Mastopatia a operacja... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-30, 22:41   #1
moniola
Raczkowanie

Unhappy

Mastopatia a operacja...

Szanowny Panie Doktorze,
Kiedyś już zadawałm Panu pytanie na temat operacji ponieważ jestem już właściwie zdecydowana i już zaczęłam nawet zbierać pieniądze na zabieg u Pana Moj problem dotyczy jednak badania USG piersi które miałam wykonane wczoraj ponieważ zaniepokoiło mnie zgrubienie które wyczułam w jednej z piersi.Po zbadaniu okazało się że nie jest to nic poważnego (żaden groźny guzek) tylko poprostu mam mastopatię i w związku z tym w badaniu wyszło podobno sporo drobnych guzków.Pani doktor powiedziała mi że muszę to kontrolować co pół roku.Zastanawiam się tylko czy nie jest to jakoś przeszkodą w wykonaniu zabiegu powiększania piersi Bardzo proszę o odpowiedź...
moniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-31, 00:53   #2
pskupin
Zadomowienie

Dot.: Mastopatia a operacja...

Witam Panią,

Zmiany mastopatyczne zaczynają sie juz w stosunkowo młodym wieku i występuja dosyć powszechnie. W rozsianej postaci nie są przeszkoda do wykonania zabiegu.
Przeszkoda moga być zmiany występujące praktycznie w całym gruczole. W takiej sytuacji często zaleca się usuniecie podskórne gruczołu jako profilaktykę przeciwnowotworową..
pskupin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-31, 10:08   #3
moniola
Raczkowanie

Nie wiem czy ja mam w rozsianej postaci czy w całym gruczole dlatego pozwolę sobie zacytować treść opisu mojego badania. Wiem że być może powinnam to przedstawić na konsultacji ale nie wiem czy w ogóle w tej sytuacji klasyfikuję się do operacji
" W badaniu fizykalnym:skóra, tkanka podskórna, obie brodawki sutkowe bez zmian patologicznych.Struktura zbita, wielogruzełkowata z wyczuwalnymi licznymi zgrubieniami.
W badaniu USG:
Struktura gruczołowa z pogrubiałą tkanką gruczołowo - włóknistą w okolicach zabrodawkowych i kwadratach grórno-bocznych.W jej obrębie widoczne.Przewody mlekowe poszerzone do 2,9 mm o gładkich, równych obrysach, niepogrubiałych ścianach, bez obszarów heterogennych w ich świetle, z zachowaną architektoniką.
Torbielowate ich poszerzenia do 3-4 mm.
Zagęszczenia włóknisto-gruczołowe do 5-6 mm.Zmian ogniskowych podejrzanych o nieprawidłowy rozrost nie stwierdza się.Doły pachwowe: bez zmian w badaniu USG".
Dodam również że mam 24 lata i jeszcze nie rodziłam dlatego myślałam że ewntualnie musiałabym mieć umieszczony implant pod mięśniem a jak w tej sytuacji by to wyglądało? gdybym musiała mieć usunięty gruczoł?
Stary 2005-07-31, 21:01   #4
pskupin
Zadomowienie

Witam Panią,

Jeżeli zmiany dotyczą obszaru opisanego na poczatku badania to zabieg można wykonać. Zawsze w razie wątpliwości wskazana jest wcześniejsza konsultacja onkologiczna. Zalecałbym równiez konsultację ginekologiczną i ew. zbadanie poziomu hormonów i wdrożenie odpowiedniego leczenia.
Stary 2005-07-31, 21:37   #5
moniola
Raczkowanie

Napisałam całą treść opisu od lekarza..Trochę to dla mnie niezrozumiałe ale skoro twierdzi Pan że taki stan nie jest przeszkodą w operacji to bardzo się cieszę Czyli zbieram dalej kase Bardzo dziękuję za odpowiedzi i rady.
PS.Nie wiedziałam że mastopatie można leczyć, lekarka przedstawiła mi to jako stan który poprostu należy zaakceptować i systematycznie co pół roku obserwować a nie wspomniała że można to wyleczyć poprzez leczenie hormonalne...
Stary 2005-07-31, 21:45   #6
pskupin
Zadomowienie

Na całkowite wyleczenia nie można liczyć. Jednak zanim zacznie Pani myśleć o zabiegu to proszę odbyć w/w konsultacje.
Stary 2005-07-31, 22:22   #7
moniola
Raczkowanie

Czy to znaczy że mój stan jest tak poważny że muszę udać się na konsultację do onkologa??? Czy poprostu przed operacją powiększania piersi zasięgnąć jego opinii?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-02, 23:48   #8
pskupin
Zadomowienie

Najważniejsze, aby udała się Pani do onkologa. Nazwa spotkania nie ma znaczenia.
Stary 2005-08-03, 15:39   #9
moniola
Raczkowanie

A czy ma znaczenie ze badanie USG mialam robione prawie tuż przed okresem?bo mialam wtedy bardzo obolałe piersi a teraz gdy jestem już po, piersi mnie nie bolą i nie wyczuwam zgrubienia...
A co do nazwy spotkania to chodziło mi o to czy ta konsultacja Pana zdaniem jest w moim przypadku pilna i zastanawiam się dlaczego poani doktor od USG mi tego nie zaleciła :?
Stary 2005-08-03, 23:38   #10
pskupin
Zadomowienie

Witam Panią,

Konsultacja nie jest pilna. Jest ona natomiast konieczna przed wykonaniem zabiegu korekcji piersi. Tak przynajmniej postepujemy w naszej klinice ze wzgledu na bezpieczeństwo naszych Pacjentek. Nie jest to postępowanie rutynowe, natomiast zalecane indywidualnie, w sytuacjach wątpliwych.
Stary 2005-08-04, 12:39   #11
moniola
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-09, 22:26   #12
DIANA-BLANKA
Przyczajenie

Mam 32 Lata, Wykarmiłam 2 Córki (każdą

Po 11 M-cy"). 28 Maja Przeszłam Operację Powększenia Piersi Metodą Pod Mięsień.zmiany Mastopatyczne Miałam Zawsze, Ale Chirurg, Który Mnie Operował Uświadomił Mnie, że To Nie Jest Przeciwwskazanie. Zawsze Bardzo Dbałam O Swoje Cycuszki I Wykonywałam Co Pół Roku Usg(zboczenie Zawodowe- Jestem Pielęgniarką). Zaufałam Lekarzom I Jestem Bardzo Szczęśliwa. Jak Masz Wą

Tpliwośći To Popyaj Nie Jednego Ale Kilku Lekarzy Dla Twojego Spokoju.
DIANA-BLANKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 09:53   #13
moniola
Raczkowanie

Diana-Blanka, a mozesz napisac nazwisko lekarza u którego robiłaś operację?
Ta mastopatia to jakieś dziwne zjawisko, gdzies czytałam że jakaś dziewczyna miala mastopatię i lekarz jej powiedział że po urodzeniu dziecka jej to przejdzie...
Ale pociesz mnie to że znajduję wypowiedzi dziewczyn które mimo mastopatii bez problemu mogły poddać się zabiegowi powiększania.Ja mimo że jeszcze nie rodziałam mam zamiar zrobić op.przed urodzeniem pierwszego dziecka bo mam do tego jeszcze kilka lat a już nie mogę się doczekać większego biustu Teraz tylko zostało mi zbieranie kasy
Stary 2005-08-11, 11:55   #14
DIANA-BLANKA
Przyczajenie

Zmiany mastopatyczne mam od zawsze( zaczęły się w okresie dojrzewania). Mama chodziła ze mną do wielu specjalistów i każdy twierdził, że to minie a to jak zakończy się okres dojrzewania, a to jak zajdę w ciążę, a to jak urodzę, a to jak wykarmię piersią. Zaliczyła to 2 razy a mastopatyczne cycuszki jak były tak są. Już się do nich przyzwyczaiłam, ale jestem czujna i co pół roku robię USG sutków, tym bardziej, że przyjmuję tab.antykoncepcyjne. Zanim zrobiłam operację byłam u 3 speców(ginekologa, onkologa, radiologa-który robiłUSG). Widzieli moje wyniki i uznali, że nie ma przeciwwskazań do zab. Operację miałam w Słupsku, ale przeprowadzali ją lek. z Akademi Medycznej z Gdańska. Lek. prowadzący to Doktor Nauk Medycznych Irena Grobelny specjalista chirurgi plastycznej. igrob@amg.gda.pl.

.
DIANA-BLANKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości