Florystyka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-07, 18:55   #1
Agaw'a
Zakorzenienie

Florystyka

Zakładam nowy wątek.
Szukam wszelkich informacji na temat komponowania bukietów, wiązanek, stroików.
Szukam informacji na temat jakie przydadzą się elementy które będą potrzebne do tworzenia kompozycji kwiatowych, stroików.

Może posiadacie linki do stron w których będe mogła odnaleźć wiele cennych informacji...

-1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15
Agaw'a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-10, 10:50   #2
virka
Zakorzenienie

Dot.: Florystyka

Podaję Ci strony, które mam w zakładkach, dotyczące florystyki, która mnie również bardzo interesuje

http://www.florystyka.republika.pl/stronaglowna.html
http://www.wgro.com.pl/oferty/kompo/arch1.htm
http://www.asflor.pl/porady.html
http://www.florum.pl/o_florum_pl.htm

Mam też zapisanego użytkownika allegro, który sprzedaje mnóstwo akcesoriów florystycznych, jak będziesz zainteresowana, to podam Ci na PW (nikt znajomy, sama kiedyś szukałam tych rzeczy i znalazłam )

virka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 10:15   #3
Agaw'a
Zakorzenienie

Virka dziękuję.
Trzy strony znam.

Proszę o namiar na PW.

Mam nadzieję że wątek się rozwinie.
Czekam na cenne infrmacje.

Często wykorzystuję do tworzenia kompozycji i przyozdabiania pezentów rafię.
Dużym plusem jest to że można zakupić ją w różnych kolorach - łatwo jest dopasować do danego elementu.

Tutaj jest fajna stronka dotycząca jak stworzyć kompozycję.
http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72195,4886293.html?i=1

Można wykorzystać wiele fajnych dodatków np. kule stworzone z ratanu ( poniższa fotka )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 97.jpg (5,8 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 22_1.jpg (26,7 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z4863048X.jpg (113,6 KB, 70 załadowań)

Edytowane przez SpanishMyszka
Czas edycji: 2008-09-15 o 20:43 Powód: Post pod postem ! - Proszę korzystać z funkcji "edytuj" !
Stary 2008-09-14, 13:26   #4
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaw'a Pokaż wiadomość
Virka dziękuję.
Trzy strony znam.

Proszę o namiar na PW.
Zaraz podeślę PW

Cytat:
Często wykorzystuję do tworzenia kompozycji i przyozdabiania pezentów rafię.
Dużym plusem jest to że można zakupić ją w różnych kolorach - łatwo jest dopasować do danego elementu.
Tez ostatnio ozdabiałam rafią prezent

Cytat:
Tutaj jest fajna stronka dotycząca jak stworzyć kompozycję.
http://dom.gazeta.pl/ogrody/5,72195,4886293.html?i=1

Można wykorzystać wiele fajnych dodatków np. kule stworzone z ratanu ( poniższa fotka )
Te kule z ratanu miałam ostatnio wplecione w bukiet kwiatowy
Strasznie ładnie wyglądają też kwiaty posypane brokatem

Kupujesz papierowe wydania magazynów dla florystów? Tam też jest sporo cennych informacji i inspiracji Te kompozycje...

virka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 06:12   #5
Agaw'a
Zakorzenienie

Nie kupuję ale miałam w ręku wileokrotnie.
Masz racje jest na co popatrzeć

A co brokatu fajnie też wyglądają dynie posypane brotkatem.

Stary 2008-12-17, 09:06   #6
jutek
Raczkowanie

Witam
Czy jesteście może po jakiś kursach florystycznych?
Ja mam zamiar na taki się wybrać ,ale przyznam szczerze,że nie wiem na jaki się zdecydować(w której szkole)
Pozdrawiam
jutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-24, 21:52   #7
monika1001
Zadomowienie

GG do monika1001

Cytat:
Zakładam nowy wątek.
Szukam informacji na temat jakie przydadzą się elementy które będą potrzebne do tworzenia kompozycji kwiatowych, stroików.

Może posiadacie linki do stron w których będe mogła odnaleźć wiele cennych informacji...
Witam. A co dokladnie chcialabys wiedziec ?

Papierowo-zapraszam http://papierowyzakatek.blogspot.com/
monika1001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-05, 14:31   #8
asia484
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jutek Pokaż wiadomość
Witam
Czy jesteście może po jakiś kursach florystycznych?
Ja mam zamiar na taki się wybrać ,ale przyznam szczerze,że nie wiem na jaki się zdecydować(w której szkole)
Pozdrawiam
Skończyłam kurs florystyczny, ale niestety sam kurs to dopiero początek. Kończąc go znasz jedynie (i często tylko teoretycznie) podstawy florystyki. Dopiero pracując z kwiatami nabierasz tak naprawdę doświadczenia. Z doświadczenia wiem też, że pierwsze miesiące pracy ( będąc tylko po kursie) to coś strasznego. Niemniej od czegoś trzeba zacząć Ogólnie interesuję się szeroko rozumianą dekoracją więc możliwość pójścia na kurs była dla mnie czymś naprawdę super. Zawsze warto go zrobić bo to kolejny papierek (oczywiście jeśli Cię to interesuje) Pozdrawiam
asia484 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-05, 20:37   #9
asia484
Przyczajenie

Ładnie prezentują się nitki Magic Hair. Dostępne są w różnych kolorach. Pasują zwłaszcza do eleganckich bukietów. A co do rafii i sizalu to fakt- mają wiele zastosowań
Stary 2010-02-06, 20:31   #10
jagakos
Raczkowanie

Witam!
Polecam stronę www.e-florystyka.pl
Jest to portal internetowy na którym dowiecie się wszystkiego o florystyce. Gorąco polecam.
jagakos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 10:20   #11
fotoflorystyka
Przyczajenie

zapraszam na www.fotoflorystyka.pl
Fotoflorystyka to serwis społecznościowy dla miłośników kwiatów i fotografii, dla florystów, dla amatorów i profesjonalistów.
Inspiracje, galerie zdjęć, artykuły, forum.

Edytowane przez fotoflorystyka
Czas edycji: 2010-02-07 o 10:21
fotoflorystyka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 22:12   #12
zielna_
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Florystyka

ojjj widzę, że cisza tu i spokój. A więc chciałabym rozruszać ten wątek i jakoś zachęcić do pisania
Co do kursów jest ich mnóstwo, jednak trzeba się przedrzeć (przepraszam za kolokwializm) przez tą chałę i wybrać prawdziwą szkołę bądź kurs florystyczny z prawdziwego zdarzenia.
Najlepszą w Polsce szkołą florystyczną jest szkoła w Poznaniu, współpracującą z niemcami a więc z jednym z przodujących krajów jeśli chodzi o florystykę nie licząc Holandii. (http://www.psf.pl/). Jeżeli chodzi o kursy, to np. w Krakowie prowadzi najlepszy p. Grażyna Korzekwa (dostaje się po nim dyplom miesięcznika Bukiety), kurs u Pani Agnieszki Bogusz. Reszta do wora i do Wisły. (według mnie).
p. Robert Miłkowski również prowadzi warsztaty i kursy ale prędzej jakieś tematyczne..
Kolejnym tematem który chciałabym poruszyć jest to, że przeraża mnie jak Polska bardzo jest do tyłu.. kiedy widzę te klepane na okrągło trzy róże, pięć róży, rafię barwioną, sizal który był modny chyba z 9 lat temu to nie mogę tego zdzierżyć.. Florystyka jest już sztuką według mnie a ciągle widzę (w Krakowie) te budki z "kwiotkami" ... ehh no coż ja mogę więcej. Chcę swą pracą i dziełami dążyć do stylu. A nie uwsteczniać się

pozdrawiam
zielna_
zielna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 09:12   #13
asia484
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zielna_ Pokaż wiadomość
ojjj widzę, że cisza tu i spokój. A więc chciałabym rozruszać ten wątek i jakoś zachęcić do pisania
Co do kursów jest ich mnóstwo, jednak trzeba się przedrzeć (przepraszam za kolokwializm) przez tą chałę i wybrać prawdziwą szkołę bądź kurs florystyczny z prawdziwego zdarzenia.
Najlepszą w Polsce szkołą florystyczną jest szkoła w Poznaniu, współpracującą z niemcami a więc z jednym z przodujących krajów jeśli chodzi o florystykę nie licząc Holandii. (http://www.psf.pl/). Jeżeli chodzi o kursy, to np. w Krakowie prowadzi najlepszy p. Grażyna Korzekwa (dostaje się po nim dyplom miesięcznika Bukiety), kurs u Pani Agnieszki Bogusz. Reszta do wora i do Wisły. (według mnie).
p. Robert Miłkowski również prowadzi warsztaty i kursy ale prędzej jakieś tematyczne..
Kolejnym tematem który chciałabym poruszyć jest to, że przeraża mnie jak Polska bardzo jest do tyłu.. kiedy widzę te klepane na okrągło trzy róże, pięć róży, rafię barwioną, sizal który był modny chyba z 9 lat temu to nie mogę tego zdzierżyć.. Florystyka jest już sztuką według mnie a ciągle widzę (w Krakowie) te budki z "kwiotkami" ... ehh no coż ja mogę więcej. Chcę swą pracą i dziełami dążyć do stylu. A nie uwsteczniać się

pozdrawiam
zielna_
To prawda wiele kwiaciarni faktycznie układa kwiaty nazwijmy to bardzo tradycyjne, ale myślę, że to powoli u nas też zmienia się na lepsze. Zastanawiam się czy nie jest to podyktowane gustem większości klientów i obojętnością na to, jaki bukiet chce się komuś podarować. Pracowałam swojego czasu w kwiaciarni i nie raz słyszałam klienta, który mówi wszystko mi jedno, niech pani tam coś skleci lub pani się na tym zna itp. A co do krakowskich kwiaciarek to ich obecność na Rynku to chyba raczej tradycja, a nie promocja florystyki
Stary 2010-03-16, 19:46   #14
Agaw'a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia484 Pokaż wiadomość
Skończyłam kurs florystyczny, ale niestety sam kurs to dopiero początek. Kończąc go znasz jedynie (i często tylko teoretycznie) podstawy florystyki. Dopiero pracując z kwiatami nabierasz tak naprawdę doświadczenia. Z doświadczenia wiem też, że pierwsze miesiące pracy ( będąc tylko po kursie) to coś strasznego. Niemniej od czegoś trzeba zacząć Ogólnie interesuję się szeroko rozumianą dekoracją więc możliwość pójścia na kurs była dla mnie czymś naprawdę super. Zawsze warto go zrobić bo to kolejny papierek (oczywiście jeśli Cię to interesuje) Pozdrawiam
Ja chciałabym pójś na taki kurs ale nie z myślą tworzenia kwiaciarni ale dla poszerzenia swojej wiedzy i wykorzystywania jej dla siebie.
Lubię czasem coś pokombinować i postawić na stole lub komodzie.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:

pozdrawiam
zielna_
Dużo słyszałam dobrego o p. Monice Bębenek z Opola.
Miałam okazję odwiedzić jej kwiaciarnie.
Cudeńka tam widziałam

Stary 2010-05-12, 11:01   #15
mousedream
Zadomowienie

hmm a ja ostatnio po urodzinach jak rozbieralam bukieriki robilam krok po kroku zdjęcie zeby wiedziec jak pozniej zrobić taka kompozycje na starym kompie mialam tez wiazanki slubne no ale nie wiem czy to przepadlo czy nie.. jak nie to jak znajde je to wstawie tu strony jesli chcecie... musze powiedziec ze w necie malo jest krok po kroku jak zrobic bukiet... cześciej na obcojezycznych stronach sie znajdzie niz na polskich

[FONT=Arial Black]Moje preferencje:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=222
mousedream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-13, 09:13   #16
asia484
Przyczajenie

Zapraszam na mojego bloga, na którym zamieszczam zdjęcia swoich kompozycji kwiatowych, kartek oraz prezentów.

http://kwiecisto-papierowe-zabawy-yoanny.blog.onet.pl Pozdrawiam i zapraszam
Stary 2010-05-14, 12:47   #17
zielna_
Raczkowanie

Cytat:
Zakładam nowy wątek.

Witam.
Uważam, że najlepszą drogą, by uczyć się prawdziwej florystyki jest robienie porządnych kursów i praktyka w jakiejś innowacyjnej kwiaciarni. Owszem, można robić bukiety i kompozycje na własną rękę, ale nie wiem, czy przyniesie to taki sam skutek jak nauka od profesjonalistów. Uważam, że ważna tu jest też krytyka, ponieważ sama siebie raczej nie skrytykujesz a ktoś inny, lepszy bardziej wtajemniczony może poddać Twoje dzieła krytyce i dać Ci do myślenia, to bardzo pomaga w nauce.
Co do samych PODSTAW TECHNIKI układania kwiatów polecam książkę ABC FLORYSTYKI ANNY NIZIŃSKIEJ. Jest to dosyć stara książka i gdzieniegdzie są tam popisane głupoty np co dany kolor oznacza (od tego się już odchodzi dawno..) Ale np są zasady kompozycji, złoty podział, krok po kroku jest opisane jak np drutuje się kwiaty, liście jak zabezpiecza się kwiaty w wodę, jakie są style, formy, kolory... i wiele, wiele innych ciekawych informacji. Bo ważne by robić coś porządnie i profesjonalnie

pozdrawiam i życzę udanej nauki!
zielna_

"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus (1831-1910) "
Stary 2010-05-21, 16:59   #18
Prymulka
Przyczajenie

Witam!
Poszukuję jakiś materiałów związanych z układaniem różnego rodzaju wiązanek (bukietów). Z góry dziękuję za pomoc
Prymulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 22:03   #19
amelkaka
Raczkowanie

Cytat:
Co do samych PODSTAW TECHNIKI układania kwiatów polecam książkę ABC FLORYSTYKI ANNY NIZIŃSKIEJ. Jest to dosyć stara książka i gdzieniegdzie są tam popisane głupoty np co dany kolor oznacza (od tego się już odchodzi dawno..) Ale np są zasady kompozycji, złoty podział, krok po kroku jest opisane jak np drutuje się kwiaty, liście jak zabezpiecza się kwiaty w wodę, jakie są style, formy, kolory... i wiele, wiele innych ciekawych informacji. Bo ważne by robić coś porządnie i profesjonalnie
zielna_
dzięki za użyteczne info - czegoś takiego właśnie szukam
Stary 2010-06-08, 21:48   #20
jagakos
Raczkowanie

Dawno tu nie zaglądałam.Chcę Wam pokazać moje najnowsze osiągnięcie.
Zrobiłam go na ślub koleżanki.Załącznik 3170636
jagakos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 20:39   #21
MonikaDR
Przyczajenie

Witajcie!
Mi też bardzo się podoba florystyka...
Chciałam się zapisać na jakiś kurs ale najbliższe mam w Krk (100km).
Idę od jutra na bezpłatne praktyki do kwiaciarni. Zobaczę jak to jest...No bo trzeba od czegoś zacząć

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Cytat:
Napisane przez jagakos Pokaż wiadomość
Dawno tu nie zaglądałam.Chcę Wam pokazać moje najnowsze osiągnięcie.
Zrobiłam go na ślub koleżanki.Załącznik 3170636
Mi się bardzo podoba
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam 8)
MonikaDR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-09, 16:28   #22
rembaczOne
Raczkowanie

Świetna sprawa kwiaty dodają ciepła w miejscu zamieszkania :P
rembaczOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-10, 09:30   #23
zielna_
Raczkowanie

Zadawaj pytania chętnie odpowiem

"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus (1831-1910) "
Stary 2011-01-11, 14:54   #24
sznurufffka
Przyczajenie

witam wszystkich florystów zawodowców i amatorów oraz tych którzy chcieliby się czegoś na ten temat dowiedzieć! zapraszam na mojego bloga gdzie może znajdziecie trochę inspiracji http://florystyka-flowerpower.blogspot.com/
sznurufffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 21:04   #25
ania077
Raczkowanie

Hej. Potrzebuję pomocy florystki... Nie wiem jaki kwiatek kupic na pogrzeb dla dobrej znajomej, (starszej pani-70lat). Myślałam o białej róży, ale to chyba bardziej dla młodzieży... proszę o pomoc, bo mam ogromny problem
ania077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 14:11   #26
mousedream
Zadomowienie

Białe róże przeważnie kupuje się dla osób które młodo umarły, najlepiej doradzi ci florysta do które pójdziesz, ale możesz zrobić np. różyczki czerwone - wiązanki takie ślicznie wyglądają.

A w tym ABC FLORYSTYKA jest np. to jaki kolor co znaczy ponieważ gdy chodzi się do technikum florystycznego ( tak jak w moim wypadku) to w programie nauczania jest to zamieszczone i muszą nauczyciele np. o tym wspomnieć. To samo jak np. co jaki kwiat oznaczał...

Stary 2012-02-12, 22:34   #27
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

a co myslicie o tych kursach : http://www.akademiaflorystyki.pl/kontakt/kontakt/ ? warto isc?
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-13, 11:04   #28
mousedream
Zadomowienie

Osobiście się nie znam na tych kursach, ja poszłam do szkoły na technik florysta. płacę miesięcznie 50zł na kwiaty i muszę powiedzieć że dość dużo się nauczyłam (niestety od przyszłego roku szkoły policealne mają być wszystkie płatne).

Stary 2012-03-09, 21:20   #29
iiiinesss
Raczkowanie

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3226421 6]a co myslicie o tych kursach : http://www.akademiaflorystyki.pl/kontakt/kontakt/ ? warto isc?[/QUOTE]

Ja się wybieram na ten kurs pod koniec marca... nic nie słyszałam na temat tej szkoły, ale mam nadzieję, ze będę zadowolona.
Stary 2012-04-19, 18:22   #30
Adik23
Przyczajenie

Hej. Mam pytanie: czy słyszał ktoś może coś na temat kursów florystycznych organizowanych przez AP Edukację między innymi w Krakowie. Podobno pełen czterodniowy kurs można tam zrobić już za 350 złotych bo mają jakąś promocję. Czy słyszeliście może coś na ten temat?
Adik23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości