|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co jeść na studiach?? drugie śniadanie...
Hej!
![]() Mam mały problem. W pona zaczynają się studia więc będę poza domem od 7 (lub 10) do 21.30. Poradźcie co jeśc ponieważ do tej pory nie jadałam drugich śniadań ewentualnie bułka z serem żółtym do tego Princepolo lub owoc. Ale to mi sie przejadło przez tyle lat szkoły... Aha dziewczyny i musi to być coś co da sie przygotować na szybko, dzień wcześniej albo rano. I najważniejsze żeby się nie zepsuło w pudełku na śniadanie ![]() Czekam na Wasze pomysły i z góry dziękuje za każdą propozycje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Co jeść na studiach?? drugie śniadanie...
Cytat:
![]() ![]() Co studiujesz swoją drogą? W życiu nie słyszałam o studencie z taką ilością zajęć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie ukrywam że duże znaczenie ma tu dojazd - 1,5 h w jedna strone :P Poza tym to tylko 4 dni w tyg. Wiadomo na jakiś obiad się wybiorę, ale mimo wszystko 2gie śniadanie musi być
![]() Bułki, ciastka, wafle ryżowe, 7days'y, rogaliki, drożdżówki... się przejadły, a znowu nie mam pomysłu na nic co by się nie zepsuło (sałatki z majonezem raczej odpadają) ![]() ---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Do tej pory wymyśliłam koreczki: ser, szynka, papryka, rzodkiewka, oliwki - to co akurat jest na stanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może serek wiejski lub jogurt i do tego bułka. Ja czasem noszę takie drugie śniadanko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
bento!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym albo masz naprawdę fatalny dojazd na uczelnię, albo jeszcze nie wiesz, że na studiach jest z zasady dużo mniej zajęć niż w szkole średniej ![]() Natomiast co do samych drugich śniadań, to polecam quiche i tarty na słono - szybko się robi i świetnie smakują też na zimno. 7days, batoniki itp. faktycznie lepiej sobie odpuść - czysty cukier z chemią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
7days'y, rogaliki, drożdżówki... pieczywo cukiernicze można zjeść od czasu do czasu, nie codziennie lub parę razy w tygodniu, to chemia i cukier jak zauważyła słusznie poprzedniczka.
Opcji jest wiele - owoce, orzechy, pestki dyni, słonecznika, fajne kanapki - np. bułka pełnoziarnista, pieczony kurczak, sałata, pomidory, ogórki; można zrobić sałatkę, zapakować w pojemniczek i zjeść na uczelni - sałatki do wyboru do koloru, co kto lubi, mogą być sycące - z dodatkiem ryżu lub makaronu; można pokroić warzywa i w pojemniczku zabrać zjeść do kanapki lub same; jogurt naturalny, kefir, maślanka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jak mam długo zajęcia, to robię kanapki + jabłko i banan pokrojone w pojemniczku. I sałatki się super sprawdzają. Ja najczęściej robię z sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem, oliwkami, mozarellą i kurczakiem. Pyszne, zdrowe i pożywne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie to lepszy wafel ryżowy niż codziennie 7days
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Oj, ja tak studiowałam! Na pierwszym roku poniedziałek, wtorek, środa - wychodziłam z domu o 6:30 a wracałam o 21:30. Dojazd 1,5h w jedną stronę. Okienka między zajęciami po 2h, albo więcej (niestety nie opłacało się wracać do domu na obiad). Cały dzień poza domem :/
Polecam zaopatrzyć się w a - dużą i wygodną do dźwigania ciężarów torbę (ja miałam taką jak na fitness ![]() b - termos (szczególnie w zimie) c - szczelny pojemnik d- plastikowe sztućce Do termosu możesz z powodzeniem zabrać zupę. Do kanapek kupić herbatę/kawę na uczelni. Lub herbatę do termosu. Kanapki pożywne (bułka pełnoziarnista, sałata, ser, kurczak, kotlet mielony). Do pojemnika sałatki warzywne, ryżowe, makaronowe. Do tego owoce i jakoś przetrwasz ![]() Na mojej uczelni nie było stołówki, był jakiś tam pub/bar, ale drogo i małosmaczne, więc targałam to ze sobą. Innym się nie chciało, to jechali na macu i gapili na mój termos ![]() ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Cytat:
![]() Koreczki fajna sprawa - ja bym to tylko władowała luzem do pojemnika, żeby się nie bawić wieczorem w nabijanie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
jogurt do picia, sałatki z makaronem na zimno, ryż z przyprawami, hot dogi (tez na zimno smakują), serek wiejski + pomidor, tortilla z kurczakiem zawinięta w folię aluminiową, tosty, ciasto domowej roboty z owocami, ciastka owsiane, niektóre rzeczy możesz przygotowac wieczorem a rano wyjąć z lodówki i na pewno się nie zepsują
![]() ja miałam w zeszłym roku 4 dni od rana do wieczora ![]()
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
podziwiam Was za przygotowywanie tych wszystkich pyszności
![]() ja zawsze w torebce mam batonika zbożowego, a jak tylko mam czas, to chodzę na stołówkę lub do baru mlecznego na coś ciepłego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
..mi się najlepiej sprawdza: porządna kanapka z ciemnego pieczywa z wędlinką, białym serem i jeszcze do środka wrzucam poszatkowaną kapustę pekińską. Dodaję jeszcze trochę musztardy czy musztardy ze śmietaną... i mam bardzo smaczną i bardzo sycącą kanapkę. Zabieram też ze sobą małą plastikową butelkę z wodą przegotowaną, bo zimnej herbaty nie wypiję....a termos za dużo waży i trzeba na niego uważać;
Do tego czasem... pojemniczek plastikowy z pokrojonymi owocami (...w kostkę). Np. jabłko, grusze, winogrona czy coś bardziej zagranicznego ![]() ![]() Słodyczy unikam (co najwyżej domowe ciasto). Ponadto nigdy nie najadłam się drożdżówką czy zapiekanką ze sklepiku. Kanapka z domu - to podstawa! ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja ze względu, że z rana apetytem nie pałam na śniadanie zjadam 2 bułeczki maślane i zapijam kawą zbożową z mlekiem.
A na uczelnie zabieram kanapki z: chleba tostowego, margarynki, wędliny, pomidorka, papryki, sera i sałaty, zasypuje pieprzem i jest mega pysznie ![]() Raz zrobiłam pokrojoną marchewkę do przekąszania ale głupio było chrupać na wykładzie to po zajeciach dopiero ją zjadłam... ale do takiej kanapeczki jakić owoc i tyle, byleby nie był słodki i nie za czesto 9roz sobie tak podniosłam cukier bananami (jadłam codziennie) ze rodzice wierzyli, że mam cukrzyce, od tej pory sporadycznie z bananami A po zajeciach? obiad? hum, tą kwestie muszę jeszcze dopracować, bo jak na ten moment jadałam drogą i niesmaczną zupę na stołówce albo jeszcze droższe i niesmaczne drugie danie, a jak to mówią, zupa jak to zupa, moment przez flaki przeleci... termos nie głupi sprawa, ja już w LO stosowałam metode z termosem (bo "zmarźluch" jestem) a zapomniałam go wziąć, to jak pojade w listopadzie do domu to sobie przytargam ![]() Ogólnie bardzo podobają mi się wasze pomysły w tortillami, koreczkami, sałatkami.. w życiu bym na to nie wpadła, ale teraz zainwestuje w pojemniki śniadaniowe i bedę gotowała ![]() Wrzucajcie pomysły, bo jest sie czym inspirować A co do batonów 7daysów i reszty, też jestem ustawiona na "nie" A jak zapytacie dlaczego bułki maślane i chleb tostowy to odpowiem, ze dlatego iż postoją w szafce przez tydzien i nadal są "swieże" i nie trzeba ganiac codziennnie do sklepu zeby mieć co jeść ![]() a ogolnie co myślicie o tym zestawie dziennym: sniadanie jak wyżej, na obiad np, pierogi, mieso od świeta... ogólnie ciepły posiłek ![]() zdrowo?
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chleb domowej roboty, bez konserwantów, spulchniaczy i innego badziewia można trzymać 2-3 max, najlepiej w lodówce. A w 7 Daysach zalazłam w składzie alkohol etylowy - dziękuję bardzo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie może być jakiekolwiek, byle szczelne. Te japońskie są tak zrobione, żeby w torbie nic się nie rozlało i nie wypłynęło, ale często w naszych warunkach są superdrogie. Ja mojego używam dzień w dzień, więc zakup się opłacał. Majonez Ci się nie zepsuje przez te parę godzin. Dobrym trikiem jest włożenie odrobiny imbiru-jedzenie jest świeższe, bakterie giną w męczarniach, a do tego przyjemnie pachnie. O bento są blogi i insze stronidła w internecie: http://happylittlebento.blogspot.com/ -mój absolutnie ulubiony http://justbento.com/recipes -przepisy http://bentopopolsku.blogspot.com/ -właśnie, po polsku http://lunchinabox.net/ -po angielskiemu Na razie chyba wystarczy ![]() Cytat:
Tlenek wodoru też Cię odstrasza? Chemia wszędzie. ![]() ![]() Żarty żartami. Uwielbiam 7daysy, świństwo, jakich mało, ale przecież smakują dzieciństwem. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-10-18 o 13:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Kurczę, chyba kupię sobie takie pudełko, rewelacyjna sprawa
![]() co do przekąsek- polecam "przekąskę owsianą" firmy Elovena. Jest z czekoladą, borówkami albo żurawiną- kosztuje ok 2zł. Bardzo smaczne i sycące! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Już wolę napakować się chemicznym chlebem, mam mniejsze wyrzuty sumienia.. w smaku.. nie najlepiej, ale można się najeśc... swoją drogą... zbrzydły mi już kanapki.. ^^
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Można spokojnie zamrozić świeży chleb i wyciągać odpowiedniej wielkości porcje ![]() Ja tak zawsze robię, bo nie zjadamy nigdy całego chleba, a ja staram się nie marnować jedzenia. A. I z tego, co pamiętam, taki domowy chleb albo wiejski, z liścia kapusty ![]() Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-10-19 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz już wszędzie można znaleźć kilka bułek nawet o 20ej. Najczęściej kupuje na bieżąco bułki. Wtedy nic się nie psuje. A chleb tak jak pisze nosferatku można mrozić ![]() Moim zdaniem zdrowie ma się jedno i warto o ten sklep na 5 min zahaczyć. A resztek nie trzeba wyrzucać nawet ja już chlep jest suchy - zamrozić, potem dodać do mielonych, albo zrobić tosty francuskie, albo zapiekanki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyjaciółka KWC
|
Chleb coraz częściej można też kupić w porcjach, np. kawałek metrowca w ilości w sam raz na 1 osobę, albo pół małego chleba. Można też kupić bułki. No i wspomniane mrożenie, jest tyle alternatyw dla chemicznego chleba, którego długowieczność wcale nie jest zaletą.
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() może receptura recepturą, ale ja słyszałam, że w piekarniach żeby nie marnować "niesprzedanego" chleba, mielą go <nie wiem czy na sucho czy jak, ale chyba na sucho> i dodają do nowego chleba, wiec nowy chleb wcale nie jest całkiem nowym chlebem i może stąd ta "niewytrzymałość" bo wiem ze jak moja mama piecze chleb to długo stoi...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.