Nie wiem jak dalej ¿yæ... Alkoholizm matki - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-10-15, 18:59   #1
Bloodly
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 29

Nie wiem jak dalej ¿yæ... Alkoholizm matki

Bardzo d³ugi, obszerny w±tek.
Mam problem, ogromny problem którego nie umiem rozwi±zaæ. Mam 17 lat, wiêc moje ¿ycie dzieli siê na 3 etapy: szko³a, dom/rodzina, ch³opak. Znajomi te¿, ale nie przywi±zujê do nich zbyt du¿ej wagi. W ka¿dym etapie jest problem, ka¿dy ³±czy siê z ka¿dym, ale najwiêkszy jest w domu....
Moja matka jest alkoholiczk± od kiedy pamiêtam. Nie jest to rodzaj alkoholizmu, w którym cz³owiek le¿y zawalony na kanapie, ale wed³ug mnie jeszcze gorszy czyli taki, gdzie po niej widaæ , ¿e jest pijana (4 piwa dziennie/0,5 wódki, lub mieszanie) ale funkcjonuje normalnie czyli umawia siê na spotkania, idzie na zebranie, przyjmuje go¶ci. Ona nie pracuje, bo twierdzi ,¿e w tym wieku trudno znale¼æ pracê. Z tym , ¿e w ogóle nie szuka, a prac± typu sprz±taczka/ekspedientka po prostu gardzi (gdzie, ona z wy¿szym wykszta³ceniem na kasie sprzedawaæ?!). W ci±gu dnia robi obiad, czeka a¿ przyjdê ze szko³y , a jak nie ma mnie 1,5h po lekcjach to dzwoni gdzie jestem. Kiedy wracam sk±d¶ do domu, martwiê siê ju¿ wtedy kiedy jest 5 minut po czasie a ja dopiero w drodze, ¿e bêdzie z³a. Czas zazwyczaj w weekend mam do 22, imprezy max do 1 (a i tak musi to byæ specjalna okazja). Nied³ugo mój ch³opak ma urodziny i zastanawiam siê jak jej oznajmiæ, ¿e chcê ¿ebym zosta³a u niego na noc (wraz z pozosta³ymi 15 osobami). Ludzie dziwi± siê, a ja siê wiecznie bojê. Bojê siê ka¿dej wywiadówki, bojê siê wracaæ do domu, nigdy przenigdy nie mówiê jej o z³ych ocenach bo ona traktuje to jak koniec ¶wiata - dopiero dowiaduje siê na zebraniu. Kiedy jestem chora i tak muszê i¶æ do szko³y, nawet teraz kiedy chcê i¶æ do kole¿anki na noc to ona bawi siê w dzwonienie (!) do rodziców z pytaniem o zgodê. Co zrobi³a dzisiaj ? Przeszuka³a moje rzeczy i znalaz³a jakie¶ durnowate plany na przysz³o¶æ które pisa³am w g³êbokiej euforii typu "mo¿e kiedy¶ jakie¶ wypady na piwko w nocy - jest tak romantycznie" , no totalne g³upoty , ale nawet gdybym tam napisa³a najgorsze rzeczy to jest MOJA PRYWATNO¦Æ i nie ma prawa jej naruszaæ. Dodatkowo zawsze podkre¶la , ¿e to JEJ dom, JEJ zasady, ONA p³aci rachunki, ONA zarabia (?), JEJ siê wszystko nale¿y. Prawda- sprz±ta, gotuje, pierze, ale co ma innego robiæ? szczególnie, ¿e ja kiedy¶ tak¿e bêdê musia³a to robiæ i nie jest to niestety nie lada wyczyn. Ot,codzienne czynno¶ci.
Moje wspomnienia zwi±zane z domem ? Pijana mama przyprowadzi³a nowego teraz mojego ukochanego psa, pijana mama przyjmuje go¶ci, którzy widz±, ¿e jest pijana, pijana mama wysy³a tatê na wywiadówkê bo nie mo¿e i¶æ w takim stanie, pijana mama idzie po kolejn± butelkê do sklepu o 22, ja macam z zewn±trz jej torebkê czy czego¶ nie kupi³a, ja muszê i¶æ z ni± do sklepu bo martwiê siê , ¿e co¶ kupi. Pijana mama.
Tata mówi, ¿e jestem przewra¿liwion± nastolatk±, oczywi¶cie potwierdza, ¿e jest alkoholiczk± i nie mo¿e jej znie¶æ , jej awantur i czepiania siê o totalnie wyimaginowane sytuacje których nigdy nazajutrz nie pamiêta, ale nic nie mo¿e zrobiæ. ¯e mam nie histeryzowaæ, bo mam wszystko. Przecie¿ nie robi mi krzywdy, nie bije mnie to co mnie to obchodzi czy pije? Widok jej pijanej wywo³uje u mnie odruch wymiotny. Kiedy¶ mnie uderzy³a, nawet nie raz, potrafi tak podnie¶æ g³os, ¿e mo¿na zwariowaæ, ale nie mam ¿adnych dowodów wiêc nie wa¿ne. Odda³abym wszystko za normaln±, trze¼w± mamê. Moim marzeniem jest spokojne ¿ycie... Mam 17 lat i chce ¿yæ jak 17-latka, mam pouk³adane w g³owie, uczê siê w jednym z najlepszych liceów, mam ¶redni± na poziomie 4,0. Chcia³abym normalnie ¿yæ, a nie wiem co mam robiæ.
Nie wiem czy to ju¿ depresja, ale przez ostatni miesi±c nie by³o dnia ¿ebym nie p³aka³a. Moim marzeniem najwiêkszym z najwiêkszych to usamodzielnienie siê, bo mnie przelatuje strach jak pomy¶lê o samodzielnej podró¿y z miasta do miasta, a przede wszystkim kolejne marzenie to MIESZKANIE BEZ MAMY. Co mam robiæ?
if they kill you on their TV
you're a martyr and a lamb of god

Edytowane przez Bloodly
Czas edycji: 2012-10-15 o 19:07
Bloodly jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-15, 19:05   #2
Juli_Juli
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 223
Dot.: Nie wiem jak dalej ¿yæ... Alkoholizm matki

A gdzie chcesz i¶æ na studia? Do innego miasta ni¿ te, w którym mieszkasz?

Ja bym proponowa³a jak najszybciej siê da wyprowadzkê z domu+ psycholog.
Juli_Juli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-15, 19:08   #3
Bloodly
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Juli_Juli Poka¿ wiadomo¶æ
A gdzie chcesz i¶æ na studia? Do innego miasta ni¿ te, w którym mieszkasz?

Ja bym proponowa³a jak najszybciej siê da wyprowadzkê z domu+ psycholog.
Na wyprowadzkê z domu i tak bêdê musia³a trochê poczekaæ. A studiuje w bardzo du¿ym mie¶cie pe³nym mo¿liwo¶ci, wiêc tutaj pewnie zostanê....

Stary 2012-10-15, 19:12   #4
Juli_Juli
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 223

Innego wyj¶cia raczej nie masz, ni¿ poczekaæ na studia. Wtedy mo¿esz np. studiowaæ i pracowaæ jednocze¶nie wynajmuj±c gdzie¶ mieszkanie itp.

A próbowa³ kto¶ namówiæ Twoj± mamê na terapiê? Jaki by³ tego skutek?
Juli_Juli jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-15, 19:20   #5
Marionna
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Pos³uchaj, w ka¿dym mie¶cie jest poradnia zdrowia psychicznego lub Poradnia Uzale¿nieñ. TAm zupe³nie za darmo udziela sie pomocy nie tylko osobom pij±cym, ale te¿ rodzinom. Alkoholizm to choroba, która dotyczy te¿ cz³onków rodziny, sam sobie nie pomo¿esz, szukaj jej i nie czekaj.
Marionna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-15, 19:26   #6
Bloodly
Przyczajenie

Ona twierdzi, ¿e nie ma problemu. Ja mam 17 lat, a czujê siê jakbym mia³a 10, nic nie robiê sama, nie mam swojego zdania, pijana mama wpycha mi jakie¶ kanapki , na co ja mówiê, ¿e nie chce to ona odchodzi i be³kocze "doigrasz siê, poprzewraca³o ci siê w g³owie". jak ja mam czekaæ jeszcze parê lat ? jest coraz gorzej.. nie chce mi siê ¿yæ, nie umiem , nie mogê..

Stary 2012-10-15, 19:31   #7
zuz123
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 742

Cytat:
Napisane przez Bloodly Poka¿ wiadomo¶æ
Ona twierdzi, ¿e nie ma problemu. Ja mam 17 lat, a czujê siê jakbym mia³a 10, nic nie robiê sama, nie mam swojego zdania, pijana mama wpycha mi jakie¶ kanapki , na co ja mówiê, ¿e nie chce to ona odchodzi i be³kocze "doigrasz siê, poprzewraca³o ci siê w g³owie". jak ja mam czekaæ jeszcze parê lat ? jest coraz gorzej.. nie chce mi siê ¿yæ, nie umiem , nie mogê..
A mo¿e masz jak±¶ rodzinê w okolicy do której mog³aby¶ siê przenie¶æ? Ciociê, babcie z którymi jeste¶ w dobrych stosunkach?

Trudno pomóc swojemu rodzicowi, szczególnie gdy ten tej pomocy nie chce.
Stanowczo pomy¶l o studiach w innym mie¶cie. Jeszcze parê lat takiej sytuacji mo¿e Ciê wykoñczyæ psychicznie(przepraszam, ¿e tak nie³adnie to ujmujê...)
Trzymaj siê

wymiana
zuz123 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2012-10-15, 19:33   #8
GagaFace
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 262

Ciê¿ka sprawa. Te¿ niestety jestem DDA. Tyle ¿e nie mieszkam z ojcem.

W ka¿dym razie, masz w kim¶ oparcie w ogóle ? Ch³opak, kto¶ inny z rodziny ?

GagaFace jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.