|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Będę mamą - trzeci raz :)
Witam wszystkie mamy i ciężarówki
![]() Jak w tytule wątku, zaskoczyła mnie dwa tygodnie temu wiadomość o trzeciej ciąży. Jestem wprawdzie przeszczęśliwa, ale i pełna obaw - właściwie wręcz przerażona... Planowaliśmy dziecko jakiś czas temu, jednak po kilku miesiącach z różnych przyczyn zrezygnowaliśmy ze starań - chodziło głównie o mój wiek (35 ![]() ![]() ![]() ![]() Czego się boję? Po kolei: Chorób genetycznych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Może są "na sali" mamy, które podobnie jak ja czekają na 3 (4? ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Będę mamą - trzeci raz :)
Cytat:
![]() ale z ta emotka jako komentarzem do wieku to przesadzilas ostro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzieki
![]() Co do wieku, to moze przesadzilam ![]() ![]() ![]() A moze to tylko wynik burzy hormonow - obecnie jestem w 8 tygodniu ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A mnie się zdaje, że raczej z powodu posiadania już 2 dzieci i większych obowiązków
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moze byc
![]() ![]() W tym tygodniu jestem na urlopie i szczerze mowiac widze pewna roznice na plus. Coz z tego, skoro od poniedzialku wio w kierat od nowa - a czuje sie slabo ;P. Poprzednio tak mialam do konca czwartego miesiaca - jakby mnie walec przejechal ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
urodzilam pierwsze dziecko w wieku 35 lat. Co do zmeczenia, czy niedostatku cierpliwosci -owszem, to jest, ale przeciez czlowiek wszystko przezyje, nic co wazne w zyciu nie przychodzi latwo. Dasz rade. Ty masz juz doswiadczenie, to ogromny plus. Dziecko fajniej sie chowa majac starsze rodzenstwo, wiele sie od nich uczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Gang Iren
|
Gratuluje! I zycze spokojnej ciazy
![]() Postaraj sie nie stresowac. 35 lat to wcale nie tak duzo. Tym bardziej,ze to trzecie dziecko. Wiele kobiet w obecnych czasach decyduje sie na pierwsze dopiero po trzydziestce.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wiem i dziekuje za slowa otuchy. U mnie dochodzi to, ze - o ile w mlodziutkim wieku niepelnosprawnosc przeszkadzala mi raczej z powodu braku estetyki i symetrii oraz niemoznosci noszenia obcasow
![]() Mam szczery zamiar zapisac sie teraz choc na basen, zeby dac sobie w ogole jakas szanse na naturalne urodzenie, bo na dzien dzisiejszy to jakos nie czuje, zebym miala sobie dac rade... Kurcze, juz nawet myslalam o cc albo wywaleniu 6 tysi na porod w Swissmedzie - tak mnie to martwi na zapas...
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Gratuluję ! Życzę spokojnej i bezproblemowej ciąży. Ja póki co nie dołączę choć przydałby się chłopak do kompletu
![]() ![]() Może warto rozważyć zwolnienie na czas ciąży ze względu na dolegliwości i kręgosłup. Pozdrawiam.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ciaza ciazy nierowna. ja w pierwszej mimo mlodszego wieku czulam sie duzo gorzej. zmeczenie na poczatku jest typowe, duzo odpoczywaj- a jest szansa na jakies zwolnienie lekarskie po urlopie?
moja mama majac 39 lat i nadcisnienie urodzila SN (fakt ze to bylo 20 lat temu) a dlaczego boisz sie ze nie urodzisz SN? rozstepy i brzuszek- coz, sa teraz fajne preparaty zapobiegajace. a jak nie zadzialaja to coz...da sie z brzuszkiem zyc, rozstepami tez, najwyzej zrezygnujesz z bikini ![]() choroby genetyczne- jesli tak cie martwia to porob badania, tylko czy one cos zmienia- nno moze cie uspokoja ciesz sie ciaza, zobaczysz ze malenstwo cie "odmlodzi"
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boje sie, bo z powodu porazenia mam z czasem coraz mniejsza sprawnosc ogolna, boje sie, ze jestem za malo silna na to, nie wiem... ze zaszkodze dziecku i sobie. Przy pierwszym porodzie mialam wskazanie warunkowe do cc - gdyby cos w najmniejszym stopniu wskazywalo, ze nie dam rady - zespol byl w gotowosci. Przy drugim juz nie szykowali sie za szczegolnie do cc, bo pierwszy dobrze rokowal. No ok, teraz oba poprzednie rokuja dobrze ![]() Badania zrobie oczywiscie, podpadam pod te darmowe programy profilaktyki genetycznej - wiec nawet placic nie trzeba. Ale to jeszcze kilka dobrych tygodni ![]() Brzuszek maly pikus przy innych lękach - ale ja mam tak malo ladnych czesci ciala, ze mi go egoistycznie zal by bylo ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
hmmm... no to co ja moge ci powiedziec- ja w pierwszej ciazy chodzilam na basen co 1-2 dni, cwiczylam joge i mimo tego bolaly mnie plecy
w drugiej ani razu nie bolaly ![]() ![]() duza pilka do jogi uzywana praktycznie codziennie- przy ogladaniu tv, siedzeniu wygodne buty odciazajace stawy i kregoslup (polecam fitflop, czasem sie pojawiaja na allegro) zaufany lekarz ktory dobrze was przez ciaze poprowadzi i odpowie na wszelkie twoje watpliwosci. boisz sie ze zaszkodzisz dziecku i sobie??? ojtam przeciez nie jestes nowicjuszka, z doswiadczenia i instynktownie bedziesz wiedziala co robic w razie W. kochana dbaj o siebie jak mozesz, korzystaj z pomocy partnera i starszej corki (ja mialam siostre mlodsza o 12 lat i po prostu uwielbialam sie nia zajmowac)- niech cie wyreczaja gdzie nie dajesz rady. badz dobrej mysli, wszystko sie ulozy. z tym genetycznymi badaniami to chyba najbardziej ryzykowne jest jak pierwsze dziecko jest po 35 roku...a trzecie dziecko- luzik, bedzie dobrze. to samo z porodem, poszedl jeden, poszedl drugi to i trzeci jakos pojdzie- z kazdym kolejnym jest latwiej, slyszalam ze czwarte i piate dziecko to juz praktycznie samo wychodzi ![]() sluchaj a chodzisz na jakas rehabilitacje, moze pogadac z jakims fizjo zeby przygotowal zestaw cwiczen odpowiednich dla twojej wady i ciazy? kegla na pewno warto pocwiczyc juz od poczatku ![]() trzymam za ciebie i mala fasolke kciuki, dacie sobie rade.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Mogę ci podać rękę jeśli chodzi o kręgosłup, i o ile w poprzedniej ciąży jeszcze było jako tako, o tyle w tej jej po prostu tragicznie, są dni gdy sobie po cichutku w łazience płaczę z bólu, bo co innego mi zostało
![]() A co do reszty to myślę, że zawsze są jakieś obawy, po prostu inne przy 1 dziecku, a inne przy kolejnych, może nawet tych obaw jest więcej bo człowiek bardziej ma świadomość jak to wszystko hula... A co do wieku 35 lat na 3 dziecko to nie jest nic dziwnego, moja mama miała 37 lat, teściowa 38 lat, ich siostry/szwagierki podobnie gdy rodziły swoje 3 dzieci - przeważnie wpadki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja swoje pierwsze dziecko urodziłam w wieku 36 lat przez cc ze wskazań okulistycznych. Robiłam badania genetyczne i wszystko wyszło ok. Więc wiekiem bym się tak nie przejmowała. A stanem zdrowia hmmm no cóż już jesteś w ciąży więc możesz tylko dbać o siebie i nic więcej
![]() Ach brzuch mi się nie "wchłonął" po ciązy, mimo że sporo ćwiczę na razie (córka ma ponad rok)nic go nie rusza, acha rozstępów mam minimalnie w dolnej parti brzucha i zrobiły mi się w ostatnich 2 tygodniach przed porodem. Powodzenia ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Gratulacje! Na pewno dasz rade.
![]() A w temacie wad genetycznych to za ponad 90% odpowiadaja faceci (wg najnowszych badan) takze to wiek ojca jest tu bardziej istotny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Aaliyah, moj mąż szczesliwie o rok młodszy ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Witam się i ja
![]() Fajnie ,że powstał taki wątek dla takich mam jak my ![]() Mam już 2 synów. Starszy w wieku 7,5 l ,a młodszy 4,5 l Obecnie jestem w ciąży z 3 maluszkiem..Pojutrze zacznę 14 tc ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Oliath, jestem trzecim i w dodatku nieplanowanym dzieckiem 35 letniej matki. Mama była przerażona kiedy dowiedziała się o ciąży, obawy zdaje się miała podobne do Twoich. Nie była co prawda niepełnosprawna, ale mój tata był chory. Potem zresztą musiała poradzić sobie sama z wychowaniem trójki dzieci.
Minęło niemalże 30 lat, a moja mam twierdzi, że nie mogło się jej zdarzyć nic lepszego niż "małe dziecko na starość" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Oliath gratuluję trzeciego dziecka i.. zazdroszczę troszkę
![]() Życzę Ci dużo zdrówka i nie zamartwiaj się tak ![]() Moja siostra niedługo urodzi trzecie, też jej zazdroszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Dzieki kochane
![]() ![]() Moja ciaza jest o tydzien starsza wg USG niz liczona od OM ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.