super olśniewająco bo to rola panny młodej.

Fryzura - dobrana do sukienki. Nie potrzeba specjalnych koafiur, chyba, że lubisz.
Makijaż - dobrany do sukienki, balowy (czyli mocniejszy niż dzienny)
Ale i tak najważniejze sa buty Wygodne i na niewielkim obcasiku. Ewentualnie szpile do kościoła i na początek imprezy i balerinki na zmianę jak zaczną nogi boleć.

Zachowanie: usmiech, dzień dobry, dziękuję, proszę.
Postaraj się zapamiętywać osoby (kto jest wujkiem/kuzynem, i imiona), które będą ci przedstawiać, zwłaszcza w najbliższym sąsiedztwie przy stole, bo z nimi najprawdopodobniej będziesz rozmawiać najczęsciej. Rozmawiaj z sąsiadami - jak nie masz umiejętności nawiązywania rozmów to pozwalaj wygadać się innym, przytakując i smiejąc z ich żartów. Z rodzicami TŻ i jego dziadkami najlepiej mówić o nim - jaki jest kochany, mądry i słodki oraz podpytać jaki był w dzieciństwie.
Nie odmawiaj tańca (chyba, że prosi cię ktoś pijany w trupa, ale wówczas Twój facet powinen interweniować). Jak cię nogi zaczną boleć, to powiedz swojemu facetowi, że potrzebujesz chwili odpoczynku - powinen interweniować, jak ktoś będzie cię wyciągał. NIE UPIJ SIĘ! Naprawdę kontroluj picie, zwłaszcza, że niekiedy może trafić się sytuacja, że "wujkowie" będą chcieli przepijać do ciebie wódką. Postaraj się co któryś kieliszek napełniać wodą dla niepoznaki.
Ja miałam łatwiej, bo jestem abstynentem. A na dodatek ani ja ani TŻ nie tańczymy, więc wychodziliśmy sobie na spacerki.

Zabawy weselne - zasadniczo powinny być dobrowolne, ale wiem, że zdarza się wyciąganie na siłę. Jak tego nie lubisz (a niektóre mogą być krępujące lub nawet obleśne) - możesz wyjść na kika minut do toalety, przewietrzyć się gdy zaczną przygotowania

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-07-14 o 00:20
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 08:20   #3
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Najlepiej jakby nie była długa, bo to nie bal. Długą (jak już) zakłada świadkowa.
Z tym się nie zgodzę. Moja znajoma była na weselu naszej wspólnej koleżanki w maxi dress z fajnymi, eleganckimi dodatkami i wyglądała ślicznie.

Autorko, myślę, że za bardzo się stresujesz. Ubierz się podobnie, jak ubrałaś się na studniówkę. W sieciówkach jest multum ślicznych, dziewczęcych sukienek, ja w maju wybrałam taką: http://www.riverisland.com/Online/wo...r-dress-622310, z tym, że błękitną, wielu osobom się podobała, sięgała mi nad kolano, ale większość młodych dziewczyn miała sukienki tej długości Mój TŻ też pierwszy raz był na weselu ze mną i przed imprezą strasznie się spinał, a na weselu ciężko było go uprosić o chwilę przerwy od tańca Po prostu bądź sobą i zachowuj się normalnie.

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 08:53   #4
panna_cynamon
Raczkowanie

GG do panna_cynamon

jesteście kochane <3
Stary 2012-07-14, 10:58   #5
viki1988
Zakorzenienie

panna_cynamon, dzięki Ci za ten wątek właśnie niedawno sama myślałam o założeniu takiego, ponieważ za 1,5 miesiąca idziemy z TŻ na wesele do jego rodziny, a tak samo jak Ty jeszcze nigdy na żadnym nie byłam, no i trochę się boję że walnę jakąś gafę nieświadomie
Już się wypytałam TŻ na temat zabaw weselnych i ponoć nie ma u nich takich żenujących typu rozpoznawanie panny młodej po biuście, zmuszanie do całowania itp., ale i tak trochę się ich obawiam

Ja sobie w necie wynalazłam wstępnie dwie sukienki, które ewentualnie wg.mnie by się nadawały, ale właśnie sprawdziłam i jedna jest już nie dostępna a co gorsza ku jej zakupowi się skłaniałam

w każdym razie ta pierwsza była taka http://www.female.pl/images/reklama/14436g.jpg - ta środkowa

druga http://answear.com/img/827/82769/duz...ka-damskie.jpg - TŻ twierdzi ze ta nie bo nie ma dekoltu xD

jeszcze taka mi sie podoba http://answear.com/img/904/90464/duz...id-damskie.jpg - ale jest chyba taka bardziej plażowa?

Dziewczyny powiedzcie mi czy w dobrą stronę idę z tymi sukienkami? wypadłoby iść w takich na wesele czy nie bardzo?

Edytowane przez viki1988
Czas edycji: 2012-07-14 o 11:02
viki1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 11:26   #6
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili
Maria Czubaszek

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2012-07-14 o 11:31
werka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 11:28   #7
morsmordre
sajkolidżist

Ja bym poszła w tej ostatniej - jesteś młoda, nie ma co na siłę wbijać się w "dorosłe" sukienki czy garsonki

U nas też nie ma takich żenujących zabaw - my braliśmy udział w zabawie w wybieranie strongmana wesela - facet musiał jak najdłużej tańczyć z partnerką trzymaną na rękach i jeszcze w zabawie, w której trzeba było wskoczyć facetowi "na barana" i która dziewczyna wskoczyła ostatnia, ta odpadała, obie zabawy były fajne i szły same pary, więc nie było mowy o macaniu przez obce osoby

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 12:13   #8
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez werka89 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nie no garsonki odpadają, byms ię czuła jak stara-maleńka a w dodatku TŻ jest młodszy ode mnie więc w ogóle odpada
Wybieranie strongmena - bardzo fajny pomysł wskakiwanie zależy - w obcisłej sukience bym na to nie poszła
Stary 2012-07-14, 12:36   #9
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Maria Czubaszek

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2012-07-14 o 12:45
Stary 2012-07-14, 13:02   #10
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Wiesz, jakby to było wesele w mojej rodzinie to pewnie mniej bym się spinała , bo przecież wtedy można się nawet bezpośrednio PM spytać czy nie będzie zła jeśli zrobi się coś lekko "wbrew tradycji" A ja, kurcze, PM nie znam, ogólnie większości rodziny TŻ, która tam będzie nie znam, więc wolę działać zachowawczo i nie robić niczego co moze być kontrowersyjne

Szczerze mówiąc ja na codzień też rzadko nudowe ciuchy nosze, choć z wiekiem coraz bardziej się do nich przekonuję, za nastolay w ogóle nie nie nosiłam takich stonowanych ciuchów No i nie wspomniałam wcześniej - obecnie mam ciemnoczerwone włosy więc taki nude nie będzie z nimi mocno kontrastował

Nie no garsonki odpadają, byms ię czuła jak stara-maleńka a w dodatku TŻ jest młodszy ode mnie więc w ogóle odpada
Wybieranie strongmena - bardzo fajny pomysł wskakiwanie zależy - w obcisłej sukience bym na to nie poszła
Napisałam o garsonce, bo wyżej padł taki pomysł

Mocno czerwone włosy + sukienka nude będą wyglądać megaa do tego jeszcze jakieś żywe dodatki, super!

Ja miałam w/w sukienkę, która była lekko rozkloszowana, więc nie miałam problemu ze wskakiwaniem na TŻ

Stary 2012-07-14, 13:46   #11
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Z tym się nie zgodzę. Moja znajoma była na weselu naszej wspólnej koleżanki w maxi dress z fajnymi, eleganckimi dodatkami i wyglądała ślicznie.
.
Tylko, że ślicznie ma wyglądać panna młoda a elegancko goście.
To nie jest bal.
Podałam zasady dress-code.
Oczywiście, mnóstwo ludzi ma dobre obyczaje w czterech literach i przychodzi niestetosownie ubrana - jak na dyskotekę, pogrzeb lub bal.
Ale jak chce się zrobić wrażenie na rodzinie chłopaka, to lepiej, aby wszystko było tip-top i zgodnie z zasadami.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi czy w dobrą stronę idę z tymi sukienkami? wypadłoby iść w takich na wesele czy nie bardzo?
W pierwszym linku ta środkowa jest ok. W drugim linku jest ładna, ale chyba bardziej do biura.
W trzecim linku - dużo zależy od materiału z którego jest uszyta.

Pamiętajcie, że to nie ma być dyskotekowa sukienka. A więc najlepsze (z punktu widzenia elegancji) sa sukienki za kolano. Dla młodych tuż przed kolano też może być. Ale do połowy uda już nie.

Tutaj klasyczne sukienki weselne:
http://media.onsugar.com/files/2011/...s_for_2011.jpg
http://sweetpeachykeen.files.wordpre...uest-dress.jpg
http://www.projectwedding.com/blog/w...6/_6103779.jpg
http://wedding-wardrobe.com/wp-conte...2011/10/38.jpg
http://www.aolcdn.com/photogalleryas...20kb070610.jpg
http://www.philadelphiawedding.com/w...ck-tie-opt.jpg
http://www.dresses-formal.com/wp-con...id-dresses.jpg

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-07-14 o 13:50

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 13:50   #12
misiadelko
BAN stały

A może zobacz na youtube różne filmiki z zabawami, skrótami wesel, a na stronach fotografów ślubnych zobacz jak się teraz dziewczyny ubierają I baw się dobrze, wesela są super

PS. niektóre rady są... garsonki zostaw babciom

Edytowane przez misiadelko
Czas edycji: 2012-07-14 o 13:52
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 13:54   #13
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Tylko, że ślicznie ma wyglądać panna młoda a elegancko goście.
To nie jest bal.
Podałam zasady dress-code.
Oczywiście, mnóstwo ludzi ma dobre obyczaje w czterech literach i przychodzi niestetosownie ubrana - jak na dyskotekę, pogrzeb lub bal.
Ale jak chce się zrobić wrażenie na rodzinie chłopaka, to lepiej, aby wszystko było tip-top i zgodnie z zasadami.
Bez przesady. Ja tam bym się nie obraziła na dziewczyny, które na moim weselu wyglądałyby slicznie Może po prostu pochodzimy z innych środowisk i Ty chodzisz na eleganckie przyjęcia z kelnerami podającymi kawior i francuskiego szampana przechadzając się wśród gości, a ja na imprezy, gdzie nie ma zasady, że prawo do ładnego wyglądu ma tylko panna młoda, a reszta osób ma być tylko jej tłem, bo przecież ona tu jest księżniczką Podstawowe zasady - nie ubieranie się na biało, sukienka co najmniej do połowy uda - OK, ale już uważanie na to, żeby nie wyglądać zbyt ładnie, bo młoda może się obrazić jest dla mnie trochę dziwne.

Stary 2012-07-14, 14:03   #14
Elfir
Zakorzenienie

A to jest garsonka w stylu Jacke Kennedy
http://www.skleplima.com/img/products/181_2.jpg

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Bez przesady. Ja tam bym się nie obraziła na dziewczyny, które na moim weselu wyglądałyby slicznie
Czyli uważasz, że kobieta ubrana elegancko nie może wyglądać ślicznie?
To nie jest kwestia jak poczuje się panna młoda, tylko co wypada a co nie.

Jak będę martwa mnie też nie będzie przezkadzać, czy ktoś na mój pogrzeb przyjdzie ubrany na czarno czy czerwono

Do pracy ubierzesz balową sukienkę, w której ślicznie wygladasz?
A przecież w pracy też masz prawo ślicznie wyglądać.
Nie przyjdziesz, bo wiesz, że to będzie dziwaczne.

Chodzi o to, że pewne sposoby ubierania się zależnie od okoliczności, podkreślają rangę imprezy.
Jak wszyscy ubiorą się balowo na wesele, to będzie jeszcze wesele czy po prostu bal?

Dlaczego do pewnych restauracji nie wpuszcza się mężczyzn w krótkim rękawku a na polu golfowym nie pokażesz się w szortach? Też chodzi o podkreślenie rangi miejsca, jego elitarności, wyjątkowości.

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-07-14 o 14:04
Stary 2012-07-14, 14:06   #15
_narzeczona_
Rozeznanie

Autorko - spokojnie, niektórzy mieli gorzej Mój narzeczony zaprosił mnie na wesele swojej sąsiadki, jeszcze nim byliśmy parą, a na weselu byli również jego rodzice i rodzeństwo oraz chrzestna z mężem i dziećmi, więc też nie miałam łatwo. Nawet oficjalnie poprosił moją mamę o zgodę

Po pierwsze wszystko zależy w jakim miesiącu jest ślub. W lecie lepsze są lekkie i zwiewne materiały, na jesień może być coś cieplejszego. Z reguły obecnie dziewczyny ubierają krótkie sukienki (do kolan lub przed kolano), chociaż widziałam też mini z głębokimi dekoltami, ale to ODRADZAM zdecydowanie. Zdarza się również, że ktoś jest w długiej (ja byłam z 3 razy, bo wesela były na jesieni i bym zamarzła) i ja nie widzę problemu. Jak już napisały dziewczyny biały i czarny nie, chociaż czarny z jasnymi dodatkami (beż) spotkałam. Wygodne buty to podstawa, najlepiej, jak masz już jakieś rozchodzone, albo kup nowe i rozchodź. Weź sobie również jakieś na przebranie, jakby nogi bolały. Z doświadczenia proponuję kupić wkładki żelowe do butów, wtedy nawet całą noc można przetańczyć w wysokich obcasach. Nie zakładaj wysokich, jeśli nie jesteś przyzwyczajona. Jeśli ubierasz rajstopy/pończochy ro weź drugie ze sobą na wszelki wypadek i jakieś nici z igłą również (moja przyszła teściowa szyła jednej dziewczynie sukienkę na weselu, bo poszła jej na rozcięciu).

Jeśli chodzi o zabawy to różnie to bywa, czasami się zdarza, że kogoś wyciągają, zwłaszcza przy łapaniu welonu, więc nie ma się wyjścia. W innym przypadku możesz po prostu się przypatrywać albo pójść odświeżyć
_narzeczona_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 14:11   #16
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Czyli uważasz, że kobieta ubrana elegancko nie może wyglądać ślicznie?
Może. Ale przecież sama napisałaś, że ślicznie może wyglądać tylko panna młoda

Wydaje mi się, że trochę nadinterpretujesz Ja nigdzie nie napisałam o stroju balowym, bo sukienka maxi według mnie nie jest takowym, tak samo jak sukienka zalinkowana przeze mnie. Pisałam po prostu, że w moim środowisku każdy ubiera się jak chce, oczywiście w granicach rozsądku i dobrego smaku, żaden dress code tu nie obowiązuje, bo przecież to nie ślub Kate i Williama tylko Kaśki i Wieśka, którzy są bliskimi znajomymi i naprawdę nie będą się pieklić o długość, kolor czy krój sukienki.

Edytowane przez morsmordre
Czas edycji: 2012-07-14 o 14:13
Stary 2012-07-14, 14:17   #17
Antilia
Uzależnienie

Też myślę, że znowu nie ma co tak świrować - ja sama byłam u kuzyna w długiej czarnej sukience. Nie była pogrzebowa ale też nie jak na bal z kopciuszkiem - coś bardziej ala czerwony dywan i o dziwo wszyscy mi mówili, że super.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 14:28   #18
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez werka89 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Mnie by taka garsonka o 5-10 lat postarzyła

A co do długości maxi - wydaje mi się że zalezy to od kroju sukienki, jeżeli jest taka przylegająca, nie rozkloszowana i przypominająca balową oraz pasuje osobie, która ją nosi (np. ja jestem za niska do tego żeby dobrze w takiej sukience wyglądać) to wypada. Natomiast balowej do ziemi na pewno nie
Stary 2012-07-14, 14:33   #19
Elfir
Zakorzenienie

Dlaczego chcecie równać poziom w dół zamiast wzwyż?
Dlaczego ślub ma być jak "u Wieśka" a nie zrobić z niego wyjątkowej imprezy "jak u Williama"?
Przecież kobieta ma taką okazję tylko raz w życiu, by poczuć się jak królewna w bajce, jak "Kate".

Panna młoda planuje swój ślub w najdrobniejszych detalach, zastanawia się tygodniami czy różowa róża w bukiecie pasuje do niebieskiej wstązki z zaproszenia. Oblicza co do minuty harmonogram, ustala menu, muzykę i inne rzeczy, które, tak na logikę biorąc, są duperelami nie mającymi większego znaczenia.
Ale dla niej się liczą, bo chce by wszystko wypadło właśnie jak u "Williama" a nie u "Wieśka". By goście byli zachwyceni i uhonorowani "królewskością" przyjęcia.

I czy dla panny młodej, dla jej przyjemności, nie jest lepiej równać do kultury zachowania wyższych sfer?

Heh, "Wiesiek" się nie obrazi jak przy stole powiesz "Wiesiek, podaj mi sól", ale poczuje się milej, jak powiesz "Wieśku, podaj mi proszę sól".

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-07-14 o 14:37

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 14:40   #20
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Dlaczego chcecie równać poziom w dół zamiast wzwyż?
Dlaczego ślub ma być jak "u Wieśka" a nie zrobić z niego wyjątkowej imprezy "jak u Williama"?
Przecież kobieta ma taką okazję tylko raz w życiu, by poczuć się jak królewna w bajce, jak "Kate".

Panna młoda planuje swój ślub w najdrobniejszych detalach, zastanawia się tygodniami czy różowa róża w bukiecie pasuje do niebieskiej wstązki z zaproszenia. Oblicza co do minuty harmonogram, ustala menu, muzykę i inne rzeczy, które, tak na logikę biorąc, są duperelami nie mającymi większego znaczenia.
Ale dla niej się liczą, bo chce by wszystko wypadło właśnie jak u "Williama" a nie u "Wieśka". By goście byli zachwyceni i uhonorowani "królewskością" przyjęcia.

I czy dla panny młodej, dla jej przyjemności, nie jest lepiej równać do kultury zachowania wyższych sfer?

Heh, "Wiesiek" się nie obrazi jak przy stole powiesz "Wiesiek, podaj mi sól", ale poczuje się milej, jak powiesz "Wieśku, podaj mi proszę sól".
Tak sobie myśle.. co by rodzina powiedziała jakby wszyscy nagle poprzychodzili w tych kapelutkach jak to jest w zwyczaju w Anglii - w końcu tam afera była, że czyjaś żona z gołą głową przyszła

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 14:44   #21
morsmordre
sajkolidżist

Ja, mimo, że marzę o pięknym ślubie i przejmuję się błahostakami z gatunku tych, które wymieniłaś, jednak chciałabym żeby to było przyjęcie na luzie, żeby goście się fajnie bawili i żeby nie było sztywnej atmosfery, a każdy zachowywał się naturalnie, co nie wyklucza używania magicznych słówek

Stary 2012-07-14, 14:44   #22
Elfir
Zakorzenienie

Na moim ślubie była kobieta w kapeluszu. Zdjęła go na weselu oczywiście.

T.Pratchett
Stary 2012-07-14, 14:45   #23
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Tak sobie myśle.. co by rodzina powiedziała jakby wszyscy nagle poprzychodzili w tych kapelutkach jak to jest w zwyczaju w Anglii - w końcu tam afera była, że czyjaś żona z gołą głową przyszła
O tak, pamiętam, było coś z tym kapeluszem

Edit: moja babcia też zakłada kapelusz na takie uroczystości, ale nie wyobrażam sobie moich koleżanek w kapelusikach i jedwabnych rękawiczkach, po prostu kłóciłoby się to ze stylem, w jaki ubierają się na codzień, a przecież tu nie chodzi tylko o widzimisię panny młodej, ale też o komfort gości

Edytowane przez morsmordre
Czas edycji: 2012-07-14 o 14:47

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 14:48   #24
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
W sensie że w toczkach? a mi się tam takie coś podoba choć oczywiście nie na polskim weselu
Stary 2012-07-14, 14:51   #25
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
jednak chciałabym żeby to było przyjęcie na luzie, żeby goście się fajnie bawili i żeby nie było sztywnej atmosfery, a każdy zachowywał się naturalnie, co nie wyklucza używania magicznych słówek
Mylisz pojęcia. Co ma atmosfera z ubiorem wspólnego?
Widomo, że jak ktoś chodzi cały czas w dresie to będzie skrępowany a garniturze. Czy to oznacza, że ma przyjśc jednak w dresie na wesele, bo liczy się luz?

Ale rodzaj sukni (czarna vs. kolorowa, jasna czy wizytowa vs balowa) jaki ma wpływ na atmosferę to nie wiem?

Nikt przecież nie narzuca gościom jak mają się ubrać. Same pisałyście, że nikt nie zwracał uwagi, że ktoś przyszedł w czarnej sukience (bo zwrócenie uwagi też jest nietaktem).
To, jak należy się ubrac stosowanie od sytuacji, powinno wynikach z ich (gości) własnego, wewnętrznego przekonania.

To człowiek musi posiadać potrzebę doskonalenia się a nie być do tego zmuszanym.

Kwestia kapeluszu i rękawiczek - zwróćcie uwagę, że to strój do Koscioła a nie na samo wesele. One się potem przebierały.
W wielu kulturach (np. włoskiej) kobieta powinna mieć zakryte włosy w Kościele - we Włoszech szalem, a Wlk. Brytanii kapeluszem.
Do niedawna kobiety nawet w Polsce chodziły w chustach na głowie do kościoła (m.in. moja babcia miała taką przeźroczystą chustę w kwiaty)

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2012-07-14 o 14:55
Stary 2012-07-14, 14:56   #26
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Mylisz pojęcia. Co ma atmosfera z ubiorem wspólnego?
Moim zdaniem sporo. Jeśli miałabym siedzieć w sukience, która nie jest zupełnie w moim stylu, bo panna młoda chce mieć wesele rodem z wyższych sfer nie czułabym się fajnie = nie bawiłabym się dobrze = uważałabym, że atmosfera tego przyjęcia pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie liczy się dobra zabawa na weselu, ale wiesz, ja jestem góralką - u nas liczy się dobre jedzenie, świetna muzyka i zabawa

Stary 2012-07-14, 15:05   #27
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Maria Czubaszek

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2012-07-14 o 15:06

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-14, 15:24   #28
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli miałabym siedzieć w sukience, która nie jest zupełnie w moim stylu, bo panna młoda chce mieć wesele rodem z wyższych sfer nie czułabym się fajnie
Wiedziałam, że nie rozumiesz tego co piszę.
To nie panna młoda ma narzucać gościom prawidłowy dress-code. On ma wynikac z wewnętrznego przekonania gościa.

Ja nie chodzę na codzień w sukienkach, wręcz ich nie znoszę. Ale na wesele je zakładam. Czy czuję się skrepowana? Nie. Skrępowana czułabym się siedząc w dzinsach.

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Po prostu czuję sie dobrze, ubrana stosownie do sytuacji w której się znajduję.

T.Pratchett
Stary 2012-07-14, 15:24   #29
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Wiedziałam, że nie rozumiesz tego co piszę.
To nie panna młoda ma narzucać gościom prawidłowy dress-code. On ma wynikac z wewnętrznego przekonania gościa.
Ok, więc w tym wypadku wesele jak u Kate i Williama odpada, przynajmniej u mnie

Stary 2012-07-14, 16:20   #30
panna_cynamon
Raczkowanie

GG do panna_cynamon

o właśnie, a propos górali, mój M. jest z gór i trochę się obawiam tego, że w kwestii tańców mogę nie podołać. potrafię tańczyć, ale chyba nie do końca tak weselenie, ostatnio na wielkich tańcach byłam na studniówce, nikt na weselu nie będzie tańczył w kółku do dzikiego popu. macie jakieś porady na taką sytuację?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości